Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E08
2014. augusztus 04. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E08

Az epizód címe "Védd a tengert" így stílszerűen a kezdőkép is az óceán vize. Láthatjuk, hogy az előző részből a fehér madár már az óceán felett jár, hiszen hazájában, Afrikában a vad orrszarvúk megeszik az összes bokrot amely lakhelyéül szolgálhatna. Kicsit aggódom, hogy ennyi repülés után a madár végelgyengülésben meghal, de azért reménykedjünk a legjobbakban. Szintén láthatunk egy delfint, aki önfeledten ugrál, hiszen nincs a közelben az ázsiai lány, aki hullahopp karikákkal dobálja tele a tengert. A delfin párt is talált magának, az örömöt alig lehet fokozni. Ekkor hirtelen beleakadnak egy hálóba, amit egyébként nem tudom hogy nem vettek észre. Megtörtént a baj. "Ez a nap is el van baszva" - gondolja a delfin.

A következő jelenetben ki is derül, hogy mindez .... drámai szünet ... Ártány műve. Ártány ezúttal a halászatot próbálja ki. Hálója tele van halakkal, meg befigyel pár delfin és teknős is. Ártány keménykedik, hogy kiürít a vízből mindent (vagy minden szardíniát). "Ezekért az úszó micsodákért vagyonokat fizetnek ám." - mondja ártány. Ártány, azért jelezném, hogy azok az úszó micsodák a halak (és itt most nem a delfinre gondolok, mert az ugye emlős). Egy halász, mint amilyen te is vagy, rájuk vadászik. Azért lehet, hogy érdemes volna felpattintani a Halászat kezdőknek című zsebkönyvet, ha már ezzel akarsz foglalkozni. Ha már olvasol egy pár oldal erejéig bele lehetne nézni a "Mihez kezdjünk, ha van egy indokolatlanul nagy repülőgépünk, de nem jut eszünkbe semmi jó ötlet" című klasszikusba is. Persze csak ha van időd.

Ártányról kiderül, hogy nem olyan szívtelen, mint amilyennek tűnik, mert a kifogott teknősöket visszadobatja a tengerbe, mert azokat nem lehet eladni. Itt három kérdés merült fel bennem:

1. Thaiföldön földet bányásztál, hogy azt eladd és meggazdagodj belőle, de a teknősökre nem tudsz vevőt?
2. Nem hallottál még ilyenekről, hogy teknőcleves, teknős felhasználása a kozmetikai iparban, teknőspáncél felhasználása a kínai gyógyászatban? Tajvan több száz tonna teknőspáncélt importál évente, de ha nem kell a pénz, akkor dobáld csak vissza őket.
3. Miért nem képzed ki őket nindzsának, hogy megvédjenek a bolygó kapitányától, meg a planétásoktól? Lehetne a nevük például Csontváry, Munkácsy, Rippl-Rónai, és Feszty, képzésükkel pedig meg lehetne bízni Csuklyás Patkányt.

Azt hiszem ez a három kérdés elég jól rávilágít arra a tényre, hogy Ártány mekkora balfék.

A következő jelenetben Gaia házát láthatjuk, és a tengerbiológiát olvasó Gí-t. Nyilván a lány felkészült akar lenni abból, hogy melyik tengeri állatnak mi árt legjobban, mi legyen a következő amit a vízbe dobálhat. Pechére az összes hullahopp karikát bedobta a vízbe amit a Tescoban meg tudott venni. Egyszer csak a lány meghallja, hogy Gaia bekapcsolt TV-jén épp a foglyul ejtett delfin haláltusája megy, ezért kiszalad azt megnézni. Csalódottan veszi tudomásul, hogy ennek oka nem az ő hullahopp karikája, hanem Ártány hálója. "Tennünk kell valamit, most azonnal" - határozza el magát a lány. Hívni akarja a többieket, de mindenki kimenőn van.

