Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E13
2014. augusztus 24. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E13

A következő rész, amit YouTube-on megtaláltam az S01E13 volt.

Az epizód elején egyből kiderül, hogy ez a rész is Afrikában játszódik, szóval előre el lehet könyvelni, hogy Néger nagyon buzgó lesz. A kezdőjelenetben láthatjuk, hogy a falusiak négy csónakkal halásznak a folyón, és nagyon örülnek, hogy ma mindenkinek fog jutni élelem, mert jó volt a fogás (ugye Néger "apró hanyagsága" óta a mezőgazdaságra nem igazán hagyatkozhatnak). A törzsfőnök meg is köszöni ezt NyamiNyaminak, aki a folyó istene. A fantasztikus idillbe Rabló Lóri ront bele, aki A-szárnyú repülőjével megjelenik az égen, és rádión szól emberének, Argosznak hogy ez a hely alkalmasnak tűnik gátépítésre. Argosz egyetért, majd megjelenik egy léghajóval, és letesz a folyóra egy előre elkészített gátat. Érdekesség, hogy elég egy kart meghúzni a léghajón és a gátat olyan pontosan teszi le, hogy még megfelelő irányba is forgatja. Egyetlen kar meghúzásával! A gátat kis híján ráteszik a halászó falusiakra, nagy menekülés árán sikerül csak túlélniük. Argosz - akinek mint tudjuk a szeme nem túl jó - megjegyzi, hogy "Jó lenne, ha egy kicsit hangosabban óbégatnának, hogy halljam őket". Nyilván itt arra gondol, hogy mivel vizuálisan kevésbé észleli őket, legalább hallani jó lenne, hogy ne legyen baj. Külön kiemelném a falusi törzsfőnök utasítását, miszerint menjenek a zuhatag irányába, hiszen csak akkor tudnak megmenekülni. Szabad fordításban ez így hangzik: "Te jó ég, mindjárt ránk tesznek egy gátat. Nem akarok meghalni, ezért inkább ugorjunk le a vízesésen." WTF?



Viszont ami még fontosabb, és gondolom még ti sem tudtátok feldolgozni, hogy léghajóval hoztak egy gátat a folyóra. Most kicsit spoilerezek, de az epizód egy későbbi részében, elhangzik valami olyasmi, hogy ez a legnagyobb gát. A sorozat 1990-es, ez idő tájt a legnagyobb gát, illetve vízerőmű az Itapu gát volt. Az Itapu gát építéséhez 380 Eiffel toronyra elég acélt, és 210 Maracana stadionra elegendő betont használtak fel. Az Eiffel toronyban 7300 tonnányi acél van, ami az Itapu gát esetében akkor 2 774 000 tonna acél. A gátban továbbá 12,3 millió m3 beton van. Ha azzal számolunk, hogy 1m3 beton körülbelül 2,4 tonna, az azt jelenti, hogy a gátban 29 520 000 tonna beton van. A Hindenburg léghajó katasztrófája óta a léghajókat főként héliummal töltik. A héliumról érdemes tudni, hogy körülbelül 1 köbméternyi hélium emel fel 1 kg-nyi tömeget. Ebből tehát kiszámíthatjuk, hogy a gát léghajóval történő szállításához 32 294 000 000 köbméter hélium volna szükséges. Ez egy 3 184 méter oldalhosszúságú kockának a térfogata. Egy szó mint száz, hogy ezt a gátat megemelje léghajóval 32 köbkilométernyi héliumra van szükség. Lóri léghajója láthatóan nincs ekkora. A sorozat idején a világ héliumtermelése évi 120 millió köbméter volt. Ez felvet néhány problémát: Egyrészt, ahhoz hogy Rabló Lóri megtöltse a gátszállító léghajóját héliummal, 270 évnyi héliumtermelésre volna szüksége, másrészt mai áron számolva több mint 86 milliárd dollárjába  kerülne a hélium megvásárlása (persze, ha az összeset ő vásárolja meg, az valószínűleg felhajtja az árakat), és akkor még nem is beszéltünk a léghajó és a gát megépítéséről. Úgy gondolom láttunk már annyi epizódot a Bolygó Kapitányából, hogy tudhassuk, hogy bármit is tervez Rabló Lóri, egyszerűen NEM LESZ JÖVEDELMEZŐ.

Érdemes egyébként azt is megfigyelni, hogy a következő képkockákon már azt láthatjuk, hogy a gát a folyón van, és instant rá van kötve az elektromos hálózatra, a folyó pedig a gát egyik felén fel van duzzasztva, a másikon meg ki van száradva. Ez azért érdekes, mert ha Rabló Lóri áramot akar termelni, akkor muszáj neki átengedni a vizet, hogy az forgassa az áramtermelő turbinákat, ergo a folyó másik fele nem lehet kiszáradva, másrészt hogy duzzadt fel ilyen hamar a víz a duzzasztott oldalon, és hogy van már rákötve a villamoshálózatra ilyen gyorsan a gát?

Visszatérve a cselekményre, Gaia látta, hogy Lóri gátat "épít", így a helyszínre küldi a planétásokat. Wheeler nem érti, hogy mi a baj a gáttal, ezért Gaia elmondja neki, hogy nem elég körültekintéssel lett elhelyezve. Remélem emlékszünk, amikor az első részek valamelyikében a Kapitány megfordította a folyó folyásirányát, meg elterelte a folyót. Az biztos nagyon körültekintő volt.

A következő jelenetben Lóriék épp gyönyörködnek a gátban, mikor egyszer csak megjelennek a planétások a repülőjükkel (GeoCirkáló). Üldözőbe veszik Lóriékat, de nem igazán tudom, hogy miért, hiszen a gátat már elhelyezték. Az üldözést akkor hagyják abba, mikor Linka a Szovjetunióból észrevesz valakit a vízben. A férfi nem más, mint a törzsfőnök az epizód elejéről (mostantól Kálmán). Nagy mester lehet az öreg, mert annak ellenére, hogy korábban még azt mondta, hogy irány a zuhatag, sikerült neki egy sziklán csapdába esnie a gátnak a másik, tehát duzzasztott oldalán. Brafó Kálmán!

A gyerekek odarepülnek a csapdába esett Kálmán fölé, és leeresztenek neki egy kötéllétrát. Mivel Kálmán a folyó istenében, és hasonlókban hisz, nem tudom, hogy mire vélheti a sárga GeoCirkálót, de a találkozás annyira megszédíti, hogy a vízbe esik. Gí megállapítja, hogy ez bizony vízbe esett. Gondolom nem lepődtök meg, ha azt mondom, hogy Néger indul a segítségére. A vágás után Kálmán valamilyen rejtélyes módon visszakerül a sziklára, és felmászik a létrán. Nem tudom, akkor mi értelme volt annak a résznek, ahol beleesett a vízbe. Amikor Kálmán felér a gépbe Wheeler, Néger, Gí és Linka a Szovjetunióból fogadja a létra végénél. Igen, ez azt jelenti, hogy a gépet Mati vezeti. Ajjaj.

Kálmán kap egy kendőt a planétásoktól, amivel megtörölközhet. Kálmán nagyon alapos, még a szakálla alatt is megtörli az arcát.

szakall alatt.jpg

Mivel a vízbe esett és a ruhája is megázott, valószínű jobban örült volna egy váltás mackónak, de így járt. Mikor a férfi már jobban észhez tér, Wheeler megkérdezi a kezében lévő botról, hogy az micsoda. "Ez egy bot." - mondaná minden átlagos ember, de Kálmán a bot végén lévő faragott sárkányfejről kezd el beszélni. Elmondja, hogy az a folyó istenének, NyamiNyaminak a képmása. Eztán gyors témaváltás és megbeszélik, hogy meg kell akadályozniuk Rabló Lórit (ebben a szinkronban amúgy Fosztogató néven fut) a tervének végrehajtásában. Csak úgy jelzem, hogy nem tudjátok, hogy Lórinak mi a terve. Persze szerintetek bármit csinál az szar, ugye? Hát megint itt tartunk.

Nem sokkal később kiderül, hogy Lóri és csapata villanyoszlopokat telepít, és minden kunyhóba be akarja vezetni az áramot. Mekkora szemét, te jó Isten!

A planétások közben hazaviszik Kálmánt, aminek a faluban nagyon örülnek. A falusiak elég észak-koreai mentalitásúak, a főnök hazatérését egyből valamiféle istenségnek (jelen esetben NyamiNyaminak) köszönik meg, nem pedig a planétásoknak akiknek a repülőjéből kiszáll. Legközelebb az ilyen csodát köszönjétek egyenesen Kim Jong Il-nek! Gí ezen a ponton egyébként megjegyzi, hogy most már utánajárhatnánk, hogy miben mesterkedik Lóri. Tehát igen, még fogalmuk sincs, hogy miért kell megállítani, mégis ez a fő céljuk.

A faluban közben megjelenik Lóri is, aki az öltönyeit feltehetőleg egyenesen az NDK-ból hozatja, mert tipikus ízléstelen  keleti blokk színekben szokott pompázni. Ma a zöld-rózsaszín öltönyt mutatja meg. Ronda ez is. Lóri egyébként azért jött a faluba, hogy elektromos készülékeket adjon a falusiaknak, amiket tudnak működtetni a gát által termelt árammal. Van itt minden, turmix, mikrósütő, tv, rádió, porszívó, mosógép, mosogatógép, stb. Néger egyből kiakad, hogy a népnek itt a folyó kell, nem a gépek. Néger, tudom, hogy már vagy 23 másodperce ott vagy a faluban, és bizonyára nagyon kiismerted a lakókat, de azért megkérdezhetnéd őket is. Wheeler megjegyzi, hogy azért van egy fasza hifi a cuccok közt. A többiek leugatják objektivitása miatt. Lóri cuccai közt nem lehetnek jó dolgok, hisz tudhatná. Lóri csinál a falusiaknak egy próbamosást a mosógéppel, a nők pedig nem hisznek a szemüknek, hogy ezt így is lehet. Üdv a XX. században.

Ezt követően láthatjuk, hogy a folyó duzzasztás utáni része ki van száradva, ami ahogy már mondtam, nettó baromság, mert ha nem engednek át vizet, akkor nincs minek hajtani a generátort, ergo nincs áramtermelés sem. Lóri nyugtatgatja őket, hogy kicsit elszámolták az átfolyást, de dolgoznak a hibán. Néger nem hisz neki, hiszen fehér. Kálmán egyből Néger mellé áll. "NyamiNyami így megharagszik" - nyomja a hülyeségeit. Gyanítom Kálmán esetében valami pozícióféltés lehet a háttérben. Talán előadhatta a falusiaknak, hogy csak ő tud kapcsolatba lépni NyamiNyamival, így téve megkerülhetetlenné magát, viszont ha kiderül, hogy hülyeség az egész, akkor az ő kiváltságainak is vége. Naná, hogy gátolni akarja a fejlődést. A falusiak viszont a fehérre mosott ruhát látják, NyamiNyamit meg nem, ezért nem sokáig kérdés, hogy melyik oldalra állnak. Pár másodperc sem telik el, máris a gépek közt turkálnak. Kálmán látja, hogy véleményével kisebbségbe került a falusiak közt, ezért úgy dönt, ha nem tudja megakadályozni a folyamatot, akkor inkább az élére áll. Mekkora köpönyegforgató szarházi vagy Kálmán!

A planétások és Kálmán elindulnak felderíteni a folyó környékét, és találnak egy kerítéssel elkerített víztározót. Kálmánból előtör a vadállat, azonnal le akarja rombolni a kerítést. "A faluért, az állatokért". Néger még a kerítés előtt megállítja, ami nagy mák Kálmány szempontjából, hiszen mint kiderül a kerítésben áram van. Ezt követően megérkezik Argosz, aki észrevette, hogy a srácok a villanykerítés mellett zavarognak. Jött hát, hogy leoltsa őket emiatt, hiszen ebből baleset is lehet. A srácok amperkednek, hogy a falusiak ennek nem fognak örülni, meg hogy "a folyó a falué nincs joga senkinek elvenni tőlük". A következő képsorokból viszont kiderül, hogy a falusiak ha akarnák se tudnák jobban leszarni a víztározót. Épp Lórival folytatnak cserekereskedelmet. Lóritól gépeket kapnak, mindenféle lim-lomért cserébe. Visznek neki kinőtt ruhát, használt szőnyeget, béna ékszereket, stb. Azt is láthatjuk, hogy a gyerekek is nagyon örülnek, hogy végre bonyolultabb játékokkal játszhatnak, mint a korongok-zsinóron. Villanyvasút, videojáték. Valahogy oda került egy fehér kisfiú is, amit nem nagyon értek. Kicsit Brad Pitt-re hajaz a kissrác, szóval lehet, hogy a Brangelina páros épp gyerek-beszerző túrára érkezett a faluba.

Wheeler próbál rávilágítani, hogy végülis ez nem feltétlen rossz dolog ami most történik, de a többiek csak tovább pampognak. Lóri kifogy az áruból, ezért elmegy a helyszínről, és az emberek ujjongva szaladnak utána, hátha sikerül még valamit venniük.

A kiszáradt folyómederben az elefántok nem találnak innivalót, ezért a víztározóhoz mennek. Argosz épp arra jár, és felmerül benne a kérdés, hogy "ez meg mi?". Ahhoz képest, hogy pár résszel ezelőtt még ilyenekre vadásztál, elég gyorsan felejtesz Argosz. Ja bocs, most jut eszembe, hogy az előző részben nem sikerült összegyűjteni a pénzt a lézeres szemműtétre, ezért nem ismered fel az állatokat. Argosz észleli, hogy az elefántok a víztárolóból isznak, így megpróbálja őket elkergetni egy buldózerrel. Sikerül neki.

Közben a planétások és Kálmán Tarzan-módszerrel próbál átmenni az elektromos kerítésen, azaz egy fáról lógó indával lendülnek át felette. Nagyon helyesen Matit küldik előre, ha esetlegesen leszakad az inda, érte nem túl nagy kár. Sajnos nem szakad le, így mennek utána a többiek is. Wheeler, Mati és Kálmán beosonnak az erőműbe, és látják a generátorokat. Matinak gyanús, hogy túl nagy az erőmű ennek a kis falunak. Nézd Mati, szerintem ha felépítenek egy baromi nagy erőművet, majd léghajóval a helyszínre szállítják, akkor nem egy falut akarnak vele ellátni, hanem egy egész országot. Várom már a részt ahol Mati és társai beszöknek a paksi atomerőműbe, és gyanakodnak, hogy túl nagy ez az erőmű egy ekkora városnak, szóval pusztulnia kell. Remélem Mati hozzáér valami magasfeszültségű dologhoz ebben az epizódban. Mati ezek után élesíti az erőmű lézeres riasztóját, mire feszítővassal támadó munkások rontanak rájuk. Nem tudom, hogy eddig hol voltak a munkások, és mit csináltak, de a gyors reakcióidejüket látva arra tippelnék, hogy elbújtak egy sarokban, és várták, hogy valaki beosonjon az erőműbe. Az sem teljesen világos, hogy egy erőműben miért van ennyi feszítővas. Tényleg minek?

Hirtelen Argosz és Lóri is ott terem, de Lóri megnyugtatja a srácokat, hogy élve van rájuk szükség. What the fuck? Miért ölnéd meg a planétásokat egy rajzfilmben? Azért, mert bementek az erőművedbe? Csukasd le őket magánterület megsértéséért, vagy tessékeld ki őket, de hogy merült fel egyáltalán hogy megölöd őket? Jó, mondjuk Matit még megértem. Kálmán fenyegetőzik, hogy elmondja a népének, hogy mit látott itt. Na mit Kálmán? Generátorokat? Fú de durva, a néped biztos fellázad majd. Végül abban maradnak, hogy Argosz megkötözi őket.

Mati telepatázik egyet a többi planétással és kezdik is a Kapitány megidézését. Megint tök messze vannak egymástól, szóval tényleg nem tudom ezt miért ne csinálhatnák otthonról. Nem kéne repkedni, a helyszínen veszélybe sodorni magukat, stb. Wheeler ülhetne otthon kólázgatva, amikor kapja az üzenetet Matitól akkor meg "tüzelne" egyet, Gí is simán "vizelhetne" (höhöhö) otthonról, és így tovább.

A kapitány megjelenik és megy is egyből a gáthoz/erőműhöz. A hegesztőkkel találkozik először, akik meglátva a kék embert rálőnek (!) a hegesztőpisztollyal. Hogy ezt hogyan kivitelezik arról fogalmam sincs, ahogy arról sem, hogy miért. Ha hegesztés közben meglátnék egy repkedő kék embert, biztos nem ez lenne az első dolgom. A kapitány természetesen visszaüti a... a.... hegesztéssugarat (?) a munkásokra, akiket megráz az áram, vagy megég a kezük. Valami ilyesmi.

Lóri látja, hogy megjelent a Kapitány, ezért utasítja Argoszt, hogy kapcsolja be az összes generátort. Argosz jelzi, hogy az túlterhelné a hálózatot, de Lórit ez hidegen hagyja. Brafó Lóri! Építs 100 milliárd dollárból egy gátat, meg helyezd is azt el, aztán égesd le a rendszert. Így csinálja egy profi. Argosz nem ellenkezik meghúz egy kart lefelé. Teljesen életszerű, hogy van egy kar amit lefelé (!) húzva túl lehet terhelni a hálózatot. Gondoljunk bele, milyen sokszor kellhet egy ilyen. Otthonra is szivesen elfogadnék egy gombot, ami lecsapja a biztosítékot, vagy kiégeti a falban a vezetékeket, mert csak.

A Kapitány megtalálja a megkötözött planétásokat, és egyúttal ki is szabadítja őket. Kálmán felteszi a kérdést, amit kevesen szoktak mikor találkoznak a Kapitánnyal: "Ki ez az idegen?". Wheeler mondja, hogy ő a Bolygó Kapitánya. Emiatt kapnak is egy kis dorgálást a Kapitánytól: "Nincs idő a formaságokra, el kell tűnnünk!". "Bocs, hogy megkérdeztem bazmeg." - gondolhatja Kálmán. Egyébként amint kirepülnek a generátorállomásról az látványos robbanással meg is semmisül. Tiszta Michael Bay.

Lóri adja is a következő utasítást Argosznak "Irányítsd rá a transzformer (!) akkumulátorsav-tömlőjét!". Argosz pánikba esik, mert nem tudja, hogy Lóri miről beszél, ezért kiszalad a képből. Persze az is lehet, hogy csak annyira vállalhatatlannak érzi ezt a mondatot, hogy úgy dönt, ő nem adja tovább a nevét ehhez a sorozathoz. Természetesen az sem elképzelhetetlen, hogy csak Optimus Prime keresésére indult gyorsan.

Mati megköszöni a Kapitány segítségét, amit az a "Nincs mit öcskös" mondattal nyugtáz. Úgy tűnik a Kapitánynak sosem volt ideje formaságokra, mert láthatóan nem tudja Mati nevét. A megmenekülés okozta boldogságba Argosz ront bele, aki megjelenik a sziklán egy slaggal. Kálmán egy "Vigyázz!" kiáltással jelzi, hogy fél a slagtól. Vagy ahogy ő mondaná a slagistentől. A planétások elszaladnak a Kapitány pedig felveszi a harcot a zöld folyadékot (valószínűleg transzformer akkumulátorsavat) locsoló Argosszal. A nagyképű Kapitány addig repked Argosz savsugara körül míg az el nem találja. Úgy tűnik a sav a Kapitány kriptonitja, mert amint érintkezik vele legyengül. Argosz ennek úgy megörül, hogy lelocsolja saját magát is. Gratulálok! Eközben a kapitány új erőre kap és behurkolja Argosz slagját aki ettől megijed és elszalad. A kapitány ismét találkozik Matiékkal. A dél-amerikai fiú ezt követően olyan bájgúnáros arcot vág, hogy legszívesebben felpofoznánk, csak tűnjön el a vigyor az arcáról. A kapitány látványos szenvedés közepette mondja, hogy a sav legyengítette és most el kell mennie. Gyanítom, csak ő sem bírta tovább nézni Mati vigyorgását.

Rögtön ezt követően Wheeler észreveszi a feléjük tartó elefántokat, amik Kálmán szerint megvadultak a szomjúságtól, és a falut akarják eltaposni. Ugye milyen jó lett volna pár résszel korábban hagyni, hogy Lóri kiszelektálja a pszichésen instabil állatokat?  Kálmán erősködik, hogy oda kell mennie a faluba, de Mati lecsillapítja, hogy nyugi, ő majd leszívezi őket. Mati rájön hogy a képessége egy szar, és nem hat a túl szomjas elefántokra sem. Gí - aki nem tudjuk, hogy került oda - kitalálja, hogy ő majd ad inni nekik a gyűrűjével. Csinál az elefántoknak egy tócsát a falu mellé, ami meg is nyugtatja a mérges állatokat.

Eközben láthatjuk, hogy Lóri leoltja Argoszt, mert hagyta meglógni a planétásokat. Mérgét hangsúlyozva autóval nekihajt egy banánfának. Jeepje csúnyán megbukott volna egy légzsák teszten, de Lórit ez nem zavarja, továbbhajt.

A következő jelenetben a falusiak összehordják az elektronikai cuccokat a falu közepén egy nagy kupacba. Néhány hülye még a játékautót is beledobja, pedig ahhoz nem kell áram. Kálmán próbál okoskodni: "A népem rájött, hogy túl nagy árat fizetett ezekért a vacakokért". Mit is? Az elefántok MAJDNEM nekimentek a falunak? A falusiaknak csak kényelmes volt pár napig a XX. századi technika, ennyi. Valószínű azért hordják össze a cuccokat, mert a generátorrobbanás miatt elment az áram.

Egy öntudatos néger asszony a "Hiába teszik könnyebbé a gépek az életemet, én a folyónál szeretek ruhát mosni" mondattal dobja ki mosógépét. Lófaszt szeretsz te a folyónál mosni, amikor hozták a mosógépet úgy örültél, mint még soha. Nem kell a szar szöveged. Egyébként érdemes megfigyelni, hogy egy környezetvédős rajzfilmben a pár napos eszközökből létrejövő elektronikai hulladékot csak úgy odahordják a falu közepére. Szép munka!

Itt szintén láthatjuk a kiapadt folyó nyújtotta szörnyű látványt, aminek még mindig nincs semmi értelme. Személyes kedvencem amúgy a kiszáradt ültetvény, ami nem valószínű, hogy a pár napja telepített gát miatt száradt ki, ott már valószínűleg korábban kezdődött a baj. Néger meg is jegyzi, hogy Lóri elpusztította az EGÉSZ környezetet. Az EGÉSZET. Sőt Lóri okozta a dinók kihalását is, nem? Kálmán ismét a szektás énjét húzza elő: "Bizonyára nagy haragra gerjesztettük NyamiNyamit a folyó szellemét". Bizonyára.

Ekkor megjelenik Lóri, akit a planétások bunkó, tirpák módon fogadnak, csúnyán szidják. Nem értem, hogy mit ártott Lóri, elvégre épített egy megújuló energiát termelő vízerőművet és kényelmesebb életet biztosított a falusiaknak. A planétások úgy tűnik a Vörös Khmerek Kambodzsájában éreznék jól magukat. Ott voltak ilyen elképzelések, hogy a XIII. században minden olyan jó volt, térjünk vissza arra a korra, és ennek örömére MINDENKIT kivezényeltek a földekre kapálni. Lóriról lepattognak a szidalmak, ő csak a villanyszámlát hozta a falunak. Ezen a planétások nagyon meglepődnek. Még hogy az áramért fizetni? Borzasztó! A falusiak visszautasítják a fizetést, ezért Lóri kikapcsoltatja az áramot a faluban. Furcsamód voltak páran olyan rebellisek, hogy nem dobták a falu közepére a TV-jüket, de most ők is szopóágra kerültek, mert elment az áram. Lóri azt is elmondja, hogy a tartozás fejében lefoglalja a falusiak földjét saját használatra. Ha a történelemből indulunk ki, tudhatjuk hogy az afrikai gazdasági fellendülések általában így kezdődtek, hogy egy európai átvette a hatalmat. Lóri elmondja, hogy valószínűleg itt fogja felépíteni az áramelosztó központot, ami ellátja majd az egész földrészt árammal. Jujj de gonosz, villanyosítja Afrikát. A falusiak lázadozni kezdenek, és Lórinak el kell menekülnie. A falusiak elég hálátlan dögök, maradjunk annyiban.

Menekülés közben Lóri felhívja Argoszt, és megbeszélik, hogy elhozzák a falusiaknak NyamiNyamit. A planétások közben próbálják visszatartani a felbőszült falusiakat. Ez is igen reális kép, hogy a tizenpár éves gyerekek visszafogják a munkában edződött felnőtteket. Hasonló karakterek lefogásához a Mónika-showban még két biztonsági ember kellett, itt meg egy tini is elég. Ugyanmár! Egy falusi asszony háborog, hogy a folyó nem Lórié, azt nem sajátíthatja ki senki. Érdemes ezt a mondatot összevetni Mati pár perccel korábbi mondatával, aki szerint a folyó a falué. Na most akkor ki lehet sajátítani, vagy sem? Kálmán próbálja nyugtatgatni a falusiakat, hogy "az erőszak sosem volt jellemző a mi népünkre". Hát igen ez látszik. Nem is dobáltátok meg Rabló Lórit kenyérpirítóval soha.

Nem sokkal ezután a víztározóban felbukkan Nessie, vagy ahogy itt hívják NyamiNyami. Annak ellenére, hogy a falusiak elvileg hisznek benne, mindenki nagyon meg van ijedve, hogy tényleg létezik. Az emberek futni kezdenek Nyami meg üldözi őket. Néger 6-7 másodpercig fut úgy, hogy feje 100 fokban hátrafelé néz, és nem esik el, ami - mondjuk ki - megsüvegelendő teljesítmény. Sőt futás közben még azt is megjegyzi, hogy valami nem tetszik neki. Az első tippem az lenne, hogy az, hogy egy szörny üldözi.

Közben a nézők számára kiderül, hogy a pár résszel ezelőtti Süsühöz hasonlóan Nyami is csak egy gép, amit Lóri irányít. Szerintem tuti nem hozta ki ezt a projektet 100 milliárd dollár alatt. Lóri a hangosbemondón - illetve Nyamin keresztül - bemondja, hogy Kálmán rossz vezető, és Lórinak kell szót fogadni, meg neki kell adni a földet is. A hazudós falusi asszony megint problémázik, arra biztatja a többieket, hogy ne higgyenek Nyaminak, mert Kálmán a faszagyerek. Életükben először kapnak egy isteni kinyilatkoztatást, erre nem fogadják azt el. Legrosszabb hívők EVER.

Mati megpróbál "szívezni" Nyamival, de nem sikerül neki. Mivel a szíve olyan sötét, mint Lórié, arra a következtetésre jutnak, hogy ez maga Lóri. Matinak meg sem fordul a fejében hogy gyűrűje nem folyóistenekkel való kommunikációra van bekalibrálva, ha valakivel nem sikerül felvenni a telepatikus kapcsolatot, akkor az egyből gonosz. Wheeler ezen felbuzdulva megégeti Nyamit, ami kilyukad, és világossá válik, hogy Lóriék ülnek benne. Érdemes lett volna megnézni, hogy mi történik, ha Mati téved és az igazi folyóistent tüzelik meg. Gí a Wheeler által égetett lyukon keresztül összevizezi Lóriékat, és a Nyami-gép zárlatos lesz. Néger kétségbeesetten felkiált, hogy "Elszabadult a szörny". Néger, már rég kiderült, hogy ez nem szörny, hanem egy gép. Ez a gyerek mindig lemarad a cselekményben. A Nyami-gép ráesik a gátra ami ettől megreped.

A planétások beparáznak, hogy most mi lesz, szóval hívják a Kapitányt. Eközben a folyó áttör a gáton és a régi medrében folyik tovább, de ezt mindenki nagyon drámaian éli meg, meg menekül előle, pedig eddig ezt akarták. Igazából csak az van veszélyben,aki a folyómederben mászkál, mint például az idegesítő falusi asszony, akit a Kapitány feltesz egy szikla tetejére, hogy ne fulladjon meg. Ezt követően a kapitány tűzgolyóvá változik, és beáll a folyómederbe, ezzel elpárologtatva a folyót. Hát így tényleg sokkal jobb Kapitány, most se folyó, se energiatermelés. Taps. Taps. Taps.

Mivel gyülekeznek a falu felett az esőfelhők, Néger ezt úgy értelmezi, hogy a Kapitány esőfelhővé változtatta a folyót. Én nem tudom, de én úgy látom, hogy a Kapitány elpárologtatott egy folyót, amiben így a teljes élővilág ki fog pusztulni, az állatok ugyanúgy nem tudnak inni, ráadásul még energiát sem termelnek vele, szóval a falusiak valószínű nemsokára visszasírják majd Lórit. A planétások még meg is éljenzik az önelégült Kapitányt. Ezaz, biztassátok csak! A kapitány próbálja megmagyarázni, hogy az eső majd feltölti a folyót. Hát személy szerint vannak kétségeim. Kálmán megígéri, hogy ezentúl igazodnak majd a természet rendjéhez, és nem hagyják magukat átverni a Lóri félék által. Sőt esküdjetek meg arra is, hogy XII. század utáni eszközöket/anyagokat/technikákat sem használtok!

Az epilógusban láthatjuk, hogy a falusiak gátat építettek a folyóra fából. Gratulálok. Az új gát teljesítménye, kb egy vízimalom meghajtásához elég. Gí megmagyarázza Wheelernek, hogy vannak jó és rossz gátak. Gí kihagy egy kategóriát: a szar, tróger gátakat, mint például az amit most építettek a falusiak. Kálmán próbálja megideologizálni az új gátat, hogy így most majd ésszerűen lehet használni az új gépeket is. Ez a mondat azért szép, mert a gépek nagy részét összedobálták a főtéren, ami nem biztos, hogy jót tett nekik; illetve mert a háttérben az idegesítő asszony épp egy mosógépet tologat át a gáton, ami sok minden lehet, de az ésszerű használat semmiképp sem. Egy mosógépet nem így kell használni Kálmán! Néger arról érdeklődik, hogy NyamiNyami vajon elégedett-e? Nem mintha nem lenne tökmindegy, mert amikor megjelent és mondott valamit, rohadtul nem fogadtatok szót neki. A záróképeken a víz tükrében megjelenik NyamiNyami arca, amit a planétások nem tudnak hova tenni. Az epizód misztikusan, Mati "Tényleg létezik a NyamiNyami?" kérdésével zárul.

A Bölcsességek résznél még megtudjuk, hogy a víz az egyik legfontosabb természeti erőforrás, ezért ne pazaroljuk, meg ilyesmi. Arról szemérmesen hallgatnak, hogy egy folyó elpárologtatása oké-e vagy sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr246630601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titkos2 2015.02.03. 16:54:22

Hali!

Pár napja találtam rá a blogodra, de nagyon tetszik, haverokkal könnyesre röhögtük magunkat nem egy mondatodon. XD Megkérdezhetem, miért csak másfél hónapig működött? A lelkesedés fogyott el, vagy az alapanyag? Fogod még valaha folytatni akár a Bolygó kapitányával, akár más rajzfilm elemzésével?

Dili · http://diliblog.blog.hu/ 2015.02.04. 11:42:35

@Titkos2: Hali! Majd tervezem folytatni, igen, csak nem volt rá időm, aztán meg el-elmaradt. Ihletet kell gyűjtenem, aztán majd folytatom.

Üdv: Dili

Titkos2 2015.02.04. 21:45:23

@Dili: Hali!

Ja, jó, értem. :) Persze, nem sürgős, inkább legyen ritkábban bejegyzés, de az hozza a megszokott színvonalat. Csak azért kérdeztem, mert már féltem, hogy végleg befejezted, vagy ilyesmi. Na, hajrá hozzá, sok sikert! :) (Ó, látom közben meg is írtál egy újabb részt, megyek röhögni... :D XDDD)
süti beállítások módosítása