Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E19
2015. február 16. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E19

Az epizód címe "Ózonlyuk", és egy új gonosz tűnik fel benne. Pontosabban nem tudom, hogy valóban új-e, mert Wikipedián, az epizódok összefoglalójában már feltűnt 3 korábbi részben, mégis ehhez a részhez írják, hogy először szerepel, szóval nem teljesen tiszta. Mindenesetre a YouTube-on szinkronosan elérhető részekben most láttam először, így a blogon is most kap helyet első alkalommal.

Itt egyébként egyből egy nagy problémával találkozunk, hiszen az említett szereplő a sugárzós fickó, aki a szinkronban Pikkelyes Sugárnyelő, vagy Sugár Báró néven fut. Aki hosszabb ideje olvassa a blogot, tudhatja, hogy KIZÁRT, hogy itt ezekkel a nevekkel fusson valaki. Pikkelyes Sugárnyelő? Mi ez, egy pornós hal? Sugár Báró? WTF?

csabo.jpg
A karakter eredeti neve Duke Nukem, de nálam ez a név már foglalt, és ez a fickó nem mondja elégszer, hogy "Come get some!", hogy ilyen néven nevezzem. Ha nem haragszotok, most nagyképű leszek és a pár résszel ezelőtt még borzalmasnak tűnő, de ezekhez képest még - véleményem szerint - vállalhatóbb, általam kitalált Csernobil Csabó nevet kapja a keresztségben. Őszintén megvallva, mikor meghallottam hogy a karakter szinkronhangja "Barátokközt Vili bácsi", elgondolkoztam még a Cserno Vili-n  is (igen, a szemfülesek észreveszik, hogy a Vili angolul William, azaz becézve Bill, tehát az angol neve lehetne akár Cserno Bill is, de az angolok sajnos fordítva használják a neveket, "Hülye angolok, angol hülyék"), de egyrészt ez is szar, másrészt, ha a másik szinkron lesz valamelyik következő részben, akkor ez a név értelmetlen.

Ennyi bevezetés után ideje elkezdeni az epizódot, amiben közösen felfedezhetjük az új szereplő tulajdonságait. Jujj, de izgi!


A kezdő jelenetben máris láthatjuk Csabót, aki egy Hawaii-ingben és egy bermudában lazul az Antarktiszon. Nem egy fázós srác, az már biztos. Egy kis spoilerrel előre elárulom, hogy Csabó különböző sugarakból/sugárzásból nyer erőt, így első mondataiból ("Na Végre! Hat hónapnyi sötétség után a Nap újra süt a Déli-sarkon. Eljött az én időm!") rögtön kiderül, hogy ideális gonosz lesz ebbe a sorozatba, mert ugyanúgy kretén, mint a többiek. Tehát van egy karakterünk, aki élvezi az UV-sugárzást, de 6 hónapot vár rá a Déli-sarkon, ahelyett, hogy elmenne máshova, hogy magába szívhassa azt. Bráfó Csabó! (Igen, általában később szokott előjönni belőlem a "Bráfó", de Csabónak sikerült ezt kihozni belőlem az intró utáni kilencedik másodpercben, ami azt hiszem egy nehezen megdönthető rekord.)

Csabóval ott van társa/inasa is, aki Páncél néven fut, és egy ólomruhában grasszál mindig. Páncél elég fura fazon, hangja alapján a saját árnyékától is megijed, pedig ha ólomruhában mászkál, akkor gyanítom nem lehet olyan csenevész balfasz. Finoman szólva nem vagyok túl jó kémiából, de ha három dolgot kéne mondanom az ólomról, akkor az az lenne, hogy nehéz, véd a sugárzástól, és mérgező. A 11,3 g/cm3-as sűrűségből kiindulva úgy számoltam, hogy egy 4,5 cm oldalhosszúságú ólomkocka tömege kb. 1 kg. Nem tudom, hogy ebben az ólomruhában mennyi ténylegesen az ólom, de arra gyanakszom, hogy ez a cucc "kurvanehéz", szóval én arra számítok, hogy Páncél valójában egy beszari hangú Hulk Hogan lehet. A sugárzás elleni védelemre egy ilyen főnök mellett gondolom elég nagy szükség van, viszont az nem zavarja Páncélt, hogy az ólom mérgező? Tehát, ha mindig ebben a ruhában van, akkor nem érintkezik a bőre túl sokszor az ólommal, vagy ilyenek? Nem hal ebbe bele?

Visszatérve a cselekményhez, az érzékenylelkű Páncél épp az Antarktiszi látványban gyönyörködik, mire főnöke megdorgálja, hogy itt nem a látvány számít, hanem Csabó életcélja, ami nem más, mint hogy "sugárzó anyagok lerakatává változtassa ezt az átkozott bolygót". Erre nagyon jól tudja majd használni a háta mögött látható elorozott gyárakat. Most itt nem teljesen tudtam eldönteni, hogy volt valaki, aki az Antarktiszra épített gyárat, és ezt megszerezte Csabó valahogy; vagy úgy kell érteni az elorozást, hogy megszerezte valahogy, aztán idehozta őket? Az első esetben felmerül a kérdés, hogy ki épít gyárat az Antarktiszra? Kiket dolgoztat? Pingvineket, meg rozmárokat? Vagy valaki bejár Argentínából minden reggel 6-ra? Ha viszont a második verzió történt, akkor hogy hozta ide a gyárakat? )Jó, mondjuk ez hülye kérdés pár résszel azután, hogy Rabló Lóri a világ legnagyobb gátját szállította a megfelelő helyszínre léghajóval.) Meg minek hozta ide őket? Illetve a korábbi kérdések ebben az esetben is játszanak, kiket akar dolgoztatni? Értem én, hogy automatizáció is van a világon, de azért egy pár karbantartó csak kell, nem? Vagy fenntart ezért egy munkásszállót -60 C°-ban? És a legnagyobb kérdés: Ha tényleg van egy munkásszállója az Isten háta mögött a hidegben, akkor Linka a Szovjetunióból még hogy hogy nem jött ide lakni?

A következő képeken láthatjuk, hogy a gyárak légkondikat és hűtőket gyártanak, majd összetörik azokat, hogy kijöjjön belőlük a freon. Itt most nem tudom biztosan, hogy a szokásos meggondolatlanság, és hatékonytalanság áll amögött, hogy a gázt nem egyszerűen a levegőbe engedik; vagy úgy voltak vele, hogy bár így sokkal de sokkal drágább, mégis megéri, mert legalább némi hulladék is keletkezik, ami jó belépő lehet egy esetleges későbbi gonosz-klubba. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy elorozták a gyárat, de az automatikát nem tudták átprogramozni, mert ők nem értenek hozzá, a 6 órában, karbantartóként foglalkoztatott elefántfókának meg szintén nem ez a szakterülete, még akkor sem, ha munkavédelmi sisakot adnak a fejére, meg szerszámövet kötnek az oldalára. Amúgy, ha engem kérdeztek, akkor csak hülyék és nem jutott eszükbe, hogy ezt közvetlenül is lehet.

Ezen a ponton egyébként zárójelben megjegyezném, hogy elég sűrű ez az epizód, mert eddig mindössze a 110. másodpercnél járunk, úgy, hogy van egy egyperces intró a rész elején, de már 5500 karakternél hosszabb a bejegyzés. Mondjuk az is lehet, hogy csak nem kellene minden képkockába belekötnöm.

Tehát ott tartunk, hogy Páncél nem igazán érti, hogy hűtőkkel, és légkondikkal hogyan akarja tönkretenni a környezetet Csabó. Az ingerült Csabó ezt hallva tart egy kiselőadást "Környezetszennyezés kezdőknek" címmel (Szabadon választható, 2 kreditért). A "freon" szót hallva páncél teljesen elveszti a fonalat. "Fre-micsoda? Ez valami együttes neve?" teszi fel a kérdést Páncél. Óriási szerencse, hogy nem a fluorral kapcsolatban volt valami, mert arra még Google-ban is nehezebb rákeresni, mióta van egy ilyen néven futó énekes/rapper/celeb. Sajnos, ha a "fluor gáz" kifejezésre keresünk rá, akkor is a találatok fele a kémiától teljesen független dolgokat fog kidobni. Például ilyeneket:

1312376972-zcb3xs.jpg

1316178605-fulcg3.jpg

1322491529_7343-amitazonnallekelltrlni-f.jpg


A kiselőadásban Páncél és a nézők megtanulhatják, hogy a gonosz freon átrágja magát az ózonpajzson, és így több sugárzás jut a Földre, ami rossz. Ha mindezt a kapitány mondta volna, akkor a korábbi részek tapasztalatai alapján jobban belement volna a részletekbe és a 10 évesek sokkolva hallgathatták volna, hogy a CFC-gázokból az UV-sugárzás hatására kiváló klór-atomok később -80 °C-on reakcióba lépnek az ózonnal, melynek következtében az elpusztul, aminek hatására kialakul az ózonlyuk és.... na szóval értitek.

Páncél jelzi a problémát Csabónak, hogy ózonréteg nélkül nagy lesz a sugárzás. Néha nekem nagyon úgy tűnik, hogy Páncélnak fogalma sincs, hogy főnöke egy gonosztevő. Csabó bemutatja legújabb szerzeményét is, az óriásnagyítót, amivel majd fókuszálja az UV-sugarakat, hogy jobban tudjon töltődni azokkal. Azért érdekelt volna a jelenet, ahol Csabó bemegy a Praktikerbe, hogy ő 15 méter átmérőjű nagyítót akar venni. Ha szerencséje van, nem találkozott volna olyan eladóval aki felteszi a "Mire lesz?" kérdést, mert elég szar kimagyarázni, hogy "alá akarok állni, hogy feltöltődjek UV-sugárzással, majd tönkreteszem az ózonpajzsot". Külön megjegyezném, hogy a nagyítót a kémények mellé helyezték, hogy egy kedvezőtlen széliránnyal a füst leárnyékolja a nagyítót. Profi munka. Jó főnökként egyébként Csabó megnyugtatja emberét, hogy neki nem kell aggódnia, mert ólomruhában van. Arról persze szemérmesen hallgat, hogy ha az állatok és a növények megégnek a sugárzásban, akkor valószínűleg ő is éhen hal.

Mindezek után átváltunk a Gaia szigetén lébecoló planétásokra. A kölykök elmondása szerint a szigeten nagyon meleg van (hát, Mati mellett nem csodálom...), de szerencsére jön Wheeler és Mati, akik épp most szereztek be egy légkondit. Ismét megcsodálhatjuk a gyerekek gyakorlatiasságát, akik ajtó nélküli kunyhójukban beüzemelnek egy légkondit. Mivel a nagytotálban nem látszott a kunyhók tetején napelem, ezért gyanítom, hogy Gaia a járművek fenntartási költségei mellett már a villanyszámlára is jelentős összegeket verhet majd el. Igen Gaia, ez a saját kézzel válogatott szupercsapatod.

Gaia amúgy már feltehetőleg gyűjti az aranyat, hogy új gyűrűket önthessen, amit ezúttal normális embereknek ad, mert ez a mostani brigád kritikán aluli. Gaia a "Behind the scenes" interjúkban egyébként megemlítette, hogy ő hivatásából adódóan is nagy állatbarát, de úgy gondolja, jobban járt volna, ha a delfin, a majom meg a madár annak idején inkább lenyeli Gí, Mati és Linka a Szovjetunióból gyűrűjét, mert bár ez valószínűleg az állatok halálához vezetett volna, de ez nem lett volna nagy ár, ha egy jobb csapatot sikerül összeszedni ily módon. Természetesen Néger és Wheeler is hatalmas csalódás, de őket nem állatokkal szerveztette be, így miattuk csak saját magát ostorozhatja.

Most így utólag belegondolva ez egyébként megmagyarázza, hogy Gaia miért küldi mindig a legveszélyesebb küldetésekre a gyerekeket. Biztosan mindenki "hatalmas tragédiaként" tekintene arra, ha ezt az öt fiatalt valami "baleset" érné.

Gaia ismét talált egy veszélyes szituációt, ezért riadóztatja a gyerekeket, irány a kristályterem. A terembe lépvén, miután megpillantja a legújabb prezentációt, Linka a Szovjetunióból megkérdezi a főnökasszonytól "Gaia, látod az ózonlyukat a Déli-sark felett? Egyre nagyobb és nagyobb. Így a földfelszínre jutnak az ibolyán túli sugarak". Gaia ahelyett, hogy megkérdezné a szovjet lánytól, hogy "Mit gondolsz édes lányom, ki szopott már reggel 6.40 óta ezzel a rohadt ppt-vel, hogy ilyen látványos legyen, meg pont passzoljon az időzítés a mondandómhoz?", higgadt marad és annyit mond: "Bizony Linka a Szovjetunióból, ezúttal nagy bajban vagyunk". Ezek után felvázolja a szituációt, hogy valaki szándékosan freont bocsát a levegőbe. Mati ismét előhúzza a "Ki képes ilyesmire?" sablonját. Egyszer érdemes volna megmutatni neki Néger felvételi videóját, aki faluja veteményesét hátrahagyva állt be planétásnak. A faluban egyébként a "Nagy Éhínség" néven emlegetett év óta csak 14-en élnek, a korábbi 178 helyett. Gondolom mondani sem kell, hogy a hiányzó 164 ember, vagy éhen halt, vagy ezt elkerülendő elvándorolt a faluból.

Gaia azért válaszol Mati kérdésére, megmutatja a srácoknak Csabó bemutatkozó filmjét. Bár a nevét nem árulták el, Néger egyből tudja kit lát, sőt azt állítja, hogy "mértéktelen ÉTVÁGYÁVAL tönkre teheti az egész világot". Igen, Négernek nagy tapasztalata van, ha étvágyról, vagy helyek tönkretételéről van szó. Cinikus fasz.

Gaia elmondja a maga verzióját az UV-sugárzás negatív hatásairól. Itt többek közt megtudjuk, hogy ha nagy a sugárzás, akkor az emberek kabátban járnak majd strandra. Gaia mond mást is (szokásához híven csupa demoralizáló dolgot), de csak arra tudok gondolni, hogy mi lesz így a bikinis lányokkal, így nem figyelek a többire. Így van ezzel Wheeler is, aki minél hamarabb cselekedni akar, így az "Akkor irány a Déli-sark!" felkiáltással fojtja a szót Gaiaba. Gaia érthetően kicsit morcos emiatt, mert még lett volna 47 slide, animációkkal, beágyazott videókkal, meg másodpercre kimért váltásokkal, de az már senkit nem  érdekelt. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy amit reggel 8 óta hozzátett a ppt-hez, teljesen felesleges volt. Hát köszi Wheeler!

A következő jelenetben a planétások már az Antarktisz felett repülnek. Gí óvatosságra inti társait, hiszen Csabó rájuk ereszthet mindenféle kártékony vagy halálos sugárzást. "Vigyáznunk kell, nehogy észrevegyen!" - zárja mondandóját a maláj lány.

A hideg és a hó láttán Linka a Szovjetunióból arcáról tisztán le lehet olvasni, hogy előtörtek a norilszki úttörőtáborban szerzett emlékek. Azok a vidám hógolyó csaták, hóember építések, meg persze vidám úttörő dalok. Mennyi móka és kacagás, de a lány azóta sem felejtette el a kis Pjotr-t, akit viccből alsógatyában kizártak a -30 °C-ba, és később mentőhelikopterrel vitték el, hogy ellássák a fagyási sérüléseit. Pjotr a bal lábának amputációja óta persze ismét megtanult járni, de Linka a Szovjetunióból nem bocsátott meg magának.

A gyerek közben leszállnak a GeoCirkálóval a fagyos kontinensen, majd a repülőgépből elővesznek egy járművet. A jármű tulajdonképpen egy motorosszán és egy katamarán furcsa szerelemgyereke (mostantól Katamarán Szán, azaz KSZ). Gaia jófejségét jelzi, hogy a gyerekeknek ad egy nyitott és ismeretlen járművet, ahelyett, hogy valami lánctalpas, kabinos géppel látta volna el őket (például olyannal mint ami a Delta főcímében is látható). Azt is érdemes megemlíteni, hogy a gyerekek bár mind felvették a pufidzsekit, kesztyű egyikükön sincs. Wheeler egy sállal, Linka a Szovjetunióból és Gí egy fülvédővel, Néger és Mati pedig egy sapkával próbálnak védekezni a -38 °C-os hideg ellen. Néger és Mati egyébként elvesztette az öltözködés nehézségei ellen folytatott harcot, hiszen mindkettejük fején úgy áll a sapka, mint a falusi alkoholista öregeken. Aki nem látott még ilyet, annak úgy tudnám körülírni, hogy a sapka bár a fején van, nincs arra ráhúzva, csak áll a tetején. De az is elég, ha megnézzük Matiékat, hiszen ugyanaz a látvány.

mati_sapka.jpg
A gyerekeknek komoly fejtörést okoz, hogy ki fogja vezetni a KSZ-t, hiszen senki nem látott még ilyet, mire Linka a Szovjetunióból büszkén bemondja, hogy "Egyszer már vezettem egy jégtörő hajót Szibériában a karácsonyi szünetben.". Ezzel a mondattal egyébként mindössze két probléma van. Az egyik az, hogy nyilvánvalóan hazugság, hiszen ki bízna egy drága jégtörőhajót egy 17 éves (illetve - mivel múlt időről beszélünk - az alatti) lányra; a másik pedig az, hogy teljesen irreleváns. Akár azt is mondhatta volna, hogy rablórömiztem Gorbacsov főtitkár elvtárssal, az is ugyanekkora hatással lenne arra, hogy tud-e KSZ-t vezetni.

Mivel az előző 18 részben a gyerekek többször bebizonyították, hogy teljesen hülyék, gondolom nem meglepő, hogy ez a két apró probléma a szovjet lány mondandójában fel sem tűnik nekik, így Linka a Szovjetunióból elnyeri a sofőrülést. A lány vitorláshajónak nézi a KSZ-t, ezért úgy dönt, hogy szelet generál, ami majd tolja hátulról a KSZ-t. Nagyon okosan mindezt úgy teszi, hogy nincs még a járműben, így amikor feltámad a szél kapkodva ugrik be a különös gépbe. Szerencsére a biztonsági övet még épp be tudja kötni. Az elmúlt pár percben az ember már szinte immunis lett a retardságra, és már-már alig tűnik fel, hogy mennyire rossz ötlet az Antarktiszon, -38 °C-ban szelet csapatni a tarkónkra úgy, hogy egy nyitott járműben, sapka nélkül ülünk. Mindenesetre a KSZ elindul, sőt suhan a havon.

A következő vágásnál már Csabót láthatjuk, ahogy sütkérezik a napon. Az őt érő UV sugárzást nem tartja elegendőnek, ezért rászól Páncélra, hogy növelje a freon kibocsátást. Ebben a jelenetben arra is fény derül, hogy Csabó mennyivel rosszabb főnök mint például Tartályos Sly. Nem tudom hányan emlékszünk még, amikor a Vulkán haragja című epizódban Tartályos Sly kétségbeesve kiált a nála dolgozó gépkocsivezető, Láni után, amikor az bajba kerül. Ennek szöges ellentéte Csabó, aki inasa, Páncél nevét meg sem tudja jegyezni, vagy csak egyáltalán nem is érdekli. Ez azért elég nagy bunkóság. A másik furcsaság az, hogy Csabó megkéri Páncélt, hogy engedjen több freont a levegőbe, mert nem jut elég sugárzáshoz. Most itt Csabó arra számít, hogy instant le fog zajlani a reakció, és pár perc múlva már lyukad is az ózonpajzs? Mert én úgy gondolom, hogy amit az egész emberiség évtizedek alatt elért ózonlyukasztás terén, azt egy kis freonnal nem fogják olyan hirtelen überelni.

Csabó szakértelmét az is jól példázza, hogy alááll a nagyítónak, de jól láthatóan a sugarak a nagyítónál nagyobb területen  érnek földet, magyarán az nem fókuszálja, hanem szórja a sugarakat. Azt bizony meg kellene fordítani! Igazi profival van dolgunk!

Ebben a pillanatban megérkeznek a KSZ-szel száguldozó planétások is. Külön kiemelném a hátsó ülésen ülő Matit, aki a majmát elhozta a brazíliai esőerdőből az Antarktiszra. Az állat annak ellenére, hogy adtak rá egy kabátot, biztos nagyon élvezi a kellemes -40 °C körüli hőmérsékletet. Hogy ne fagyjon halálra szorosan kapaszkodik a meleg fiúba. Fel is merült bennem pár kérdés, például: Hol vannak ilyenkor az állatvédők? Mati miért hozta el a majmot? Ha ide elhozta, akkor máshova miért nem vitte el sose?

Miközben a planétások közelednek, és tapasztalják a Föld gömbölyűségét, Csabó azon gondolkozik, hogy milyen sugárral fogadja őket. Néger mikor meglátja a gyár alakú gyárakat, felteszi a kérdést: "Mit gondoltok mik lehetnek? Gyárak?". A többiek helyében biztos mondtam volna, hogy "Nem Néger, ezek bálnák", hiszen a fiú korábban már bizonyította, hogy nem tudja mik azok.

Csabónak sikerül választania, úgy dönt, hogy infravörös sugarakat lő kezéből a planétásokra. Ebben a jelenetben Csabóról kiderül, hogy a kezén csak három ujja van. Egy újabb csodás tulajdonság, amit közösen fedezhettünk fel. Hát nem csodás?

Csabó bár a planétásokat nem találja el, szétrobbant egy (jég?)hegyet az infravörös sugarával. Arra most nem vesztegetném a szót, hogy érthetetlen, hogy egy láthatatlan sugárzás látszik a képen, mert efölött a korábbiak után már átsiklik az ember. Viszont azt nem tudom, hogy a készítőknél milyen távirányítók lehettek, amiből arra következtettek, hogy az infravörös sugárzás hegyeket robbant fel. Ha megolvasztaná, akkor még talán azt mondom, hogy oké, mert van infralámpa is, de robbantani? Komolyan? Akkor már inkább infrázz a planétások szemébe, hogy megvakuljanak, vagy látáskárosodjanak!

A hegy felrobbantása után egy lavina ered a kölykök nyomába, ami szintén különös, figyelembe véve, hogy egy teljesen sík területen haladnak. Én még azt is beleláttam a jelenetbe, hogy az emelkedőn utánuk megy a lavina, bár ez lehet, hogy csak a furcsa kameraállások miatt tűnt így. Két lövés után Csabó visszamegy napozni, mert nagyon kimerült. Maradjon köztünk, de úgy tűnik Csabó nagyon hurkalé, ha csak ennyi telik tőle.

A következő jelenetben a gyerekek már furcsa módon szürkületben találják magukat, ami azért különös, mert a Déli-sarkon fél évig van világos, és fél évig sötét, de Csabó elmondása szerint most kezdődött csak a világos idény.

A planétások épp azon tanakodnak, hogy hogyan jussanak be a gyárakba, mire Linka a Szovjetunióból a következő mondattal sokkol: "Ne aggódjatok, van tapasztalatom a télies harcmodor terén". Hagyjuk már! Tizenhét éves vagy, milyen gyerekkorod lehetett, ha elmondásod szerint jégtörő hajókat vezettél, meg télies harcmodorban szereztél tapasztalatot? Amit esetleg el tudok képzelni, hogy Linka a Szovjetunióból olvasott "történelemkönyveket", és megtanulta, ha Napóleon támad a hidegben, akkor gyújtsd fel előtte a falvakat, hogy éhezzen/fázzon. Sajnos itt nem Napóleon, hanem Csabó az ellenfél, és falvak sincsenek. Még jó, hogy nem azt mondta, hogy személyesen vett részt Sztálingrád védelmében. A legszomorúbb az egészben egyébként az, hogy a többiek mindezt szó nélkül benyalják. Mati egyből be is nyögi, hogy "Akkor hagyatkozzunk Linkára a Szovjetunióból!". Az egyetlen reménysugár Wheeler, aki fellázad az ötlet ellen, épp csak azt nem mondja, hogy "Nekem egy komcsi ne magyarázzon!". A jenki srác azzal támasztja alá ellenállását, hogy Brooklynban is esik a hó tehát ő is tudja mi az a hóesés. Egy pillanatra sem zökkenti ki a tény, hogy New Yorkban az 1869 óta mért leghidegebb hőmérséklet -26 °C volt, aminek itt durván másfélszerese van. Wheeler egyébként nem olyan hülye, mint amilyennek látszik, hiszen Matit akarja magával vinni, elvégre a nagy hidegben jól jöhet egy kis meleg. Mati mindenkit megdöbbent, hogy nem akar a jenki sráccal menni. Mati, nem biztos, hogy lesz még egy ilyen lehetőség. A többiek nem örülnek neki, hogy a két fiú külön akar válni tőlük. Emögött feltehetőleg nem a srácok (főleg Mati) iránt érzett szeretet húzódik meg, hanem az a tudat, hogy ha beüt a szar és meg kell enni valamelyiküket, akkor Mati a legkisebb, őt lehet legkönnyebben eltenni láb alól. Ha Wheeler is elmegy akkor pedig meg sem tudják sütni a húst, mert nála van a tűzgyűrű. Bár....bár ha Wheelernél van a tűzgyűrű, akkor ő sem melegíteni vitte Matit, hanem kajának. Plusz még ugye a hülye majom is ott van velük. Well played Wheeler!

Wheelerék tehát nagy lelkesedéssel elindulnak az ismeretlenbe Linka a Szovjetunióból pedig eligazítást tart a többieknek. "A legfontosabb, hogy mindent jól megfigyeljünk, így nem tévedhetünk el" - mondja a szovjet lány. Így is van! A hóviharban, ahol Wheeleréket két lépés után nem lehetett látni, biztos nagyon meg tudják figyelni a környezetet. Főleg, ha az olyan változatos, mint az Antarktiszon. Nézzétek hó, hó, hó, hó, jég, hó, Luke Skywalker a tauntaun beleiben, hó, hó, jég, hó!

Egyébként az sem derül ki számomra, hogy most hogy kerültek a semmi közepére úgy, hogy az előző jelenetben már Csabótól lőtávolságra voltak. Komolyan, mintha valaki kiküldte volna őket a pusztába hupákolni.

Néger, Gí és Linka a Szovjetunióból tehát gyalog vág neki az antarktiszi hóviharnak (ami szintén teljesen értelmetlen, mert van egy járművük). A gyerekek fáznak, de a szovjet lány leteremti őket "Fázni most igazán nincs idő, ha jól sejtem a gyár itt lesz a közelben.". Köztudott, hogy a fázásra külön időkeretet kell fenntartani, nem lehet azt csak úgy párhuzamosan.

Szinte hallom a szovjet embereket, ahogy mondják:
-De szívesen fáznék most egy 5 percet, de sietnem kell hogy elérjem a buszt.
-Nincs időm fázni, mert időpontom van a fodrászhoz.
-Ááá, már úgyis elkéstem, akkor inkább fázom még egy kicsit.
-Kár, hogy így elfáztam az időt.

A gyerekek a jelenet végén megpillantják a gyárat.

Nem úgy Wheelerék, akik mocskosmód eltévedtek, és körbe-körbe mennek. Visszajutottak a KSZ-hez, ami annak ellenére, hogy órjási hóvihar van, egyáltalán nem havas, valahogy kikerülik a hópelyhek. Mati próbálja fenntartani a lelkesedést: "Nem baj, visszataláltunk. Ez is valami, nem?". Igen, tök jó, hogy elindultatok, keringtetek x percet/órát a fagyban, hogy aztán visszatérjetek a kiindulási helyre, ahol már rajtatok kívül senki sincs. Nagyon jók vagytok. Wheeler próbálja felvenni a "jó vezető" karakterét, aki tanul a hibáiból, így azt mondja: "Gyere Mati! Tudom már hol hibáztunk". Ha engem kérdeztek, akkor ott, hogy amikor leszálltatok a GeoCirkálóval, nem hívtátok a kapitányt, hogy keresse meg a gyárat aztán tegye azt tönkre, és húzás. Már rég együtt ihatnátok a limonádét Gaia-val a szigeten. Ha már Gaia: ő valószínűleg nézi a srácokat a kameráin keresztül, és épp veri a seggét a földhöz örömében, hogy ha itt ezek most megfagynak, akkor nem kell a kínos elbocsátási monológokat előadnia, mielőtt az új brigádot beszervezi (majdnem azt írtam, hogy kiképzi, de láthatóan nem kapnak ezek semmi ilyesmit).

Tehát a Gí, Néger és Linka a Szovjetunióból alkotta "B" planétás csoport megtalálta a hűtőgyárat és be is hatolt a komplexumba. Megpillantják a vezérlőpultnál Páncélt, aki épp a "szobor vagyok" játékot játssza, egyedül. Néger odaföldezik gyűrűjével. Valószínűleg tanult valami új trükköt, mert  most se repedés, se hegy, ezúttal földrengést kelt. Páncél megijed és elszalad, hogy beállhasson valamelyik ajtókeretbe, ahogy azt földrengés idején tenni kell. Gí ezt követően vizet varázsol elő egy csőből és szétáztatja a vezérlőpultot. Lesz is zárlat meg minden, a termelés leáll. Ebben a pillanatban kiderül, hogy nem sötétedett, csak a hóvihar felhői árnyékolták be a Déli-sarkot. Oké, egy furcsasággal kevesebb. Maradt elég.

A felhők tehát elvonulnak, Csabó napozhat tovább. Ehelyett nagy vallomást tesz: "Úgy érzem, mintha fogytán lenne az erőm Páncél" - mondja a sárga ember. Bár Páncél a közelben sincs, valahogy mégis meghallja, hogy főnöke a nevén nevezi, ezért odaszalad hozzá, és meghatódva, kézenfogva elmondja, hogy ez mennyit jelent számára. Még én is majdnem megkönnyeztem a pillanatot.

pancel_csabo.jpg
Az idillt a planétások B csapata teszi tönkre, akiket Csabó már azelőtt meglát, hogy kiszaladnának a gyárból. Itt csak arra tudok gyanakodni, hogy Csabónak ilyen infrás, hőkamerás, predatoros látása van, és látta a planétások hőjét már a falon keresztül. Itt adná magát megint valami Matis poén, de nem. Most nem.

Csabó otromba módon visszavon minden pozitívat, amit Páncélnak mondott, mert az "beengedte" a planétásokat a hűtőgyárba. Ha elég hangosan hallgatjuk a videót, hallhatjuk ahogy Páncél szíve összetörik. Csabó megint infrát lő a gyerekek elé, akik belelépnek a megolvadt jégbe. A planétások ahelyett, hogy kilépnének a vízből elkezdenek tocsogni benne, megvárva míg az újra megfagy. Nem kell túl sokat szerencsétlenkedniük, mindez megtörténik 6 másodperc alatt. Bár a -40 °C körüli Antarktiszon vannak, ezt egy kicsit gyorsnak találom, de annyi furcsaság történt már ebben a részben, hogy egyszerűen húzok egy új strigulát a listámra.

Gí eléggé be van lassulva, ijedten kiállt fel, hogy "még a végén idefagyunk", úgy, hogy már rég odafagytak. A jégtörő kapitánya és a téli harcmodor nagymestere, azaz Linka a Szovjetunióból javasolja a maláj lánynak, hogy valamit varázsoljon a jéggel, hiszen az is csak víz. Mindezt persze Csabó előtt beszélik meg, aki nyugodtan végighallgatja őket. Gí megfogadja a tanácsot, épp varázsolni akar, amikor észreveszi, hogy gyűrűje leesett, és belefagyott a vízbe. Istenem, mekkora balek. Közel húsz epizódot kibírt úgy, hogy nem esett le a kezéről a gyűrű, erre pont most, amikor kéne. (Gaia örömében épp a levegőbe boxol).

Rövid helyzetjelentés a nagyítóról: Most épp megint jól áll, fókuszálja a sugarakat, szóval Csabó alá is áll.

Gí közben megkérdezi az egytized másodperc alatt kipirosodott Linkát a Szovjetunióból, hogy van-e nála UV-szűrős krém. A szovjet lány ingerülten válaszol: "Neked napolajon jár az eszed, miközben itt állunk térdig jégben?". Szöszi reakciója teljesen érthető, hiszen ki az, aki az Antarktiszi útra napolajat csomagol? Mondjuk az igaz, hogy ettől a csapattól nem feltétlenül várhatjuk el a logikus gondolkodást. Néger rákontráz minderre: "Nem látod, hogy lassan mind szénné égünk?". Baszki Néger! Kin látná szerencsétlen? Rajtad? "Hmm tényleg, Néger úgy lebarnultál". A másik meg, hogy Linka a Szovjetunióból is csak pár másodperce égett meg, ideje sem lett volna felfogni mi történt. Ha már ennyire kérdezni akarsz valamit, akkor inkább azt, hogy "Miért nem földeljük/szeleljük el a gonosz Csabót, aki tiszta célpontként itt áll előttünk? Hisz a mi kezünkről még nem esett le a gyűrű.". Csabó nagy kacagásban tör ki, mert ő is látja, hogy a planétások milyen ostobák.

A következő jelenetben Csabó már egy napágyon fekszik és szörpöt inna, ha az nem párologna el. A gyerekek időközben helyet változtattak a jégben, Néger előrébb került mint volt. Csabó segít felmelegíteni Páncél mályvacukorkáját, de a félénk kolléga nem tudja azt megenni, mert egy maszk/sisak van a fején. Nem csoda hogy ezek egymásra találtak. Csabó új pohár szörpöt tölt magának, de ezt meg összetöri mielőtt megihatná. Ennek a faszinak mi a baja?

A jég fogságába esett planétások nagyon szenvednek az UV-tól, pedig az nem is rájuk van fókuszálva, hanem Csabóra. Néger még abba is beleköt, hogy Csabó hülyén nevet. Néger ezután a szovjet lányba köt bele, "az újévi kismalac hozzád képest sápadt". Zimbabwe-ben biztos rengeteg újévi malacot ettek, szóval Négernek igazi szaktekintély lehet újévi malac témában. Gí Messiásként várja Wheelert és Matit, hogy azok kiszabadítsák őket. Pffff!

A következő pillanatban már át is kapcsolunk a két amerikai fiúra. Gondolom mondani sem kell, hogy reménytelenül eltévedtek. Hatalmas szerencséjük, hogy lecsúsznak valahova, ami pont Csabó gyára. A srácok ezúttal a klímagyárat találták meg. A légkondikat meglátva Mati megkérdezi Wheelert: "Arra gondolsz amire én?". Hát Mati amilyen mocskos fantáziájú kis buzi vagy, nem tartom túl valószínűnek. Wheeler válasza nem ez, hanem az, hogy "Igen! Így sokkal olcsóbban hozzájutottunk volna.". Na Wheeler, ez egy poén volt. Tudsz te, ha akarsz. Mati gondolkodóba esik, hogy Csabó miért orozta el a gyárat. Csak úgy szólok, hogy az eligazításon ezt elmondta Gaia. Wheelert nem érdeklik a miértek, csak az, hogy visszafoglalják a gyárat. A srácok akkor váltanak óvatosabb üzemmódba, amikor észreveszik az "udvaron" napozó Csabót, és a csapdába esett planétásokat. (Nagyító-jelentés: A nagyító ismét szórja a fényt).

Mati elkezd szaladni, hogy kiszabadítsa csapdába esett társait, Gaia pedig elindítja a magnóban a Celebration-t a Kool and the Gang-től. Wheeler viszont megállítja a brazil fiút, hiszen ha Csabó meglátja a Matit, akkor agyonsugározza őket. Mati némi töprengés után arra jut, hogy segítséget kér "barátaitól". Mati hívja is a pingvineket, akik feltehetőleg kb. annyira a barátai, mint a kutya az előző részben (magyarán eddig nem akarták még megenni). Mikor a pingvinek érzékelik Mati telepatikus üzenetét, a jeges vízbe vetik magukat.

Wheeler eközben elmegy tönkretenni a gyárat. Ennyit arról hogy "visszafoglaljuk". A jenki srác talál pár vezetéket a gyárban, majd elmorfondírozik, hogy "ha követem őket, hova juthatnék máshova, mint a vezérlőegységhez?". Például a fogyasztóhoz/gépekhez? Közben megérkezik Mati is, aki jelenti, hogy "A segítség úton van". Ez egy vicc! Idejön a Déli-sarkra 5 gyerek, modern technikával, meg varázsgyűrűkkel felszerelkezve, akár meg is tudnának idézni egy szuperhőst, és a pingvineknek kell őket megmenteni. Ismétlem, ez Gaia elitegysége.

Wheeler folytatja a szabotázsakciót, kiégeti a helyéről a főkapcsolót. Csak úgy szólok, hogy a karbantartó elefántfókának ezt helyrehozni egy 12 perces rutinmunka.

Közben megérkezik a felszabadító pingvinsereg, akik olyan szabályos sorokban menetelnek mint az Oroszlánkirályban a hiénák. Sajnos nem érzik eléggé a hangulatot, így nem éneklik hogy "A ranglétrán úgy lépünk feljebb, Hogy az egyetlen úr a király!". A menetelés végén a jégbe szorult gyerekek köré gyűlnek és elkezdik csipkedni a tömör jeget, aminek hatékonysága felől vannak kétségeim. Csabó észreveszi a madarakat, és kérdőre vonja páncélt, hogy "Fémagyúkám mit keres ott az a szedett-vedett madárnépség?". Kapja is a választ: "Ezúttal téved uram! Inkább elegánsnak mondanám őket. Nézze milyen jól szabott öltönyök". Térdre emberek, koronázunk! Megszületett a szar viccek új királya, I. Páncél! Vivát, Vivát!

Csabó nem vágja, hogy most már nagy ember van a munkásai közt, így elküldi I. Páncélt, hogy indítsa újra a gyárakat. Wheeler és Mati kétségbe esnek, hogy most mitévők legyenek. Mati majma ráül a kiégett főkapcsolóra, amit a srácok úgy értelmeznek, hogy el kell azt lopniuk. Érdemes megfigyelni, hogy Wheelerre milyen hatással van a planétás lét! A sorozat elején saját testi épségét kockáztatva akadályozott meg egy bűncselekményt, tizenkilenc epizóddal később pedig már ő lop. Wheeler, a régi Wheeler most szembeköpne, vagy kézen rúgna.

I. Páncél és Csabó észreveszi, hogy a főkapcsolót ellopták, így nem tudják újraindítani a gyárat, a következő műszak kezdetéig, hiszen a karbantartó nélkül béna kacsák. Eközben a pingvinek kiszabadítják a befagyott planétásokat és a gyűrűt. A gyűrűt az egyik pingvin a csőrében nyújtja oda Gínek. Linkának a Szovjetunióból deja vu-je támad, Gaia pedig a TV előtt drukkol, hogy a pingvin nyelje le a gyűrűt. Gaianak nincs jó napja, Gí átveszi a vízgyűrűt. Linka a Szovjetunióból megköszöni pingvin elvtársaknak a segítséget, majd az "és most menjetek!" felszólítással szélnek ereszti őket. Személy szerint ezt kicsit bunkó dolognak érzem, olyan mintha azt mondaná: "Kösz a segítséget, de most már húzzatok a picsába!".

Ekkor megjelenik Csabó, aki az ajtó kinyitása helyett, azt átolvasztva jön ki a gyárból. Mondjuk így jóval hatásosabb, de később meg majd megy a picsogás, hogy "Jajj, kimerültem mert, lőttem kettőt, meg átolvasztottam az ajtót. Kislány vagyok.". Mérgében Csabó oltani kezdi I. Páncélt: "Te semmirekellő nincs az a név, ami ne lenne túl hízelgő rád nézve.". Faszluk? Seggarc? Retardált barom? Mati? Egyik sem jó?

I. Páncél figyelmezteti Csabót, hogy ha most erősködik, nem marad ereje a fontos dolgokra. Amúgy nem teljesen értem, hogy Csabó miért haragszik I. Páncélra, hiszen ő is ugyanott volt, ugyanúgy hibás, hogy a srácok észrevétlenül elvitték a főkapcsolót. Csabó miután abbahagyja a morgást beszáll hómobiljába. A gép érdekessége, hogy a hátulján egy, az atomerőműveknél használtakhoz hasonló hűtőtorony van, ami gondolom azt akarja szimbolizálni, hogy a gép atommeghajtású, meg hogy itt nagy a sugárzás, elvégre Csernobil Csabó járművéről beszélünk. Ezek után kicsit zavaró, hogy a hűtőtoronyból nem gőz, hanem fekete füst tör elő, ami vagy megcáfolja az elméletemet, vagy csak húzni kell egy új strigulát a "fura dolgok az epizódban" listámra. Csabó járművének lánctalpa is füstöl, szóval egyből két strigulát húzok. Mindenesetre egy biztos: Csabó járműve annyira erőt sugároz, hogy bármikor mondhatná, hogy "190...210 lóerő. ALAPJÁRATBA".

csabomobil.jpg
A planétások menekülnek a KSZ-szel, ami nem tudom hogy került hozzájuk, mert mikor a gyárhoz mentek, akkor gyalogolni kellett egy csomót, most meg nem. Menekülés közben a KSZ random időközönként a levegőbe emelkedik. Újabb két strigula.

Csabó kezéből fáradhatatlanul lövi a (feltehetőleg infravörös) sugarakat, amivel sikerül alagutat égetnie egy hegybe. Itt elgondolkoztam rajta, hogy Csabó miért nem megy el inkább alagútfúrónak? Tehát például megegyezne a BKK-val, hogy kifúrja a 4-es, 5-ös, stb. metrók alagútját, cserébe meg elintéznék neki, hogy lakhasson a BME kísérleti atomreaktora mellett. Sőt Svájcban, az alagútfúrások hazájában meg igazi félisten lehetne. A gonoszok miért bonyolítják mindig túl az életüket ebben a sorozatban?

Gínek közben nagy ötlete támadt, hogy hogyan állítsák meg Csabót. A planétások átsuhannak a KSZ-szel a friss alagúton, majd mikor átérnek, Wheeler rátüzel az alagút feletti jégre, ami megolvad és vízfüggönyként lefolyik az alagút előtt. Gí a vizet visszaemeli az alagút kijárata elé, ami ott pont meg is fagy, magyarán egy jégfalat csinálnak az alagút kijáratához. Nem tudom hogy Gí miért gondolta azt, hogy egy jégfal majd megállítja Csabót, hiszen előbb egy egész jéghegyet átégetett. Ja, de tudom, azért mert ő is egy kretén. A jóslatom amúgy beválik, Csabó simán elolvasztja a planétások béna kis jégfalát. A planétások ezt látva meglepődnek. Úristen!

Csabó vészesen kezdi utolérni a planétásokat, akiken kezd eluralkodni a pánik. Néger sürgeti Linkát a Szovjetunióból, hogy menjen gyorsabban. Ebben a jelenetben egyébként elég jól megtekinthetjük a KSZ-t, amin látszólag semmi nincs ami indokolttá tenné, hogy a jármű mozogjon. Se kerék, se lánctalp, semmi. Az irányítást szintén nem tudom hogy oldják meg, mert semmilyen mozgó alkatrészt nem látok, amivel például egy kanyarodás kivitelezhető lenne. Linka a Szovjetunióból mondja, hogy nem tud gyorsabban menni, mert már így is parkettáig nyomja a "gázt". "Sajnos gyorsabb nálunk, de sokkal ostobább is" - mondja szöszi. Gondolom nem én vagyok az egyetlen aki úgy gondolja, hogy nagy szavak ezek egy ilyen fiatal lánytól.

ksz.jpg
Annak ellenére, hogy ránézésre ez lehetetlennek tűnik, a planétások járműve folyton kanyarog, de Csabónak sikerül a nyomukban maradni. A sok kanyargástól I. Páncél rosszul lesz, és ezt szóvá is teszi. Csabó ezt megelégelve kilöki inasát a járműből. Munkaügyi per 3...2....1...

A magára maradt Csabónak sikerül leinfráznia a gyerekek járművét, akik emiatt egy jéghegy oldalába ütköznek. A KSZ szarrá törik, a gyerekek karcolás nélkül megússzák. Újabb strigula, lapcsere.

Csabó odahajt a hóba süllyedt gyerekekhez és visszaveszi a főkapcsolót. Bónuszként le is szeretné infrázni a gyerekeket, de elfogy az ereje. Ugye Csabó, ugye? A planétásoknak eszébe jut az, amit már a rész elején kellett volna, hívják a Kapitányt. Eközben Csabó sietve visszaindul feltöltődni. Annyira sebesen megy, hogy kis híján elgázolja I. Páncélt, ő viszont nem tud haragudni főnökére.

A kapitány megidéződik és indul is elkapni Csabót. Az égen egyszer csak megjelenik Gaia hologramja, és tájékoztatja a kapitányt, hogy vigyázzon, mert Csabó gyorsan feltöltődik. Ha ilyeneket lehet, akkor Gaia nyugodtan megjelenhetett volna akkor is, amikor a gyerekek a fagyban eltévedtek, és útbaigazíthatta volna őket. Persze mind tudjuk, hogy Gaia-nak nem célja, hogy a planétások túléljék a küldetést.

Csabó tehát feltöltődött, a Kapitány meg azon töpreng, hogy hogyan férkőzhetne így a közelébe. Úgy dönt bepróbálkozik I. Páncélnál, és elkéri a ruháját. I. Páncél oda is adja a Kapitánynak az ólomruháját és egy szál pulcsiban sétál tovább az Antarktiszon. Közben az is kiderül, hogy Páncél egy törpe, aki a Kapitány köldökéig ér. Illetve érne, mert a Kapitánynak nincs köldöke. Hogy a Kapitány hogyan fér el egy olyan ruhában, ami egy törpéhez van igazítva az egy újabb rejtély/strigula.

Az ólomruha által védett Kapitány megközelíti az éppen töltődő Csabót, és a gyár falához vágja a férfit. Mikor a Kapitány megszólal, Csabó felismeri, hogy ez nem I. Páncél hangja. Ez egy meglepő fordulat a rajzfilmekben, ettől meg különösen nem várna el ilyesmit az ember. Pozitív csalódás.

A nagy ijedség miatt Csabó elkezdi sugározni a Kapitányt, aki a ruhája miatt ebből semmit nem érez. Csabó annyit lövöldöz, hogy ismét lemerül, így a kapitány végre kirepülhet az ólomruhából. Alkalmatlanságát ismét bizonyítva a Kapitány ahelyett, hogy Csabót megállítaná, hagyja hogy a sárga ember elmenjen feltöltődni, ő pedig elkezd kéményt bontani. A kémény darabjaival a kékember összezúzza Csabó nagyítóját, aki amúgy már eléggé feltöltődött pár lövés leadásához, szóval nem tudom miért nem lövi le a repkedő, ólomruha nélküli Kapitányt.

Közben I. Páncél visszamászik ruhájába, ami már azelőtt mozog, hogy a kis törpe belebújik. Ez azért elég para. Egy saját életet élő ólomruha. Váó! I. Páncél valószínűleg egy életre megtanulta, hogy ne adjon kölcsön semmit a Kapitánynak, mert az kitágította a ruháját. Csabóban tudatosul, hogy eléggé legyengült, ezért jobbnak látja elhúzni a csíkot. Ebben I. Páncél és a hómobil segít neki. Érdekes, hogy a Kapitány simán hagyja elmenekülni Csabóékat. Ez mi? Lóriékkal takaríttat, Ártányt odakötözi a tűző napon egy hajó tetejére, Csabó meg simán elmehet? Strigula.

Az akció után a gyerekek megköszönik (!) a kapitánynak a segítséget, de Néger azért az orra alá dörgöli, hogy az "ózonlyukat nem tudja megstoppolni". Anyád!

Az epilógusban láthatjuk, ahogy Mati leszereli az ajtó nélküli kunyhóból a légkondit, mert az freonos. Igen, biztos sokkal jobb, ha ez a freonos szar egy szeméttelepen rohad és úgy jön ki belőle a gáz. A gyerekek megállapodnak, hogy majd olyan légkondit szereznek ami nem freonos. Néger, a nagy mókamester elkezdi slaggal locsolni Wheelert, aki így freon nélkül lehűl. Gí figyelmezteti Négert, hogy vele ne kezdjen ki. Néger nem érti hogy miért ne. Néger, azért mert nála van a vízgyűrű. Téged is csak azért nem ásnak el, mert nálad van a földgyűrű és úgyis kimásznál. Gí demonstrálja hatalmát, pofán spricceli Négert a saját slagjával. Nem vagyok benne biztos, de mintha valamelyik rész végén az lett volna a mantra, hogy ne használjuk feleslegesen a vizet, erre ezek itt egymást fröcskölik röhögcsélve.

Az  epizód végi okoskodást nem szoktam különösebben kielemezni, de itt még ez a rész is kemény. Láthatjuk, ahogy Wheeler napozni készül. A dolog érdekessége, hogy Wheelernek nincs mellbimbója. Gyanítom túl sok időt töltött a sugárzásban, vagy ilyesmi. Linka a Szovjetunióból felvilágosítja a srácot, hogy napozni az árnyékban kell. A lányok mellbimbójáról semmit nem tudunk meg. A Kapitány is elmondja, hogy napozni csak ésszel.

Gaia is megjelenik, aki a Zarm-os részhez hasonlóan ismét egykori kalandjait mondja el virágnyelven. "A Nap csalóka" - mondja. Gondolom itt arra gondolhatott, hogy Solarral a nap szellemével annak idején volt valami romantikus kapcsolata, de az félrelépett. Képzelem a veszekedéseiket:

-"Minden este eltűnsz! Biztos megint a kurváidhoz mész. Mit tud Vénusz, Ceres, Luna, meg Uránusz, amit én nem?"
-"Szívem a munkám miatt kell esténként elmennem, hisz tudod."
-"Legalább annyi tisztesség lenne benned, hogy bevalld"
-"Gaia a rohadt életbe, a Coca-Cola reklámban szerepelek, tudod, hogy ezzel híres lehetek."
-"Igen és akkor majd még több ribancod lehet, ugye?"
-"Tudod mit Gaia? Baszd meg! Nekem erre nincs szükségem. Holnap visszajövök, ha majd lenyugszol."
-"Persze, tűnj csak el éjszakára, ahhoz mindig is értettél."

Ha tömören kéne összefoglalnom az epizódot, akkor azt mondanám, hogy finoman szólva nem ez volt a legátgondoltabb rész a sorozat történetében, de a Kapitány vagy a planétások legalább nem csinált(ak) ökológiai katasztrófát, ami már félsiker. Persze futni hagytak egy öko-terroristát, dehát Istenem...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr97181633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titkos2 2015.02.20. 21:18:42

"A karakter eredeti neve Duke Nukem, de nálam ez a név már foglalt, és ez a fickó nem mondja elégszer, hogy "Come get some!", hogy ilyen néven nevezzem."

Oké, nem csalódtam. :D XDDD Igazából azért vártam már, hogy legyen egy rész ezzel a gonosszal is, mert az angol nevéről egyből nekem is az FPS hős jutott eszembe és kíváncsi voltam, hogy te is leütöd-e a magas labdát ezzel kapcsolatban. :D Amúgy poén, mert Wikin írták, hogy még a készítők is gondoltak erre, ezért a biztonság kedvéért kitaláltak neki egy "béta nevet" is (ami kb. egyetlen betűben tér csak el a jelenlegitől XD), hogy ha a Duke Nukem játék készítői perelni készülnének őket, gyorsan előhúzhassák azt, de erre végül nem került sor. XD

A legjobb poénok most talán a "Páncél igazából egy beszari hangú Hulk Hogan" (az előtte lévő levezetéssel együtt, meg amikor kiderül, hogy igazából pont egy törpe, akinek ráadásul a páncélja már azelőtt magától mozog, hogy belebújna XDDD), illetve a végén a Gaia-Solar képzelt párbeszéd voltak, de az egész végig ütött szokás szerint. XDDD

Titkos2 2015.02.20. 21:20:17

Ja, amúgy csak kérdezem, hogy most valami konkrét ok miatt maradt le a post végéről a teljes rész beillesztése, vagy szimplán csak elfelejtetted?

Dili · http://diliblog.blog.hu/ 2015.02.20. 21:54:15

@Titkos2: Ú basszus, fel sem tűnt. Kösz hogy szóltál, javítom.

Titkos2 2015.02.20. 21:59:46

@Dili: Semmi gond, köszi. :)
süti beállítások módosítása