A következő jelenetben Négert látjuk az erdőben. Érdemes megfigyelni Néger belső vívódását, aki nem tudta túltenni magát a falubeliek éhhalálán, amiről mindenki tudja, hogy Néger hibája, mert  - mint már többször elmondtam - nem fejezte be a vetést. Ezt próbálja jóvátenni azzal, hogy épp egy....hát valami növényt ültet. Ez annyiból áll, hogy a földlabdás palánta alatt megrepeszti a talajt, ami így elültetődik. Az erdőben rohanó Gí szó szerint belerohan Négerbe, és ráesik a fiúra. Néger szemében látszik, hogy amikor az ázsiai lány a testén fekszik, már a kis zámbó (néger-ázsiai keverék) utódok nemzése foglalkoztatja. Gí elmagyarázza Négernek, hogy meg kell állítaniuk Ártányt, hogy az ne tudja lehalászni a tengert.  Ezzel ugye feleslegessé válna a több évnyi tanulás, amivel Gí a tenger lemérgezését akarja majd elérni. Akár azt is mondhatná, hogy "Ha itt valaki kiírtja a halakat, az én leszek, nem az a szaros Ártány.".

A lány és Néger tehát elszaladnak a stéghez, ahol egy planétás-repülő (GeoCirkáló) stílusú tengeralattjáró várja őket. (Ez egy újabb jármű, felírom.) Amúgy remélem nektek is feltűnt, hogy Néger nem locsolta meg a frissen ültetett palántát, tehát várhatóan ez a növény is úgy fog kihalni, mint ahogy a faluja Zimbabwében. Gratulálok Néger, újabb élőlény halála szárad a lelkeden. Bráfó!

Néger egyébként próbálja nyugtatni a lányt, hogy "Tudom hogy mennyire rajongsz a tengerért, de előbb beszélnünk kéne Gaiaval.". Jajj a kis naiv Néger azt hiszi hogy Gí azért olvassa a tengerbioszt, hogy segítsen. A kis hülye. Amúgy érdemes megfigyelni, hogy Néger mennyire elfogult. Amikor az előző részben elefántot kellett menteni Afrikában, akkor nagyon kellett sietni, most meg csak hülye halak élete a tét a tengerben, ez ugye egyből ráér. "Hidd el, Gaia is azt mondaná, hogy cselekednünk kell."- Válaszolja a lány. Hát Gí, részben igazad van, Gaiai is beküldene a shitstormba, de ő előtte azért demoralizálna is egy kicsit. "Tudjátok, hogy a ti hibátok, hogy Ártány még él, és halomra öli az állatokat, ugye?" vagy valami ilyesmit tudnék elképzelni tőle. "Ha nem tartasz velem belevágok egyedül" - Folytatja Gí. Néger hamar levágja, hogy senki nincs itt rajtuk kívül, ha most belemegy a dologba, lehet hogy a tengeralattjáróban, sikerül belemennie Gíbe is. Hopp, már ugrik is a gépbe.

Ártány egy egyszerű halászhajóval halászik csak, ami vagy azt jelenti, hogy az előző ötleteivel rá vert a pénze seggére, vagy valami nagyobb dolog is van a tarsolyában. A planétások tengeralattjárója nem igazán tudja  hogyan kell tengeralattjáróként viselkedni, ezért néha a víz felett repül.

PlanSubCap.jpg

Amikor a tengeralattjáró végre a víz alá merül, a lány rosszallóan megjegyzi, hogy Ártány milyen nagy hálóval halászik. Hát Gí, ezek a halászok már csak ilyenek. Néger is háborog, hogy "Ha az emberek egy kicsit mérsékelnék magukat, mindig volna bőséggel hal a vízben". Érdekes Néger mérsékletességre szólító szavait hallgatni, tudván miért is van itt valójában, illetve, hogy Afrika lakossága az elmúlt 60 évben 221 millióról 1052 millióra nőtt. Nyilván a mértékletesség miatt.

Mikor a planétások elúsznak egy hálóba tekeredett kék bálna mellett, Néger megkérdezi "Mi lelte azt a delfint?". Hogy erre Gí mit válaszolt, arról fogalmam sincs, mert nem hallottam a röhögéstől, visszatekerni meg nem volt kedvem. Gí arckifejezése viszont árulkodó volt a következő kameraváltásnál.

Mi lelte a delfint.jpg

Szemében látni lehetett, hogy azon gondolkozott, hogy "Kölcsönadjam neki a tengerbiosz könyvemet, vagy csak vegyek neki egy példányt az 'Első kifestőm: A tenger' című gyermekfoglalkozatatóból? Végülis utóbbi is elég jól bemutatja a delfin és a kék bálna közti különbséget.". Atyaég, Néger hülyébb mint Wheeler.

Ezt követően a gyerekek feljönnek a felszínre, és kis híján elgázolnak egy hálóba tekeredett delfint. Néger kimászik a fedélzetre és próbál segíteni az állaton. Tapogatja, és próbálja nyugtatni, hogy mindjárt kiszabadul. Gyanítom később Néger büszkén fogja mesélni, hogy milyen jó élmény volt ördögráját simogatni.

Gí eközben vízcsóvát hoz létre és elárasztja Ártány halászhajójának rakterét, ami kimossa onnan a haltetemeket. Ártányt egyébként épp egy nyers hal megevése közben zavarta meg a kis csapat, így érthető, hogy igencsak pipa lett. Bár Ártány hajójának  raktere tele van vízzel, az nem akar elsüllyedni ami igen meglepő. Úgy gondolom egy nagyon fejlett technológiát használhat, amit valószínűleg simán szabadalmaztathatna. Vagy lehet, hogy neki ezekből van pénze hülyeségekre?

Ártány és embere, Stukker (akit eddig nem említettem, de mindig vele lógott) a halászhajó darujával leemelik a tengeralattjáróról Négert. Gí gyűrűzik, majd elkiáltja magát, hogy "Víz! Mosd le a hajóról ezt a mocskot". Ezt követően Néger a vízbe esik. Úgy érzem Gínek nehéz lesz bebizonyítania, hogy semmilyen rasszista él nem volt az utasításban. Ártány közben megkérdezi kollégáját, hogy "Ezek tényleg azt hiszik, hogy túljárhatnak az eszemen?". Nézd Ártány, még csak a nyolcadik résznél járunk, de kétszer már megszopattak, szóval nem érzem teljesen jogosnak ezt a kérdést.

A planétások lemerülnek tengeralattjárójukkal, majd Ártány a nyomukba ered a halászhajójával. Természetesen csak a felszínen, mert még mindig nem süllyedt el. Félelmetes teljesítmény. Ártánynak sikerült hálót húzni a tengeralattjáró elé, amit könnyen ki tudtak volna kerülni, ha lentebb merülnek, de Gí úgy gondolta, hogy mennyivel jobb lenne átszakítani azt. Naná, hogy nem sikerült.

Néhány másodperccel később a planétások Ártány hajójának immár kiürített rakterében vannak tengeralattjáróstul, és a Fogoly 1 illetve Fogoly 2 nevek közül kell választaniuk egyet. Gí ázsiai apja nem hiszem, hogy jól tűrné, ha lánya valamiben csak második lenne, ezért remélem Néger belemegy a Fogoly 2 névbe. Gí azért beszólogat Ártánynak, de mivel a tengeralattjáró fülkéje le van zárva, valószínűleg Ártány ezt annyira veszi tudomásul, mint az előttem 30-cal tötymörgők, akiknek autóvezetés közben anyázok. De most komolyan, miért kell a dorozsmai úton 50 helyett 30-cal menni?

Néger "nagyon sajnálja", hogy fogságba esett Gível egy zárt tengeralattjáróban, ahol semmivel nem tudják elütni az időt. Úgy érzem hamarosan kitalál valamit unaloműzésképp. A foglyok úgy döntetnek, hogy koncentrálnak, és próbálják felvenni a kapcsolatot telepatikus Matival.

Ekkor képváltás és láthatjuk, hogy a maradék három planétás (Linka a Szovjetunióból, Wheeler, és Mati) épp krúzolnak a repülővel. Gondolták poén volna elpöfögtetni egy kis kerozint, ha már úgyis környezetvédők. Wheeler és Linka a Szovjetunióból épp azon veszekszik hogy New York vagy Moszkva a jobb hely. Mati boldog, hogy Wheeler és a szovjet lány vitázik. Mati ekkor veszi a fogságba esett munkatársai üzenetét, a repülőn ülők értesülnek a fogságba esésről. Bár Mati egy szóval sem mondja, hogy ez helyileg hol történt, Wheeler gyorsan reagál, szól a gépet vezető Linkának a Szovjetunióból, hogy forduljon vissza. Telekommunikációval a gyerekek megegyeznek hogy hívják a kapitányt. Ja, hogy ezt így is lehet? Nincs valami minimális táv, hogy egymástól 50 méteren belül kell állni, vagy valami? Ennyi erővel kár volt elhozni az összes gyereket Gaia kérójához, simán tudott volna mindenki gyűrűzni a lakóhelyéről.

