Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E06
2014. július 23. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E06

A negyedik résszel már foglalkoztam kérdésekben, az ötödiket meg nem találtam YouTube-on, ezért jön a 3. rész után a 6.

Az epizód elején láthatjuk ahogy egy meteor becsapódik egy szigetre. Gondolom nem lep meg senkit, ha azt mondom, hogy Gaia-nak vannak felvételei az esetről, kamerái gond nélkül átvészelték a robbanást. A gyerekek örülnek, hogy a meteor lakatlan területre esett, mert így legalább senkinek nem esett baja. Gaia nem hagyja őket örülni, egyből bemondja, hogy "Állatok élnek a szigeten, a meteor okozta tűz és porfelhő elpusztítja őket, ha nem segítetek". Linka a Szovjetunióból azért megpróbálja mégis jobb kedvre deríteni a planétásokat, ("Szerencse, hogy nem az egész bolygó van veszélyben"), de Gaia ezt sem hagyja ("Az nem olyan biztos Linka. Óriási veszélyt érzek."). Nem tudom hogy Gaia épp "nehéz napokat" él át, vagy helyből ekkora pöcs, mindenesetre elég demoralizáló. Vártam volna még pár próbálkozást a jobb hangulat érdekében, amiket Gaia ugyanígy lebonthat.

Például:
Gí: -Milyen jó, hogy Gaia karbantartja a repülőt, ami így teljesen biztonságos.
Gaia: -32 éve és 6 hónapja nem volt a kezemben csavarkulcs, szóval én a helyetekben aggódnék.

vagy

Néger: -Szerencse, hogy nem Afrikában csapódott be a meteor, ott több állat él az esőerdőkben.
Gaia: -Néger, Afrikában polgárháborúk, AIDS, malária, éhinség pusztít. Szerintem röhögve elcserélték volna ezeket egy meteorra. A faludban egyébként meg 25-en éhenhaltak, mert "valaki" anno nem fejezte be a vetést.

vagy

Mati: -Mázli, hogy nem került ki túl sok por a becsapódáskor, mert az leárnyékolhatta volna a bolygót, és hideg lett volna.
Gaia: -Mati, amilyen meleg vagy, te biztosan nem fáztál volna akkor sem.

De hát ezek nem voltak. Helyette viszont volt egy nem túl burkolt célzás, hogy menni kell állatokat menteni. Linka a Szovjetunióból rácsodálkozik a pusztulásra, amit egy atombomba pusztításához hasonlít. A szovjet lány, valószínűleg sok atombomba pusztítást láthatott szibériai medvevadászatai során, szóval van viszonyítási alapja bőven.



A gyerekek leszállnak a szigeten, hogy megpróbálják eloltani az erdőtüzet. Érdemes megfigyelni, hogy Wheeler még mindig nem tudta eldönteni, hogy úgy a menőbb, ha betűri, vagy ha kihúzzaa pólóját a gatyájából, szóval tartja magát a fele itt, fele ott módszerhez, így próbálva meg, egyesíteni mindkét verzió előnyét. Így a hatodik résznél már kezdem felelősnek érezni a többieket is, akik nem szólnak neki, hogy vannak azért hátrányok is. Kiemelném Néger teljesítményét, aki még mindig a "megrepesztem-a-földet-a-tűz-alatt-ami-majd-beleesik-aztán-jól-összezárom,-így-a-tűz-elalszik" módszerrel próbálkozik, nem véve figyelembe, hogy egy egész erdő ég, ráadásul épp benne állnak, tehát ha az egész erdőt el akarná oltani, az egész erdőt el kéne nyeletni a földdel. Akkor már érdemesebb lett volna egy másik szigetet képezni a mostani mellett és átmenekíteni a nyuszikat. Rájönnek, hogy ide ők kevesek, ezért hívják a kék embert. A kapitány ismét a régi, még meg sem idézték teljesen, már mondja a magáét. A kapitány csinál egy kis esőt, kavar egy kis tájfunt, meg Mati kedvéért egy szivárványt is összehoz.

A behind-the-scenes videóban Gí mesél róla, hogy a második részben azért ment neki olyan jól az edzés, mert már pár hónapja gyúrt, hogy bekerülhessen a Mátészalkai tűzoltósághoz, de a harmadik és a hatodik epizód forgatása során szembesült vele, hogy nagyon nem megy neki ez a tűzoltás, így inkább egy Aquaparkba adja majd be a jelentkezését a sorozat után.

