Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E22
2015. május 05. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E22

Misszió a föld megmentéséért - 1. rész

(Bocsi, megint volt egy pár hónap szünet, mert olyan dolgokkal kellett foglalkozni, mint szakdoga, meg házfelújítás. Cöhh.)

A mostani epizód AZ az epizód. Annyira epikus résznek nézünk elébe, hogy a készítők kénytelenek voltak ketté bontani sztorit. Következzék a "Misszió a föld megmentéséért - 1. rész".

Egyből izgalmakkal kezdünk, egy elszabadult, vegyi hulladékkal megrakott uszály hánykódik a folyón, ami mindennek nekimegy, aminek csak tud. Akár azt is hihetnénk, hogy valamelyik planétás vezeti, de néhány másodperccel később majd kiderül, hogy ők máshol vannak. Nagyon jelképes az a jelenet, ahol a szennyező anyagokat szállító uszály nekimegy, majd elsüllyeszti a H2O nevű hajót. Ha művészlélek volnék, most biztos tudnék erről szépeket írni, hogy "ez azt jelképezi, hogy a szenny maga alá gyűri a tiszta, H2O-t, azaz az éltető vizet", meg ilyenek, de nem vagyok az. Láthatunk két horgászt is, akik a folyón lévő stégen szundikálnak, de az uszály hallatán észhez térnek, és elrohannak, mielőtt az "úszó szörnyeteg" elpusztítja a stéget. A stég elpusztítása után az uszály kigyullad, ami teljesen indokolatlan, de így legalább még drámaibb lesz a helyzet. A horgászok egyébként semmit nem tettek hozzá a történethez, szóval én arra gyanakszom, hogy a készítők felvettek egy rajzolót, akinél csak később jöttek rá, hogy horgászokon kívül mást nem tud rajzolni, viszont ciki lett volna egy hét után kirúgni, ezért inkább megtartották, és onnantól kezdve az egész stúdiónak ő rajzolta a horgászokat.


Időközben megérkeznek a planétások is a helyszínre a GeoCirkálóval. "Ott az elszabadult uszály! És valami mérgező anyagot szállít" - tesz tanúbizonyságot éleslátásáról Wheeler, miközben teljesen másfelé néz. Néger nehezen tűri, hogy valaki okosabbnak akar tűnni nála, így ő is mond valami jól hangzót: "Az az anyag tönkreteheti az egész folyót!". Négertől várnék valami helyzetjelentést a várható termőföld helyzetről is (pl.: "Ezek után itt már semmi nem fog teremni"), de ez most kimarad. A planétások ahelyett, hogy már most hívnák a Kapitányt, inkább maguk akarják megoldani a dolgot. Úgy gondolják, hogy erre a legjobb módszer az, ha landolnak a folyóparton, majd a kidolgozatlan belsejű repülőgépből kiszállva, szaladni kezdenek a folyó mellett.

kidolgozott_belso.jpg

Ismét Linka a Szovjetunióból kapcsol leggyorsabban. Oké, hogy most már futnak, de mégis "Hogyan tudnánk megállítani?" - teszi fel a teljesen jogos kérdést a lány. Mati megállapítja, hogy tűzzel semmiképp, mert az veszélyes. Másrészt már így is lángol az egész cucc, szóval felesleges is. A tűz hallatán Gí vérszemet kap, hisz tudja, hogy a tűz ellen ő jó lehet. Kiáltja is egyből hogy "Víz", és elárasztja az uszályt vízzel. Ennek eredményeképp a tűz elalszik, de Gínek sikerült jelentős mennyiségű vegyszert belemosnia a folyóba. Ha emlékszünk Gí múltbéli pillanataira, akkor azért sejthetünk emögött némi szándékosságot is. Nem véletlen van Gí ágya felett a "Vízi élővilágnak pusztulnia kell" mondat kiírva csehszlovákul.

A "figyelmetlen" maláj lányt Néger szidja le csúnyán. "Elment az eszed Gí? Most több szennyező anyag került a vízbe, mint eddig valaha is." - fakad ki Néger. Gí-t láthatólag egyáltalán nem érdekli, hogy mit ugat neki egy fekete. Ő már csak ilyen. Az egyébként külön említést érdemel, hogy Néger szerint az a pár vegyszeres hordó jobban szennyezte a folyót, mint eddig bármi. A "Ne igyál vizet" részben, a városból közvetlenül a tengerbe ömlött a szennyvíz, és nem hallottam panaszkodást miatta.

A logikus ötlettel, miszerint hívni kéne a Kapitányt, meglepő módon Wheeler rukkol elő. A planétások arcán látszik, hogy most jutott eszükbe az a kérdés is, hogy "Tulajdonképp hova a faszba is futunk?", így inkább meg is állnak.

Meglepő módon a planétások elfogadják az amcsi srác javaslatát és megidézik a Kapitányt. A kékember úgy van vele, hogy ő bizony nem kezdi el összeszedegetni a hordókat, inkább ás egy "mellékfolyót" és majd oda betereli az uszályt. A frissen ásott mellékfolyó torkolatánál megjelenik egy örvény, ami véletlen pont a jó irányba tereli el a megvadult uszályt. Hogy került oda az örvény? Miért pont arra terelődött az uszály?

A kapitány ezután homokot szór az uszályra, és felmelegíti azt, így egy üvegbúrát képezvén az uszály körül. Gondolom nem csak én gondolok most arra, hogy ha a Kapitány egyszerűen Matit dobta volna az uszályra, akkor egyből meg lett volna a homok is, a meleg is, meg a törékenység is. Megjegyezném, hogy szerintem ez a jelenet még a sorozathoz mérten is irreális, pedig láttunk itt már sok mindent. A képsorra az a momentum teszi fel a koronát, amiben a kapitány kivesz a talajból egy baszomnagy kőgolyót és betömi vele az üveg száját. A planétások örülnek, majd Néger panaszkodni kezd: "Ezzel a sok mérgezőanyaggal mi már nem tudunk elbánni Kapitány.". A kapitány ezt meghallva sietősen felbomlik. Nyugodtan mondhatta volna a gyerekeknek, hogy "Leszarooooom!", az sem lett volna kevésbé bunkó távozás.

Ha most tartunk egy kis epizód közbeni összegzést láthatjuk, hogy a Kapitány már 3 perc 20 másodpercnél csinált egy csomó felesleges/hülye dolgot.
1. Mi van azokkal a hordókkal amik az uszályról a vízbe esetek? Nyilván nem az uszályon lévő hordók szennyeznek, hanem azok amik már a vízben vannak. Azokat rohadtul nem szedte össze El Capitano, szóval kb olyan mint ha nem tett volna semmit.
2. Minek ásott mellékfolyót, meg üvegezte be az uszályt, ahelyett, hogy egyszerűen kitette volna azt a partra? Persze értem én, hogy jó szórakozás lehet a földben élő állatok élőhelyét felásni, és elárasztani vízzel, de basszus, ennek a faszinak a környezetet kéne védenie. Vakondcsaládok százai fogják a mai napot úgy emlegetni, mint a "fekete szerda".

A következő jelenetben láthatjuk Rabló Lóri repülőgép-hordozóját. A hajó érdekessége, hogy annyira értelmetlen megoldások találhatók rajta, mint anno a harckocsijain. Gondolok itt ilyenekre, hogy a repülőknek a felépítmény alatt kell landolniuk, aminél balesetveszélyesebb megoldást hitelen nem tudnék kitalálni. Mindettől függetlenül nem lehetett olcsó, az egyszer biztos. Lóri egyébként összehívta szinte az összes gonoszt a hajóra, és nekik dicsekszik, hogy "megvette a legádázabb zsoldosokat és az összes szárazföldi támadóegység készen áll, a Föld természeti kincseinek kifosztására.". A zsoldosokkal kapcsolatban azt figyelhetjük meg, hogy az összes felbérelt zsoldos négyesiker. Ilyen iker alapanyagot látva Dr. Mengele is megnyalta volna mind a tíz ujját.

Csuklyás Patkány is próbál hasznosnak tűnni, így felajánlja, hogy bevethetik az ő patkány ezredét is, ha a kapitány megpróbál az utukba állni. Gondolom nem figyelt, hogy Lóri a LEGÁDÁZABB zsoldosokat vette meg, és már nincs szükség a 80-as évekbeli magyar énekesekre hasonlító patkányezredére. Pedig a Varga Miklós arcú patkányon kívül szívesen megnéztem volna Pataky Attila, D. Tóth Lajos, Nagy Feró, Demjén Rózsi, Máté Péter, stb. hasonmás patkánykatonákat is. Másrészt meg a legutóbb a Kapitány simán buciraverte a patkánykatonáidat, szóval nem hinném, hogy most pont ők állítanák meg. Szintén a hajón tartózkodik Csernobil Csabó is (persze hogy ott van, valószínű ő hozta vissza Lórit is a Déli-sarkról), aki megalapozva a jó hangulatot, kijelenti, hogy utál patkányokkal együtt dolgozni, de most egyetért Csuklyással. Ez legalább olyan jó nyitás, mintha egy Afrikába kiküldött tanár úgy kezdené az első óráját, hogy bejelenti, hogy utálja a néger gyerekeket, de ezt a matekórát azért megtartja (órai munkára azért mindenkinek beír egy karót, biztos ami biztos).

Dr. Métely is nagyon elszánt, hogy ezennel véget kell vetniük a Kapitány és a planétások uralmának. Uralmának? Mi van? A planétások legyőzéséhez a doktornő tervezett egy új gépet is, a molekula duplikátort. A szerkezet lényege, hogy "Bármilyen tárgyat analizál, majd elkészíti pontos gonosz mását". Erről láthatunk is egy kis demonstrációt, mely során egy fehér nyulat (szerintem ez amúgy A vérnyúl), lemásolnak és lesz belőle egy fekete, kopott szőrű, még vérszomjasabb nyúl. A blog rendszeres olvasói már tudhatják, hogy most fogok belekötni sok dologba:
1. A gép neve molekula duplikátor, amiből az következne, hogy simán LEMÁSOLJA a dolgot amit beletesznek. Könyörgöm, ha gonosszá is teszi a belerakott dolgot, akkor utaljunk már erre valahogy a nevében is!
2. Bár a felvezető szöveg az volt, hogy "Bármilyen tárgyat analizál, majd elkészíti pontos gonosz mását", nem egy tárggyal, hanem egy élőlénnyel próbálták ki. Egyáltalán hogy lehet egy tárgy gonosz? Másrészt egyáltalán nem pontos másolat, mert a másolat tulajdonságai megváltoznak. Gonoszabb és máshogy is néz ki. Ebben hol a PONTOS MÁS rész?
3. Ez most komoly? Van egy ilyen gépük, és még mindig azzal foglalkoznak, hogy a planétásokat piszkálják? Nézzük mit csinálna egy értelmes ember ugyanebben a helyzetben!
a.) Összefognék a gonoszokkal, vennék egy aranyrudat, és másolgatnám a géppel. Végtelen arany = sok pénz. (Bár nem tudom, hogy a gonosz arany is ugyanolyan árban van-e, mint a sima.)
b.) Ha állatokkal akarunk szórakozni, akkor lemásolok egy elefántot, majd mivel az úgyis gonosz, és csak egy másolat, leölném, és eladnám az elefántcsontot sok pénzért. Ugyanezt persze más védett (és értékes) állatokkal is el lehetne játszani (pl.: Orrszarvú).
c.) Szintén az állatoknál maradva akár csinálhatnánk vágóhidat is a hajón úgy, hogy mindössze egy marhánk/disznónk/baromfink, stb. van a fedélzeten és azt másolgatjuk. Oké, gonoszokról van szó, és ebben semmi gonosz dolog nincs, de akkor mondjuk a termékeinket nagyon olcsón adjuk, és annyira leverjük az árakat, hogy a konkurenciát csődbe visszük, majd ezt követően az egekbe emeljük az árakat és meggazdagszunk. Így már elég gonosz. MUHAHAHAHA!
d.) Tegyük fel a gonoszok motivációja nem csak a pénz, hanem a környezetszennyezés is. Ez esetben szerzek valami nagyon szennyezőt (vegyszer, urán, stb.), és azt másolgatom, és szórom a tengerbe, vagy más olyan helyre ahol szennyez.

Ezekkel az ötletekkel szemben most nézzük mi a gonoszok terve: Lemásolják a planétások gyűrűit, és így szereznek gonosz planétás gyűrűket. Bráfó srácok! Ez egyszerűen bámulatos. Ha nem tudnám, hogy minden epizódban a Kapitány nyer, akkor is biztos lennék benne, hogy ilyen ötletek, és ilyen ellenségek ellen, most 100 százalék, hogy ő fog.

A gonoszoknak tehát már csak annyi dolguk van, hogy megszerezzék a gyűrűket... (ez itt a sejtelmes hárompontos rész... tudjátok, mint az újságokban a spoilermentes plotleírásoknál, mint pl: "Emily rájön, hogy szomszédjával valami nem stimmel, és úgy dönt utána jár a rejtélynek...").

A következő jelenetben már azt láthatjuk, hogy a planétások egy sziget felé közelítenek. Gí folyamatos ugatással próbálja elfelejtetni, hogy nemrég felgyújtott egy szennyezőanyagokkal teli uszályt. "Ez is egy szokványos planétás munkanap. Először szennyezőhulladék eltávolítás, most meg vészjelzés a szigetről" (közben egy csipogó hangot lehet hallani). Remélem figyelitek Gí eufemizmusát, miszerint ők nem felgyújtották a vegyianyagokat (és a légkörbe, meg a vízbe juttatták a méreganyagokat), hanem "szennyező hulladék eltávolítottak". Linka a Szovjetunióból megjegyzi, hogy a szigeten "egy teremtett lélek sincs". Látszik, hogy a '80-as évek végén, és a '90-es évek elején már nagyon felhígult a kommunizmus, hisz az elvtársnő már-már vallásos húrokat penget a TEREMTETT LÉLEK kifejezéssel. Egyébként az is példaértékű, ahogy a szovjet lány az erdővel borított, több négyzetkilométeres szigetről körülbelül 5 másodperces szemrevételezés alapján megállapítja, hogy senki nincs rajta. Néger csodálkozva kérdezi, hogy "De akkor ki adja le a vészjelzést?". Szerencsére mondatát kameraváltás követi, így azt már nem kell meghallgatnunk, ahogy Néger megint előjön a törzsi szarságaival, hogy ez biztos Csip-Csip a sziget szelleme, aki dühös, mert valami történt, és ez okozza a csipogást. Ezt követően a többi planétás próbálja elmagyarázni Négernek, hogy mi az a rádióaállomás, de a zimbabwei fiú kissé szkeptikus, így Gí a rádiót, mint hangtovábbító varázseszközt írja le. Ezt a magyarázatot mindkét fél elfogadja.

Közben a háttérben megjelenik Tartályos Sly és Csuklyás Patkány is a saját repülőgépükkel, és beszélgetésükből kiderül, hogy a vészjelzés a gonoszok műve volt. Hű meg ha. Mikor ezt megbeszélik  Csuklyás Patkány a "Támadás kispajtás!" paranccsal utasítja Sly-t. Kispajtás? Mi vagy te, valami úttörő? Sly altatógázt szór a GeoCirkálóra, ami instant bejut a planétások gépébe és mindannyian fuldokolni kezdenek tőle. Bár nálam felmerülnek kérdőjelek annak hitelességével kapcsolatban, hogy a többszáz km/h-s sebességnél kiszórt gáz valóban bejutna-e megfelelő dózisban a kölykök repülőjébe, de ezen most ne akadjunk fel! Csuklyás Patkány a jelenetet a "Rémálmokat planétások!" (értitek, nem Szép álmokat, hanem Rémálmokat) egysorosával koronázza meg. Egy biztos, ha CsP-nek nem jön be a gonoszkodás, akkor az ilyen "poénokkal" gond nélkül megkaphatja majd a Hahota magazin főszerkesztői posztját. Furcsa mód a planétások a gáztól inkább köhögnek, meg fulladoznak, de nem alszanak. Megnézném Sly arcát, mikor észreveszi, hogy az "altatógáz gomb" helyett a "paprika-spray" feliratú gombot nyomta meg. Bár úgy tudom, a leszállás az egyik legnehezebb feladat a pilóták számára, az elméletileg kába Gí lazán leteszi a gépet.

Ezt követően Sly-ék (hidroplánra egyáltalán nem emlékeztető) repülőgépükkel leszállnak a tengerre, majd Jézusost játszva átszaladnak a vízen. A partra érve a két gazfickó azonnal kinyitja a GeoCirkáló kabinját és elkezdi begyűjteni a planétások gyűrűjét. Namármost... Ha egy repülőgép belsejét telepumpálom altatógázzal, ami akkora koncentrációban van ott jelen, hogy kiüt négy embert meg Matit, akkor nem hiszem, hogy az a legjobb ötlet, ha kinyitom a gép ajtaját és szellőztetés, vagy valamilyen védőfelszerelés (pl: gázmaszk) nélkül bemászom én is a gépbe. Persze ne legyenek illúzióink, Sly-t és CsP-t nem a jó és/vagy értelmes ötleteik miatt tartják, hanem mert minden szar melót elvégeznek olcsón.

sly_jezus.jpg
Érdemes megfigyelni, hogy Mati kezéről CsP a piros, azaz a tűz gyűrűt húzza le. Gí annyira alszik, hogy tud még magyarázni Sly-nak, hogy ne vigyék el a gyűrűiket. A planétások kifosztását egy lánctalpas harckocsival(?) érkező katona zavarja meg. Az új karakter szellemi képességeiről hamar jó képet kaphatunk, mikor egy közeli képen megmutatják, hogy emberünk leengedett támasztólábakkal(?) közlekedik, felszántva ezzel az utat, és gyilkolva a motort.

tankeke.jpg

A katona felszólítja a gonoszokat és az alvó planétásokat, hogy hagyják el a szigetet. A karaktert az sem tántorítja el ettől a felszólítástól, hogy elég jól látható jelei vannak egy kényszerleszállásnak. Szinte látom magam előtt a jelenetet, ahogy egy 300 napja a tengeren hányódó hajótörött kiköt a szigeten "Vizet! Vizet!" kiáltással,  erre jön ez a faszi, aztán visszalökdösi a tengerbe. CsP és Sly azonnal kiszállnak a gépből és tanácstalanul nézik a "lakatlan sziget" lakóját, mire az ismét felszólítja őket a távozásra: "Ez itt tiltott zóna. Elhagyni a terepet, vagy következményei lesznek!". A felszólítást követően kb. 0,3 mp telik el és a katona tüzet nyit....jobban mondva vizet nyit a betolakodókra, a tankjára szerelt vízágyúból.

Most nem azért a húszfillérért, de Sly-ék mindent megtettek a katona követeléseinek teljesítése érdekében, erre az simán rájuk lőtt. Tehát amikor odajött és mondta, hogy hagyják el a szigetet, Sly-ék kiszálltak a "lezuhant" repülőből (mert ugye így lehet elhagyni egy szigetet), aztán jött a második felszólítás, amire viszont reagálni sem volt idő, mert egyből jött a víz. Ez a fickó full fasz. Nem csoda, hogy nem adtak neki éles fegyvert csak vízágyút. Pedig pont akartam írni, hogy milyen gáz, hogy meg kell védenie egy szigetet, és a vízágyú az egyetlen fegyvere, de ha valaki ilyen gyorstüzelő, akkor meg is érdemli. De most tényleg, mit kellett volna csinálnia Slyéknak, hogy ezt megússzák? Nem volt idő reagálni.

Sly-ék tehát úgy döntenek, hogy a gyerekeket itt hagyják és eltűnnek. Miért, volt olyan terv, hogy viszitek a kölyköket? Minek? Hova? Amúgy az is említést érdemelne, hogy Sly és CsP ott álltak az alvó ősellenségeik mellett és ennyi telt tőlük, hogy elviszik a gyűrűket. Simán megölhették volna őket, vagy levághatták volna az ujjaikat, hogy ne tudják többé használni a gyűrűket, erre ennyi. Jó, mondjuk az igaz, hogy ha ez a planétás csapat meghal, akkor Gaia ezektől csak jobbakat tudna beszervezni, ami később veszélyesebb lett volna a gonoszokra nézve. Azt meg csak oldaljegyzetként említeném meg, hogy a gonoszok szerintem csak 4 gyűrűt vittek el, mert Wheelertől nem láttuk, hogy elvettek volna bármit is. Vagy ha Matinál tényleg Wheeler gyűrűje volt akkor tőle is csak egy gyűrűt szereztek meg. És igen. A következő képeken láthatjuk, hogy Wheeler kezén ott a gyűrű.

wheeler_gyuru.jpg


A katona odalép a GeoCirkállóhoz, majd az éppen magukhoz térő planétásokat kezdi faggatni, hogy
"Kik vagytok? Miért jöttetek a szigetre?", szóval megint fullban nyomja a kretént. "Lezuhantunk baszod!" - mondhatná bármelyikük. Néger ehelyett azt válaszolja, hogy vészjelzést kaptak. Katona mondja, hogy ő nem adott le vészjelzést, és amúgy is menjenek el a szigetről. De basszus. LEZUHANT A GÉPÜK! A katona ezután elhagyja a helyszínt. ÚRISTEN! Akkor most már legalább maradj ott, és várd meg amíg elmennek, vagy lődd le őket vagy valami! Odamegy, keménykedik, leugat, és nem várja meg, hogy ezután mi történik? Nem találok jelzőket a srácra.

Jelenetváltás, a helyszín ismét Lóri hajója. Lóri épp Sly-ékat oltja, amiért nem hozták el a planétásokat (amiről egyébként egyáltalán nem volt szó, és egy kétszemélyes géppel nem is lett volna egyszerű). Slyék ingerülten szólnak vissza, hogy jó volna inkább kussolni, mert szar volt a felderítés, és a gyűrűket amúgy is elhozták. Csabó is ki van akadva, mert szerinte a planétások még így is veszélyesek. Pfff. Viccelsz? Bolondozol?

Egy szó, mint száz, a gonoszok soraiban megjelenik a feszültség. Dr. Métely csillapítja le az indulatokat, és kiötli, hogy a katonával végezteti el a piszkos munkát. Ehhez csak annyi kell, hogy MÉL (lánykori nevén RÉM) feltöri a katonai adatbázist, és megszerzi a katonai adatait. Sokat elmond az adott haderő állapotáról, ha egy ilyen inkompetens banda képes feltörni a rendszerüket. Ha tippelnem kéne, akkor ez ugyanaz a lilazászlós hadsereg, amelyik a Zarm-os részben is volt.

A következő jelenetben láthatjuk, ahogy Dr. Métely videochaten üzen a katonának, akinek a neve Bumm parancsnok. A korábbi részekben szereplő Gubanc kapitány és Kókler admirális után nem vagyok hajlandó még egy hülye nevű embert eredeti nevén (Bumm parancsnoknak) nevezni, ezért a katona mostantól simán csak Dezső lesz. Dr. Métely parancsnoknak adja ki magát, egy random azonosító (LV-6) bemondásával, de az ismeretlen név miatt Dezső kicsit gyanakodni kezd. Végül elfogadja a nőt felettesének, még az sem zavarja, hogy felettese RÓZSASZÍN egyenruhában van. Ilyet én speciel utoljára a SID nevű együttesnél láttam, de parancsokat azért nem fogadnék el tőlük. Dr. Métely tehát előadja Dezsőnek, hogy a szigetén kémek landoltak, akiket el kell fogni. A nő nem túl leplezetten a planétásokra utal. Dezső fellelkesül, hogy végre valami konkrét feladata is lesz, nem csak a sziget magányában kell elverni....khm...elütni az időt.

Jelenetváltás után már a planétásokat láthatjuk, akik a GeoCirkálóval bajlódnak. Mati épp a gépet fogdossa, és Gí-től kérdezgeti a legidegesítőbb hangsúllyal, hogy "Nem tudjuk megjavítani, Gí?". De Mati, nyilván meg tudjátok, azért vagytok még mindig a szigeten. Néger meg sem várja a választ, máris azt javasolja, hogy Dezsőtől kérjenek segítséget. Wheeler nem támogatja az ötletet, mert nem csípi Dezsőt.

A következő jelenetben ismét Lóriékat láthatjuk, amint épp a gyűrűket "másolják le". Dr. Métely meghúz egy nagy kart, majd némi villogás után megjelennek a "Pusztító gyűrűk". Csernobil Csabó megkapja a szuper sugárzás feletti hatalmat, Rabló Lórié az erdőírtás feletti hatalom, Tartályos Sly kapja a szmog feletti hatalmat, Csuklyás Patkányé a mérgező anyagok feletti hatalom, Dr. Métely pedig a gyűlölet feletti hatalom birtokosává válik.

Na vegyük ezt szépen sorra:
1. Csernobil Csabó és a szupersugárzás: Csabó, aki alapból tud sugarakat lőni a kezéből megkapja a szuper sugárzást, ami semmivel nem tűnik durvábbnak, mint az amit a kezéből lő, tehát mondhatjuk, hogy nála ez a gyűrű teljesen felesleges. Egészen nyugodtan odaadhatták volna bárki másnak, és akkor két emberük lett volna aki sugározni tud. Persze, miért is várok ezektől ilyesmit....
2. Lóri és az erdőirtás feletti hatalom: Na ez egy totálisan felesleges képesség. Lóri kapott egy olyan gyűrűt, amit csak akkor tud hatékonyan használni, ha van a közelben egy erdő. Másrészt ahogy Lórit megismertük, gyanítom, hogy ha erdőt akar irtani, akkor azt inkább favágókkal teszi meg, és eladja a kitermelt fát. Értelmetlen volna egy gyűrűvel kiírtani az erdőt, ha pénzt is csinálhat belőle.
3. Tartályos Sly és a Szmog: Ez igazából egy jól eltalált gyűrű. Kissé OP-nak érzem a többihez képest, mert ezzel Sly egymaga képes legyengíteni az ilyesmiktől írtózó Kapitányt. Sőt ha ügyesen használja, talán még meg is ölheti vele.
4. Csuklyás Patkány és a mérgező anyagok: Ez is hasznos gyűrű, tulajdonképp ugyanaz igaz rá, mint a Szmog gyűrűre. Mondjuk ezt a mérgező anyag kifejezést kicsit szélesnek találom, mert ennyi erővel a szmog is az, nem?
5. Dr. Métely és a gyűlölet: Ez meg egy elég megfoghatatlan dolog, de első blikkre akár hasznos is lehet.

Lehet, hogy néhányatokban már megfogalmazódott a kérdés, hogy "de hol van Ártány?". Hát igen. Ugye milyen jó lenne, ha tényleg volna a planétások mellett még egy egy Speak? Akkor most a rapp gyűrű ellen lehetne Ártánynak egy komolyzene gyűrűje. Bárhol megidézhetne egy fehér zongorán játszó faszit, csak ő nem azt mondaná, hogy "Szmog", vagy "Gyűlölet", hanem azt, hogy "Hölgyeim és Uraim! Richard Clayderman!". Ez legalább olyan hasznos lenne, mint az Erdőírtás.

Amúgy ezeket a gyűrűket sem igazán értem, mert ugye elvileg ezek a gonosz gyűrűk, amiknek gondolom ilyen ellentét pároknak kéne lenniük, de ezt csak a Szív-Gyűlölet párosnál látom bele a dologba. Tehát például minek az ellentéte a Szmog, a Sugárzás, a Mérgező anyag, vagy az Erdőírtás? A tűznek a földnek, a szélnek, és a víznek biztosan nem.

Jelenetváltás után ismét a planétásokat láthatjuk, akik elindultak megkeresni Dezsőt. Hogy egy teljesen ismeretlen szigeten mi alapján döntik el, hogy merre induljanak, az számomra rejtély, de vannak akkora mákerek, hogy épp a katona egyik csapdájába sétáljanak bele. Wheeler sikeresen átesik egy botlóakadályon, ami egy nyilat lő a mellette lévő fába. Érdemes megfigyelni, hogy a kötél, amiben Wheeler megbotlik, 2 másodperc elteltével már nem látható. A sok évnyi magány úgy tűnik jót tett Dezső kreativitásának, aki ilyen dolgokat tudott kifejleszteni.

A planétások egyébként épp azon tanakodnak, hogy "Mit csinálhat itt az a katona a világ végén?". Linka a Szovjetunióból és Wheeler szemérmesen hallgat, pedig országaiknak nagy rutinja van a katonák messzire küldésében. A csapdás affér után Wheeler arra jut, hogy "Sebhelyekkel akarja elcsúfítani az arcomat". Így van Wheeler, valószínűleg ezért üzemeltetnek egy bázist egy távoli szigeten, és fizetnek teljes műszakban egy katonát, hogy a nagy Wheeler arcát elcsúfítsák. Én is csak erre tudok gondolni. A megfejtésre nem kell sokat várnunk, hiszen az egyik fa mögül előbújik Dezső, és válaszol: "Többet akarok, mint hogy csak elcsúfítsalak öcsiKÉM!". ÖcsiKÉM? Hoppá, lehet hogy CsP-nek kihívója akadt, és meg kell majd versenyeztetni azt a főszerkesztői állást?

Dezső nagyon háborog, hogy a kölykök még mindig a szigeten vannak. Néger kérni akar a katonától valamit (gyanítom, hogy segítséget a GeoCirkálóhoz, mert Néger nincs olyan tökös, hogy azt kérje, hogy szabadítsák meg a csapatot Matitól), de az inkább elkussoltatja, majd tájékoztatja a gyerekeket, hogy mostantól ők bizony foglyok. A kölykök nem akarnak foglyok lenni, ezért megpróbálnak elmenekülni. Azt követően, hogy Wheeler majdnem lelövette magát egy rossz lépése miatt, nem mondanám a legbölcsebb dolognak a véletlenszerű irányba történő futást, hiszen bármilyen csapdába beleléphetnek. Dehát mint tudjuk, a kölyköknek nem csak fiatal koruk miatt nincs "Dr." a nevük előtt.

Ahogy az várható volt a kölyköknek sikerült újabb csapdákat felfedezniük (természetesen empirikus módon, azaz kipróbálás útján), így a következő néhány másodpercet Gí egy fán lógva, Mati meg egy árokban ülve fogja tölteni. A maradék planétás összegyűlik Mati gödre körül, de semmi jelét nem adják annak, hogy ki szeretnék húzni a fiút. Ezt valahol azért megértem.

Időközben Dezső is a helyszínre cammog. Ezt látva Gí - aki bár fejjel lefelé lóg, a felsője érhetetlen okból nem csúszik a fejére - kiabál a társainak, hogy "Fussatok, mielőtt titeket is elkap!". Gondolom Gí itt egy tipikus hollywoodi pillanatra számított, ahol társai a "Nem hagyunk itt" vagy a "Nélkületek nem megyünk sehova" kifejezéseket puffogtatva felveszik a harcot az egyszemélyes hadsereg ellen, de a maláj lánynak ismét csalódnia kell társaiban, akik a felszólítása végére már egész messze járnak.

A menekülő Néger, Wheeler és Linka a Szovjetunióból futás közben megállapodnak, hogy csapdát kell állítani Dezsőnek, mert az "régi, jól bevált gerilla-módszer". Köztünk szólva szerintem ez inkább "régi, jól bevált vadász-módszer", de mit se neki. A jelenet legmeglepőbb fordulata amúgy egyértelműen az, hogy Linka a Szovjetunióból - aki a téli-harcmodorban, a különböző járművek vezetésében, és hasonlókban mindig nagyon otthonosan mozog - nem mondja társainak, hogy "Nagyon jól ismerem a gerilla harcmodort, hiszen a nagybátyám képezte ki a Vietcongokat még a '60-as években, mikor Hruscsov átküldött pár kiképzőtisztet.". Sőt annyira nem mond ilyet, hogy már-már pánikot és kétségbeesést láthatunk a lányon, aki nagyon parázik attól, hogy elkapja őket a jó ideje magányosan élő, kiéhezett katona.

Egy sejtelmes jelenetváltást követően már Linkát a Szovjetunióból is Gí-pózban - azaz egy fáról lógva - láthatjuk (az ő felsőjére hat a gravitáció, így az lehajlik). A szőke lány segítségért kiabál, ami nyilvánvalóan teljesen életszerű abban az esetben, ha követnek, és bujkálni akarsz. A segélykiáltásokat meghallva Dezső meg is érkezik a helyszínre. Dezső továbbra is felszántja útvonalát, mert nem tudja felcsukni azt a kurva kitámasztót a lánctalpasa oldalán. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy feltegyem a kérdést, miszerint "Miért vannak tuják ültetve Dezső járművére?". EZ MI?

tujatank.jpg
Dezső tehát leszáll a "tankjáról", majd közeledik a lógó lány felé a "Most megvagy spion lány. Bár ez neked nem szerez örömet." mondatok kíséretében. Dezső arcán látszik az öröm, hogy a több évnyi magánynak ma vége lesz, de pechére ő is belelép egy hurokba, és ő is felkerül egy fára. Az egymással szemben lógó Dezső és Linka a Szovjetunióból közül egyértelműen a szovjet lány helyzete kedvezőbb, mert neki a kollégái (Wheeler és Néger) előbújnak a bokorból és elengedik. Dezső esetében ez nem mondható el. Wheeler a "Tökéletes csali voltál egy tökéletes csapdához" felkiáltással örül a szőke lány sikerének, majd elismerése jeléül megcsöcsörészi a magatehetetlen lányt. Néger azt állítja, hogy "Bár ahogy üldözőnk is mondta, ez nekünk sem szerez örömet", de azért nem láttam könnycseppeket a szemében, mikor Dezső a levegőbe emelkedett. Néger, egy álszent szar vagy.

Wheeler nem vesztegeti az időt, faggatni kezdi az elfogott katonát. Kérdései a "Miért követ minket? Hol vannak a barátaink?" témákhoz kapcsolódnak, de Dezső igazi katona, és csak annyit mond "Dezső vagyok, a kódom 32-89-78-55.". Az igen! Nem semmi haderővel van dolgunk. A magát Dezső felettesének kiadó Dr. Métely azonosítója LV-6 volt, az alacsonyabb rangú Dezsőnél pedig 32-89-78-55 a kód. Ezek alapján meg merem kockáztatni, hogy a vezérkari főnök azonosítója bonyolultságban megközelíti az olyan komoly kódokat, mint "E" vagy "K", míg a krumplihámozós újonc közlegények kódja "12-EKO-2986-OLD-129-99-LPLM-KKST-93TS0", vagy valami hasonló.

Wheeler nem tudja értelmezni a kapott választ, így Linka a Szovjetunióból kisegíti, hogy a fogságba esett katonák, csak ennyit mondhatnak. Már meg sem lepődünk, hogy a szovjet lány tudja, hogy mit mondhat egy hadifogoly. Néger úgy dönt, hogy a "jó zsaru-rossz zsaru" kihallgatási módszert fogják alkalmazni, és önkényesen felvállalja a jó zsaru szerepét. Gondolom mindenki sejti, hogy  a rossz zsaru a szovjet lány lesz, aki feltehetőleg elég nagy vallatási rutint szerzett a nizhnevartovszki "Légy te is KGB-s!"-táborban. Linka a Szovjetunióból készülvén a vallatásra, már épp indulna elhozni a GeoCirkáló aksiját, de Dezső alatt (mármint fölött) leszakad a fa. Bár az esés kezdetén minden jel arra mutat, hogy a katonát agyon fogja nyomni a rá dőlő fa, csodával határos módon Dezső talpra érkezik egy közeli tóba, és a fatörzs is csak mellette landol. Túl sok csodával határos dolog történik ezen a szigeten. Ebben Csip-Csip keze lehet.

Dezső kárörvendően megjegyzi a planétásoknak, hogy elmulasztották megvizsgálni a fa minőségét. Gondolom a kölykök úgy voltak vele, hogy ha rád dől a fa, az se nagy gond, meg amúgy is otthon hagyták a faminőségmétert. A nagy kárörvendésben Dezső nem veszi észre, hogy egy mocsárban áll és süllyedni kezd, csak akkor, amikor már derékig merült. Néger figyelmezteti a többieket, hogy ne próbálják meg kimenteni Dezsőt, mert magával rántja őket is. A többiek egyébként nem mutatták semmi jelét annak, hogy ilyenben gondolkodnának.

Linka a Szovjetunióból azt mondja, "Segítenünk kell rajta!", majd egy képváltás után - immár fekete szemöldökkel - hozzáteszi, hogy "Ó, hogy pont most nincs itt a gyűrűnk". Wheeler pedig megállapítja a nyilvánvalót: "Ha itt lenne, nem is kerültünk volna ebbe a helyzetbe".

A következő jelenetben ismét Lóriékat láthatjuk, ahogy próbálgatják a gyűrűiket. Jól jellemzi a gonoszok szellemi képességét, hogy minden szart a hajón próbálnak ki. Csuklyás Patkány felrepeszti a hajó közepét, Csabó meg leolvasztja a Phalanx CIWS rakétavédelmi rendszert, hogy védtelenebbek legyenek, mert úgy izgibb. Nem egyértelmű, hogy Lóri azért morcosabb, mert a többiek szétcseszik a hajóját, vagy azért, mert ő nem tudja kipróbálni a hajón az erdőírtást. Dr. Métely állítja le a társait, mikor közli velük, hogy lehetne egyesíteni a gyűrűk erejét, hogy létrehozzanak valami Bolygó Kapitánya-szerűséget, csak gonoszban. Csabó megkezdi az idézést (honnan tudja, hogy neki kell kezdeni?) az "Egyesítsük pusztító környezetszennyező hatalmunkat. Szupersugárzás!" szöveg kíséretében. Hát... érezhetjük, hogy ez azért időigényesebb idézés, mint a planétásoké, mert végig kell mondani ezt a sok rizsát. Az idézés végén megjelenik a Környezetszennyezés Kapitánya.

Namármost. Ezzel a faszival az a baj, hogy ha ugyanúgy működik mint a Bolygó Kapitánya, csak inverzben, akkor elvileg instant össze kéne esnie. Tehát, ha a BK-t szennyezés éri és legyengül, akkor emennek meg akkor kellene legyengülnie, ha tiszta a környezet. Az óceán közepén gyanítom eléggé tiszta a levegő, tehát a Környezetszennyezés Kapitányának (KSZK-nak) már a megidézés után szenvednie kéne. Sőt, mivel a BK-t elvileg nem lehet úgy "szétidézni", hogy koszos, ezek alapján a KSZK-t is csak akkor tudják szétidézni a gonoszok, ha az valami szennyezővel érintkezik. Úgy érzem, hogy a KSZK elég használhatatlan ezek miatt. A megidézés még hagyján, mert Tartályos Sly az idézés előtt szólózik kicsit és beszmogozza a környéket, de ha az elillan, akkor már nem tudják használni a gyűrűket, hogy a szétidézéshez is elég szennyezett legyen a terep. Sőt, ha belegondolunk kevés olyan szituáció van, ahol a BK és a KSZK összecsaphat, mert tisztaságban egyértelműen BK a nyerő, szennyezett környezetben meg KSZK. Az egyetlen hely, ahol esetleg fair küzdelem alakulhat ki köztük, az egy városi mellékutca, vagy ilyesmi, ahol van szmog, de nem olyan túl nagy koncentrációban. Ebben az esetben a BK és a KSZK is kicsit legyengül, mert egyiknek sem megfelelőek a körülmények, de nem is érik el az összeesős határértéket.

Oké, tegyük túl magunkat az ilyen apró problémákon, nézzük inkább mit csinál a Néger-Wheeler-Linka a Szovjetunióból trió! Úgy tűnik elég gyorsan megbékéltek Dezsővel, mert már azt láthatjuk, ahogy egy kötéllel húzzák ki őt a mocsárból. A művelet sikeres, amit Dezső egy "Nem könnyen mondom ki.... de.... köszönöm!" mondattal nyugtáz. Szerintem a "Nem könnyen mondom ki, de... moszkvics-slucskul....Moszkvis-slukcsu....MOSZKVICS-SLUSSZKULCS" mondat nagyobb poén lett volna, de ugye nem én írom a szövegkönyvet. Dezső annyira elérzékenyül, hogy még azt is megengedi a gyerekeknek, hogy életben maradjanak. "Kvittek vagyunk, kémek!" zárja a beszélgetést Dezső. Néger arcán látszik, hogy küzd az idegen szavakkal, és az jár a fejében, hogy "Én nem Kvitt vagyok, hanem Néger". Linka a Szovjetunióból közben még mindig azon feszeng, hogy őket kémeknek nézik. Most azért mondjuk ki őszintén, hogy ha jön egy csoport, amiben van egy szovjet, egy amcsi, egy zimbabwei, egy brazil, meg egy maláj lány akkor az a csoport mindig gyanús valamelyik oldalnak. Szovjet érdekszférában Wheelerre néznek gyanakvóan, az USA-ban meg Linkára a Szovjetunióból.

Néger azért odaszól Dezsőnek, hogy ha kihúzták a szarból, akkor ugyan segítsen már ő is. Ebbe Dezső belemegy, elviszi őket a támaszpontra. Bráfó Dezső! Vidd a kémgyanús gyerekeket a bázisodra! Dezső előreszalad, hogy helyet csináljon a planétásoknak a járművén a tuják mellett. Wheeler megjegyzi, hogy "Nem mondhatni, hogy sokat beszél ez az izomember". Erre Néger csak azt a mondatot tudja válaszolni, amivel 1986-ban megnyerte a kwekwe-i városi Coelho-idézet versenyt: "Keveset szól, de mélyen érez.". Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 1988-ban kiderült, hogy ez mégsem Coelho-idézet, ezért utólag Négert kizárták a versenyből és vissza kellett fizetnie a 250$-os pénzjutalmat is. Mivel ezt nem tudta/nem akarta megtenni hosszú pereskedés kezdődött a szervezők és Néger között. 1990 elején a bíróság úgy döntött, hogy Négernek vissza KELL fizetnie a díjat (plusz az ekkor már 600$-ra rúgó perköltséget), különben irány a "kóter". Éppen ezért Négernek nagyon jókor jött, hogy Gaia bevette a csapatába, mert így el tudott tűnni az országból. A zimbabwei hatóság azóta is keresi a fiút.

Ezt követően ismét Lóriék hajóját látjuk, ahol a KSZK épp vegyszerfürdőt vesz. Úgy tűnik a gonoszoknak is leesett, amit fentebb írtam, így most mindent elkövetnek, hogy életben tartsák/feltöltsék a KSZK-t. Ezt követően Csabóék megvitatják, hogy mit csináljanak a KSZK-val? Mire használják fel? A legjobb ötletük az, hogy ráuszítják a planétásokra. Csabó szerint Dezső már megoldotta a planétás-kérdést, de Dr. Mételyt ez nem érdekli. Lóri megjegyzi, hogy a gyerekek full kretének, és most már gyűrűik sincsenek, szóval tök ártalmatlanok. Erre MÉL (vagy RÉM) mondja Lórinak, hogy ezek a gyerekek nagyon találékonyak, szopatnak azok még majd minket. Erre Lóri azt válaszolja, hogy "Uram, a világért sem dobnék ki az ablakon 400 millió dollárt". Ez most komoly? Volt 400 millió dollárod és erre költötted?

Számolgattam kicsit. 400 millió 1990-es amerikai dollár kb. annyit jelentett, mint ma 215 milliárd forint. Most nem kezdek el ilyen rekord lottónyereményes mértékegységekben számolni, hogy ez az összeg húszezresekben egymásra rakva hányszor érne el a Holdig, meg vissza, vagy hogy hány évig hány zambiai gyerekmunkásnak kellene a rézbányákban dolgozni, hogy annyi rezet termeljenek, hogy ezt az összeget ötforintosokban lehessen kifizetni. Ha be kéne lőnöm ezt az összeget, akkor azt mondanám, hogy ha Lóri a következő 100 évben percenként 4000 forintot költene, még akkor is maradna neki pénze. Ez sok pénz. Azt hiszem erre a 215 milliárdra mondják, hogy még gombócból is sok. Tehát megint felmerül a kérdés, hogy ha van ennyi pénzed, miért nem veszel rajta Ferrarit, házat, nőket, vagy amint akarsz? Miért költöd arra, hogy felbérelj zsoldosokat egy kék ember legyőzésére? Miért olyan fontos az a kurva szennyezés? Vagy akkor vegyél egy műanyaggyárat és öntsd a műanyagot közvetlenül a folyóba, a környezetvédelmi ellenőrt meg fizesd le! Miért nem tud nyugton maradni valaki 215 milliárddal a segge alatt? Ja és ez csak az amit elköltött erre a fasságra, szóval gondolom maradt még neki. Amúgy szerintem ebben az összegben a repülőgép-hordozó még benne sincs, mert azok milliárd dollár körül szoktak kezdődni. Tehát ismétlem 400 millió dollárt elköltött csak a zsoldosokra. Jajj Lóri!

Csabó erre válaszolva azt mondja, "a legjobb üzlet, ha szennyezzük a környezetet". Miért is? Sokszor Csabónál is azt érzem, hogy az IQ-ja nem hogy nem háromjegyű, de még a két számjegyet is sokallom nála. Én olyan 8-ra saccolnám. Mármint nem a számjegyeket, hanem az IQ-t. Dr. Métely is belefárad a hülyeségek hallgatásába, ezért úgy dönt, hogy elküldi a KSZK-t a planétásokért.

A következő jelenetben láthatjuk Dezső támaszpontját. Az egész nagyon idilli, vagy napelem, meg kis vízimalom, sőt pálmafán lógó függőágy. Csak az hiányzik a tökéletes pillanatból, hogy a háttérben Hófehérke énekeljen az őzekhez, madarakhoz, nyulakhoz. A planétások ámuldoznak a gyönyörtől, hogy milyen tiszta minden. "Arra vágyunk, hogy az egész Föld ilyen legyen" - mondja Néger. "Hát akkor csökkentsétek a népsűrűséget 0,01 fő/km2-re" - mondhatná Dezső, de nem teszi. Ő inkább a "Tőlem viszont azt várják, hogy házőrző kutya legyek, aki mindent lát" mondattal operál. Mikor Wheeler meglátja a radart Néger megállapítja, hogy akkor biztos azért van itt Dezső, mert van egy ország amit innen véd. Ha Dezsőn múlik, akkor az az ország már valószínűleg nincs. Wheeler elismétli, hogy mit mondott korábban Dezső. Ügyes vagy Wheeler! A fekete szemöldökű Linka a Szovjetunióból leszarja, hogy mi van a katonával, ő csak szabadon akarja engedtetni Matit és Gí-t. Gondolom főleg Gí-t.

Dezső kinyit egy nagy fém ajtót, majd mondja, hogy "itt vannak bent a barátaitok" és előreküldi a planétásokat. Ha egy faszi, aki 5 perce még el akart minket fogni, azt mondaná, hogy menjek be egy  fémajtós bunkerbe, aztán majd ő is jön utánunk, de mi menjünk előre, nekem több lenne, mint gyanús. A planétások persze nem olyan gyanakvóak mint én, simán besétálnak az épületbe.

Az épületben egy cellában láthatjuk a szomorkodó Gí-t és Matit. Mati szomorú, mert minden adott volna egy együttléthez: börtöncella, sötét, stb., de pont egy lánnyal zárták össze; Gí pedig azért szomorú, mert legutóbb, amikor Wheelerrel került egy cellába, akkor legalább a jövőjüket tudta megálmodni, de Matival még gyerekekre sem számíthat. A foglyok nem nagyon értik, hogy kerülnek oda társaik, vagy hogy mi történik, de Dezső megnyugtatja őket, hogy nincs gáz, sőt ők is kijöhetnek.

Dezső ezután ráun a jófejségre, ezért elküldi a planétásokat, mert neki dolgoznia kell. Wheeler elcsodálkozik, hogy mit dolgozik Dezső, mire Gí felvilágosítja, hogy "Ő irányítja a radar-védelmi rendszert az országa fölött". Dezső bár biztos nagyon hatékony, szerintem még ezt a hatékonyságot is meg lehetne sokszorozni a monitorok bekapcsolásával.

radaroff.jpg
"Lehet, hogy nem tudja, hogy már rég nincs is ellenség" - mondja Néger, bár azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy melyik országhoz tartozik Dezső, szóval ezt személy szerint elhamarkodott kijelentésnek érzem. Linka a Szovjetunióból megkérdezi Dezsőt, hogy mutathat-e valamit a monitoron, de Dezső erősen tiltakozik, hisz a monitorokat nem lehet csak úgy bekapcsolgatni. Meg amúgy sem rádiózhat, meg nem léphet kapcsolatba senkivel. Hát így biztos kurva nagy segítség voltál Dezső ("Látom jön egy rakéta a főváros felé, de sajnos nem szólhatok haza"). Amúgy Dr. Métellyel is rádióztál az epizód elején, az nem volt gáz?

Linka a Szovjetunióból megígéri, hogy nem rádiózik, csak a számítógépet használja majd. Dezső okosan odaengedi az 5 perccel korábban még kémnek gondolt lányt, akinél nagyon gyanúsnak kéne lenni, hogy egyből a gépen akar turkálni, de Dezsőt a szőke lány szekszi "számítógép oldalához dőlése" levette a lábáról.

Linka a Szovjetunióból BEKAPCSOLJA A MONITORT, Dezsőn pedig a pánik jelei jelennek meg. Dezsővel megnézetnek egy videót a berlini fal leomlásáról, és Néger elkezdi nyomnia a szövegét, hogy az az ellenség már nincs is, amit eddig figyeltél. Néger, honnan tudod, hogy mit figyelt, vagy hogy ki az ellenség? Lehet, hogy a Pakisztánt nézi, vagy Burkina Faso-t. Dezső nem hiszi el amit lát, de szerintem csak a monitorról beszél, nem a videóról. "Húsz éve nem kapcsoltam be a monitort, pedig voltak videokazettáim is" - olvasható le Dezső csalódott arcáról. Néger persze azt hiszi, hogy a videó miatt kiábrándult a katona, így nyomja neki tovább a "béke van" mantrát. Mondandóját kedvesen az "Erre a radarállomásra már rég nincs szükség" mondattal zárja. Ennyi erővel azt is mondhatta volna a katonának, hogy "Felesleges amit csinálsz, és ha meghalnál sem venné észre senki, és senki nem is hiányolna, mert annyira jelentéktelen vagy te is, meg a munka amit csinálsz, és felesleges is vagy nagyon, az életed egy felesleges csőd, szar.... Ja, és senki sem szeret, meg buta is vagy nagyon."

Dezső nem hajlandó tovább hallgatni Négert, inkább berádiózik a központba. Amit amúgy tilos ugye, de az elmúlt 2 percben az öt idegen gyerek annyira meggyőző volt, hogy Dezső szarik a szabályokra. A rádió túlsó felén Sebestyén Balázs bekiabálja, hogy "Kész Átverés", és az egész csak egy vicc volt. A pezsgőt eredetileg Néger adta volna át Dezsőnek, de ő pár résszel korábban a hadiárvák ételcsomagját sem adta át, szóval egyértelmű, hogy a pezsgőt is megtartja magának.

Dezső eléggé elszontyolondik, mikor rájön, hogy felesleges amit csinált. A planétások (már aki) próbálják vigasztlni, hogy "Maga bátor, okos ember", meg "A világnak olyan emberek kellenek mint maga". Mati még egy olyat is vállal, hogy "Ha elmegyünk erről a szigetről, magunkkal visszük". Érthető okokból Dezső nem szeretne Matival menni. A katona áttér a düh-fázisba, és szétveri a számítógépet, nyilván úgy hasznosabb lesz.

Egy vágás után láthatjuk, ahogy a planétások elégedetten battyognak vissza a GeoCirkálóhoz egy Dezsőtől kapott(?) szerszámosládával, és hátuk mögött egy tönkretett élettel. Mati kissé szomorkodik, hogy Dezső nem volt elég bátor velük menni. Hát igen, Mati nem igazán érti meg, ha valaki nem nyitott az általa kínált "új élményekre".  Wheeler erre felkapja a fejét, és megjegyzi, hogy Dezső bátor, nem kéne ugatni. "Az ellenséggel szembe néz, ez igaz, de a világgal már nem mer" - mondja a coming out-ra készülő Mati. Néger nem hagyja szó nélkül a diskurzust, ő a "A legnagyobb bátorság a változtatáshoz kell, és Dezsőnek ehhez nem lesz elég ereje" mondattal teszi oda magát. Remélem a köteleket elhoztátok Dezsőtől, nehogy valami ostobaságot csináljon a nagy depresszióba merülve.

Gí megpillantja a távolban álló GeoCirkálót, amelyet elmondása szerinte csak meg kell javítani, aztán mehetnek is a gyűrűikért. Honnan tudnátok merre kell menni a gyűrűkért? Felmerül bennem az a kérdés is, hogy tényleg nem fért volna fel a Cirkálóra egy kurva szerszámosláda? Mennyi szarakodást meg lehetett volna úszni, ha van náluk egy.

A nagy örömködésbe a Környezetszennyezés Kapitánya ront bele csúnyán, aki megjelenik a gyerekek előtt, és megállítja őket. Wheeler meglepődik, és izgatottan kérdezi KSZK-t, hogy ki ő. Wheeler történetéhez hozzátartozik, hogy soha nem ismerte igazi apját, anyja második férjét hitte apjának, egészen addig, míg 14 éves korában el nem mondták neki az igazat. Azóta Wheeler minden vöröshajú férfiben saját apját látja. KSZK vöröshajú, és kora alapján is lehetne a jenki fiú apja, így Wheeler kicsit reménykedik, hogy most talán megtalálta apját.

wheeler_dad.jpg

Annál nagyobb csalódás számára hogy KSZK a Környezetszennyezés Kapitányaként mutatkozik be, nem pedig azt mondja, hogy "Én vagyok az apád!". Mikor a Kapitány úgy folytatja, hogy "Van még néhány meglepetésem számotokra", akkor a brooklyni srácban ismét felcsillan a remény, hogy talán mégis ő az. KSZK kiszed pár pálmafát a földből (gondolom ez a nagy erdőírtás része, amit Lóri gyűrűjéből szerzett), és a planétások köré dobálja. Ez egy újabb lejtő a Wheeler által átélt érzelmi hullámvasúton, hiszen a fiú pár másodpercig azt hitte, hogy KSZK majd a fatörzsekből rakja ki az "I AM YOUR DADDY" (ÉN VAGYOK AZ APUKÁD) feliratot, de nem. Wheeler akkor éri el az érzelmi mélypontot, amikor vélt apja meggyújtja a köréjük dobált fatörzseket.

Ezt a pillanatot a készítők akkora cliffhangernek érezték, hogy úgy döntöttek ezen a ponton kell félbevágni az epizódot, így itt a vége a "Misszió a föld megmentéséért" első részének.

Az epizód végi okosságok rész elég hamar elveszti hitelességét, amikor meglátjuk a súlyzózó Matit, vagy a szellemi frissességről papoló Wheelert, de amúgy az a lényege, hogy sportoljatok, mert az jó.

 

(Szolgálati közlemény: Van Twitter-fiókom, ahol jelezni szoktam ha kijön új rész. Ha érdekel, iratkozzatok fel, vagy kövessetek, vagy hogy mondják ezt! )

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr437431874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása