Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E01
2014. július 15. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E01

A '90-es években sokakhoz hasonlóan nekem is az egyik kedvenc mesém volt a Bolygó kapitánya és a planétások című rajzfilmsorozat. Hasonlóan sok gyerekkori dologhoz, ami akkor királynak tűnt, ma már béna. Tegnap megnéztem egy részt a fent említett meséből, és hát rengeteg kérdés felmerült bennem, hogy ezt miért, meg hogy? Ennek örömére írtam egy Facebook posztot, és mivel elég sok embernek tetszett, most áthoztam ide is. Íme:

"Oké, szóval tegnap felmerültek bennem kérdések a Bolygó kapitányával kapcsolatban, és megnéztem az első részt (amit ma valószínűleg Captain Planet Begins, vagy Captain Planet Origins néven adnának), hátha választ kapok a kérdéseimre. Nem kaptam.

Nézzük mi volt ebben a részben:

Kezdésképp Ártány a Bazinagy Olajfúró Lépegetőjével (továbbiakban csak BOL) elmegy olajat fúrni a tájvédelmi körzetbe. Mit neki szeizmikus mérések, meg próbafúrások. Ártány motivációja valószínűleg a pénzkeresés, bár ha nem építi meg a BOL-t valószínű alapból rengeteg pénze maradt volna. Ártány ehelyett épít egy ilyen nagy szart, és random elmegy fúrni valahova, hogy abból meggazdagodjon. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy 5 évesen a haverral mi nem kezdtünk el ásni a homokozóban hogy olajmilliárdosok legyünk, de mi ötévesek voltunk, Ártány meg ránézésre minimum 40. Ártány hülye vagy?

Na mindegy, Ártánynak sikerült pont belefúrnia Gaia kéjlakjába, amit a nő nem tűrt túl jól, egyből szaladt a TV-hez hogy megnézze mi történik. Természetesen Gaianak mindenütt vannak elhelyezve kamerái ezért látja hogy a föld alatt épp megy egy fúrófej. Ez mondjuk megmagyarázza a későbbiekben felmerülő kérdést, hogy honnan van pénze repülőre, meg ennyi utazásra, de gondoom ezek után mindenki számára egyértelmű, hogy Gaia tetemes összegeket kap az NSA-től, illetve a különböző hírszerző ügynökségektől a kamerarendszer használatáért. Ennél a pontnál azért felmerül az a kérdés is, hogy mennyire környezetkímélő, ha telepakoljuk az egész talajt kamerákkal, dehát Gaia nyilván megteheti. Gaia egyébként csupán azzal meg tudja javítani az átszakadt plafonját, hogy odamutat, ami megkérdőjelezi a planétások későbbi létjogosultságát, hiszen egymaga el tudná intézni azt, amit a kölykök 5-en.

A gyűrűk kialakulása, vagy beszerzése ebben a részben sem derül ki, annyit tudunk meg hogy ott voltak az asztalon. Miért nem használta akkor eddig, ameddig nem volt teljesen elcseszve a környezet? Eső után köpönyeg, Gaia?

A következő jelenet a srácok besorozását mutatja be. Kezdésnek a szigorúan flat-topra nyírt Zimbabwei néger parasztgyerek - Kwame - találja meg a gyűrűjét vetés közben. A második Ázsiából Gi, aki épp egy delfint molesztál a víz alatt. Amikor az állat partraveti a lányt, az mérgében bedobja a hullahopp karikáját a tengerbe, ami nyilván nem környezetszennyező. Épp csak azt a párbeszédet nem halljuk, hogy "-Nesze delfin, polipropilén!" -"Nesze ázsiai lány a hülye gyűrűd". A harmadik "szerencsés" akit Gaia megtalált Wheeler, aki épp egy rablást akadályoz meg, azáltal, hogy lerúgja a bűnöző magasra emelt kezét. Furcsamód itt be van kötve a cipője. Valószínű az indokulatlanul magas rúgása miatt a bűnöző Chuck Norrisnak nézte Wheelert, mert egyből elinalt. Linka a Szovjetunióból épp legújabb szintipop slágerén dolgozik a hegyekben, mikor egy madár odaviszi neki a gyűrűt. Linka a gyűrűt meglátva azonnal igent mond. Az utolsó balek Mati, aki megment egy majmot, aki jutalmul ad neki egy gyűrűt.

Ezt követően a gyerekek odateleportálnak Gaia-hoz, aki ezúttal már egy szigeten van. A gyerekek bár tesznek fel kérdéseket a nőnek, nem gyanakodnak, hogy mindegyiküknek tudja a nevét. De most komolyan. Ha valaki előadná, hogy ő a Föld istennője, aki a föld alatt lakik, ez meg itt öt varázsgyűrű, ti mit tennétek? A: Elhinnétek, gyanakvás nélkül B: Szólnátok a szüleiteknek, hogy valaki zaklat c: Szólnátok a rendőröknek, hogy valaki zaklat D: próbálnátok kerülni a szemkontaktust, és reménykedni, hogy nem vett észre, és még le lehet lépni valahogy

Gondolom mondani sem kell, hogy a gyerekek egyből tudják hogy kell használni a varázsgyűrűt. A következő jelenetet nem elemezném túl: Mati még mindig egy kis köcsög.

Ezután láthatjuk, hogy Ártány valószínűleg a legbalfaszabb olajfúró címére pályázik, mert a fúrás körüli vízben több olaj van, mint a BOL-ban, ami nem csoda, mert egy leszűkített végú slaggal próbálják meg azt betölteni a "tartályaikba".

Az 5 tizenéves gyerek pár percnyi ismerettség után megkapja Gaia millió dolláros - valószínűleg NSA pénzből vásárolt - repülőgépét, és a kb. 17-18 éves Gi tökéletesen vezeti azt. A repülőgéppel megközelítik Ártány BOL-ját, aki egyből tudja hogy kik a gyerekek, pedig csak 20 perce alakult meg a csapatuk. Ne feledjük, ez még az internet előtti kor, tehát Ártány félelmetesen jól és gyorsan informálódik. Lehet, hogy neki is vannak mindenhol kamerái? Ártány lelocsolja a gyerekek gépét olajjal (hát ilyen pazarlással sosem fog meggazdagodni), amire a gyerekek úgy reagálnak hogy tűzzel kinyitnak egy ajtót. Brafó! A repülőgépüket a csodával határos módon le tudják tenni épségben, majd Ártány megkérdezi tőlük, hogy kik is ők valójában. Furcsa, hogy az előbb még tudta. A gyerekek, bunkó tirpák módon bemutatkoznak.

Nem sokkal később megidézik a teátrálisan megjelenő Bolygó Kapitányát. Ártány ettől beparázik és elmenekül a helyszínről a BOL-lal, de közben eltöri a termelőcsövet. Baj van, az olaj tovább ömlik a tengerbe.

A kapitány retard módon kitalálja hogy visszanyomja az olajat a földbe. Mivel tudjuk, hogy az olaj könnyebb a víznél, ezért nyilvánvaló, hogy nem tudja az olajat visszapréselni, tehát valószínűleg, csak szétkeverte a szennyezést, és egy csomó vizet nyomott be a termelőcsőbe. Ez ugye azzal jár, hogy a lenyomott víz, később kiszorítja a nálánál könnyebb olajat a rétegből, azaz még több olaj ömlik majd a tengerbe. Hogy később nehezebb legyen szakszerűen elzárni a kutat, a kapitány egy sziklát is rákúr a csőcsonkra. Bolygó kapitánya - Természet: 1-0. Gondolom azt mondani sem kell, hogy a kapitány eközben végig magában beszél.

A következő jelenetben kezdődik a bossfight. A kapitány megtámadja Ártányt, aki egy gőzborotva segítségével "mérgező hulladékkal" locsolja le a kapitányt. Ne feledjétek, ha lépegetőt építetek, mindig legyen mérgező hulladékkal teli tartály a fedélzeten! A kapitányra ez rosszul hat, ezért a lányok a bőrdzsekijükben (!) hoznak vizet a kapitányra, miközben a srácok Fekete Lacit megszégyenítő módon embernagyságú követ visznek hozzá, hogy ne tapossa agyon a lépegető. Második nekifutásra a kapitány tönkreteszi a lépegetőt, de Ártánynak sikerül elmenekülni egy csatornakifolyón keresztül (ne feledjük, a helyszín épp egy tájvédelmi körzet).

Az epilógusban a gyerekek lemossák az állatokat, akik ezt természetesen szó nélkül hagyják. Wheeler már a pénz miatt aggódik, meg hogy ezért nem is fizetnek, de Linka a Szovjetunióból megdorgálja, hogy van a pénznél fontosabb dolog is. Nem nevesíti, de itt nyilván a szocializmusra, vagy a tervgazdaságra gondolt. A rész legvégén egy rozmár megtámadja Wheelert, de a gyerekek ezen csak nevetnek."

(U.I.: Ez a verzió valami újabb szinkronból való, de mindenki tudja, hogy Linka nem Oroszországból, hanem a Szovjetunióból származik, és Ártányt Ártánynak hívják nem pedig Falánk Tednek)

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr116511947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.09.12. 20:55:36

Ez a mese nekem vhogy kimaradt, de nem tűnik veszteségnek.

A legtöbb felvetődött kérdésre az ultimate válasz: "A Mágia az Mágia."

De valószínűbb hogy az alapkoncepció az volt hogy a kis emberpalántákba környezetvédő attitűdöket ültessen a mese. Sztem aki sokat nézte abból nagyobb eséllyel vált felnőttként sötétzöld valláskárosult.
süti beállítások módosítása