A kapitány megjelenik ismét csizmátlanul, de egy vágás után ismét befigyel a piros térdcsizma. Ezek szerint Mati visszaadta. Ártány közben látja, hogy hogyan történik a kapitány megidézése, és rájön, hogy ebben a gyűrűké a főszerep. A kapitány eddig odarepül Ártány hajójához, kitépi a rakteret lezáró rácsot, majd a tengerbe dobja. Gí ekkor nagyon büszke a kapitányra. Egy jó kis fémhulladék, ez kell a tengernek. A kék ember ekkor észreveszi, hogy Ártány figyeli őket, és beszól neki, hogy "Mire visszaérek készítsd ki a pecaengedélyed!". Gondolom a kapitány eléggé meglepődne, ha ártány előhúzná mellényéből a lepecsételt pecaengedélyét. Mondjuk gyanítom, hogy a kapitánynak erre is van bekészített szövege például "Február 15. és március 31. közt csukáztál pedig az a tilalmi időszak, ezért meglakolsz" vagy "Pontyból, fogassüllőből és pisztrángsügérből a legkisebb kifogható méret 30 centiméter, de láttam a hajódon egy 22,5 centist, ezért meglakolsz". Egyébként Ártány valószínűleg otthon hagyta az engedélyét, vagy épp a másik mellényét hozta el, mert a kapitány szavai eléggé kétségebe ejtik. A kapitány a beszólogatás után kirakja a tengeralattjárót a raktérből, aztán a víz alá merül és szétszaggatja a hálót, kiszabadítva a beleakadt állatokat. Néger falujában tehát újabb éhhalálra számíthatunk, mert a megrendelt halszállítmány sem fog odaérni. Kösz kapitány!

A kapitány összeszed egy csomó hálót, majd becsomagolja vele Ártány hajóját. Ártány és kollégája az utolsó pillanatban meglép a "Buborék" névre keresztelt rózsaszín tengeralattjárójával. A repülővel utazó planétások menet közben rátalálnak tengeralattjárós társaikra. A kapitány kiemeli Ártány hajóját a vízből és egy "Ezt a hajót ezennel a törvény nevében lefoglalom!" kiáltással elviszi a távolba. Mivan? Milyen törvény te makk? Meg amúgy is, ki vagy te, hogy a törvény nevében csinálj bármit? Szerintem még állampolgárságod sincs sehol, szóval én inkább kussolnék. Törvény nevében...bazz.

Na mindegy. A repülő planétások leereszkednek a tengeralattjárósokhoz, akik épp egy teknőst engednek szabadon, amit nem tudom honnan engedtek ki, mert Ártány őket ugye visszadobta. Ártány amúgy a közelben figyeli az eseményeket a Buborék periszkópján keresztül. Amikor a planétások ismét két részre oszlanak (tengeralattjárósok és repülősök) Ártány elérkezettnek látja az időt, hogy használja....A MÁGNEST.

Tehát a pink tengeralattjáró a felszínre emeli elektromágnesét, ami nélkül, mint tudjuk egy tengeralattjáró sem az igazi. Miután bekapcsolják az elektromágnest, az magához vonzza a gyerek gyűrűjét - és velük együtt a gyerekeket is. A srácok ekkor szembesülnek vele, hogy Gaianak - aki feltehetően lubickol a lóvéban - volt pofája olyan gyűrűt adni, ami nem aranyból van, csak olcsó utánzat. Komolyan, a gyerekek az elmúlt hét részben közönséges, aranyszínűre festett vasgyűrűkkel próbálták megmenteni a világot. Szomorú, hogy ilyeneken spórolsz Gaia, már ne is haragudj. Tehát a tengeralattjárós csapat épp a gyűrűjénél fogva lóg egy mágnesen, így a repülős csapat úgy gondolja hogy érdemes volna segíteni nekik. Visszatérnek tehát, és a két....másfél fiú, Wheeler és Mati okosan oda ugrik arra a pontra, ahonnan az előbb Gí és Néger bevonzattatott (jaj de szép szó). Wheeler kapcsol végre, és rájön, hogy akár meg is olvaszthatja a mágneseket, tehát arra használná a gyűrűjét, amire kapta. Pechére, addig nem használhatók külön-külön a gyűrűk, amíg a kapitány meg van idézve, de ő meg ugye épp a "Törvény nevében" lefoglalta a hajót és azt viszi ki a világból. Gondolom talál neki valami fasza helyet a sivatagban, vagy vetőgéppé alakítja és odaajándékozza az eszkimóknak. Mivel Mati és Wheeler pont ott állnak ahonnan az előbb Gít és Négert is bevonzotta a mágnes, nem nehéz kitalálni, hogy Mati és Wheeler hol kötnek ki másodperceken belül. Mekkora zsenik, ugye? Pedig Wheeler szerintem a 30 méterről, a repülőgépről is meg tudta volna olvasztani a mágnest, ha arról lett volna szó. Linka a Szovjetunióból úgy érezte, hogy bűn lett volna ebből kimaradni, szóval a mágnes mellé áll a repülővel (igen áll, mert ez egy olyan repülő ami helyben is tud lebegni....bizony), majd kinyújt egy kötelet a többieknek. Igen Linka a Szovjetunióból, valószínűleg ha van egy olyan erős mágnes, ami felemel egy embert, akkor a srácok a szaros köteleden fel tudtak volna mászni minimum 50 kilós ellenvonzással is. Mati meg amúgy is szar volt az edzésen anno. Gondolom nem kell agyonmagyarázni, hogy a szovjet lány is a mágnesen köt ki.

A következő jelenetben láthatjuk, hogy a Buborék vontatja a planétások tengeralattjáróját és el nem merülő repülőjét a vízen. A tengeralattjáró meglepően nagy belsejében láthatjuk ahogy a gyerekek épp egy rózsaszín kalodába vannak fogva és Ártány bezsírozza - pontosabban bebálnazsírozza - a kezüket, hogy lehúzza a gyűrűiket. Ártány meg sem próbálja zsír nélkül lehúzni azokat, ami érthetetlen, és feleslegesen mocskos. Gondolom mikor ezt olvassátok nektek is az a kérdés motoszkál a fejetekben, hogy Ártány menekülő tengeralattjáróján mi a faszért van egy pink kaloda? Mi az az élethelyzet, ami előfordulhat egy tengeralattjárón, és amihez kell egy pink kaloda? Egy tengeralattjárón, ahol sokat számít a térfogat, meg minél kisebb helyre akarnak beszuszakolni minél több embert, kinek jut eszébe, hogy a helyet egy rózsaszín kalodával foglalják el? Persze, most erre rávágjátok, hogy "Mitakarsz, most is milyen jó, hogy ott van", de nem. Ez is teljesen életszerűtlen. Ha azzal számolok, hogy mi lesz, ha egyszer elkapok öt planétást, és le akarom húzni a kezükről a gyűrűjüket (amire amúgy nem nagyon számíthatott Ártány a Buborék építésekor, mert akkor ugye még nem is tudta, hogy a gyűrűk mire jók), akkor nem egy pink kalodát teszek a gépre, hanem a kolásüvegnyi helyen elférő kábelkötegelőket, vagy ilyen gyorsbilincseket, amikkel hátraköthetem a kölykök kezét, és lehúzhatom róluk a gyűrűt. Sőt, továbbmegyek, ha nem egy tengeralattjáróról lenne szó, akkor sem tudok sok olyan élethelyzetet elképzelni ami miatt érdemes bárkinek, bárhol egy pink kalodát tartani. Nézzétek én 25 éves vagyok és még soha nem kerültem olyan szituációba, amikor azt mondtam, hogy "Bassza meg, de kár hogy nincs itt egy rózsaszín kaloda." Ez teljesen ÉRTELMETLEN.

Wheelernek megint nagy a pofája. "A halászhajó így is úgy is víz alá került, disznóknak tudni illik nem jár hajó" - mondja a brooklyni srác.

1. Mi az, hogy tudni illik disznóknak nem jár hajó. Ez valami ősi kínai mondás, vagy mi ez? Ez honnan jött? Vagy ez is egy ilyen hülye amerikai törvény, mint hogy Tennessee államban vadászat céljából nem lehet semmire sem lőni mozgó járműből, csak bálnára? Tennessee állam egyébként nem határos tengerrel.
2. Mi az, hogy víz alá került? Az előző sem került víz alá, csak a kapitány ellopt....izé... a "törvény nevében lefoglalta".

Ártány ezt követően bevallja, hogy az előző csak a póthajója volt. Ez is teljesen logikus, hogy ha van az embernek A hajója, meg van a - feltételezhetően rosszabb - póthajója, akkor a póthajót használja A hajó helyett. Akkor kellene használni a póthajót, ha A hajó már tönkrement vagy ilyesmi, nem? Ekkor pillantjuk meg Koca-szigetet. Linka a Szovjetunióból, ekkor megjegyzi, hogy itt eddig nem volt sziget, hiszen a szovjet lány nyilván ismeri az összes tenger összes szigetét, és hogy melyik hol van. Ártány válasza miszerint eddig nem volt, de már van, azt sejteti, hogy a Koca-sziget annyira sziget, mint amennyire a Halálcsillag csillag. Csupán egy nagy építmény. Egyébként annak is lehet egy pszichológiai háttere, hogy miért épít ki valaki magáról egy disznós image-t. Oké, ha a suliban Ártánynak csúfolták, és rajta maradt ez a név, de ebben az esetben ettől meg akarunk szabadulni, nem létrehozunk egy Koca-sziget nevű főhadiszállást, rájátszva a gúnynévre.

"Beszólok, hogy megjöttünk" - mondja Ártány a gyerekeknek. Ha már beszólás, itt számítottam volna valami olyasmire, hogy "Kurvaszátok megjöttünk" vagy valami, de nem. Ehelyett teljesen mást kaptunk, ami megdöbbentőbb. "Koca a malacoknak! Koca a malacoknak! Mutassunk valamit a srácoknak!". Látjátok? Erről beszéltem. Ki ad magának olyan hívójelet, hogy Koca? Főleg férfi létére, hogy ad magának Koca nevet, amikor az ugye az anyadisznó.

Kiderül, hogy Ártány a Koca-szigeten egész kis halászhajó flottát épített fel. Ez a jelenet egyúttal megcáfolja azt az elméletemet is, hogy Ártány elverte az összes lóvéját. Ha van még pénze újabb szarokat építeni, akkor nincs ott gond.

Ártány eddigre leszedte az összes gyerek kezéről a gyűrűket, melyek a kezében villantak egyet, és a kapitány hangja megszólalt, hogy "Az erő bennetek van" (Igen ez a "Hatalom a tiétek" furaszinkronos változata). Ebből arra gyanakszom, hogy elvitte a hajót ahova akarta, aztán visszatért a gyűrűkbe. Amúgy hihetetlen, hogy még akkor is tud pofázni, ha nincs megidézve. Ez megmagyarázza mondjuk, hogy hogyan sikerült visszaszereznie a csizmáját. Gondolom mindig megszólalt a gyűrűkön keresztül, hogy "Hé srácok, nem tudjátok hol a piros csizmám?", és amikor a gyerekek ezt megunták, vettek neki egy újat, vagy Mati unta meg és visszaadta az eredetit.

A következő jelenetben láthatjuk, hogy Ártány A hajójával halászni indul, a gyerekeket pedig bezárta egy buvárharangszerú fémgömbbe. Egy véletlen során a gömb, benne a gyerekkel ráesik egy futószalagra, ami valamiféle darálóba vezet. A gyerekek szarban vannak. A futószalag amúgy megint teljesen értelmetlen, mert halcsontokkal van tele, de a daráló rész csak jóval a csontok szintje felett van, tehát gyakorlatilag semmi nem megy keresztül rajta, kivétel a véletlenül ráesett, gyerekekkel teli fémgömb. Mérnöki remekmű.

A gyerekek látják, hogy közelednek a darálóhoz, és kezdenek pánikolni. Gí leginkább amiatt aggódik, hogy nem ő lesz aki kiírtja a tengerek élővilágát, hanem ez a béna Ártány. Linka a Szovjetunióból is elég kétségbeesett, arcán látni, hogy most bánta meg, hogy annak idején elfogadta a madártól a gyűrűt. Ha inkább befejezte volna szinti-pop számát, és befut vele, mára mindene meglenne, amire egy szovjet lány csak vágyhat. Lada Niva, Lada Riva, 1500-as Zsiguli a garázsban; Kraz 255B turnékamion; ZIL-118 turnébusz; Mi-8 magánhelikopter; Il–62 magánrepülő; még a roadjai is UAZ-452-vel járhattak volna. Nem merem megkockáztatni, de talán egy Honecker által dedikált Wartburg 353W-t is sikerült volna beszerezni az NDK-ból. Ezt vette el tőle Gaia, meg a hülye gyűrűs madár.

A gyerekek tehát épp tanakodnak, hogy mitévők legyenek. Wheeler hirtelen megkérdezi, hogy "Tudjátok mi az a rákendroll?", majd elkezdi magát a gömb oldalához verni. Nem tudom, hogy a többiek tudnak-e valamit a "rákendrollról", de hogy Wheeler semmit, az szinte biztos. A többiek elkezdik verni a gömb oldalát, hogy engedjék ki őket, mert Wheeler megörült, és nem akarnak vele egy légtérben maradni. Segélykiáltásukat senki nem hallja meg, de óriási szerencséjükre a gömb legurul a futószalagról, és a gyerekek kijutnak belőle. Hogy hogyan sikerül a gyerekeknek épen megúszni egy kb. 8 méteres zuhanást egy kipárnázatlan fémgömbben öten, arról fogalmam sincs. A gyerekek óriási mákerek, Ártány éppen ott hagyta az egyik motorcsónakját ahol a gyerekek ki tudtak jönni a gömbből. Természetesen a gonosz után erednek.

A következő mondat ismét egy mérföldkő a sorozat történetében. Wheeler megkérdezi: "Na igen, de vajon merre (menjünk)?". Ritkán van ilyen, hogy nem tudják hova kell menni. A bizonytalanság viszont nem tart sokáig, Gí észreveszi az Ártány hajója által húzott szennyezéscsíkot. Szerintem Ártány hajója műszaki problémával küszködik, és ereszti az olajat, szóval megvan az oka hogy miért használta eddig a póthajót. Néger ebből azt szűri le, hogy Ártány direkt szennyezi a tengert. És gondolom a hajtóműhibás repülőgépeknek is a kurvanyjukat, hogy ott füstölögnek a levegőben, nem Néger?

Mati aggódik, hogy "Sehol egy delfin, fóka, vagy bálna. Hogy lehet az, hogy egyet sem látni?". Mati, kérdezd meg a Négert, hátha kiszúr egyet a levegőben repülni, úgyis sok arra a madár. Ha mást nem egy kardSZÁRNYú delfint legalább talál. (Bocs, tudom, kritikán aluli volt). Gí is az összeomlás határára kerül, ha eszébe jut, hogy  a tengeri állatok mind Ártány hálójában végzik. Linka a Szovjetunióból próbálja vigasztalni, hogy "Együtt legyőzzük őket". Ezzel valószínű nem sikerült megnyugtatnia, hisz Gínek épp ez a baja: Nem akar osztozkodni a pusztításban.

Wheeler megunja a sétahajókázást, úgy dönt kikormolja a motort. "Kapaszkodjatok, felgyorsulunk maximumra" - mondja. Ennél a mondatnál nekem egyből ez a kép ugrott be:

Motorboat.gif

Itt ugrunk egyet az időben, besötétedik. Láthatjuk, ahogy Ártány és Stukker vacsorához készül. Ártány kezében kés-villa, de végül úgy dönt, hogy inkább kézzel eszi meg az elé rakott egész halat. Ártány fantasztikus képességekkel bír az evés területén. Úgy tud megenni egy egész halat, hogy annak csontvázát egészben húzza ki a szájából. Ez már minimum egy Csillag születikes karrier.

A planétások mindezt Ártány hajójának ablakából figyelik, azaz ezek szerint estére utolérték Ártány járművét. Gí beoson Ártány kabinjába, és próbálja nem megzavarni a férfit az evésben. A lány elvileg a gyűrűiket akarja visszaszerezni, bár nem tudom hogy honnan tudja, hogy azok hol vannak, illetve azt sem, hogy akkor miért Ártány asztala alá bújik be. Lehet, hogy máshogy akarja elterelni a figyelmét. Gí véletlenszerűen benyúl Ártány egyik zsebébe, ahonnan kivesz egy kulcsot. Ártány észreveszi ezt, de Gí elszalad és sikerül találnia egy széfet, pont azt, aminek megszerezte az imént a kulcsát. Ártány már épp az őrséget hívná, amikor Linka a Szovjetunióból és Wheeler ráront, majd beletekerik egy asztalterítőbe. Az idő telik, de Gí nem birkózik meg a széffel. Igazából kulcsos, tehát annyi volna, hogy bedugja a kulcsot és elfordítja, szóval nem tudhatjuk, hogy Gí csak béna, vagy élvezi nézni, ahogy Wheelerék szenvednek Ártánnyal és húzza az időt. A maláj lánynak sikerül kinyitni a széfet, aminek rózsaszín a belseje.

Safe.jpg

Ártány eddigre lerázza magáról Linkát a Szovjetunióból és Wheelert. Gí valahogy megtalálja a sík rózsaszín lapon - ami a széf belseje -  a gyűrűket. Ez nekem sem teljesen tiszta. Ártány épp be akarja szorítani Linkát a Szovjetunióból a sarokba, ezért Gí úgy dönt, hogy az a legjobb ha odadobja neki szeles gyűrűjét. Ártány ahelyett, hogy elütné a levegőben repülő gyűrűt, csak azt mormogja, hogy "Nee! Nee!". A szovjet lány természetesen elkapja a gyűrűt, és a másodperc tört része alatt felhúzza kezére, és forgószelet küld Ártányra. Linka a Szovjetunióból, Gí és Wheeler ezután elhagyja Ártány kabinját, és kívülről betámasztja az ajtót.

Láthatjuk, ahogy Négert és Matit az őrök eddigre már bekerítették valamilyen magaslaton. Gí úgy dönt, hogy az legjobb, ha húsz méterről odadobja nekik a gyűrűiket. Gínek fantasztikusan szerencsés napja van, a gyűrűket sikerül pont a srácok kezébe dobni. Ha engem kérdeztek, én valószínűleg átugrottam volna a motorcsónakra amivel jöttünk, és otthagyom Matit meg Négert, mert tőlük csak jobb csapattársakat kaphatnánk a jövőben. Wheelert meg útközben löktem volna be az óceánba. A gyerekek ehelyett megidézik a kapitányt. Na, én őt is megpróbálnám valahogy lecseréltetni egy kevésbé magában beszélősre, meg normálisan felöltözősre.

A kapitány elfogja Ártány embereit és több méter magasból bedobja őket a hajó rakterébe. Ezt megtehette volna úgy is, hogy azok nem törik össze magukat, de nyilván a "törvény nevében" ezt így 20 méter magasból kellett megtenni. "Az ítéletetek csonttörés, és életetek hátralévő részében kerekesszékezés" - mondhatta volna a kék ember. Nem mondta. Helyette a "Búcsúzz el a hajódtól Ártány! Az Ártány-Stukker Halászati Rt. ideje lejárt. Nyugodjon békében!" sor jön ki a száján. Ártánynak nincs ideje kifejteni, hogy akkor itt tévedés történt, mert ez bizony a Stukker-Ártány Halfeldolgozó Kft., nem pedig az Ártány-Stukker Halászati Rt., mert eddigre a kapitány már le is merült a víz alá, és teszi tönkre a hálókat. Hát ebből még csúnya kártérítési per lesz. Ártány úgy gondolja, hogy ideje felkeresnie egy jogászt, hogy megbeszélje vele ezt az egészet, és bepattan egy motorcsónakba. A kapitány ezt nem hagyja, őt nem jelentheti fel senki. Forgószéllé változik, és ártányt odaköti az összegyűjtött hálókkal a Koca-szigetre. Nem annyira értek a joghoz, de ez így első blikkre a személyi szabadság megsértése aljas indokból, a sértett sanyargatásával, ami a kapitánynak 5-10 évet jelentene a kóterban. Ezt követően a kapitány otthagyja Ártányt. Akkor már érdemes volna bekenni halbelsőségekkel, hogy a madarak felzabálják nem? Persze csak szigorúan a törvény nevében. Pöcs.

Az epizód végén még örülnek egymásnak a srácok, hogy milyen fasza gyerekek voltak, meg hogy gyűrűk nélkül is elég jól boldogultak. Egyikük arcán sem nagyon látszott, hogy helytelennek gondolják Ártány otthagyását, de az is lehet, hogy ezek után nem mernek ellentmondani a kapitánynak, mert az megfélemlítette őket. Sőt így belegondolva, lehet, hogy ezért nem merik elhagyni a Gaia által irányított szervezetet. A gyerekek tulajdonképp csicskáztatva vannak?

A bölcsességek résznél Gí elmondja, hogy a gondatlan és pénzéhes halászok állatok tízezreit ölik meg. "Teknősök, madarak és delfinek pusztulnak el a kezeik között" - mondja a lány. Közben persze mindegyik megemlített állatról vágóképet is láthatunk. Istenem, mennyivel viccesebb lenne, ha ezt a jelenetet Négerrel vették volna fel. Valószínű akkor a vágóképeken sasok, koalák, és kék bálnák lennének. Sajnos csak a következő mondat Négeré, aki elmondja, hogy nem gáz a halászat, ha mértékkel csinálják, elvégre valahonnan pótolni kell a vetés elmaradása által kialakult élelmiszerhiányt, ugyebár?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr516571865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása