Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E23
2015. június 02. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E23

Misszió a föld megmentéséért - 2. rész

Az előző rész cliffhangere után folytatódik a sorozat a Misszió a föld megmentéséért - 2. rész című epizóddal. A mostani rész érdekessége, hogy a szereplők egy ideig külföldiül beszélnek, de ne aggódjunk, a rész végére már megbarátkoznak a magyar nyelvvel is. (Az epizódot Lenyó és Metallian feliratával néztem... amíg el nem értünk a szinkronos részig.)

Az első percben a planétások elmondják az ő verziójukat az előző rész történéseivel kapcsolatban. A srácok egyébként tájékozottabbak, mint az indokolt lenne, hiszen még olyanokat is elmondanak, hogy a gonoszok lemásolták a gyűrűiket és a másolatokkal idézték meg a Környezetszennyezés Kapitányát. Ezt például nem kéne tudniuk, mert ugye ők csak annyit láttak, hogy a gyűrűik eltűntek, egyszer meg csak jött KSZK. De lépjünk túl ezen az apróságon, és lássuk mit tartogat számunkra az új epizód!


A kölyköknek sikerül áttörniük az égő fatörzsekből "épített" karámon, és épp az erdő felé rohannak. KSZK bár elméletileg hozzájuk beszél, és nekik mondja, hogy előle bizony nem lehet elbújni, de mivel a planétások már árkon bokron túl vannak, szerintem ezt nyugodtan behúzhatjuk "magában beszélésnek". Hmm hmmm, vajon kitől örökölhette ezt a szokását?

KSZK több száz méterről lövöldözi a kezéből induló sugarakat a planétások irányába. Tök pontatlan, de annyi esze nincs, hogy közelebb menjen. KSZK egyébiránt ezen a teljesen tiszta szigeten indokolatlanul jól érzi magát. Az előző rész bemutatójában már kitértem ennek hitelességére.

A planétások kis idő után két csoportra oszlanak. Az egyik csoport a fiúkból és Matiből áll, a másik csoport pedig a két lány, azaz Gí és Linka a Szovjetunióból. A fiúk ésszerűen egy bokorba bújtak, a lányok inkább nem annyira. A két lány úgy gondolja, hogy itt és most van a a legjobb alkalom arra, hogy megbeszéljék gondjaikat. Még az sem zavarja őket, hogy épp lőnek rájuk, és nem igazán vonultak fedezékbe. Linka a Szovjetunióból a gyűrűik hiányára kezd panaszkodni, mire Gí kicsit meglepődik, hiszen ő azt hitte, hogy majd a fiúkról, meg a hüvelygombáról lesz szó. Szegény Gí!

A szovjet lány megjegyzi, hogy a gyűrűk hatalma nélkül ők tulajdonképp senkik. Ezt hallva Néger azt mondja, hogy "Viszont van eszünk". Hó hó hó... Sok lesz az!

A további hazudozást KSZK akadályozza meg, mikor végre rájön, hogy közelebbről pontosabban tudna sugarazni. Ha már Lóri úgysem tudja kihasználni az erdőírtós képességét, a KSZK megteszi ezt helyette,  hiszen minden második fát felgyújt. Gí parázik is nagyon, hogy KSZK tönkreteszi az egész szigetet. Nyugi Gí, ezek csak a fák! Egy sziget sokkal több ennél.

Ebben a pillanatban megérkezik a megmentő: Dezső. Érdemes megfigyelni Dezső fejlődését az előző rész óta, hiszen immár csodával határos módon felcsukta a támasztólábakat a járműve oldalán. Ha valaki, hát Dezső még mindig ért ahhoz, hogy jó első benyomást tegyen a számára ismeretlen szereplőkre. KSZK-nak a "Tűnés a szigetemről!" mondattal mutatkozik be. Kinek ne lopná így be magát a szívébe? Hát például KSZK-nak, aki nem hagyja, hogy bárki parancsoljon neki. Csak úgy szólok, hogy Lóriék küldtek ide, tehát ők parancsolnak neked. KSZK jelezvén, hogy ez a bemutatkozás szar volt, lőni kezdi Dezsőt. A gonosz kapitány képességeiről sokat elmond, hogy egy lánctalpas járművet sem képes eltalálni, ami ugye hatalmas, és lassú. Ha nem tudnám, azt gondolnám, hogy Kopasz Argosznak (vagy ahogy a háta mögött nevezik, "Vaksi"-nak) is köze van a KSZK-hoz.

Ezt követően egy borzasztóan izgalmas lövöldözős-üldözős jelenet veszi kezdetét, melyből a menekülő Dezső csak úgy tud szabadulni, hogy Négerre hallgat. A földes srác azt javasolja, a katonának, hogy használja a vízágyút. Dezső látványosan meghúz egy kart, minek következtében járműve a KSZK felé fordul, becélozza, majd levizeli azt. Dezső legbelül nagyon elégedett, hiszen anno sokat piszkálták amiatt, hogy minek épített a gépébe egy "a Környezetszennyezés Kapitányát automatikusan becélzó és lelövő" szerkezetet, de a mai nap után az összes csúfolódó orra alá oda lehet majd dörgölni, hogy "Hát ezért! Egy kart kellett csak meghúznom.".  Fordulás közben egyébként a tank oldalaira néhány tized másodpercig fenyvesek nőnek, amik gondolom a fordulást segítik.

erdo1.jpg

erdo2.jpg

erdo3.jpg


A levizelt KSZK a földre zuhan, látszólag legyengült. Dezső megkérdezi a földön guggoló kapitányt, hogy elég volt-e a víz. Dezső nem azt a választ kapja, amire számított, így emberségből újra ráirányítja a 12 baros vízsugarat KSZK-ra. Ez ismét nem esik jól a gonosz kapitánynak, így egy Dragon Ball-os sugár a sugár elleni csatát láthatunk, amiben a vízsugár, és a KSZK kezéből lőtt sugárzás feszül egymásnak. A Vízsugár nyer. KSZK úgy dönt, hogy kis időre visszavonul, mert már túl tiszta, és ez neki rossz.

Az örömittas Dezsőt, a planétások hamar visszarántják a valóságba, mikor közlik vele, hogy ha KSZK visszajön, akkor hozza majd a haverjait is. Ezt nem tudom honnan veszik. Mármint, hogy vannak barátai, és azok majd el is kísérik.

Jelenetváltás után láthatjuk, ahogy a gonoszok szemlélik a távolban az épp visszatérő KSZK-t. Lóri elégedett, amit egy "Lefogadom, hogy leszámolt a Planétásokkal." mondattal jelez. MÉL nem hagyja Lórit sokáig örülni: "Én a helyedben nem fogadnék, Lóri. Számításaim szerint Környezetszennyezés Kapitány nagy bajban van.". Most komolyan, milyen számításokat végezhetett el ez a MÉL? Látja a röppályán, hogy betegen repül? Vagy kiszámolta már induláskor, hogy mekkora esélye van a planétások ellen? Ha igen, miért nem tartotta vissza?

A KSZK mérgezőanyagok után kiált, majd becsapódik a repülőgép-hordozóba. Nem tudom, hogy miért gondolta egyáltalán, hogy jó ötlet elmenni egy tök tiszta szigetre. A fedélzeten fekvő KSZK-t a gonoszok körbeállják, ahelyett, hogy ismét beleültetnék az előző részben is alkalmazott méregfürdőbe. Csuklyás Patkány annyira tapintatos, hogy még viccelődni is van kedve. Ezt követően a gonoszok szétidézik KSZK-t. Hé, nem úgy van, hogy amíg sérült/gyenge a kapitány, addig nem lehet szétidézni? A planétások ilyenkor mindig lelocsolják a Bolygó Kapitányát, hogy tiszta legyen, és csak utána idézik szét, nem?

Ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, helyette inkább visszatérünk a planétásokhoz. A srácok és Dezső már a GeoCirkálóban vannak, és megállapítják, hogy ez bizony szar, és sok idő megjavítani. Wheeler elég ingerült, és már azon aggódik, hogy hogyan állítják majd meg Dr. Mételyt, Sly-t, Csabót, Lórit, Csuklyás Patkányt, KSZK-t és a zsoldoshadsereget. Én meg személy szerint azon gondolkodom, hogy HONNAN TUDJA WHEELER, HOGY ŐK AZ ELLENFELEK? Oké, Sly-t és CsP-t esetleg láthatta még félálomban, mikor ellopták a gyűrűket. KSZK-t is látta a szigeten (meg ugye ő össze is törte a szívét). Mételyről esetleg Dezső beszélt, aki látta őt a monitoron. De a többiek? Honnan veszi, hogy Lórinak és Csabónak is köze van a dologhoz? Sőt, miből gondolja, hogy vannak zsoldosok? Azokról még mi is alig tudunk valamit, pedig mi látunk mindent.

Wheelert Néger nyugtatja meg, mikor megmondja, hogy csupán a gyűrűket kell visszaszerezni. Mi sem könnyebb, mint megtalálni öt gyűrűt úgy, hogy fogalmunk sincs róla, hogy merre vannak? Ehhez a projekthez kérnék Dezső segítségét, de ő az előző rész óta annyira megsavanyodott, hogy nemet mond a gyerekeknek. Egyébként Dezsőnél nem tudom eldönteni, hogy csak az önsajnáltatásra megy az olyan mondatokkal, mint pl. a "Csak egy hasznavehetetlen vénség vagyok", vagy minden áron hozni akarja a kiöregedett akcióhős image-t, és azért mondja ezeket.

A vágás után láthatjuk, hogy Dezső megcsömörlötten nézi a tengert, ránézésre az öngyilkosságon gondolkodik. Mati odamegy a katonához, akinek azt hiszem nem kell ennél nagyobb lökés a halálvágy felé. Mati magyarázni kezd, Dezsőben pedig ezalatt egyre csak erősödik az elmúlás iránti vágy. Ezt követően hátulról megérkezik a többi planétás is, Dezső arcán pedig látszik, hogy arra gondol: "Úristen, azt hittem a kis buzinál már nem lehet rosszabb, de most idejöttek még ezek is.". Mindannyian elkezdik Dezsőt győzködni, hogy segítsen nekik a gonoszok elleni harcban. Dezsőt annyira felkúrja a sok nyavalygás, hogy inkább elvállalja a feladatot, csak hagyják már békén. Bár a planétások csupán a segítségét kérték, Dezső a "Rendben van, vezetlek titeket." mondattal válaszol. Ezaz Dezső, csak szerényen!

A következő jelenetben már ismét Dezső bázisát látjuk, illetve azt, hogy a katona épp valamit hegeszt a számítógépen. Nyilván nincs a szigeten jobb hely a hegesztésre, mint a több ezer dolláros számítógép kezelőkonzolja. Dezső elmondja a srácoknak, hogy a gyűrűik nélkül gyakorlatilag senkik, de majd megpróbálják technológiával pótolni a gyűrűk erejét.

Pár kérdés:
1. Pont Dezső beszél a technológiáról, aki 20 év alatt nem tudta bekapcsolni a monitorokat? Húsz éves elszigeteltség után milyen technológiát akar ez? Ha 1990-ben odahoz nekik valami 70-es évekbeli szart, a gyerekek körberöhögik.
2. Ez eddig másnak soha nem jutott eszébe? Mármint a technológiával pótlás? Például Lórinak, vagy akármelyik gonosznak.
3. Hol van ilyenkor Gaia? Miért nincsenek tartalékgyűrűk? Mi történne, ha jönne három hobbit, elvennék valamelyik gyűrűt, és bedobnák egy vulkánba? Akkor annyi lenne az egész planétaságnak?

Tehát Dezső elhatározza, hogy majd különböző szerkezetekkel látja el a planétásokat, amik a gyűrűket hivatottak helyettesíteni. Dezső ezután elkezdi szétosztani az összekókányolt szarokat. Néger egy gyárihibás, elhajlott PVC-csövet kap, aminek borzasztóan örül. Néger értelmezése szerint a szerkezet amit kapott egy szonikus légkalapács (Sonic Jackhammer). Ezzel a jelenettel az a problémám, hogy egyrészt Néger, aki nem tud megkülönböztetni egy delfint egy bálnától, szinte biztos, hogy  nem ismer olyan szavakat, mint szonikus; másrészt a szonikus légkalapácsot az amerikai szabadalomügyi hivatalba 2006-ban jegyeztette be a NASA Jet Propulsion Laboratory, ahol ugye értelmes emberek dolgoznak. Ebből kiindulva KIZÁRT dolog, hogy egy Dezső kaliberű figura készítsen bármi hasonlót, egyedül, 26 évvel korábban, pár óra/perc alatt (és azt utána a planétásokra bízza). Szonikus légkalapács... Anyád! Az.

sonicjackham.jpg
A második szerencsés Linka a Szovjetunióból aki egy konzervdobozba szerelt 12 centis ventilátort kap, amit "Szélturbina" néven vesz át. A lányt az sem zavarja, hogy Dezső még a konzervdoboz végét is lusta volt kivágni, tehát levegőáramlásra nem nagyon kell számítani. Szöszi a "turbinához" kap egy mellényt is, aminek váll részéhez lehet bepattintani a turbinát. Emiatt egyébként a lány nem tudja fejét baloldalra fordítani,  ami szokatlan lesz az elvtársnőnek, hiszen egy igazi kommunista csak balra néz. Linka a Szovjetunióból annyiban tekinthető szerencsésnek, hogy a mellényén vannak fém részek, ami ad egy Darth Vaderes menőséget az egész cuccnak, másrészt, ha tűzpárbajba kerül esetleg néhány lőszert megfog. Persze mindezzel együtt az ő cucca is egy rakás szar.

linka_turbina.jpg
Harmadik versenyzőnk Wheeler aki egy "csuklóra szerelhető lángszórót" kap. Dezső nagyon mókás kedvében volt a szerkezet készítésekor, ezért a lángszóróra egy 50 köbcentis piros gáztartályt és egy ugyanúgy kinéző virslit is felszerelt, de nem mondta meg a jenki srácnak, hogy melyik melyik. Igazi mókamester! Ránézésre egyébként én ezt egy túlbonyolított öngyújtónak nevezném inkább, nem lángszórónak. Ha Dezső igazán segíteni szeretne a fiúnak, akkor odaadná a kamrában lévő Flammenwerfer 35 típusú második világháborús német lángszórót, amit még apja vett a háború után egy veterántól. De ugye ismerjük már annyira Dezsőt, hogy nem lepődünk meg az ilyeneken.

virsli.jpg
A negyedik szerkezet Gíhez kerül. A lány tulajdonképpen egy háti permetezőt kap, amit "hordozható vízipumpaként" definiál. Ha engem kérdeztek, eddig ez az első olyan szerkezet, amit akár még használni is lehet. Ha víz helyett valami gyúlékonyat tennének bele, ebből még akár lángszóró is lehetne. Ha Gí arckifejezéséből indulunk ki, akkor egyébként könnyen lehet, hogy Dezső, nem csak a permetező csatját akasztotta be (If You Know What I Mean).

permetezo.jpg
Dezső még el sem magyarázta a maláj lánynak, hogy miként működik a permetező, Mati már faggatja a katonát, hogy ő mit kap a szívgyűrű helyett. Dezső azt válaszolja, hogy a szív erejét nem lehet pótolni, meg azt nem vehetik el tőled. Ha a katona kicsit őszintébb volna kimondaná azt, amit gondol, azaz, hogy "Egy pacemakert kaptál volna, de amiért ilyen türelmetlen, meg akaratos kis szar vagy, nem kapsz lófaszt sem."

Matit már a sírás kerülgeti, mert nem kapott játékot, de szerencsére megszólal a riasztó. "Megérkezett az ellenség" - kelti a feszültséget Dezső.

A jelenetváltás után láthatjuk, hogy Lóri repülőgép-hordozója indokolatlanul közel jött a szigethez. Személy szerint nem lennék meglepve, ha később kiderülne, hogy a hajú felfeküdt a parthoz közeli zátonyra.

Amíg Sly és CsP a vezérlőpulton dobolnak, Dr. Métely és MÉL tanácskozik. Utóbbi jelenti a nőnek, hogy átvizsgálta az egész szigetet, (Mivel? Hogy? Te csak egy számítógép.... pardon, MI vagy) de nem találta nyomát a planétásoknak. Hát persze, hogy nem, mert a planétások már egy gumicsónakban ott lebegnek a repülőgép-hordozótok mellett. Az elmúlt pár másodpercben Dezsőnek volt annyi ideje, hogy NAVY SEALS-eseknek képezze ki a planétásokat. Linka a Szovjetunióból persze kicsit ellenállt, mondván ő csak Spetsnaz-os dolgokat hajlandó csinálni. Szerencse, hogy a kampófeldobás, és azon felmászás mindkét különleges egység sajátja, így mindannyian felmászhatnak a hajó fedélzetére. A gyerekek ostoba módon Dezső után Matit engedik a kötélre, pedig emlékezhetünk, hogy mit szenvedett anno a gyakorlópályán a kötélmászással.

Ebben a pillanatban elérkezünk ahhoz a részhez, ahol a szereplők megbarátkoznak a magyar nyelvvel. A fedélzetre lépés után Gí azzal kezd, hogy "Túl nagy ez a hajó, hogy találjuk meg a gyűrűinket?". Láthatjuk, hogy ismét nagy profizmusról tesznek tanúbizonyságot a planétások, hiszen láthatóan mindent előre elterveztek és megbeszéltek még az akció kezdete előtt (Szarkazmus: OFF). Most tényleg? Ennyire spontán akarjátok az akciót végrehajtani? "Itt vagyunk, és most mit csináljunk?"

A női részleg nagyon belelendül a brainstormingba, ezért Gí és Linka a Szovjetunióból kitalálja, hogy meg kell keresni a laboratóriumot, mert biztos ott másolták le a gyűrűiket, és még biztos ott is vannak. Honnan tudjátok, hogy lemásolták a gyűrűiteket, és nem átváltoztatták? Honnan tudjátok, hogy nem pusztították el a gyűrűiteket, amit minden épeszű gonosz tenne? (Jó, mondjuk ezt valószínűleg épp ebből gondolják.)

Dezső megállapítja, hogy a laboratórium biztos sok energiát használ, ezért biztos közel van a generátorhoz. "VAGY vezetékekkel eljuttatják az áramot a laboratóriumig" - tenném hozzá én. Amúgy, ha nem tudjátok hol a laboratórium, akkor honnan tudjátok, hogy hol van a generátor?

Eközben a parancsnoki hídon, ahol az összes főgonosz tartózkodik, megszólal a riasztó, amiből Lóri arra következtet, hogy idegenek vannak a fedélzeten. Kiemelném Lóri tehetségét, aki élőben tud rádiós dobozhangot produkálni. Egy Michael Winslow veszett el a fiúban.

A planétások érthetetlen módon tényleg megtalálják a labort, és benne a gyűrűiket. Épp szaladnak, hogy felvegyék azokat, mikor a főgonoszok megjelennek a labor ajtajában. Nem értem, hogy miért van egy egész zsoldoshadseregük, ha mindent személyesen akarnak csinálni. Sőt, a zsoldoshadsereg miért nem őrködik a hajón? 400 milliót ezekre? Pfff.

A gyerekek egyébként ahelyett, hogy odaszaladtak volna felvenni a gyűrűket, inkább megálltak a terem közepén, mikor a gonoszok megjelentek. Sly úgy gondolta, a legjobb módszer arra, hogy megállítsák a planétásokat, az , hogy beszmogozza a szobát. Ezt egyébként koncepciószinten sem értem. Füstben szerinte nem lehet mozogni, vagy mi? Ezzel amúgy tulajdonképp azt érte el, hogy a füstben nem látnak rá a kölykökre, de szerencséjükre a gyerekek olyan ostobák, hogy még a füstfüggönyt sem használják ki arra, hogy a gyűrűkért menjenek. Akarjátok ti egyáltalán azokat a gyűrűket?

Ami ezután következik, az még abszurdabb: Wheeler elégeti a füstöt (!). WTF? (Ezen egyébként a gonoszok is meglepődnek.) Lóriékra a második "csapást" Néger méri, aki a "Majd én felrázom őket ebből a kábulatból." egysorosával készíti elő akcióját. A nagy felrázás egyébként annyi, hogy a PVC csővel... elnézést... "szonikus légkalapáccsal" megkocogtatja a padlót. A hatás kedvéért még azt is bekiabálja, hogy "Föld!". Ezzel annyi csupán a gond, hogy a hajóhoz legközelebbi föld több tíz vagy száz méterre van, másrészt kurvafelesleges kiabálni, mert nem a gyűrű van a kezeden. Nyomd meg egyszerűen a gombot a... ja bocs, neked csak egy PVC-csöved van... akkor csak egyszerűen rázzad azt a szart, aztán hátha történik valami! A sors fintora, hogy a hajógépész pont ekkor indítja be a motorokat, ami miatt a megfeneklett hajó remegni kezd, ezért Néger továbbra is azt hiszi, hogy amit neki adott Dezső, az tényleg egy működő szonikus légkalapács, amiatt remeg minden.

Lóriék elesnek, de egyből fel is pattannak, így jó alkalom nyílik Linka a Szovjetunióból számára, hogy ő is villogjon a vállára szerelt ventilátorral. A ventilátort Dezső persze szarul rakta össze, ezért egy hangos durranást követően az kb. 3 másodpercig működik, aztán be is hal. Bráfó Dezsó! A szovjet lány egyébként nagyon megbüntette a gonoszokat azzal, hogy szétfújta a sérójukat. Csabó biztos nagyon morcos, hogy most újra mehet a tükör elé, hogy tökéletes Mohawk frizurát varázsoljon magának.

Becsületből még Gí is meglocsolja kicsit Lóriékat, de elég hamar elfogy az 5 literes tartályból a víz, így rövid az öröm. Dezső ez idő alatt megszerzi a gyűrűket, és egyetlen dobással öt különböző irányba hajítja azokat. A planétások természetesen elkapják a gyűrűiket. Lóriék kezdenek parázni, hogy a kölyköknél vannak a gyűrűk, így támadásba lendülnek. A planétások érzik a fenyegetést, ezért megidézik a Bolygó Kapitányát. A gonoszok türelmesen kivárják, hogy a planétások idézzenek, majd ők is kedvet kapnak egy hasonló performanszhoz. A kapitány bár már meg van jelenve, sportszerűen ő is megvárja, hogy a gonoszok idézzenek, pedig nekik olyan hosszú szövegeik vannak, hogy annyi idő alatt mindegyiket a hajó oldalához kötözhetné.

Végre egymással szemben áll...repül a Bolygó Kapitánya és a Környezetszennyezés Kapitánya. Micsoda pillanat! Komoly harc helyett, alacsony színvonalú szópárbajjal kezdenek. KSZK megjegyzi, hogy BK nem is tűnik erősnek. BK ezzel szemben egyből átmegy bunkóba, és viccelődni kezd a KSZK bőrén lévő foltokkal. "Mintha légypiszkok lennének rajtad" - mondja viccelődve a Bolygó Kapitánya. Így van, nevesd ki a melanómát te fasz! Az egy rosszindulatú daganat, feltehetően az okozza, hogy KSZK részben sugárzásból áll. Mi lesz a következő? Skinheadnek nevezed a leukémiást? Lekövérezed a hormonzavaros Ártányt? Viccet csinálsz a félszemű Dr. Mételyből? Komolyan, Gaia elküldhetne valami továbbképzésre, hogy ne legyél ekkora segg. A planétások meg egy ilyen alaknak tapsolnak.

KSZK-t is felkúrja az otrombaság, ezért ténylegesen verekedésbe csap át a szópárbaj. A két kapitány átverekszi magát a menzán, ahol a teljesen nyugodtan ebédelő zsoldosok is észrevehetik, hogy itt amúgy valami akció van. A kapitányok kijutnak a fedélzetre, majd nem sokkal később a planétások is odaszaladnak. A gonoszoknak nem jutott eszükbe, hogy visszatartsák őket a labor ajtajában? Ezek csak gyerekek könyörgöm.

A nagy dulakodás során BK talál egy kötelet, amivel megkötözi KSZK-t. Ennyi? Egy szuperhőst csak így meg lehet kötözni? Ez mi már? KSZK-t egyébként amiatt sajnálom legjobban, hogy lekötözött kezekkel nem tudja befogni a fülét és végig kell hallgatnia BK összes szar és kínos "poénját". Az önelégült kékfiúra (remélem figyelitek, hogy már már CsP-s magasságokat/mélységeket érek el) Csabó dob egy szennyező anyagokkal teli gömböt, minek hatására BK is legyengül. Egyébként a zsoldosok még mindig sehol.

A planétások érzelemmentes arccal megbeszélik, hogy a Kapitányuk legyengült, elvesztette az erejét. Semmit nem tesznek, amivel segíthetnék hősüket. Eközben Dr. Métely nem vesztegeti az időt,  utasítja KSZK-t hogy végezzen BK-val.  Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy ha az eredeti planétás gyűrűket megsemmisítették volna, vagy a tenger mélyére vetik, akkor most nem lenne itt a BK. A felszólítás hatására KSZK letépi magáról a köteleket. Számomra érthetetlen, hogy ez magától miért nem jutott eddig eszébe. Meg persze azt sem értem, hogy miért nincsenek még itt a zsoldosok, hogy segítsenek a gonoszoknak, legalább annyiban, hogy leveszik a köteleket KSZK-ról. Ismétlem 400 millió dollár...

BK szenvedését látva Csabóék vidámkodnak, a planétások közül pedig Mati az egyetlen, akinek van valami koncepciója: "Le kell gyengítenünk a gonosz kapitányt valamivel ami nem szennyezett. Napsugárral például." - mondja a Dél-amerikai gyerek. Pár résszel korábban, Linka a Szovjetunióból épp felhólyagosodott a napsugárzástól, de persze, csináljátok csak. Az ötletet kritika nélkül fogadják el, Dezső pedig azonnal akcióba lép. A hajó egyik radarját úgy állítja be, hogy a napsugarak pont a harcoló kapitányokra vetődjenek vissza róla. Ennek hitelességével kapcsolatban ismét vannak fenntartásaim, de ez már csak egy ilyen szakma. Ami viszont tényleg teljesen érthetetlen, az az, hogy egy erős UV-sugárzás legyengíti KSZK-t és ezzel párhuzamosan gondolom erősíti BK-t. Miért? KSZK egyik alkotóeleme az erős sugárzás. Csabó ebben napozott pár résszel ezelőtt, úgy, hogy mindenki más szenvedett tőle. Miért árt ez KSZK-nak? Miért?

KSZK ahelyett, hogy 30 centit odébb lépne, és kijönne a megvilágított területről, kilöki onnan BK-t (akit egyébként maga elé is tarthatna, hogy árnyékolja vele magát). Dezső egyből leugrik a parancsnoki hídról (?) a kapitány mellé, hogy ápolja azt. Ha már itt tartunk: Dezső simán besétált a parancsnoki hídra és átállította a radart? Senki nem őrzi azt a helyet? Ennyire komolytalanok ezek a "legádázabb" zsoldosok? A másik meg, hogy még mindezek után Dezső leugrik a minimum 10 m magas hídról és semmi baja nem lesz? Legalább egy "Bassza meg, a bokám!" mondatot mondjon már!

Dezsőék elhatározzák, hogy el viszik onnan BK-t. Ehhez az előző részben CsP és Sly által használt kétszemélyes gépet veszik igénybe. Bár Dezső elméletileg egy kőkemény katona, a Kapitányt mégis az öt gyerek hurcolja oda a géphez. Öten! Bár Mati nem tudom mennyit segít, mert a kép alapján akár az is lehet, hogy csak a piros bőrcsizmát akarja megint lehúzni az eszméletlen BK lábáról.

carry.jpg
Csabó látja, hogy mi történik, és elég ingerültté válik miatta: "Megszöknek! El kell kapni őket!" - kiabálja a sárga férfi. Ekkor Lóri VÉGRE  kapcsol, hogy vannak zsoldosaik, akiket lehetne használni. A nagy ötletek kora nem tart sokáig, hiszen Lóri a felszállni készülő repülőgép elé küldi az embereket, ami eléggé egyesélyes küzdelem, ha a zsoldosok annyira buzgóak lesznek mint eddig. Ha én lennék ott inkább kikapcsolnám a gőzkatapultot, vagy ilyesmi.

Tehát, mint említettem, a zsoldosok kiszaladnak a felszállópályára, majd kezükben a fegyverekkel nézik a gépet. A katonák annyira ádázak (ádázok?), hogy még véletlen sem lőnek rá a gépre. Gondolom ilyen ádázsági szinten már csak a kés-kés elleni küzdelem megengedhető ilyen közelségből.  Ja, azt gondolom mondanom sem kell, hogy a kétszemélyes gépen most éppen az öt planétás, Dezső és a kapitány is fent van. Kicsit várakoztak a felszállás előtt, mert nem érkezett még meg a Szent Ferenc Katolikus Gimnázium 10.c osztálya, akiknek szintén be volt ígérve egy sétarepülés, de persze ők is minden gond nélkül felfértek volna. Egy kétszemélyes gépnél már mindegy, hogy heten, vagy negyvenen ülnek benne.

Dr. Métely még utánakiabál az elsuhanó gépnek, hogy "Akárhova mehettek megtalálunk és végzünk veletek.". A megkeresés rész gondolom nem lesz túl bonyolult, mert egyrészt, ha a pár száz méterre lévő szigetre mennek, azt még szemmel is le lehet követni, másrészt ott a helyzetjelző is a gépben...legalábbis gondolom. A "végzünk veletek" részt meg akkor kellett volna megvalósítani, amikor CsP és Sly ott volt a gépben a kiütött gyerekekkel az előző részben.

Igen, a gyerekek a szigetre térnek vissza, ahol irreálisan rövid helyen sikerül leszállniuk. A planétások maszkokban vannak és BK-t cipelik hordágyon. A hordágy nyilván a repülőgép belsejében volt, mert ugye elfért az is. Lassan olyan az a repülőgép, mint Guybrush Threepwood zsebe... minden elfér benne. Úgy tűnik a többiek leállították Matit, mert a kapitány csizmája még a helyén van. BK panaszkodik, hogy nagyon gyenge, de még így, ilyen állapotban sem képes befogni a pofáját. A háttérben meg nekem nagyon gyanús, hogy a Jagged Alliance 2 zenéje szól. (Most komolyan, ez tényleg az, vagy csak hasonlít? Akinek van valami infója írjon már egy kommentet, plz!).

landing.jpg
Láthatjuk, hogy a gyerekek minden jel szerint Dezső bázisára viszik a kapitányt, ahol még mindig minden nagyon idilli, csobog a kis patak, meg...

bomb.jpg
AZT A KURVA! Mati és Linka a Szovjetunióból egy atombombát készít? Matinak gondolom fogalma sincs, hogy mit építenek épp, de szerintem Linka a Szovjetunióból teljesen tisztában van vele, és ha tippelnem kéne ő irányítja az akciót. Lehet, hogy a lány csak egy ügynök? Egy beépített ember, aki 23 rész alatt annyira beilleszkedett a csapatba, hogy már bármit feltűnésmentesen megtehet? Lehet, hogy a meghiúsult kubai próbálkozás után Linkának a Szovjetunióból egy random csendes-óceáni szigetre kell a szovjet atomfegyvereket elhelyezni?

Mati lelkesen mondja a szovjet lánynak, hogy "Remélem ez a szerkezet jó időre elcsendesíti a Piszok Kapitányt.". Linka a Szovjetunióból rezzenéstelen arcot vág, de legbelül arra gondol, hogy "Összeraktunk egy RT–2PM Topolhoz hasonló cuccot. 550 kilotonna elég sok mindent elcsendesít, te kis köcsög.". A következő képen jól látszik , hogy Dezső is segít a bomba építésében a kölyköknek. Szöszi mondja is neki, hogy elkészültek az "ionizáló készülékkel". Ionizáló készülék, hát persze. Mati megkérdezi, hogy ezzel tényleg közömbösíthetik majd a szennyező anyagokat. Igen Mati. 550 kilotonna.

Jelenetváltást követően láthatjuk, hogy eközben a zsoldosok partra szállnak a partraszálló-csónakok segítségével. Óriási a pazarlás, hiszen egy 36 fős Higgins boat-ból 6, azaz hat fő száll ki. Oké, ez mondjuk kezdi megmagyarázni, hogy mire sikerült 400 milliót elköltenie Lórinak. Jönnek katonák Chinook szerű helikopterekkel is a szigetre. Négy embert látunk belőlük kiszállni, aztán kameraváltás, de a hajók példájából kiindulva nem volnék meglepve, ha tényleg csak négy embert hoztak volna a 33-55 fős helikopterekkel. Szintén helikopterrel érkeznek a gonoszok is, illetve saját lábán (szárnyán) KSZK. Érdekesség, hogy Csabó egy jelenet erejéig átmegy Ártány cosplaybe, amiben egyébként nagyon tehetséges. KSZK nagyon elszánt, hogy most majd leszámolnak a BK-val.

artany_cameo.jpg
KSZK a zsoldosok élére áll, majd egy "Fiúk! Indul a matura-túra!" csatakiáltással harcba vezeti azokat. Úgy tűnik valaki komolyan vette a túrás szöveget, mert a háttérben az egyik karakter ránézésre szerintem egész konkrétan egy nyugdíjas német turista.

helloturist.jpg
KSZK a túra során vicceskedni próbál, (pl "Hol vannak ezek a glóbusz szomorítók?" Angolul ez Globefuckers?) de szerencsére az első-második "poénja" után lelézerezik a planétások. KSZK ezt követően fáradtan dől egy kidőlt fának, mondván "Ez a sugárzás kiszívta minden erőmet". Tényleg KSZK? Ennyire balfasz vagy?

Képváltás után kiderül, hogy a planétásoknak az atombomba mellett volt idejük elkészíteni egy lézervető óriásdildót is. Azt hiszem ebben a részben mindenki megtanulta, hogy formatervet ezután SOHA ne bízzanak Matira.

giantd.jpg
Mati magyaráz a sebesült KSZK-nak, hogy a gigafasz elpusztítja a szennyeződést és KSZK erejét, Dezső pedig ismét rálő a magatehetetlen kapitányra. Dezső nem először csinál ilyesmit, szerintem ez egy szadista állat, akit úgy tűnik, hogy nem véletlen száműztek egy lakatlan szigetre.

KSZK nyögdécselve utasítja a zsoldosokat, hogy ugyan lőjék már Dezsőéket. Ők ugye annyira ádázok, hogy maguktól ez meg sem fordult a fejükben. Linka a Szovjetunióból hirtelen furcsán érzi magát egy számára idegen élethelyzetben: nem ők vannak túlerőben. A szovjet lány, most érti meg, hogy mit érezhettek anno a német katonák az összes keleti fronton vívott ütközetben a világháborúban. Ijesztő!

Dezső úgy érzi, hogy eljött az ő ideje. Feláll és a rohamozó zsoldosokhoz szól. Az ádáz zsoldosok, ahelyett, hogy szarrá lőnék, elkezdik hallgatni a hegyi beszédet. Mondjuk erre magyarázat lehet az is, hogy fegyver helyett egy szaros szögvassal indultak támadni. 400 millió dolláros hadművelet, ne felejtsük el!

Dezső előadja, hogy Lóri miatt égtek el/száradtak ki a fák a szigeten, és aki Lórit követi az ilyen világot akar. Csak nekem gyanús, hogy ahol feltűnik Néger ott a növényzettel mindig valami gond lesz, vagy más is észrevette már? Egyébként meg egy háborús helyszínen a sérült növényzettel kampányolni nagyon gagyi dolog. Dezső tovább ekézi Lórit, amiből érdemes kiemelni, amikor a kreol Dezső a fehér Lórit szörnyetegnek nevezi. A felháborodott "Kit nevezel te szörnyetegnek?" kérdésre Dezső úgy válaszol, hogy "Téged és a FAJTÁDAT". Na...már rasszizmus is Dezső? C-c-c.

A következő pár másodpercben hasonló jelenetet láthatunk, mint mikor a politikusok az manipulálható iskolázatlan tömegeket akarják megnyerni (és hát mondjuk ki, tulajdonképpen ez is történik a jelenetben). Lóri mond valami, arra éljeneznek, aztán Dezső mond valamit, ami hosszabb, akkor meg annak örülnek. A legádázabb zsoldosoknak semmi saját véleményük, vagy értékrendjük sincs. Bámulatos.

Dezső előadja, hogy ő is katona  volt, de aztán rájött, hogy vannak veszélyesebb dolgok a rakétáknál (ekkor Linka a Szovjetunióból önkéntelenül felnevet), mint például a kapzsiság, az önzés, a közömbösség, az ELŐÍTÉLET (mondja ezt Dezső, aki előbb Lóri FAJTÁJÁRÓL beszélt). Ezzel annyira meggyőzi a zsoldosokat, hogy azok leteszik a fegyvert, és Lóri vesztét követelik. Dezső nagy szónok lehet, mert egy ekkora tömeg meggyőzéséhez még a sör-virsli-Fásy mulató szentháromságra sem volt szüksége.

Ezt látván MÉL - akit egy akkumulátoros TV+telefon kombó képében kihoztak a szigetre - telefonon keresztül elkezdi meghekkelni a gigabrét, mire az elfüstöl. Talán telefonkábel volt belekötve, vagy ezt hogy?

mel_tv.jpg
Mati nagyon megijed, hogy elromlik a játékszere, de végülis neki mindegy, hogy lő-e vagy sem. Ahogy a lézervető tönkremegy, KSZK magához tér, és most ő kezd lövöldözni. A manipulálható zsoldosok a nagy fegyverletétel után hirtelen a fasz rossz oldalán találták magukat. A berserker módba kapcsolt KSZK már épp sarokba szorítja Dezsőéket, mikor megjelenik a hős BK. Amúgy hol van Wheeler, Néger és Gí?

BK annyira kemény, hogy elfújja a gonoszokat, majd KSZK nagy lendülettel nekitámad BK-nak mondván, majd megmutatja ki a főnök. BK azt mondja, náluk nincs főnök, mert ők egy csapat, és mindenki egyenrangú. Egy pillanatig sem zavarja, hogy szerényen Kapitánynak hívatja magát, és a kölyköknek minden megjelenésekor "Éljen a Kapitány!" köszönéssel kell üdvözölniük. A kötelezően viselt glóbuszos egyenpólóra pedig már ki sem térnék.

BK ezt követően földben, vízben, levegőben megjáratja KSZK-t, természetesen annak beleegyezése nélkül. A tiszta föld, tiszta víz, tiszta levegő hatására a KSZK teljesen legyengül. Tök jó ötlet volt őt elhozni egy emberek által szinte érintetlen szigetre. Bráfó gonoszok!

KSZK tehát legyőzettetett, aminek a planétások és a köpönyegforgató zsoldosok nagyon örülnek. A gonoszok már kevésbé, Sly meg is jegyzi, hogy nem sok jó vár rájuk. Sly gondolom teljesen tisztában van vele, hogy BK egy pszichopata, ha a gonoszok vegzálásáról van szó (jusson eszünkbe, mikor Ártányt kikötötte a hajó oldalára, és otthagyta; vagy mikor Lórit elvitte az Antarktiszra...és otthagyta).

KSZK végső elkeseredésében a feloszlás mellett dönt, de megígéri, hogy még visszatér, mert úgy azért mégis csak kevésbé gáz a dolog. Dr. Métely ezt látva egy klasszikust idéz: "Mi folyik itt?". Ez egyébként egy teljesen jogos kérdés, mert ritkán látunk olyat, hogy KSZK diszkó-gömbbé alakul, és csak ezt követően bomlik fel. KSZK tehát visszatér a gonosz gyűrűkbe, mire azok felmelegszenek, majd felrobbannak. Miért és hogyan? Amikor BK visszavonul sosincs ilyen. Miért indokolatlanul szarabb KSZK és a gonoszok gyűrűje?

A gonoszok tehát a gyors visszavonulás mellett döntenek. Külön tiszteletet érdemel az az egyetlen zsoldos, aki nem csinált segget a szájából, és még a visszavonulás idején is a gonoszok táborát erősítette. Bár lehet, hogy a rossz oldalon áll (bár ebben a sorozatban nincs jó oldal, csak esetleg kevésbé rossz), legalább nem egy áruló szar, mint a többiek.

A következő jelenetben már láthatjuk, ahogy Dezső és az elcsábított zsoldosok az érintetlen szigeten elkezdenek földművelni, ami nyilvánvalóan a környezet valamilyen szintű károsításával jár. Pöfékelnek ott a gépeikkel, kiszedik a tuskókat, melyekből újrafakadhatnának a fák, és még sorolhatnánk. Az is teljesen életszerű, hogy a zsoldosok - akik feltehetőleg azért lettek zsoldosok, mert szeretik a kevés munkával szerzett sok pénzt - kétkezi munkásnak, pontosabban földművesnek álltak, és kapálnak, meg hasonlók.

A planétások elmondása szerint Dezső átalakította a Lóriéktól zsákmányolt repülőt is mezőgazdasági géppé. Úgy emlékszem, már korábban is kifejtettem, hogy mekkora pazarlás egy repülőgépet nem eladni, és az árából több traktort venni, hanem egy repülőt átalakítani traktorrá/vetőgéppé. Apropó...honnan szereztek lánctalpat hozzá? Az biztos nem volt a repülőn.

traktorjet.jpg

Dezső vízágyús gépét is láthatjuk, amin ezennel lucfenyő csemetéket nevel. Ezt sosem fogom megérteni, de gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Miért nem egy 50x50 m-es parcellában csinálja a faiskolát, miért egy járművön? Vagy úgy van vele, hogy így legalább világot látnak a fák? Ez a faszi teljesen kretén?

lucfenyo.jpg
Dezső leszáll a gépéről, és nagy büszkén mondja a srácoknak, hogy "Az emberemmel bejárjuk majd az egész világot. Eltakarítjuk a szemetet is és küzdünk a kapzsiság ellen, ahogy csak tudunk.". Úgy érzem ezzel Dezső kicsit nagyot vállal, de ám legyen. Amúgy milyen emberével? Ez most...ez most? Most arra gondol, hogy van egy beosztottja, vagy arra, hogy talált magának egy férfit? Mi történt itt az elmúlt pár napban/órában?

Mati tapintatosan emlékezteti Dezsőt arra, hogy miket mondott, mikor még depis volt: "És még azt mondta magáról, hogy felesleges, feladat nélküli öreg katona". Dezső mondja a brazil srácnak, hogy már megtalálta a feladatát, és majdnem kézen csókolja Matit, aztán rájön, hogy ő nem is lány, csak valami hasonló.

BK nem bírja tovább nézni a nyáladzást, ezért inkább ő is lelép. Gondolom el kellene pár dolgos kéz a sziget művelésbefogásához, de menj csak! Ne zavarjon, hogy szupererőd van, és te pár perc alatt megtudnád csinálni, amit emezek hónapok alatt!

Wheeler jelzi a többieknek, hogy "Nekünk is indulnunk kell fiúk!". Még mindig nem értem, hogy miért "fiúk"-ként hivatkozik a többiekre, mikor rajta kívül Néger tekinthető teljesértékű fiúnak, aki a maradék 4 planétás mindössze 25%-át teszi ki.

Ezt követően a srácok elbúcsúznak Dezsőtől, de az olyan hosszú monológba kezd, hogy inkább meg sem várják a végét, mert haza akarnak érni az 1990-es olaszországi foci vb negyeddöntőjére. Gondolom mondanom sem kell, hogy a Csehszlovákia - Nyugat-Németország meccsen, csak Linka a Szovjetunióból drukkol a csehszlovákoknak. Szegény lány csalódni fog.

Az epizód végi okosságok részből végül megtudhatjuk, hogy az országok sok pénzt költenek fegyverekre, pedig a környezetszennyezés sokkal nagyobb probléma. Háborúzás helyett a katonák nyugodtan ültethetnének kifejlett fákat, amik sosem gyökereznének meg rendesen, vagy szedhetnének szemetet a közmunkások helyett, drágábban. Azért én örülök, hogy nem a planétások irányítják a világot.

 

(Szolgálati közlemény: Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy volt egy komolyabb design frissítés a blogon. Most már lehet Facebook kommenteket is fűzni a bejegyzésekhez, illetve továbbra is van Twitter-fiókom, ahol jelezni szoktam ha kijön új rész. )

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr527513554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surci11 2015.06.17. 10:31:19

"a planétásoknak az atombomba mellett volt idejük elkészíteni egy lézervető óriásdildót is. Azt hiszem ebben a részben mindenki megtanulta, hogy formatervet ezután SOHA ne bízzanak Matira."

FOSTAM: BE

Amúgy meglehetősen nagyot nevettem az új designon is. A postok továbbra is baromijók. Az Aoi törzsgárdája rendszeresen olvassa a blogot, úgyhogy bátorítanálak minél több bejegyzés közzétételére :D

Dili · http://diliblog.blog.hu/ 2015.06.17. 11:05:05

@Surci11: Köszi szépen! Most épp államvizsgára készülök, úgyhogy a blog egy pár hétig pihen, de utána majd előreláthatólag jönnek az új postok.
süti beállítások módosítása