A gyerekek a meteorbecsapodás okozta kráterben magtalálják a meteoritot és meglepődnek. Nem tudom mire számítottak. Aztán a meteorit elkezd repedezni. Hoppá csak nem egy Denver a dinoszaurusz vendégszerepléshez lesz szerencsénk? Sajna nem. Helyette kiderül, hogy ez egy űrhajó, fedélzetén Zarmmal, a fémbikinis férfival. A gyerekek rácsodálkoznak. Néger megállapítja a nyílvánvalót: "Egy másik bolygóról jöhetett". Gratuálálok Néger. Állapítsd már meg azt is, hogy az erdőtűz után fog-e teremni valami a szigeten, ahhoz úgyis nagyon értesz! Linka a Szovjetunióból teszi fel az egyetlen értelmes, és jogos kérdést: "Hogyhogy beszéli a nyelvünket?". Részek óta látszik, hogy Linka a Szovjetunióból a legértelmesebb a kölykök közül, nagyon kemény lehet neki ennyi retard közt. Zarm, azt mondja, hogy nagyon egyszerű a nyelv. Most elgondolkodtam én is, hogy egyáltalán ezek milyen nyelven beszélnek eredetileg. A szovjet, az amcsi, a maláj, a brazil, meg a zimbabwei gyerek mind tud angolul? A szovjet is? Csakúgy mint az összes gonosz, Gaia, meg a thai gyerek a haramdik részből?

Wheeler megkérdezi, hogy invázióról van-e szó. Nyilván, ha arról is lenne szó, Zarm azonnal bevallaná, nem? Szegény Linkát a Szovjetunióból egyre jobban sajnálom. Zarm természetesen tagad, majd beinvitálja őket a nagyjából 5 méter átmérőjű gömbjébe/űrhajójába. A gyerekek meglepő módon kicsit elgondolkodnak az ajánlaton, de egy régi, jól bevált "Nyuszi vagy McFly?" szintű piszkálással Zarm ráveszi az Brooklyn-i srácot, hogy bemenjen hozzá. A többiek még vacillálnak, de őket meg azzal győzi meg, hogy akkora erőt ad nekik, amivel meg tudják majd fékezni a tűzvészt. A faszi 6 perce van a Földön, de már úgy beszél, mint egy tűzoltóparancsnok. Wheeler cimborái így a fiú után mennek. Mati parázik tőle, hogy akkor most majd megint edzés, meg ilyenek jönnek, amiben ő béna, szóval az Istennek sem akar bemenni a gömbbe. Meg egyébként is szarik ő a tűzoltásra. Az erdőtűznél sem próbálkozott semmivel.

Tehát a négy gyerek egy légtérbe került a fémbikinis fickóval. (Mi van Mati, tán nem az eseted, hogy így kint maradtál?). Zarm egy látszólag nagy becsben tartott piros gumilabdán mutatja meg a bolygóját. A srácoknak nagyon bejön amit látnak, meg az is, hogy a filmezés után Zarm kesztyűket ad a planétásoknak, ami elmondása szerint százszor akkora hatalmat ad, mint Gaia béna gyűrűi. Mati szerintem kissé féltékeny Zarmra, meg arra hogy ő ilyen hamar jóban lett a fiúkkal, így még mindig bunkó az idegennel. A többiek közben már a kesztyűket próbálgatják, de a kezük csak akkor fér bele, ha leveszik a Gaia-féle gyűrűket. Wheeler kicsit Zsákos Frodót játszik, és vívódik, hogy mi legyen a gyűrűjével. Zarm ismét, hozza a "Nyuszi vagy, nem mered levenni?" trükköt, amivel beleugratja Wheelert a gyűrű levételébe. Nem történik semmi extra.

Az újdonsült zarmisták elviszik kipróbálni a kesztyűket. Itt már nem elég azt mondani, hogy "Víz", hanem itt már a "Víz hódíts" a varázsszó...illetve kifejezés. Hú de kemény. Gí gyorsan elő is idéz egy szőkőárt. Szerencsére Linka a Szovjetunióból meg tudja azt állítani széllel. Néger is próbálkozik, de nem lett új képessége. Marad a sziklanövesztés, csak nagyobban. Wheeler is tesz egy próbát, porrá égeti Néger szigetét. A gyerekek egy "ki az erősebb" vitába kezdenek. Mati mindeközben leselkedik utánuk, elvégre van köztük egy fémbikinis férfi is.

Zarm előadja, hogy ha már ilyen erősek, akkor meg tudják menteni a világot, például a háborúk beszüntetésével. Ehhez a legjobb módszer az atomfegyverek megsemmisítése. A srácok történelmi tudását jól jellemzi, hogy ezt be is nyelik. Szerintetek az atomfegyverek előtt nem voltak háborúk, hülyék? Linka a Szovjetunióból megkérdezi, hogy tudnák elpusztítani az atomfegyvereket? A lánynak nem jut eszébe a multkori aranyköpése, miszerint írjunk országunk vezetőinek, így elfogadják Zarm javaslatát, azaz, hogy meg kell semmisíteniük egy katonai bázist. Valószínűleg, ha egy szőke, szovjet lány megsemmisít egy amerikai katonai támaszpontot, az USA első válasza a szovjetek rakétázása lesz, de ebbe nem gondolnak bele a gyerekek. Zarm közben megtanítja a planétásoknak az "erősebb kutya baszik"-elvét "Vagy ti hódítotok, vagy titeket hódiatanak meg" formában. Ha Mati itt lenne, erre biztos mondana valami buzisat, de szerencsére nincs itt. A gyerekek beszállnak a repülőgépükbe és elmennek katonai bázist rombolni. Wheeler cipője most sincs megkötve. Mati rájön, hogy rohadtul ott maradt a lakatlan szigeten.

Gaia közben hologramozik Matival, így tudomást szerez Zarmról. A hologramozásba ekkor Zarm is belepofázik. Kiderül, hogy Zarm és Gaia régről ismerik egymást. Valószínű volt is köztük valami, mert úgy beszélnek egymással mint valami rosszul elvált régi szeretők. Kiderül, hogy régen Zarm is a Föld lelke volt, csakúgy mint Gaia. Gyanítom akkor anno mindketten Gaia kéjlakjában éltek. "Hajdan ő is a Föld lelke volt mint én, de itt hagyta új világok kedvéért". Ha engem kérdeztek, ez virágnyelven annyit jelent, hogy Gaia és Zarm együtt voltak, de aztán Zarm elkezdte "máshova hordani a tejet", ha értitek mire gondolok. Zarm kifejti, hogy visszajött és sikerült elcsábítani tőle a követőit (áthallás a gyerek elhelyezéssel kapcsolatos perekkel). Ezután Zarm elmondja, hogy a planétások így meg sem tudják idézni a kapitányt, aki aztán hirtelen megjelenik nála egy üvegfalba zárva. Kicsit olyan az egész, mint ha a Superman 2-ben látható üveglap börtön, és a Star Wars 5-ben látható Han Solo-vastömb között nem tudtak volna dönteni a tervezők, ezért egy ilyen öszvér megoldással álltak volna elő.

A zarmista gyerekek közben odaértek a katonai bázishoz, és elkezdik azt tönkretenni. Linka a Szovjetunióból csinál egy kis szelet, amire a katonák elmenekülnek a rakétasilótól. A bázison egy lila-fehér-lila csíkos lobogó van, ami számomra ismeretlen országot jelképez. Valószínű azért nem hallottunk az országról, mert a katonák védelmi protokollja annyiból áll, hogy ha jön a szél, hagyják el a bázist. Biztosan nagyon hosszú életű ország volt, amit nehéz volt meghódítani...ventilátorok nélkül. Méltó ellenfelei lehetnek a franciáknak.

Miközben Linka a Szovjetunióból szelel, Gaia hologramja látványosan szenved. Mati érdeklődik hogy mi a gond? Gaia elmondja hogy "A planétások nem térhetnek le a béke útjáról. Ha megteszik, megölnek engem, és a Föld is elpusztulhat". Mati arckifejezéséből kiolvasható, hogy erről eddig nem igazán szólt az asszony. Jófejség Gaiatól, hogy menet közben találja ki, vagy legalábbis ismerteti a szabályokat. Mi lesz a következő szabály? "Gyerekek, ha nem takarítjátok ki a WC-met, kipusztulnak a mókusok és talán a tarajos sülök is." vagy "Ha Gí nem mosogat el, nem tudom garantálni az óriáspandák jövőjét"?

Gaianak az sem tesz túl jót, hogy Gí éppen szökőárat zúdít Lilaland-re. Zarm kiröhögi Gaiat, hogy ha majd meghal, akkor bizony ő lesz majd a Föld lelke. Zarm, ha ez a célod, akkor miért léptél le annak idején? Mati parázik. "Gaiai csinálj valamit!" hangzik a fiútól. "Majd te Mati!" - válaszol felháborodottan Gaia. Mata megint telepatikusan kapcsolatba lép Négerrel és Wheelerrel, majd mondja nekik, hogy hagyják abba. A fiúk elküldik a picsába Matit. Mati indul is.

Drámai fordulat következik: Gaia hologramja emberré változik, és elájul. Gaia arra ébred, hogy "minden-katasztrófát-túlélő-nyúl" enni készül az arcából. A nyúl úgy van vele, hogy ha már úgy is elpusztul a Föld, még egyszer utoljára kipróbálja milyen is a húsevés. A nyuszi peches, Gaia felébred, és nem hagyja a nyulat magából enni. Gaia belopózik Zarm gömbjébe, és ellopja a piros gumilabdáját. Valószínűleg arra gondolhat, hogy "Ha már tönkreteszed a Földet, legalább ne labdázhass többet. Köcsög!". Zarm nem veszi észre, mert épp egy kimerevített képet néz a monitorján, és öregasszony módjára beszél a TV-hez.

Gaia megtalálja a síró Matit egy erdőben, és megmutatja neki a labdát. Nem kérdezi meg, hogy bár jó ideig nem volt eszméleténél és az idő telt, hogyhogy Mati csak eddig jutott el. Én megkérdeztem volna. Gaia elmondja, hogy bár halandó lett, oda fog menni a rakétasilóhoz. Mati megpróbálja lebeszélni, mert ez életveszélyes. Gaia ekkor előadja, hogy de a hősiesség, meg a bátorság meg, hogy mennyire fasza gyerek. Gaiat nem zavarja, hogy a srácokat minden részben beküldi a darálóba. Ő most az egyszer csinál valamit, és hős akar lenni. Bráfó!

Mati odahív gyűrűjével két delfint amin Gaia és a fiú oda delfinagolnak (delfin hátán utaznak) a rakétasilóhoz. Út közben beszélgetnek a delfinekkel, hogy milyen a víz, hogy érzik magukat, stb. A delfinek mondják, hogy minden fasza volna, ha egy ázsiai lány nem dobálná tele a tengert hullahopp karikákkal, meg nem csinálna szökőárt amikor a delfindiszkóban épp Flipper Öcsi lép fel. Ezt követően az utazás hátralévő része kínos csendben telik, mivel Gaia és Mati nem meri bevallani, hogy az említett ázsiai lány a munkatársuk.

Néger közben 9-es erejű földrengést generál az atomsilóknál, bár kételkedem a hitelességében, mert a srácok pár száz méterre állnak és nem nagyon remegnek. Néger kivételesen nem mondja, hogy itt már semmi nem fog teremni, pedig most tényleg lehetne. Főleg, ha sikerül is berobbantaniuk a rakétákat. Wheeler is szeretne tüzeskedni, de sikerül észrevenniük Gaiat, aki már a rakéták mellett áll Matival. A zarmisták odamennek Matiékhoz, megkérdezni, hogy mi van. Gaia szól nekik, hogy nem kéne itt hülyéskedni, mert ebből háború lesz, és Zarm ezt akarja elérni. Zarm mindezt végignézi a kamerarendszerén (vagy csak ő is valahogy bejutott Gaia rendszerébe), és látva, hogy lelepleződött ördögi terve, odalézerezik a planétásokhoz. Nem tudom, hogy ha eddig is volt lézere, akkor miért nem alapból ő intézte el a silót. A lézersugár indítója egyébként egy indokolatlanul nagy, tenyérnyi gomb. Ha azzal számolunk, hogy egy kilogramm anyag űrbe juttatása kb. egymillió forint, és Zarm űrhajójában sok ilyen indokolatlanul nagy gomb van, amit ki lehetett volna váltani kisebb gombokkal is, így elég lett volna a kisebb és valószínűleg könnyebb kezelőpult, láthatjuk, hogy zarméknál nagyon alacsony hatékonysággal dolgoznak. A másik elméletem, hogy eredetileg egy elefántot akartak küldeni a Földre, és rá szabták az ergonómiát, de az a kilövés előtt lebetegedett, így végül Zarm ugrott be helyette.

Szóval visszatérve a cselekményhez. A lézer eltalál valami sziklát, ami ráesik Gaia lábára. Gaia mindenért a gyerekeket hibáztatja. "Ez történik, ha a pusztítás a módszeretek" - szól a kioktatás. A gyerekek ahelyett, hogy otthagyják a mindigmindentjobbantudó Gaiat, még segítenek is neki kimászni a romok alól. Észreveszik, hogy Gaia lába vérzik amitől kicsit megijednek. Amilyen pukkancs a mai részben Gaia, én azt gyanítom, hogy nem csak a lába vérzik. Gaia elmond egy újabb szabályt: "Minél gyakrabban használjátok Zarm pusztító hatalmát, annál gyorsabban vége lesz a Földnek és nekem is." Gaia megmutatja a piros gumilabdán, hogy mi történt Zarm legutóbbi bolygójával. Minden tudományos kutatásuk a háborút szolgálta, atomháború robbant ki, a bolygón minden elpusztult. Gaia volt szeretőjéről mondott mocskolódásait a gyerekek nem tudják ellenőrizni, ezért hisznek a sértett nőnek. Mati ebből valamiért arra következtet, hogy Zarm a Földdel is ezt akarja tenni. Szerintem ha így lenne, nem avatkozna be, csak hagyná tovább így menni a dolgokat. Ezután jönnek a nagy bocsánatkérések a eltévelyedés miatt. Zarm hologramja megjelenik, hogy visszaszerezze a labdáját, de ha már ott van, megkérdezi, hogy mi folyik itt. A gyerekek eldobálják a vaskesztyűket és beszólogatnak Zarmnak. A fémbikinis férfi rájön a régi bölcsességre, miszerint ha valamit jól akarsz csinálni, csináld magad. "Ha nem jöttök, majd kirobbantom egyedül a háborút" - mondja Zarm. Labdája nélkül visszatér az űrhajójába és megnyomja a nagy piros gombot, amivel kilövi a rakétákat, amire számításai szerint mindenki kilövi a sajátjait. Zarm nem tudja, hogy mostanában a rakétavédelem, meg úgy egyáltalán a légvédelem elég csehül áll, hiszen a gyerekek szabadon repkedhetnek, meg egy UFO is úgy szállhat le a Földre, hogy 5 gyerek veszi észre legelőször.

A gyerekek rájönnek, hogy ki kell szabadítaniuk a Bolygó kapitányát. Azt hinné az ember, hogy valami durva mentőakcióra van szükség, hiszen a kapitány egy üvegfalban van, de nem. A gyerekek a szokásos módon bekiabálják az elemeket (plusz Gaia is vállal valami fényt), aztán a kapitány ugyanúgy megjelenik. Hát Zarm, ez a csapda egy fos. A kapitány bedobja Zarm űrhajóját egy szunnyadó vulkánba, Gaia meg megint szellem lesz. Gaia ekkor életre kelti a tűzhányót, ami kilövi a benne lévő űrhajót a levegőbe, amit ezután a kapitány egy fatörzs segítségével kiüt az űrbe. Igen, az egész jelenet olyan fura, mint amilyennek a leírás alapján tűnik. A kapitány még utánakiabálja, hogy "Ha már pusztasággá változtattad a planétádat, vidd is el innen". Innen jelezném a kapitány úrnak, hogy rohadtul nem lett idehozva semmilyen planéta.

Az epilógusban olyan világbékés szövegeket hallhatunk, mint ha minden szereplő Miss World válogatásra tanulná a szövegeket. Lehet, hogy ott a beszéd nem elég.

A "Bölcsességek" résznél a szemetelő, graffitiző és ablakot kővel bedobó gyerekeket okolják a súlyos környezetpusztulás miatt, de szerintem a cégeknek nagyobb szerepük van a környezetszennyezésben, mivel nagyobb kibocsátók. Persze attól szemetelni, graffitizni és kővel ablakot bedobni sem menő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr626539079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása