Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E16
2015. február 04. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E16

Az epizód címe "Környezetszennyezés számítógéppel". Ez nem sok jót sejtet, mert ha a filmekbe/rajzfilmekbe próbálnak informatikai vonalat csempészni, akkor az esetek nagy részében őrületes hülyeségek szoktak születni. Ezt még megfejeli az a tény is, hogy mindezt a '90-es években alkották meg. Na de essünk neki!

A kezdőjelenetben rögtön a Yellowstone nemzeti park külterületének titkos alvilágával szembesülünk. Épp illegális medvebocs-viadal zajlik, melyet az erdő állatai elégedetten néznek. Az egyik mókus láthatóan majdnem lekéste az eseményt, de végül azért csak odaért. Medvemama épp a fogadási pénzeket gyűjti be, amikor megérkezik Tartályos Sly (ebben a szinkronban Törmelák néven fut, szóval érthető módon maradok inkább a Sly-nál). Mivel Tartályos Sly teljesen érthetetlen módon az erdei tisztáson hajt át kamionjával, a bocsoknak fel kell függeszteniük küzdelmüket. Egyelőre. Sly egyébként valami nagyon durva zöld anyagot szállít, ami ha rácsöppen a fűre, (és ugye miért ne csöppenne?) reakcióba lép vele, és égő fekete lyukat hoz létre. Hmmm.

Slynak nem sokkal később megjön a józan esze, és visszatér az aszfaltozott útra. Sly úgy gondolja nagy királyság lenne behajtani ezzel a rakománnyal a nemzeti parkba, így megpróbálkozik a dologgal. A park portása észleli a közeledő kamiont, de nem tudja feldolgozni a látottakat. "Mi lehet ez? Nem értem." - mondja. A sorozat szereplőgárdáját nem tudom honnan szedték össze, de nem ismernek teljesen alap dolgokat. A portás a kamiont nem ismeri fel, Néger a bálnát, Linka a Szovjetunióból a bokrot. A szereplők szellemi kapacitásait elnézve nem vagyok benne biztos, hogy mindenki sikeresen elvégezné a magyarországi közmunkaprogramos "Rajzolj napocskát!" képzést. Mindenesetre a bátor portás megállásra bírja Sly kamionját. Ekkor láthatjuk, hogy a csöpögő folyadék nem csak a fűvel, de az aszfalttal is reagál, itt is megjelennek a lángoló fekete lyukak.



A portás elmagyarázza Sly-nak, hogy nem kóser, hogy szennyező anyagot akar bevinni a nemzeti parkba. Sly-t ez nem különösebben érdekli, hiszen van engedélye. Át is nyújt egy papírt a portásnak. A papír nagyon meggyőző, 23 darab téglalap, egy fejléc, egy pecsét, egy aláírás.

sly_engedely.jpg
Tegyük a szívünkre a kezünket, ha valaki odajönne hozzánk egy ilyen papírral vissza mernénk utasítani? Ugye, hogy nem? Látom magam előtt a szituációt, hogy egy ilyennel odamegyek bárhova és beengednek.

Sly meg is mondja a portásnak, hogy a park kompjútere adta ki az engedélyt. Portás egyből nyúl a Walki-talkiehoz, hogy beszéljen a központtal. Vártam a jelenetet, ahol a portás beszól a központba, hogy cseréljenek patront, mert a nyomtató szar, de nem ez történt. Portás tehát a walkie-talkien "beszélt" a központtal, még az sem zavarta, hogy nem válaszoltak. Egyszerűen egy, a saját fejében lezajló beszélgetés során meggyőzte magát, hogy Sly bemehet. Itt érzek a készítők irányából egy utalást a skizofréniára, de nem vagyok benne 100%-ig biztos. Nagy csavar lenne, ha az epizód végén kiderülne, hogy valójában portás a Tartályos Sly, és az egész kamionos jelenetet csak képzelte, de ne szaladjunk előre. (Gondolom most sokan ugyanarra gondolunk, szóval hallgassuk meg bátran a Where is my mind-ot).

Mikor a portás végül elfogadta az engedélyt, a jelenet teljesen értelmetlen fordulatot vesz: Sly ledobja az engedélyt és széttapossa azt, miközben a "Minden jót kolléga!" mondattal búcsút vesz a portástól. Ez vajon egy utalás Sly múltjára, aki korábban portás volt? De ami a legfurcsább, miért tapossa szét valaki az engedélyt, amivel bemehet a parkba? Várom a részt ahol Sly nyer a lottón, de mielőtt beváltja a szelvényt széttépi azt, mert miért ne? A portást ez annyira felzaklatja, hogy kalapját a kamion alá dobja, aztán meg csodálkozik, hogy szét lett taposva. Két hülye.

Retardokról retardokra váltunk, láthatjuk ahogy a planétások játszanak egymással számítógépen. Legalábbis azt hiszem. A gépet egy 60 gombos billentyűzettel irányítják, melyen 3 indokolatlanul nagy piros gomb van. Érdekesség, hogy míg Linka a Szovjetunióból 60 gombos billentyűzeten nyomja, addig Wheelernek, csak egy 54 gombos jutott. Mivel valamilyen verekedős/lövöldözős játékkal játszanak, így Wheeler hátrányban van, hiszen kevesebb billentyűje van és nem tudja az összes kombót kipörgetni. Hamarosan meg is lesz a dolog eredménye, Wheeler egy, a háttérben hallható Fatality felkiáltás után csúnyán kikap. A jenki srác nem tudja hova tenni a helyzetet, hiszen ő abban a tudatban élt, hogy az oroszok (szovjetek Wheeler, szovjetek) nem értenek a számítógéphez. Linka a Szovjetunióból a nagyon frappáns, "de mi legalább tudjuk mit miért csinálunk" mondattal kontráz. Senki nem teszi fel neki a teljesen jogos kérdést, hogy akkor mégis mit keres ott a planétásoknál. Wheeler nem érti, hogy ezt mire mondta a lány (ez mondjuk egy közös pont bennünk), de jön Mati és megmagyarázza, hogy az oroszoknál a tervezés az elsődleges, az amerikaiaknál viszont a spontán döntés dívik. Hát köszönjük Mati, ma is tanultunk valamit. Mati itt vajon az ötéves tervekre gondolhatott, vagy csak simán próbált okosnak tűnni? A családi idillt Gaia töri meg, aki a kristályterembe hívja a planétásokat. Gaia-nak egyébként érdemes volna beépíteni egy csövet, amin lecsúszhatnak a srácok (a'la tűzoltóság), mert úgy sokkal látványosabbak lennének az ilyen akciók.

Gaia megmutatja a kamerarendszerén keresztül a verekedő medvebocsokat, amire Néger egyből rávágja, hogy ez a Yellowstone Nemzeti Park. Úgy tűnik Néger rendszeresen fogad az állatviadalokon, mert a medvebocsról felismerte a helyszínt. A következő képen már az is látszik, hogy Sly egy tóba üríti a tartálykocsiját. Gaia és a planétások természetesen berágnak. Gít, Négert és Matit Gaia elküldi a nemzeti parkba hogy "megkezdjék a tisztogatást", bármit is jelentsen ez. Wheeler és Linka a Szovjetunióból viszont külön feladatot kap. Nekik "a valós világban is alkalmazniuk kell a kompjúterjátékaikat". Mivel épp egy verekedős játékkal játszottak ebből ugye arra következtethetünk, hogy a srácoknak bunyózni kell majd. Mekkora mákjuk van, hogy nem épp Doom-oztak. Wheeler azért bátortalanul rákérdez, hogy mire is gondol pontosan a főnökasszony. "Ellenőrizzétek a Környezetvédelmi Minisztérium kompjúterének működését!" - adja ki a parancsot Gaia. Az a terv, hogy így majd megtudják, hogy kitől kapta Sly az engedélyt. Gaia, csak úgy megsúgom, hogy ennek semmi, ismétlem SEMMI köze ahhoz, amit eddig a gépen csináltak, de semmi baj.  Wheeler csillogó szemekkel veszi tudomásul hogy a szovjet lánnyal lehet kettesben... ismét. A másik csapat arckifejezése igen sokat mondó. Mati szeméből árad az irigység Linka a Szovjetunióból felé; Néger arcán inkább a kétségbeesés tükröződik, hogy ismét Matival kell együtt dolgoznia; Gí arcáról pedig azt a tipikus női megvetést olvashatjuk le, épp csak azt nem mondja a szőke lánynak, hogy "Te hülye kurva, te!".

faces.jpg


Ezután ismét Sly-t látjuk, ahogy behajt egy hatalmas komplexumba, ami elmondása szerint Dr. Métely irodája. Dr. Métely új gonosz: ő a szőke csaj, aki egy számítógépbe szerelmes. Hogy helyileg hol vagyunk, és hogy Sly-al hogyan találkoztak, arról nincs információnk. Cserébe viszont nagy a füst. Sly és Dr. Métely megbeszélik, hogy minden jól ment, és örülnek, hogy nagy a füst a teremben. Ezt követően Dr. Métely bemutatja az új termékét a légpiszkító spray-t, és az egész jelenet átmegy kicsit TV Shoposba, csak épp az árat nem mondják be.

A következő jelenetben bepillantást nyerünk Dr. Métely kéjlakjába, azaz a gépterembe. A levegő izzik Dr. Métely és a számítógépe, RÉM közt. Sly látszólag nagyon féltékeny a számítógépre, hiszen többet akar a nőtől mint munkakapcsolat. RÉM egyébként kikéri magának a számítógép elnevezést, hiszen ő egy mesterséges intelligencia. Miután Sly becsmérlő szavakkal illeti az MI-t, az is kiderül, hogy RÉM "ultra érzékeny". Az egész szituáció kicsit olyan, mint a Knight Ridernek az a része, amikor KITT-et a kamion (GOLIATH) tönkreteszi, és mikor újjáépítik, akkor önbizalom hiányos lesz, meg érzései lesznek. A gonoszok fel is fedik álnok tervüket: a nemzeti parkokból szemétlerakót akarnak csinálni. MUHAHAH. Hogy ez miért jó, az nem derül ki. Mi állhat a háttérben? Profit? Bosszú?

A következő jelenetben láthatjuk ahogy Linka a Szovjetunióból és Wheeler repked valami nagyváros felett, majd belerepülnek egy galambrajba. A problémát Linka a Szovjetunióból úgy oldja meg, hogy forgószéllel "elhessegeti" a madarakat. Ez aztán környezetbarát megoldás volt. Bráfó!

A gyerekek megérkeznek a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, és leszállnak a közeli parkban. Linka a Szovjetunióból kicsit aggódik, hogy ez vajon szabályos-e, de Wheeler megnyugtatja, hogy a PARKban le lehet PARKolni, nem véletlen hívják így. Úgy tűnik Wheeler reggelije Haha-Hamburger és hígítatlan Szóvicc Szörp volt, mert nagyon elemében van. Remélem az epizód során látnak valahol faszállító kamiont, mert érdekelne egy ezzel kapcsolatos szóvicc is.

A gyerekek az épület lépcsőjéig jutnak, ahol egy közlékeny, papírzacskóból ebédelő fickó állítja meg őket "Mi az ábra fiatalok? Miben segíthetek?" frázisával. A fickónak valószínű sűrű napja van, ha minden arra járót kifaggat, hogy miért jött, meg mi az ábra.


(Most egy percre szakadjunk el a cselekménytől és képzeljük el, milyen lehet a lépcsőn ebédlő ember (mostantól Bill) napja.
-Hé, babakocsit toló anyuka, mi a helyzet? Merre megy?
-Hagyjon békén!

-Hé lépcsőn feljövő bajszos ember, mi dolga itt?
-Bill az Isten verje meg 25 éve én vagyok a portás. Miért kell ezt minden nap megkérdezni?

-Hé taxisofőr az úton, milyen napja van?
-WROOOOOM

Aztán este Bill hazamegy és depressziójába süllyed, hiszen senki nem válaszol rendesen a kérdéseire.)


De nem úgy ma! A fiatalok válaszolnak, és Bill beszélgethet valakivel. Micsoda nap ez Billnek. A srácok elmondják, hogy be szeretnének jutni a kompjúterterembe. Mindketten. Nyilvánvalóan ez így működik. Az utcáról bárki besétálhat a minisztériumi szerverhez, és matathat rajta, nem? Bill elmondja nekik, hogy oda nem mehet be bárki. Linka a Szovjetunióból mondja, hogy ő nem bárki hanem planétás. Ez nem semmi. Ennyi erővel a gyerekek rajzolhatnának maguknak FBI jelvényt zsírkrétával, az is ugyanennyire lenne komoly. Wheeler erősködik, hogy be kell menniük, mert a gép belépési engedélyeket ad illetékteleneknek, de Bill - akiről kiderül, hogy ő a rendszergazda - ezt nem hiszi el. Bill elmondja, hogy ha panaszuk van, akkor azt nyújtsák be, és majd hétfőn döntenek az ügyben, de a srácoknak ez nem jó. Wheelerék erőszakhoz folyamodnak, és felgyújtják Bill papírzacskóját. Egyébként érdemes megfigyelni Wheeler lehengerlő stílusát, mikor búgó hangján azt mondja partnerének, hogy "Bízz bennem Bébi!". Nem tudom eldönteni, hogy ezt hallva Linkának a Szovjetunióból miért nem tocsog még a combja. A szöveggel lehet baj, vagy csak a "Bébi" helyett a "Babushka" szót kellett volna használni a srácnak? Na mindegy is. Az üres papírzacskó annyira égni kezd, hogy az akcióra éhes biztonsági őr, csillogó szemmel szalad taposni, hiszen tragédia lenne, ha a járdán elégne egy üres papírzacskó. Amíg a biztonsági őr és Bill együttes erővel tapossa a papírzacskót,  addig a gyerekek beszöknek az épületbe. Szép volt biztonsági őr. Gratulálok! Gondolom, ha még egy szalvéta is meggyullad, akkor meg hívod a SWAT-ot, nem?

A gyerekek tehát bejutottak a minisztériumba, és egyből megtalálják a szervertermet. Wheeler rácsodálkozik, hogy micsoda fantasztikus gép van ott. Igen Wheeler ez egy valódi 56 gombos gép. Ilyet nem látsz mindenhol. Linka a Szovjetunióból egyből munkához lát, vadul nyomkodja a gombokat. Wheeler nem tudja mi történik, de a lány megnyugtatja, hogy kér egy pontos helyzetjelentést. Hű meg Ha.

Kapunk is egy térképet az USA-ról, ahol a zöld négyzetek a nemzeti parkok, a piros pontok pedig szeméttelepek. A srácokat egy pillanatra sem zökkenti ki, hogy a képernyő fekete-fehér. Na mindegy is, a gyerekek megállapítják, hogy az ország összes nemzeti parkjából szemétlerakat lett. Ez amúgy a térkép szerint 17 szemétlerakót jelent. Durva.

Ami még durvább, hogy ebben a pillanatban betoppan Bill és a biztonsági őr, akik el akarják kapni a betolakodó gyerekeket. A srácok előadják, hogy ők planétások és segíteni akarnak, és Sly minden nemzeti parkból szemétlerakót csinált, és hinniük kell nekik. Bill úgy küldi el őket a picsába, ahogy mindannyian tennénk. Azért a biztonság kedvéért Bill ránéz a rendszerre, sőt rákeres a srácokra a "Face-en". Érdekesség hogy időközben a billentyűzet teljesen átalakult. A rövid kutatás után Bill kinyomtat pár csíkot, és úgy tesz mint ha azt olvasná fel, de valószínűleg csak imprózik, hogy lekoptassa a kölyköket. Előadásából kiderül, hogy Sly a legkirályabb ember a földön, a planétások meg igazi szararcok. Húha, csak nem meghekkelte valaki az adatbázist? Azt külön kiemelném, hogy Whelerre és Linkára a Szovjetunióból úgy keresett rá Bill, hogy még a nevüket sem kérdezte meg. Hát nem véletlen lett ő a rendszergazda, az egyszer már biztos.

Bill annyira felháborodik a látottakon, hogy egyből le akarja tartóztattatni a srácokat a biztonsági őrrel. A biztonsági őr ismét bemutatja profizmusát, hiszen úgy bilincseli meg a srácokat, hogy ha akarnák bármikor kihúznák a bilincsből a kezüket. Wheeler felháborodik, hogy őket nem lehet letartóztatni, hiszen adófizető állampolgár. Igen Wheeler, aki adót fizet, azt nem lehet lecsukni, még akkor sem, ha gyilkol, vagy nemi erőszakol. Wheeler, hülye vagy? Amúgy teljesen megértem Bill-t. Nekem is gyanús lenne, ha 1990-ben, egy szovjet lány az állami szervereken matatna. A gyerekek azt hiszem ebben a  pillanatban alapozhatnák meg a jövőjüket, hiszen nem ismertették velük a Miranda-jogokat ("Jogában áll hallgatni! Minden amit mond felhasználható ön ellen a bíróságon, stb..."), és emiatt később gyanítom óriási kárpótlást kaphatnának, de a kis hülyék inkább menekülni akarnak.

A gyerekeknek nem marad más választásuk, használniuk kell gyűrűiket. Linka a Szovjetunióból óriási szélvihart kavar, aminek eredményeképp Bill és a biztonsági őr papírlapokba csavarodik. Hát persze. A kölykök tehát menekülnek, de a folyosón újabb őrökbe ütköznek, akik egyből tudják, hogy követni kell őket. Linka a Szovjetunióból forgószelet gerjeszt, majd annak a közepébe állva Wheelerrel pár szinttel feljebb repülnek. Pár emeletnyi repülés után Linkánál elfogy a kraft, ezért elég keményen landolnak az egyik szinten. Az esés után Wheelerből előbújik a Coelho/Müller Péter/Oravecz Nóra, és a következőt mondja:

mindeneses.jpg
A gyerekek amint felérnek, beszállnak egy liftbe, hogy most már lefelé is menjenek. Az őket üldöző őr valahogy egyből meg tudja mondani, hogy az első emeletre mennek. Mondjuk Linkáról a Szovjetunióból tényleg lerí, hogy nagy Kiki fan. Ezt Wheeler is sejti, ezért egy új Első Emelet albumcímet javasol a lánynak: Első Emelet - Aki bújt, aki nem, indulunk. Ez bár nagyon rossz címnek tűnik, de a '90-es évekbeli magyar albumcímek közt simán jó lenne.

Mikor kiszállnak a liftből az egyik őr már rohan is utánuk, így furcsa, hogy a következő vágásnál meg tudnak állni leskelődni a sarkon. Elvégre elvileg a nyomukban van egy őr. Újabb őröket pillantanak meg, ezért úgy döntenek, hogy káoszt szítanak az épületben, a tűzjelző aktiválásával. Érdekesség, hogy az irodákból a csengő megszólalásakor azonnal kijönnek az emberek, szóval nekem nagyon gyanús, hogy az összes dolgozó egész nap az ajtó mellett áll és fülel, hogy szaladni tudjon, ha neadjisten tűz van. A káoszt kihasználva a fiatalok a civilekkel együtt kiszaladnak az utcára. Linka a Szovjetunióból ma sem találkozott kedvenceivel, azaz se Kikit, se Berkes Gábort, de még egy Bogdán Csabát sem láthatott.

Az utcán Wheeler és Linka a Szovjetunióból megpillantja, hogy a parkolóőrök/közterületisek épp elvontatják a szabálytalanul parkoló repülőgépüket. Szép volt Wheeler! Esetleg valami szóvicc erre az esetre? A srácok kétségbe vannak esve, nem tudják mitévők legyenek. Wheelernek a legjobb, ami eszébe jut, hogy koncentráljanak, hátha kapcsolatba tudnak lépni Matival.

Egy vágást követően láthatjuk, hogy Néger és Gí épp a szennyezett tavat próbálja megtisztítani egy szivattyúval, amíg Mati egy szerencsétlen mókust vallat kicsit hátrébb. "Hogy képes valaki szándékosan ilyet tenni?" - kérdezi a véletlenül arra járó, ártatlan mókustól a fiú. Mikor Mati meghallja Wheeler és a szovjet lány segítségkérését, a mókusnak sikerül meglógnia a brazil srác szorításából. Mati elmondja Négernek és Gínek, hogy Wheelerék bajban vannak. 8 másodperccel később a planétások már úton is vannak. A tó meg le van szarva.

A következő jelenetben már beesteledett és láthatjuk ahogy Tartályos Sly és Dr. Métely büszkén nézi a bázisukat elhagyó 4 kamiont és megjegyzik, hogy az összes vegyi hulladékuk úton van a nemzeti parkok felé. Dr. Métely megforgatja a tőrt Sly szívében, amikor azt mondja neki, hogy "Sínen vagyunk BARÁTOM". Sly-t ez a friendzone-olás annyira összetörte, hogy ő is beszáll egy kamionba, hogy meghallgathassa az autómagnóba előre bekészített kazettáját. Gondolom kitaláljátok mi az. Igen Air Supply - All out of Love.

Gyors jelenetváltást követően a planétásokat láthatjuk (legalábbis egy részüket: Gí, Mati, Néger), ahogy épp a lefoglalt repülőgépük után kémkednek. Gí hatalmas hazugsággal nyit "Rögtön tudtam, hogy a környezetvédelmi Minisztériumnál kell elkezdenünk a keresést". Gí, csak szólok, ONNAN lett elvontatva a gép, ez egy sima rendőrségi raktár. A repülő után úgy érzik, hogy meg kell keresniük Linkát a Szovjetunióból és Wheelert is. Gí és Néger indul társaik keresésére, Mati pedig mára teljesen hozzászokott, hogy vele senki sehova nem akar menni, mert egy kis segg. Nem is próbálkozik már a többiekhez csapódással, bevállalja, hogy ő majd ottmarad egyedül. Ezen nem vesznek össze.

Néger és Gí egy fa alatt megállnak, mikor Wheeler megüti makkjával Gí fejét. Mielőtt valaki valami durvára gondolna, arról van szó, hogy Wheeler egy fáról vett makkal megdobja az ázsiai lányt. A találkozáskor nagy az öröm, s a boldogság, de aztán eszükbe jut, hogy vissza kell menni Matihoz. Tizenhét másodperc telt el azóta, hogy Matit magára hagyták, de a tehetséges fiúnak ennyi idő alatt sikerült bajba kerülnie. Bráfó Mati!

A brazil srác épp egy kutyás rendőrt győzköd arról, hogy ő jóbarát, meg bolygóvédő. Tehát a többi planétás arra érkezik vissza, hogy Mati felemelt kézzel magyarázkodik egy rendőrnek. Ha a sorozatot manapság készítenék, akkor a planétások első dolga az lenne, hogy mindenki lefényképezi a szerencsétlen Matit, aztán Facebookon, Twitteren, Instagramon megosztja a kínos fotót, persze betag-elve rajta Matit "Loser" néven (esetleg #Loser).

A biztonsági őr, aki elkapta Matit, elment szólni a haverjainak, hogy együtt tudjanak röhögni, de a kutyát Matival hagyta, hogy a fiú el ne szökjön. Mati egyetlen szerencséje, hogy a hülye gyűrűjével meg tudja "Szív"-ezni a kutyát, aki így nem harapja meg. Mati lelki szegénységét jól jellemzi, hogy a kutyára már "újdonsült barátunk" néven hivatkozik, csak mert az nem tépte szét. Ja, ha csak ennyi kell, akkor nekem is mindenki a barátom.

Azt is megtudjuk, hogy Mati szerint a kutya ismer egy titkos folyosót a kompjúterszobába, amin keresztül a planétások bejuthatnak.  Igen, ha valakinek ismerni kell egy titkos folyosót a kompjúterszobába, az az őrkutya. Istenem!

A planétások a legalapabb tinihorroros megoldást választják: "Váljunk szét!". Néger, Gí és Mati elmegy Tartályos Sly-hoz, Linka a Szovjetunióból és Wheeler pedig visszamegy a kompjúterhez, hisz egyszer már majdnem elkapták ott őket, miért ne kísértsék a sorsot ismét?

Kiderül, hogy a Mati által titkos folyosóként jellemzett bejárat igazából egy nyitva hagyott ablak, amin keresztül be lehet mászni. Most komolyan, mi baja ennek a gyereknek? Ennyire figyelemre éhes, hogy egy ablakot "Titkos folyosónak" hív, hogy valaki figyeljen rá? Gaianak észre kellene vennie , hogy ez a srác pszichésen teljesen instabil, és csak veszélyezteti a csapatot.

A kompjúterteremben Wheelerék találkoznak Bill-el a rendszergazdával, aki kezd gyanakodni, hogy tényleg meghekkelhették a szervert. Viszont nagyon szomorú, hogy nem tudja, hogy ki, és nem tudja visszaállítani az elállított dolgokat, ezért inkább ütni kezdi az asztalt. Micsoda rendszergazda!

Vágás után már Sly-t láthatjuk, illetve az őt üldöző planétás-alakulatot. Sly arcán már nincsenek érzelmek, miután rájött, hogy az All out of Love-ot nem egy nő és egy férfi, hanem két férfi énekli. Bizony, az a női hang, egy férfiből jön. Azért a visszautasítás némileg megviselte Sly-t hiszen, mikor megpillantja a visszapillantó tükrében a planétások helikopterét, egy sárga műanyaggombába kezd beszélni.

sly_gomba.jpg


Gínek ekkor hatalmas ötlete támad, hogy hogyan állítsák meg a járműoszlopot. Megkéri Négert, hogy repüljön a konvoj elé, ahol egy vízesésből vizet locsol az útra. Gí teljesen összezuhan, amikor a vizes úton tovább tudnak haladni a kamionok. Nem tudom, amúgy, hogy mire számított? Minek kellett volna történnie? Kiszállnak a sofőrök és mutogatnak a vízre, hogy "Hát de ezen nem tudunk átmennni", "7 mm víz van az úton, én nem kockáztatok", "400 dollárért én nem megyek vizes útra", "dihidrogénmonoxidról nem volt szó"?

A következő fantasztikus ötlet, egyenesen Négertől jön. A gyűrűjével varázsol valamit (most kivételesen nem hegyet növeszt vagy árkot mélyít), aminek következtében a veszélyes hulladékot szállító kamionok egymásnak ütköznek és elzárják az átjárót. A sofőröket ez nem annyira érdekli, a felborult vontatót elkezdik bele tolni a szakadékba. Természetesen közben mindenfelé csöpög a vegyi anyag, ami teljesen várható volt, a planétások mégis meglepődnek. Mati szokásához híven egyből túlreagál: "Ha nem teszünk valamit, perceken belül az egész park kárba veszhet". Így is van Mati, ha kiborul némi vegyi anyag egy kamionból akkor perceken belül tönkremegy az egész Yellowstone park. Mind a 898 000 hektár. Pár perc alatt. Összehasonlításképp ez nagyobb terület mint Bács-Kiskun megye. Pár perc alatt.

Ennél a jelenetnél amúgy érdemes megfigyelni Gí retró medálját, ami egy horogkeresztet ábrázol, és Néger erőlködését, hogy ne vegye azt észre. Mondjuk miután Linka a Szovjetunióból egy vörös csillagos övcsattal jár, senkinek egy szava sem lehet. Mindenesetre úgy érzem, lesz mit megbeszélni a hazafelé úton.


swaszt.jpg

Mivel a gyerekek teljesen kétségbe vannak már esve, hogy mi lesz a Yellowstone-al, ismét elérkezünk az epizód csúcspontjához: Megidézik a kapitányt! Ez alkalommal is tök külön helyeken van a csapat két része, de ez most sem probléma. Tényleg nem értem, hogy akkor miért kell a srácoknak terepre menni, miért nem elég, ha otthonról megidézik a kapitányt? A gyerekek úgy járhatnának iskolába, és tanulhatnának, ami mondjuk ki, igencsak rájuk férne. Ehelyett itt szopnak, veszélybe kerülnek, el kell viselniük Matit, és még hülyék is maradnak mint a segg. Szép munka Gaia!

Mr. Blue ismét hozza a szokásos magában beszélést. Ezúttal az "Ekkora járművek nem tartózkodhatnak semmilyen tájvédelmi körzeten belül!" gyöngyszemet hallhatjuk tőle. Most ez azt jelenti, hogy nem mehetnek teherautók a nemzeti parkba? Miért nem? Ja, mert ő azt mondta, oké. Hogy megállítsa a teherautókat, a kapitány lebont egy fél hegyet a tájvédelmi körzetben, így a sziklák elállják az utat. Nice job!

A nagy örömködésben Néger nem felejti el a távolban küzdő társait sem. "Bárcsak Linka (a Szovjetunióból) és Wheeler megjavítanák a kompjútert!"

Ezt követően láthatjuk is, ahogy Bill, a rendszergazda teljesen maga alatt van. "Reménytelen! Bárki is az illető, felsőbbrendű logikával rendelkezik!". Ó jajj! De nem kell félni, Linka a Szovjetunióból már tudja is, hogy fogják megoldani a problémát. "Az lehet, de vajon tud bánni az illogikus információkkal is?" - teszi fel a kérdést a szovjet lány. Bill nem érti a kérdést, de mindegy is, mert eddigre Wheeler már kitúrta a székéből, hogy "rögtönözzön valami elvetemült, rendszertelen programot". A szovjet lány felkiáltásakor arra gyanakodtam, hogy egy Valóvilág részt adnak majd be a gépnek valahogy, de Wheelertől valószínűleg csak egy végtelen ciklusra futotta. Mindenestre RÉM és Dr. Métely nem tud mit kezdeni a "programmal", és hallhatjuk, ahogy a számítógép.... elnézést, MI bejelenti, hogy "majd széthasad az egyik mikrocsipem". Mindeközben Wheelerék örülnek, hogy visszanyerték, az irányítást a minisztériumi gép felett. Linka a Szovjetunióból még megnyom kb 20. gombot, majd nyugtázza, hogy "most már minden a legnagyobb rendben lesz".

Közben a nemzeti park bejáratához ismét megérkezik Tartályos Sly, akit a bolygó kapitánya megállít. Ezek nem a parkban voltak eddig? Vagy hogy kerülnek most ide? Na mindegy. A portás ezennel széttépi Sly menetlevelét, ő ide többet nem jön be. Csak úgy szólok, hogy ha önkényeskedünk, akkor önkényeskedhettünk volna az epizód elején is, és nincs ez a sok szarakodás.

A következő jelenet már a móka és kacagást mutatja be. A gyerekek a szigeten röplabdáznak és Linka a Szovjetunióból a többiek érdeklődésére elárulja, hogy az utolsó 20 gombnyomásával írt egy vírust  RÉM-nek. Jujjj, de reális.

A záró jelenetben még láthatjuk, ahogy RÉM nagyon beteg a vírustól. Ezt támasztja alá a gyakori "Hapci" kifejezés emlegetése is. Dr. Métely is nagyon megijed, meg is kérdezi az MI-t, hogy "Hozzak egy megabájtnyi forró húslevest?". Itt el is érkeztünk ahhoz a részhez, ami megmagyarázza, hogy miért telt el kb 5 hónap az előző rész elemzése és ez közt. Igen, sok furcsaságot láttam és hallottam már a sorozatban, de a "Hozzak egy megabájtnyi forró húslevest?" mondat nekem is sok volt. Miután ezt meghallottam, egyszerűen nem tudtam mit írni. Összegörnyedve, magamban motyogtam, hogy "Nem, ezt nem. A-aaa. Nem. Én ezt nem.".

A rész végi okosságoknál még megtudjuk a planétásoktól, hogy nem szabad szemetelnünk, és az epizód véget ér.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr837141949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titkos2 2015.02.04. 22:33:37

"Itt el is érkeztünk ahhoz a részhez, ami megmagyarázza, hogy miért telt el kb 5 hónap az előző rész elemzése és ez közt. Igen, sok furcsaságot láttam és hallottam már a sorozatban, de a "Hozzak egy megabájtnyi forró húslevest?" mondat nekem is sok volt. Miután ezt meghallottam, egyszerűen nem tudtam mit írni. Összegörnyedve, magamban motyogtam, hogy "Nem, ezt nem. A-aaa. Nem. Én ezt nem."."

Na igen, ez jogos érv... XDDDDDD
süti beállítások módosítása