Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E20
2015. február 23. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E20

Az epizód címe "A legszörnyűbb pusztítás", ami Gaia durván túlzó nyelvén jelenthetne bármit, egy eldobott papírzsebkendőtől kezdve, egy elégetett műanyagpalackig.

A kezdőjelenetben láthatjuk, hogy egy Közel-keleti romos faluban két fickó keres valamit sziloplasztnyomóval a kezében. Valószínűleg valamit meg akarnak ragasztani, vagy ilyesmi. Van a helyszínen egy néger gyerek (mostantól Tóbiás) is, aki szerintem most a történet szerint bujkál, de nagyon rosszul csinálja. Az egyik fickó (gondolom ő a hunyó) nyilvánvalóan meglátta, de megsajnálja az ügyetlen gyereket, ezért nem ipiapacsolja le. A kissrác ettől felbátorodik, úgy gondolja, hogy akkor majd ő paccsolja le a hunyót, így a következő játékban is ő bújhat majd. Úton a kezdőhelyre a néger kissrác találkozik egy beszédhibás gyerekkel (mostantól Jenő), aki a mondatai közepén... ... indokolatlanul nagy szünetet tart. Jenő elmondja Tóbiásnak, hogy akart ennivalót hozni, .... de nincsen. Tóbiás erre elárulja, hogy az ő faluja is éhezik. Na Néger, találtunk egy "földit".

A gyerekek megállapítják, hogy ha a háború nem ér véget, akkor itt mindenki éhen hal. Mikor ezt megbeszélik három rakéta tűnik fel mögöttük, amik elől a kölykök el tudnak ugrani. Jól van, nem kellett sokáig aggódni amiatt, hogy az epizód túl reális lesz. A három rakéta becsapódik a romos falu mellé, amire válaszul öt rakétát lőnek ki a faluból. A gyerekek mindezt egy árokban pucsítva vészelik át. Az öt rakéta becsapódásakor a gyerekekre homok hullik, ami nem tudjuk honnan származik, és hogy miért hullik rájuk felülről, holott a rakéta nem a közelükben csapódott be. Legalábbis gondolom, mert akkor nem pucsítgatnának ilyen nyugodtan, és élve. Imre mondja Tóbiásnak, hogy felkelhet, elmentek a rakéták. Ezt egyébként nem tudom honnan tudja Imi, mert ő is ugyanúgy a földet nézte, mint Tobi. Imi megjegyzi, hogy "és most jön a becsapódás". Valóban, de akkor ez eddig mi volt? Vagy ez már a második hullám?

Ezek után megkapjuk a planétásokat, akik már a repülőben száguldanak, és a beépített TV-nézik, ahogy az összes rakétát a város mellé lövik. Wheeler biztos ami biztos alapon belenéz egy nagy (feltehetőleg atom)villanásba. Gaia ismét könnyű feladatot ad a kölyköknek, állítsák meg a háborút. Köszi Gaia, igazi csemege! Linka a Szovjetunióból rákérdez, hogy azt hogy kell, hiszen nem Berlinben vannak, nem tudja sehova kitűzni a szovjet zászlót. Gaia elárulja, hogy a "háború vámszedőit kell megállítani", mert ők uszították egymásnak a két falut,  majd nyomatékosítva mondandóját levetít pár fegyverkereskedős, meg síros gyerekes videót a gyerekeknek. Mati ekkor teátrálisan kifakad: "Nézni sem bírom, én is szenvedek ennyi fájdalom láttán.". Szép volt Mati, az Oscar-díjért a jobboldali sorba állhatsz. Gaia elárulja, hogy "az emberek mégis csak akkor fogják abbahagyni a háborúzást, ha felmérik a következményeit". Mivel ránézésre a Közel-Kelet vagyunk, én inkább azt mondanám, hogy inkább akkor, ha kiirtják egymást, vagy egyikük nyer. Ide pedig most berakok egy képet, amin Mati (is) látható, 8 másodperccel azután, hogy elmondta, hogy nagyon szenved.

mati_szenved.jpg
Gondolom mindannyian le tudtuk olvasni Mati arcáról a fájdalmat és a szenvedést. Néger jelzi a többieknek, hogy nincs vesztegetni való idejük, majd tol egy padlógázt a GeoCirkálónak. Ha ilyen állatmódon vezetsz, akkor nem csak vesztegetni való, hanem egyáltalán semmilyen idejük nem marad a srácoknak (Gaia legnagyobb örömére). Ha már itt tartunk, azért Gaia sem kutyafasza. Most már a látszatra sem figyel: az előző részben elküldte a kölyköket megfagyni, de mivel az nem jött be, a planétások most mehetnek egy háborús övezetbe.

Mindezek után láthatjuk, hogy Juszuf és Abu, a két ellenséges falu vezetője vitatkoznak, hogy ki lőtt először. Egyébként milyen falvak ezek, hogy rakétákat lőnek egymásra? Tehát miért van egy faluban rakétasiló/indító, és miért lövi egymást két falu országon belül? Látszólag nem valami vallási ellentét van köztük, mert akkor már lefejezték volna egymást, nem beszélgetnének csak így.

Nem sokkal később megjelenik Tóbiás és Imre is, akikről kiderül, hogy a "törzsfőnökök" fiai. A gyerekek megkérik apjukat, hogy hagyják abba a háborúzást, de mindhiába. Sőt, Abu még meg is dorgálja fiát, Tóbiást, hogy ne barátkozzon Imrével, mert ő ellenség, meg szarember. Juszuf berág, hogy beszóltak fiának, Imrének, ezért harckocsijával üldözni kezdi a gyalog menekülő Abu-Tóbiás párost.

(!FUN FACT!: Először is tisztázni kell, hogy a tankot magyarul harckocsinak nevezzük. Itt most én is le fogom tankozni, mert rövidebb, de ez így helytelen. A tank egyébként onnan kapta nevét, hogy az első világháborúban, mikor még nagyon titkos volt, vízszállító járműként hivatkoztak rá, így Water Carrier, vagy Water Tank neveken futott. A WC rövidítésű Water Carrier név érthető okokból nem terjedt el, a (Water) Tank név viszont máig rajta maradt a harckocsikon. Fánfeeekt!)

Juszuf tankja a második világháború végi tank prototípusokat idézi, indokolatlanul nagy és bonyolult. Gyanítom egy igazi benzin/dízel-temető, ami máris indokolja, hogy miért kell a problémával a planétásoknak foglalkozni.

Néger közben a tank fölé-elé-mögé repül a GeoCirkálóval, de láthatóan nem tudja normálisan irányítani a repülőjüket. Ha kapnánk egy belső kamerás képet, valószínűleg azt látnánk, hogy a gépben mindenki okádik, vagy Négert anyázza. Úgy tűnik az afrikai srác nem adja fel egyhamar a szokásait, most is a mozgó repülőből kiabál a földön szaladó/tankozó embereknek. "A planétások vagyunk, hagyjátok abba, mielőtt bárki megsérülne!" - mondja. Értelemszerűen ezt meg sem hallották odalent, mert zúg a tank, messze vannak, és még a repülőgép cocpitja is csukva van. Meg ugye ha meghallották volna, akkor is kik azok a planétások? Valaki magyarázza már el ezt Négernek, vagy szereltessenek egy hangszórót a gépre, mert ez így nagyon gáz. Akkor legalább lehetne nyomatni repülés közben a hangszórókból a Valkűrök lovaglását, ami viszont már menő.

A harckocsi már szinte utoléri a menekülő Abuékat, mikor Tóbiás megbotlik. Számomra ez egy rejtély, hogy ha filmekben/rajzfilmekben valaki szalad valami elől, akkor miért esnek mindig el? A fiú ahelyett, hogy felkelne és továbbszaladna, nyugodtan elücsörög a közeledő tank előtt. A problémát épp időben veszi észre Néger, majd egy határozott "Föld" kiáltással a tankra mutat. Itt gondolom mindannyian azt várjuk, hogy szétnyílik majd a föld, vagy kinő hirtelen egy hegy, de NEM. Forgószél támad és elrepíti a tankot. Ez miez? Néger mióta tud ilyet? Mit szól ehhez Linka a Szovjetunióból? Nem csodálkoznék, ha ezek után kissé feleslegesnek érezné magát. A tank tehát felrepül, majd pár méterrel később lezuhan. Érdemes megfigyelni, hogy a rövid, levegőben töltött idő elég volt arra, hogy a harckocsi elveszítse lánctalpát.

A planétások leszállnak a GeoCirkálóval, és odasétálnak a megmentett Tóbiásékhoz. Abu megköszöni a gyerekeknek, hogy megmentették, bár nem tudom, hogy ezt ő honnan tudja. Ha az ő szemszögéből nézzük az esetet, akkor annyi történt, hogy jött utána egy tank, a gyerek elesett, aztán nagy porfelhő, és a következő pillanatban Juszuf harckocsija pár méterrel odébb az oldalán fekszik. Szerintem neki inkább Allahnak kellett volna megköszönni a dolgot.

Linka a Szovjetunióból enyhe dorgálással kezdi az ismerkedést: "Ne hálálkodj! Inkább fejezzétek be ezt a háborút.". Abu mondja, hogy szó sem lehet róla, és elhívja a gyerekeket, hogy nézzék meg mit tettek a falujával. Abu nagyon okosan úgy gondolkozik, hogy ha a sima háborút nem is, a propagandaháborút még megnyerheti. Gí megjegyzi, hogy igyekezni kéne, mert a tank most fel van borulva. Nem tudom, hogy mire számít? A tankot majd hirtelen visszaborítja valaki, és az ismét üldözni kezdi őket? Gí ez nem a Red vs Blue, és Tex sincs itt.

(Igen, ez most egy leplezetlen önreklám egy korábbi feliratozós projektünkre. Nézzetek Red vs Blue-t mert az jó!).

Mondjuk az valóban kicsit ijesztő, hogy 22 másodperc alatt a tank lánctalpát már visszarakták.

Ebben a jelenetben amúgy nem értettem, hogy miért Linka a Szovjetunióból győzködi Abut, ahelyett, hogy Mati szívezne rajta egyet, aztán egyből kedves lenne. Vagy ez csak állatoknál működik? Mindenesetre az tisztán látszik, hogy a planétások nincsenek a helyzet magaslatán, ha háborús békítésről van szó. Meg kell tehát állapítanunk, hogy Gaia már a sorozat legelején elszúrta, hogy ilyen fillérbaszó volt, és nem tudott még egy plusz gyűrűt készíteni, amit oda adhatott volna egy magyar gyereknek, aki profi ebben. Gondolom mindenki sejti kire gondolok. Igen, rá! Aki hiányzik a csapatból az Speak the Hungarian Raper...izé...Rapper.

Kétség sem fér hozzá, hogy ha Abunak elmondaná valaki (konkrétan Speak), hogy "I don't wanna war, I just want to live and love each other My family, my friends. Nobody wants war. Life is short (Jí kámon)" vagy csak simán felszólítaná, hogy "Don't make war any more. (Jí kámon)", akkor az arab férfi könnyeivel küszködve rogyna térdre, és tenné fel magában a kérdést, hogy "Mit tettem? És Miért? Milyen áron?". Ennyi volna az egész. Mindössze annyi kellett volna, hogy Gaia megcsinálja a "rap" gyűrűt, és odaadja Speaknek. A hatszemélyes GeoCirkálóban röhögve elfértek volna.

Oké, ha hat gyűrűből idézték volna a kapitányt, az nyilván némileg megváltoztatta volna a kék embert, és lehet hogy így nézett volna ki:

rap_cap_p.png

Meg talán akkor nem magában beszélt volna, hanem minden idézéskor rappelt volna. Mivel a magában beszélős szövegei is elég szarok, ezért a rappek esetében is kb. valami ilyesmi színvonalra számíthattunk volna:

(Mielőtt továbbhaladtok az olvasásban, a teljes átélés érdekében indítsátok el EZT a YouTube videót a háttérben! Ja, és előre is elnézést kérek.)


"Bolygó Kapitánya ...Yeah .... Ezerkilencszázkilencven....Mmmm... Yeah

Az életem szar, az egész csak egy gálya,     
Hat hülye gyűrűből rakat össze Gaia.        
A "hatalom a tiétek", mindig csak ezt mondom,     
Ha ott vannak a kölykök az esélyüket rontom.     
A srácok tökre hülyék, nem nehéz belátni,     
Néger, Wheeler, Linka, Gí, Speak, meg a kis Mati.

Négeré a föld, meg annak a barna színe    
A homokos kis Mati megkapta a szivet        
Gí-é a vízgyűrű, így bármit eláztat        
Wheeler álmaiban Linkával parázna        
Linka szovjet elvtársnő uralja a szelet        
Speak gyűrűjében meg van a rapp ereje         

Magamban beszélek, a nyelvem mindig pörög,    
Egy Snoop Dogg koncertjegyért akárkit megölök.    
Most környezetért küzdök, hol az elismerés?    
Így inkább lennék rapper, az nekem többet ér,    

Túl sokan szennyeznek, például ott az Ártány    
Új életemben csak a hip-hop lenne járvány    
Csukylás Patkány mérgez, de teljesen szar benne
Balfaszkodik ahelyett, hogy pár könyvet venne    
Csernobil Csabó, ki most ózonléjert rombol    
Jön majd koncertemre és ott egy nagyot tombol    
Dr. Métely beteg, szerelmes egy gépbe        
Tartályos Sly emiatt nem ér nála révbe        
Aki tudhat valamit, az a Rabló Lóri        
De Argosszal oldalán, nem tud gazdagodni    

Szar gyerekkor, nehéz élet, maradt-e még klisé?    
Kocsik, kurvák, alvilág meg a jó sok lóvé    
Mind az enyém lehetne, nem kéne itt szopnom     
Túl nagy a csábítás, lehet még fel is mondok    
Kékként sokkal nehezebb lenne a szakmában,    
mintha jól rappelnék egy kicsit barnábban.    

Ez volt az első rappem, nem lett nagyon dallamos    
Sokat mondjuk nem számít, hisz a szöveg úgyis fos"    

(Jól látjátok, egyáltalán nem értek a rapphez, hipp-hopphoz. Van egyáltalán valami különbség köztük, vagy ezek szinonímák?)

No de térjünk vissza a cselekményhez! Tóbiás is jelzi a faternak, hogy ez így nem pálya, inkább békülni kéne. Abu a "Te még csak gyerek vagy Tóbiás, ezt még nem értheted." panellal hárít.

Mindeközben Juszuf kikászálódik a harckocsijából, a tank alján lévő ajtón keresztül. Az előző képeken ez az ajtó még nem volt ott, tehát ezt is az elmúlt 35 másodpercben szerelték a gépre. Azért vannak ebben a sorozatban ügyes emberek, kár hogy őket sosem látjuk. Juszuf a felborult tankon tölti ki dühét, és lehordja az, pedig egyértelműen ő volt a balfasz. Ha el akarta volna tenni láb alól Abut és fiát, egyszerűbb lett volna a fogócskázás helyett, a löveget használni, de neeeeeem, Dr. Juszufnak égetni kell az üzemanyagot. Időközben Imre odaér, kérdezi is az apját, hogy minden oké-e. Juszuf mondja, hogy nincs gáz, csak vennie kell egy jobb tankot. Juszufnak be is írhatunk egy egyest a "Saját hibáim elismerése" tantárgyból.

A planétások eközben hazareptették Abut, és még mindig azzal nyaggatják, hogy hagyja abba a háborút. Néger elmondja Abunak, hogy a háború értelmetlen, mire a férfi ingerülten megjegyzi, hogy nem adhatják fel, hiszen amazok hadüzenet nélkül támadtak. Ennél már csak az lett volna szebb, ha az amerikai Wheeler mondja el, hogy meg kell bocsátani a hadüzenet nélküli támadást, hiszen ők is azt tették a második világháborúban. Kétszer is. Előszőr Hirosimánál volt 15 kilotonnányi megbocsátás, aztán Nagaszakinál még 21 kt.

Abu ezután elmondja, hogy az a szerencséjük, hogy kisegítette őket a fegyverkereskedő barátja. Linka a Szovjetunióból felháborodik, hogy a fegyverkereskedő nem lehet a barátjuk (gondolom megszokta, hogy sokszor a fegyverkereskedő a CIA, vagy az amerikai kormány, akik meg ugye nyugati imperialisták). Abu válaszol, hogy de igen, mert tőle veszik a fegyvereket, amivel megvédhetik magukat. "Hát ez az, az ő zsebébe vándorol a ti pénzetek" - fakad ki Wheeler. Bizony Wheeler, a kereskedelem már csak ilyen. Sőt elárulom, hogy ha ételt vesz, akkor meg az élelmiszerboltos zsebébe vándorol a pénzük. Szemét boltosok.

A magasröptű párbeszédet Tóbiás szakítja meg, aki megpillantja szarvasmarhájukat, és nagyon megörül neki. A marhának fura neve van, ezért itt Riska néven fog futni, annak ellenére is, hogy nem tudni biztosan a nemét. Abu elárulja, hogy "Riska nehéz munkájának köszönhetjük, hogy a falunak van vize.". Erről bővebb magyarázatot nem kapunk, de gondolom Riska volt az egyetlen a faluban, akinek volt elég esze és akaratereje elvégezni az OKJ-s kútfúró tanfolyamot. Tóbiás ezután előveszi a legmártírabb arcát, és elmondja, hogy "Legalább vizunk van, mert a háború óta élelemre már nincs pénzünk". Olyan beleéléssel mondja ezt a fiú, hogy simán ki lehetne a képernyő aljára írni, hogy "Ha segíteni akarja Tóbiást, hívja az 555-5931-ÉLELMISZERSEGÉLY A KIS TÓBIÁSNAK MERT AZ ÉRTELMETLEN HÁBORÚ MIATT MÁR NAGYON ÉHES telefonszámot, ezzel hívásonként 2 forint 50 fillérrel támogatva őt!". Itt vártam volna hogy Néger felajánlja, hogy majd segít létrehozni egy kis kertet a falu mellet, de ismerjük már annyira, hogy tudjuk, hogy úgy áll a munkához, hogy más is odférjen. Ehelyett Mati kezd hisztizni, hogy "Micsoda? Fegyverre költitek minden pénzeteket?". Linka a Szovjetunióból felismeri a hasonlóságot hazájával, de ki akarja deríteni, hogy tényleg mindenben hasonlít-e a két hely, így megkérdezi "És ennivalóra már nem is telik?".

A planétások egyébként ebben a részben különösen irritálók, hiszen kemény 4,5 perce vannak a helyszínen, a helyi viszonyokat, meg politikát nem ismerik, de már beleugattak abba, hogy miért háborúztok?, miért költesz erre?, miért nem költötök emerre?, miért barátkozol vele? miért háborúzol vele?

Mindezt Abu is érzi, de tekintettel arra, hogy előbb "megmentették a fiát", nem küldi el a picsába a planétásokat, csak finoman jelzi, hogy ebben a faluban ő a Führer. A terv tehát nem változik, még több fegyvert fognak venni. Ha engem kérdeztek, akkor érdemes lenne a képzésre is költeni, mert hiába veszitek drágán a SCUD rakétát, ha az összeset az ellenséges falu mellé lövitek. Monandóját nyomatékosítva Abu lehúzza a falusiakat, hogy a cuccaikból fegyvereket vegyenek. Kap nyakláncot meg szürke korongokat (gondolom valaki odaadta neki a tegnap óta gyűjtögetett 10 Forintosait, hogy ne mondják rá, hogy smucig szar, aki semmit nem ad). Érdemes megfigyelni, hogy az aranynyakláncát odaadó nőnek se puszi se pacsi, az aprót meg megköszöni az azt adó Ibn-nek. Ejnye Abu! A kis Szahad is hozná a kecskéjét leadásra, de Abu nagyon pajkos tekintettel mondja, hogy azt nem kell leadnia, jó lesz ha van egy kecske a faluban. Gondolom nem kell kimondanom a nyilvánvalót.

Abu ezután elmondja, hogy muszáj, hogy a falusiak beszolgáltassanak, különben nem tudnák megvédeni magukat Juszuf ellen, de igazából ez senkit sem érdekel, mert mindenki azt figyeli, hogy Abu be tudja kapni a saját szakállát beszéd közben. "Ez a faszi EPIC!" - gondolják a planétások.

abu_bug.jpg
A következő pillanatban pedig már meg is érkezik Abu nagy barátja a fegyverkereskedő, a nagy ember, aki segít legyőzni az ellenséget, azaz Rabló Lóri. "Te jó ég, szóval ő áll az egész mögött" - lepődhetünk meg mindannyian közösen egyszerre. Lóri ért a hatásos belépőkhöz, miközben harckocsijával begurul a faluba, random kilő pár rakétát. Csak úgy élvezetből! Úgy tűnik "van pénz lóvéra"!

Ezen a ponton érdemes megállni, és elmélkedni egy kicsit azon, hogy a planétások és a Kapitány miért ilyen Istentelenül retardáltak. Az előző előtti részben elkapták Lórit, Csuklyás Patkányt, Dr. Mételyt, meg Ártányt, és egy kis takarítás után elengedték őket? Miért? Emlékszem amikor pár résszel korábban a Kapitány még odakötözte Ártányt valami hajóhoz, két résszel ezelőtt meg csak úgy elengedte az összeset? Kis akarással biztos találtak volna valami szabályt, ami alapján lecsukatják őket. Vagy ha nem is, Gaianak jó kapcsolatai vannak a CIA-val, Guantanamóban egy sötét cella mélyén senki nem találta volna meg őket. Ehelyett elengedik őket, hogy hadd szennyezzenek tovább. Bráfó Kapitány!

Lóri és Argosz kiszállnak a kb. 6 méter magas tankjukból, majd leugranak arról, ami az ő korukban szerintem jó eséllyel egyet jelent egy bokatöréssel. Ez alkalommal viszont szerencséjük volt, ezt megúszták. Beszéljünk egy kicsit Lóri harckocsijáról is, amiről röviden azt mondanám, hogy szar. Gondolok itt arra, hogy teljesen alkalmatlan a harcra. Itt egy kép, nézzétek meg!

lori_tank.jpg
Kezdjük azzal, hogy az egész túl magas. Minek? Egy egész sátras lakodalom befér alá, akkora hely van ott. Plusz, ha alá megy valaki egy RPG-vel, gond nélkül kilövi a tankot, mert nincs semmi ami fedezné az alsó részt. A magassága mellé ráadásul túl széles is. Egy szűkebb - azaz ilyen mediterrán, vagy sivatagi falu típusú - utcába be sem fér. Ebből a kettőből adódik, hogy olyan nagy célpont, hogy bárki, bárhonnan észreveszi és eltalálja. Oké, Argosz lehet, hogy nem látná meg, de úgy gondolom ő nem viszonyítási alap ezen a téren. Aztán láthatjuk, hogy az első lánctalpak és a "test" közt ilyen kis lófasz elemekkel van összekötve. Meglövik azon a ponton a gépet, és felborul az egész szar. Harmadik furcsaság, hogy a legénységnek milyen szívás már be/kimászni ebből a tankból. A beszállás még hagyján, mert max anyázzák a tervezőt, hogy 6 métert kell létrázniuk, és adott esetben addig gyalogsági tűz alatt lenniük, de gondoljatok bele, ha kigyullad a harckocsi, a személyzetnek gyorsan kell elhagynia a járművet! Ebben az esetben majd választhatnak, hogy bent égnek, vagy ugranak 6 métert és eltörik a lábukat, hogy utána ne tudjanak elmenekülni az égő tank alól vagy mellől. 

Ne feledkezzünk meg a fegyverzetről sem! Külön kiemelném a (szemből) bal felső részen található 4-es rakétavetőt. Ezzel egyszer lőnek, aztán kívülről kell betölteni, az meg szívás. Emellé felraktak még valami lézerágyú szerű cuccot, amit meg gyanítom nem bír sokáig használni, mert leszívja az összes energiát. Miért nem tettek rá egy sima tornyot, mint amilyen a normális tankokon van? Nem volnék meglepve, ha ezt a harckocsit Lóri valamelyik "szakszervezetes" kollégája tervezte volna. Ha tippelnem kéne Ártányt mondanám, az ő esze ad ki leginkább ilyeneket. Amúgy ha ezeket Abu vagy Juszuf megveszi, akkor meg is érdemlik.

tank_cannon.jpg

Mikor a két férfi kiszáll a harckocsiból, Gí egyből felismeri őket. Mati okoskodik, hogy akkor biztos ő vette rá a falusiakat a háborúzásra. Abu és Lóri köszöntik egymást, majd az arab férfi átnyújtja a fegyverkereskedőnek a lakosságtól begyűjtött cuccokat egy kosárban. Lóri meglepődik, hogy "Mi ez a sok értéktelen csecsebecse, lim-lom?". Azt hiszem Abu most értette meg, hogy a nyaklánc amit a nő adott neki nem igazi arany, csak valami szar bizsu. Lóri egyébként teljesen jogosan háborodik fel, hiszen a modernebb tankok 5 millió dollár körül kezdődnek, de még egy régebbi, T-72-esért is elkérnek 1 millát. Az ő tankja meg láthatóan nagyon modern (az most mellékes, hogy ettől függetlenül használhatatlan fos). A beszolgáltatós jelenetben láttottakat alapul véve biztosan állíthatom, hogy az a kosárnyi bizsu, meg apró nem ér milliókat. "Talán ha elkértem volna a kecskét is, az már elég lenne" - morfondírozik magában Abu, de már késő. Miután Lóri megtudja, hogy ennél többet nem tudnak adni, rákérdez, hogy a faragott szent szobrokkal nem akarnak-e üzletelni, de Abu azt mondja, azt nem adja semmiképp. Úgy tudom a muszlimoknál (és nekem gyanús, hogy Abu és Juszuf is muzulmán) nem túl okés dolog a bálványimádás, ezért is nincs emberábrázolás, szóval szerintem nyugodtan odaadhatnátok a "szent szobrokat" is.

Lóri kedvesen figyelmezteti Abut, hogy gáz van, mert Juszuf már vett egy csomó tankot, és fegyverek nélkül Abu falujának annyi lesz. A hatást fokozva Lóri mindezt úgy mondja, hogy belehajol Abu hajába és belesúgja, hogy Labamba.... illetve bocs, az egy másik történet. Tehát Lóri belehajol Abu ARCÁBA és míg elmondja a mondandóját, a macska karmához hasonlóan, a férfi visszahúzza fejébe szemöldökét. Mekkora hatásvadász. Abu erre csak azt tudja mondani a fegyverkereskedőnek, hogy az összes pénzüket odaadták már neki.

scarry_lori.jpg

Gí úgy dönt, hogy megzavarja a békés üzletelést, és megvádolja Lórit, hogy Juszuféknak is ő adja el a fegyvereket. A férfi felháborodik a vádakon, majd azzal vág vissza a maláj lánynak, hogy Juszuf kémének állítja be őt. A falusiak ezt el is hiszik, ezért elkezdenek agresszívan közelíteni a planétásokhoz. Az eset különlegessége, hogy az egyik falusi szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint Juszuf, és ez nem keltett gyanút a falusiakban, de egy ránézésre nem környékbeli lány biztos Juszufnak dolgozik.

juszuf_juszuf_compare.jpg

 

Juszuf vs. Gyanús falusi

Juszuf sem lehet olyan hülye, hogy egy olyan embert küld kémkedni, aki ennyire kilóg a tömegből. A szőke, 198 centi magas Sven Johansson közben próbál feltűnésmentesen elsomfordálni a faluból.

Gí óriási szerencséje, hogy nem egy John Kerry fórumot zavart meg bekiabálásaival, mert akkor most sikoltozhatná, hogy "Don't tase me bro!". A másik szerencséje, hogy ott van Abu, aki kimenti őket, hiszen meggyőződése, hogy a planétások mentették meg fiát, Tóbiást. "Ők a barátaink, nem engedem bántani őket" - mondja Abu. Ebben a sorozatban nagyon felelőtlenül dobálják a "barát" szót. A falusiak csalódottan mennek el, hisz ma is elmarad a lincselés. Gí és Mati bunkó, tirpák módon nem köszönik meg a segítséget.

Ezt követően megérkezik Wheeler, Néger és Linka a Szovjetunióból, akik rejtélyes módon eltűntek még a Riskás résznél, de igazából nem is hiányoztak. Az újonnan érkezők kérdezik, hogy mi a helyzet, Gí pedig elmondja nekik, hogy itt van Lóri, és fegyverekkel kereskedik. Wheeler kifejti, hogy Lóri egy gané, és el kéne kapni. Nagyon lelkes. Néger megragadja az alkalmat, hogy letörje Wheeler lelkesedését: "Már késő, megszökött.". Látjuk is, ahogy Lóri kihajt a városból tankjával, a falu széli csirkék alig bírnak elugrani az útjából. Igen, a falu éhezik, de a csirkéket még nem vágták le. Mati látván az elrobogó Lórit, előveszi bölcs énjét, és megállapítja: "Visszajön az még.". Mindezt olyan hangsúllyal, hogy Etus anno bármit meg tett volna azért, hogy legalább fele ilyen jól mondja el a Szomszédok végi monológját.

Linka a Szovjetunióból jó kommunista módjára hazudik egy kiadósat, mikor azt mondja: "Még jó, hogy Gaia mondta, hogy hozzunk ennivalót.". Ebben a részben a GeoCirkálón tartották az eligazítást, nem? Akkor Gaia hogy küldött ennivalót? Vagy csak mondta, hogy vigyetek élelmiszersegélyt, és majd meglepetés lesz, hogy hova mentek?

Abu már nagyon hálás a planétásoknak, mert "Nem csak a fiam életét mentettétek meg, hanem a népemét is". A férfi nem veszi észre, hogy a planétások bár hoztak pár doboznyi kaját, a falusi gyerekeknek csak színes építőkockákat adnak enni.

food_aid.jpg
Mondjuk őket nem nagyon érdekli a dolog, megeszik azt is. A csapat éhezés-szakértője - Néger - elmondja Abunak, hogy ha nem háborúznának tovább, akkor lenne élelmük. Abu most gondolom röhög magában, hogy "Háhh, így is van, mert hoztatok, hülyék.". Wheeler tájékoztatja Abut, hogy most lelépnek, visznek a másik faluba is ételt, mert ott is éheznek. Abu dühöngve vonja kérdőre a planétásokat, hiszen tudja, hogy a "Kiéheztetés hadműveletnek" ezennel lőttek. Wheeler erősködik, hogy nyugi, majd rábeszélik őket is, hogy fejezzék be a háborút. Ha olyan jól sikerül ott is mint itt, akkor sosem lesz béke. Hol vagy ilyenkor Speak, mikor szükség volna rád?

Abu felteszi a kérdést, hogy miért akarná az ellenség befejezni a háborút, ha ők kezdték. Az így is feszült helyzetben Gí úgy érzi, hogy jó ötlet azon hisztiznie, hogy "Miért nem akarják megérteni, hogy Lóri kezdte?". Ha egyet tippelhetnék azt mondanám, hogy azért, mert egy tízperce itt lévő, 17 éves maláj lány mondja ezt, minden bizonyíték nélkül. A jelenetben amúgy érdemes megfigyelni, hogy a nyomorult Mati nem bír el egy élelmiszeres dobozt, így azt ketten kell fogniuk Gí-vel, és láthatóan Mati szenved jobban a 16 kilós doboz súlya alatt. Ismétlem, ez Gaia elitalakulata.

nyomorult_mati.jpg
Abut annyira sikerül mindezzel felkúrniuk, hogy már ő is kémkedéssel gyanúsítja meg "barátait". Wheeler érzi, hogy gáz van, jobb volna menni, ezért mondja, hogy "Gyerünk fiúk! Úgysem tudunk velük szót érteni.", majd kézen fogja Gí-t (!) és elindulnak a GeoCirkálóhoz. Hát Linka a Szovjetunióból, már szart ér? - kérdem én. Mondjuk azért a "Gyerünk fiúk!" felszólítás is megérne pár szót, tudván, hogy Wheeleren kívül két lány és két..... másfél fiú van a csapatban.

A GeoCirkálóba beszállni készülő planétásokat Tóbiás zavarja meg, aki közéjük szalad egy "Allahu Akbar!" kiáltással.... egy doboz élelmiszersegéllyel (amit tízéves létére elbír, nem úgy mint egyesek), és megkéri a planétásokat, hogy az ő részét vigyék el a másik faluba a spanjának, Imrének. Mivel láttuk, hogy a planétások csak néhány doboznyi ételt hoztak, ezért nekem nagyon gyanús, hogy Tóbiás, most nem csak a saját, hanem az al-Mutanabbi utca és az Abd el-Káder utca között lakó 289 ember élelmiszerét küldi el Iminek. Mondjuk a kis szarházinak nem kell félni, hisz ő a főnök fia, neki úgy is jut majd valami.

Néger még biztatja is a gyereket: "Bárcsak te lennél a falu főnöke apád helyett!". Igen, akkor az egész falu adagját átküldené a szomszédba és mindenki éhezne. Az tetszene ugye Néger? Ezt a faszt!

A planétások tehát elrepülnek a fél falunyi kajával, és leszállnak a puszta közepén. Gyanúsan elégedett, jóllakott fejet vág mind. Wheeler néz a végtelenbe, és megjegyzi, hogy "Túl békésnek látszik.". Ne aggódj, úgyis odamentek majd, és megkeveritek a szart, bármi is legyen ott. Gí közben megijed valamitől és odaszalad Wheeler-höz, hogy belekapaszkodhasson a brooklyni srácba. Gyerekek, ezt lehetne diszkrétebben is. Mit szól ehhez Linka a Szovjetunióból? Mit szól ehhez Mati? Gí mindenesetre megjegyzi, hogy "Valami mozog a bokor mögött.". Mati egyből akcióba lép "Bárki vagy is gyere elő! Nem bántunk."- mondja. Gondolom "bárki" nem elsősorban Mr. "nem bírok el egy dobozt" Matitól rettegne. Amúgy Mati ismét bizonyította, hogy mekkora seggarc, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a gyanús bokrokkal Linka a Szovjetunióból foglalkozik. MINDIG!

A felszólításra Imre kiugrik a bokorból, és odamegy a planétásokhoz bemutatkozni (ezzel már szimpatikusabb, mint a szereplők 90%-a). Néger odamegy a kissráchoz, és mondja: "Imre? Hát akkor Imre, hoztunk neked valamit Tóbiástól", majd ad neki egy csomag kekszet. Remélem figyelitek! Tóbiás küldött egy doboz (!) kaját Iminek, erre ez a makk Néger, ad belőle egy csomag (!) kekszet a címzettnek. Úristen! Komolyan, ha most csinálnám az előző szavazós bejegyzést, akkor Mati mellett Négerre is szavazhatnánk "Leggyökerebb planétás" kategóriában.

Imre jól nevelt gyerek, mondja is, hogy ha megint találkoznak Tóbiással, akkor mondják meg neki hogy köszi. Szegény gyerek, pedig ha tudná, hogy az egész doboz az övé, csak ezek a szemetek lenyúlták. Azt egyébként külön kiemelném, hogy Gaia élelmiszersegélye nem olyan laktató vagy tápláló kajákból áll, mint a rizs, a kenyér, vagy a tészta, hanem Pilótakekszből. Pilótakekszet küld az éhezőknek! Miért nem rak mellé egyből egy cetlit is, hogy "Nesze Pilótakeksz, kinyalhatjátok! Lakjatok jól vele!"?

Néger elküldi Imrét, hogy "Mondd meg apádnak, hogy élelmet és gyógyszert hoztunk!". A készítők szemérmesen kivágták azt a részt, ahol Néger röhögve hátrafordul, majd viccesen mondja társainak, hogy "...de nem nektek. HAHAHA". Szóval a következő snittben már azt látjuk, hogy Wheeler ájtatos képpel mondja: "Talán Imre apja segít véget vetni a háborúnak.".

A planétások beosonnak Juszuf falujába, ahol meglátják Kopasz Argoszt, aki épp egy harckocsit akar eladni a falusiaknak, átlátszó, szar dumával. Wheeler meg is jegyzi: "Ez a kopasz Argon". ArgoSZ Wheeler, ArgoSZ! Gí-nek az a nagyszerű ötlete támadt, hogy ha ott van az egyik "ősellenségük" egy tankkal, akkor az lesz a legjobb, ha közelebb mennek. Úgy látom a maláj lány magába szívott valamit Wheeler ...khmm... "észjárásából" (If You Know What I Mean). Mondjuk az megint az egész csoportot jellemzi, hogy hallgatnak erre a tré ötletre.

Gí nem bírja ki, hogy ne lépjen rá a sivatagi homokból látványosan kiálló fém valamire, ami mint később kiderül, egy csapda "elsütőszerkezete". Nagy tapsot kérek Gínek! Szép volt Tigris! A csapda egy kb. 4 méter átmérőjű, fémmel megerősített üvegbúra. A legnagyobb para talán az, hogy ha valamelyikük elereszt egy galambot, akkor mind az öten lefulladnak. Elvégre kajájuk van, hiszen az előbb Néger és Wheeler kezében is volt egy-egy doboz a segélyekből. Ja, hogy az időközben valahogy elszublimált? Bocs. Úgy már szarabb a helyzet. Közben megérkezik Argosz is kárörvendeni. "Hahaha! Besétáltatok Lóri csapdájába. Direkt nektek készült ostoba törpfülűek(?).". Köztünk szólva szerintem ennek a csapdának is Argosz volt a szellemi atyja, mert legalább olyan szar, mint a liftes háló. Mi lett volna, ha egy pocok megy rá a fémcuccra? Akkor ezt a szöveget neki adnád elő? Mondjuk amilyen sasszemű a faszi, lehet, hogy nem venné észre a különbséget. Argosz közben közelebb megy a csapdához, hogy úgy is magyarázzon egy kicsit a csapdába esett planétásoknak. "Hangszigetelt, ordíthattok ahogy a torkotokon kifér." - mondja büszkén a helyi Pataky Attila. Ez különben azért jó, mert Argosz már jóideje pofázik nekik, de a hangszigetelés miatt, akkor ebből feltehetőleg semmit nem hallanak. Súlyos epizód, súlyos karakterekkel.

Néger megelégeli, hogy a búrán belülről nézze az odakint halként tátogó Argoszt, így úgy dönt, megkezdi a Kapitány idézését. Mondják is sorban az elemeket, de az idézősugár visszapattan a búra belsejéből. Hoppá gecó, erre ki számított? Az idézősugár pattog egy ideig a búra belsejében aztán megszűnik. Miért? Meg mi lett volna, ha valakit eltalál (ami csodával határos módon nem történt meg)? Mati átváltozik kapitánnyá, vagy mi? Szinte látom magam előtt a jelenetet, hogy a Mati Kapitánynak az idézés utáni első mondatai a "Jól áll a csizma?" és a "Nem kövérít ez a sexy piros fecske?" lett volna.

Argosz nagyon jót kacag a planétások vergődésén (és hát bevallom én is). "Csak az energiátokat pocsékoljátok. A csapda mérgező műanyagból készült, nem tudjátok idehívni a főplanétást. Most, hogy már itt vagytok a sajtbúrában(?), a nagyúr beindíthatja a jól jövedelmező háborúit az egész Földgolyóbison. HAHAHAHA HA!". Bocs, akkor nem üvegbúra, hanem mérgező műanyag-búra. Ez azért jó, mert ha a búra kiöntése után maradt még mérgező műanyaguk, akkor azt simán eladhatták kínai babajátékgyártóknak. Úgy tudom ők előszeretettel használnak ilyesmit.

Felmerülő kérdéseim a következők:
1. Argosz, szerinted olyan sok energiát pazarolnak a planétások azzal, hogy az égbe mutatnak és mondanak egy szót?
2. Planétások, gondoltatok már arra, hogy a Kapitányt nem az égben idézitek meg, hanem például körbeálltok a búrában és középen idéztek kapitányt?
3. Mennyire kell bénának lenni ahhoz, hogy a nagy tervében valakit ez az öt nyomorult kretén (aka. a planétások) akadályozzon meg?
4. Argosz, nem érted, hogy NEM HALLJÁK, amit mondasz?

Mivel a planétások nem hallották, hogy mérgező műanyagokból van a búra, és feltehetőleg emiatt nem tudnak átgyűrűzni azon, így Wheeler megpróbálja megolvasztani a csapdát. Sajnos a tűzsugár - az idézősugárral ellentétben - nem pattan vissza a búra faláról, pedig szívesen megnéztem volna egy lángoló Matit, meg az égett hússzag miatt pánikoló többieket. Ezzel szemben a tűzsugár hatására lesz valami minimális láng, így viszont érthetetlen, hogy a műanyag miért nem olvadt meg. Wheelernek tehát nem sikerült kijuttatni a csapatot, ezért Linka a Szovjetunióból úgy dönt, hogy úgyis keveset szerepelt eddig az epizódban, ő is csinál valami fasságot. A szovjet lány forgószelet csinál a búra belsejében, ami még ötlet szintjén sem értelmezhető. Mi volt a terv? Ennek hatására amúgy a srácok lottógolyókként (ez a nevük?) pattognak a búra belsejében. Kezdek kicsit aggódni Linka a Szovjetunióból miatt, hisz régen ő értelmes volt, most meg ilyeneket csinál. Fordított nap van, vagy mi? Mondjuk a szőke lány zavarodottságát is meg lehet érteni, hiszen a rész elején Néger vette el a szerepét a szeleléssel, aztán később Mati a bokornál, és Wheeler csapongása is pont most jött. Ezt egyikünk sem viselné könnyedén. Wheeler ijedten felkiált, hogy "Ez most már olyan mint egy légkeveréses grillsütő. Ha nem jutunk ki, hamarosan ropogósra sülünk!", majd kedvesen megérinti Linka a Szovjetunióból vállát. Ez talán visszahozza azt a Linkát a Szovjetunióból, akit eddig ismertünk. Mati ismét hisztirohamot kap, most épp az a baja, hogy Lóri háborúkat robbant ki, ők meg csak ott ülnek. Hát Édesöcsém akkor akár megpróbálhatnád kiásni magatokat a búra alatt. Vagy ami még egyszerűbb, megkérni Négert, hogy most földezzen, hiszen egy repedéssel vagy alagúttal simán kijutnának a búrából. Persze ennyi józan ész nem várható el a planétásoktól, inkább abbahagyják az egyenkénti gyűrűzést. (Sóhaj.).

Mindeközben átváltunk Lórira, aki épp Juszufot győzködi, hogy vegye meg a tankot. Juszuf fiához hasonlóan jól nevelt figura, ezért nem mondja Lóri szemébe, hogy "Lóránt, a terméket egy rakás szar, és alkalmatlan a háborúra.", hanem finoman, kibúvókat keres, mint például "Nagyon sokba kerül.". Lóri ennek ellenére tovább tukmálja, és balszerencséjére Argosz is megpróbálkozik ezzel. "Négy föld-ég rakétakilövő" - mondja a kopasz. Biztos nagyon sokan vennénk fegyvert attól, aki annyira érti a szakmát, hogy a föld-levegő rakéta helyett föld-ég rakétát mond. Azt már meg sem említem, hogy Argosz épp azt a fícsőrt emeli ki, aminek jelenleg Juszuf egyáltalán nem venné hasznát, hiszen szárazföldi csapatok ellen harcol. Lóri azért folytatja a szédítést: "Páncéllövő robbanólövedék". Egy robbanólövedék ami páncélt lő? Minek hozol ide ilyesmit Lóri? Adj el nekik egy rohadt T-55-öst aztán annyi, nem kell ezeknek annyi cifra szar ide falura! Lóri extra ajánlatát külön kiemelném: "És ha ma megveszed, felszerelem automata ablakemelővel, légkondival, és egy katonai sztereómagnóval...műsoroskazettástul". Az igen! Lóri, az egész kurva tankon egyetlen darab üvegfelület nincs, hova akarod az automata ablakemelőt? Meg mi az, hogy műsoroskazettástul? Ha a katonák megunják a lövöldözést, hallgassanak egy kis Sas-kabarét, vagy mi?

Az egész szituáció már Juszufnak nagyon kínos, ezért ismét próbál hárítani az "Elfogyott minden tartalékunk" dumával, de Lórit nem hatja meg ez sem. "A hosszú lejáratú kölcsönömmel ki tudlak segíteni, és akkor megvédheted a népedet." - erősködik a fegyverkereskedő. "Igaz, ez így van de..." - keresi a kifogásokat Juszuf. Végső érvként Lóri bedobja, hogy Abunak már három ilyen tankja van. Juszuf hitetlenkedve hallgatja a hármas számot, nem hiszi el, hogy ellenfele ilyen balfasz, hogy ebből hármat is megvett. Juszuf te már nyertél is szerintem.

Lóri nem hagyja elúszni az üzletet. "Úgy hallottam támadásra készül. De hát mit tegyek, ha nem akarod megvédeni a falut?" - adja elő magát a férfi. Juszuf már annyira unja Lórit, hogy inkább belemegy az üzletbe, csak ne kelljen tovább hallgatnia, szóval az "A föld alól is, de előkaparom a pénzt." mondattal zárja rövidre a beszélgetést. Ez egyébként egy utalás a tízéves nézőknek, hogy bizony az arabok a föld alatti olajból élnek. Ma is tanultatok valamit kispajtások! Lóri nagyon büszke magára, hogy micsoda üzletet kötött. Nagy örömében még egy ilyen mondatot is bevállal, hogy "Egyszer még háborút is elneveznek rólam.". Hát Lóri, ezt legegyszerűbben úgy érnéd el, ha megváltoztatnád a nevedet "Dózsa György-féle paraszt Lóránt"ra, és akkor örülhetnél a Dózsa György-féle parasztháborúnak, amit igen, persze, rólad neveztek el. Hihetetlen, hogy ebben az epizódban tényleg mindenki hülye, még azok is, akik eddig még valamennyire tartották magukat.

Juszuf lelép, Lóri pedig büszkén meséli Argosznak, hogy az Abunak eladott tankot is beleszámolva, ez volt a legnagyobb üzlete mostanában. Akkor biztos nagyon futhat a szekér, ha az a legnagyobb üzleted, hogy egy tankot eladsz egy kosárnyi szir-szarért. Argosz is nagyon bizakodó lesz, meg is kérdezi Lórit, hogy "És legközelebb mit sózunk rájuk főnök? Atomfegyvereket?". Igen, ez jó ötlet, azért akár kérhetnétek egy egész konténernyi kacatot is. Argosz itt is nagy szakérteléről tesz tanúbizonyságot, hiszen láthatóan nem tudja, hogy atomfegyverrel nem a pár kilométerrel arrébb lévő falut célszerű lőni, hanem valami messzebbi célpontot. Bár ahogy a falusiakat elnézem, nem biztos, hogy ez eszükbe jutna a nagy harcolásban.

Lóri viszont földhözragadtabb, így elszomorítja inasát, hogy nem, mert arra már nincs a falunak pénze. Na, a hosszúlejáratú hitel már nem opció? Mikor ezt megbeszélik, hirtelen robbanások hallatszódnak a falu széléről. Abu megtámadta Juszuf faluját. Gondolom mindannyian látjuk, hogy ez a planétások hibája, hiszen ha nem mondják Abunak, hogy visznek kaját a másik faluba is, akkor Abu csak simán kivárta volna, amíg a kiéheztetett falu megadja magát. Wheeler-nek viszont ugye túl békés volt a falu, be kellett avatkozni.  

Abu három harckocsival támadja Juszuf faluját. A négy föld-levegő rakéta kilövő,  géppuska gyorsasággal lövi magából a rakétákat. Hagyjuk már! A rakétákat be is kéne tölteni nem? Vagy ha esetleg valami öntöltős cucc, akkor sem ilyen gyorsan lő.  Szintén különös, hogy a föld-levegő rakéták mind a városba csapódnak be, szóval nekem gyanús, hogy Argosz nem teljesen mondott igazat amikor ilyen rakétákról beszélt.

Lóriék nem akarnak meghalni a faluban, ezért gyorsan repülő autójukhoz futnak, hogy elhagyják azt. Közben morognak, hogy milyen veszélyesek ezek a fegyverek. Induláskor Lóri autójának kipufogójából rakéta/lövedék lövell ki. Ez a képsor számomra teljesen értelmezhetetlen.

lori_kipufogo.jpg
Juszuf - miközben faluja épp megsemmisül - azon bosszankodik, hogy hogyan MER Abu korábban támadni. Hát nézd, valakinek mindig el kell kezdeni! Lóriék időközben kiértek a faluból, valami hegyoldalról csodálják az égő házak látványát. Argosz így szól: "A tankok tönkretették a szántóföldeket, HAHAHA. Ezek itt már nem aratnak semmit". Most komolyan, mi van itt? Ez Néger szövege Argosz! Ebben a részben senki nem azt csinálja, ami a dolga! Lóri nem hagyja ki a magas labdát, ezért így válaszol Argosznak: "Csak én. Rengeteg dohányt.". Igen, láttuk korábban is, hogy mennyire jó üzletet csináltál, és milyen sok pénzed lett belőle. Lóri még elsüt pár szar szóviccet, mint például "Erre mondják, hogy bombaüzlet", de én ezeket már meg sem hallom. Abu és Juszuf nem fogadta meg a tanácsomat, nem képezték ki normálisan a harckocsizó legénységet, ezért láthatunk egy olyan összecsapást, ahol senki nem talál el senkit. Bámulatos!

Lóri nagyon bizakodó, úgy gondolja, ha itt sikerült konfliktust generálni, és eladni ide is, oda is fegyvereket, akkor ezt majd máshol is meg tudja csinálni. Lóri én a helyedben nem folynék bele a nagyok játékába. CIA, KGB, kormányok közti fegyverkereskedelem. szükséged van neked arra, hogy összekösd ezekkel a bajuszt? Ugye, hogy nem?

Átváltunk a fogságba esett planétásokra, akik közelében megjelenik Riska, hátán Tóbiással és Imrével. Na Néger, a két gyerek találkozott, most majd magyarázhatod, hogy miért nem ért célt az egész doboz kaja. Tóbiás oldalba rúgja a szarvasmarhát, aki kétségbeesetten megindul előre és betöri a planétások búráját. Mármint azt, amiben csapdába estek. Az öt idióta kimászik a búrából majd Mati így szól a gyerekekhez:  "Köszönjük! Már nem sokáig bírtuk volna odabent.". Látjátok, ha a két falu közötti úton nem eszitek ki az összes babkonzervet a segélycsomagokból, akkor most nem lett volna semmi gond. Négernek viszont muszáj volt bekajálnia, mert "Ez a kedvenc márkám" meg "Úgy sem tudják meg". Amint a gyerekek kicsit távolabb érnek az összetört búrától, egy rakéta csapódik abba. Fél percen múlt! Ezt látva, Gaia a szigeten épp összetöri a TV-jét mérgében. Mati a nagy ijedség miatt úgy dönt, hogy kezdjék meg az idézést.

Mivel ugye nincs Speak, ezért a kapitány a szokásos magában beszélős műsorát adja elő. A Kapitány nem sokat teketóriázik, hamar elkezdi a trógerkedést. Kezdésképp az egyik tank tetejét leemeli és elviszi azt a sivatag közepére. A személyzet kétségbeesetten menekülne, de a Kapitányt ez nem érdekli. Élelem és víz nélkül nem sok jövőt jósolok a harckocsi legénységének, ezért egy pár árvát és hadiözvegyet máris felírhatunk a Kapitány számlájára. Külön kiemelném a Kapitány következő megszólalását: "A háborúval egyetlen dolgot lehet csinálni: kiszállni belőle. Úgyis mondhatnám: háBORÚRA DERŰ... és teljes leszerelés.". Ilyen környezetbe akartak volna Lóriék tömegpusztító fegyvereket hozni? A kapitány szóviccei nagyobb kárt okoznak, mint bármilyen atom.

A Kapitány egy másik tankot is megtalál, azt csak simán belekúrja egy hegy oldalába. Érdekli a Kapitányt, hogy volt-e benne legénység? Hát kurvára nem.

Ezután láthatjuk, ahogy Lóri bosszankodik, mert a Kapitány egy kifizetetlen tankot tett tönkre. Ez mondjuk szerintem Lórit nem kéne, hogy érdekelje, mert ha volt szerződés, akkor a falunak úgyis fizetni kell. Vagy.... Lóri.... ugye kötöttél szerződést? Nehogy ne kapd meg az értéktelen bizsukat, vagy az aprót! Lóri nem akarja, hogy a Kapitány megint bezavarjon, ezért utasítja Argoszt, hogy indítsa a zúzógépet. Argosz meg is nyomja az autóban a nagy, középső gombot, majd egy nagy, háromlábú jármű tűnik fel a színen. Az elmúlt másodpercek alapján azt mondanám, hogy a gép távvezérlésű. Lóriék ennek ellenére beszállnak a "zúzógépbe", majd a férfi szól inasának, hogy "Töltsd be a mérgező, vegyi rakétát! Azt nem csípi a Kapitány.". Egyértelműen Lóri ezzel a járművel akarja megtámadni a Kapitányt. Kiindulva a múltbéli tapasztalatokból - azaz, hogy a Kapitány ellen mindig szopóágra kerülnek - nem gondoltak arra, hogy ha van egy távvezérlésű gépük, akkor azt TÁVVEZÉRLÉSSEL irányítsák a Kapitány ellen? Lóri nem árulsz drónokat? Természetesen a válasz: Nem és nem.

nagy_zuzogep.jpg


A kapitány eközben tovább pusztítja a tankokat, és azok legénységét. Legújabb prédáját kiszemelve a Kapitány így szól: "Alakítsuk át valami hasznossá ezeket a harci gépeket. Ebből a rengeteg anyagból kijön vagy 200 eke és 100 vízpumpa.". Ezt a cinikus faszt. Most mondták el, hogy letaposták a vetést, szarrá ment a föld, erre mit ad a kapitány: ekét. Komolyan én néha kellemetlenül érzem magam, hogy érzéketlen vagyok, de a Kapitányhoz képest még a fasorban sem vagyok.

Lóriék közben odaérnek és rálövik a mérgező vegyianyag rakétát a Kapitányra. A Kapitány ahelyett, hogy hagyná, hogy a sivatagba repüljön a rakéta és ott felrobbanjon, vagy esetleg repülés közben mellé szálljon és eltérítse a rakétát, úgy dönt, hogy inkább hősködik és tűzzé változva a rakéta elé áll a "Megpróbálom elégetni mielőtt felrobban" szöveg kíséretében. A Kapitány terve sikerült, nagy tűzgolyóként semmisült meg a rakéta, de a mérgező vegyianyagok miatt ez betette a kaput a kékembernek is. Az akciója végén tehát a Kapitány sebesült fókaként vergődik a földön, a planétások segítségében reménykedve. Szép volt hülyegyerek! Veled is csak sűrűbben vagytok.

Nézzük mi történik a faluban! Bár eddig mindenki lőtt mindenkit, sok a halott és a sebesült (meg a sivatagba kivitt tagok miatt gondolom az eltűnt is) a két falu vezetője leparkol egymás mellé, és lövöldözés helyett hangos kiabálással akarják megoldani a konfliktust. Persze az nem zavarja őket, hogy eddig mennyi falusi halt meg a csatában, ők ahelyett, hogy kiiktatnák a másik parancsnokát, inkább beszélgetnek. Egy teát ne hozzon valaki? Abu és Juszuf épp azon vitáznak, hogy ki támadott először, és ki az áldozat. A meddő vitát Tóbiás töri meg, aki megkéri apját, hogy hallgassa meg a planétásokat, de nem hagyja azokat szóhoz jutni, tovább magyaráz. Imre is odamegy Tobihoz, hogy ketten együtt magyarázzanak. "Ne háborúzzatok tovább!", "Elég volt a háborúból!" - szólnak a komoly érvek. Gondolom ezt nem először hallja se Abu, se Juszuf, szóval nem sok esélyt adok a kölyköknek.

Eközben egy kósza rakéta eltalálja az egyik, háttérben cammogó tankot, ami lángra kap, és Imre felé veszi az irányt. Mivel mind a két fél Lóritól veszi a harckocsikat, és az összes ugyanúgy néz ki, így nem tudni melyik oldal tankja veszélyezteti Imrét. Vajon egy kamikaze Abu falujából, aki az égő tankban még annyi lélekjelenléttel rendelkezett, hogy az utolsó pillanatban az ellenség felé kormányozza gépét? Vagy csak egy újabb reális jelenet a sorozatból, hogy a sérült tank véletlen pont a kölyök felé fordul? Amúgy a tankok azonos kinézete miatt, nem tudom, hogy honnan tudják egyáltalán, hogy ki a barát és ki az ellenség. Így azért nehéz lehet háborúzni.

A következő vágáskor Tóbiás és Imre már együtt áll, szemben a közeledő tankkal. Tóbiásról eddig is tudtuk hogy hülye, főleg akkor, ha tank elől kell menekülni, de most kiderül, hogy szemét is, mert lefogja Imrust, hogy ő se tudjon elmenni a tank elől. Igazából csak annyi dolguk lenne, hogy pár méterrel odébb sétálnak, mert a feléjük robogó harckocsi legénysége értelemszerűen már megégett, és a tank magától megy, ergo ha odébb állnának, a tank nem fordulna utánuk. Amennyire Imrét ismerem, ő egyébként ezzel teljesen tisztában van, csak az a segg Tóbiás ugye lefogja.

Négernek a sok geciskedés után megszólal a lelkiismerete, ezért odamegy megmenteni a kölyköket. Nem sokkal később az elszabadult tank felrobban, mert az ilyen drámai helyzeteknél mindig ez történik. Abu és Juszuf odafutnak fiaikhoz, nagy az öröm. Juszuftól amúgy elvártam volna, hogy lekúr egy nagyot Tóbiásnak mert az segg volt, de Juszuf nyugodt marad. A két törzsfőnök nagyon hálás a planétásoknak, mondják is hogy "Hogy tudjuk ezt meghálálni?" meg hogy "Megteszünk bármit!". A mocskos fantáziájú Matinak volnának ötletei, de mielőtt kimondaná őket Néger ellopja a show-t. "Akkor fogadják meg, amit a fiaik mondtak! Fejezzék be ezt az őrült háborút!" - mondja a zimbabwei népirtó.

Juszuf érthető okokból (ugye a kis köcsög Tobi az előbb magával akarta rántani a halálba a kis Imikét) nem hajlik a dologra, és ezt egy "Soha" kiáltással a többiek tudtára is adja. A naiv Imi, aki elhitte a planétások propagandáját, mondja is apjának, hogy Lóri ugrasztotta egymásnak a két falut. Néger is ezt mantrázza, mikor szóhoz jut. Az a fő érvük, hogy mindkettejüknek Lóri adta a fegyvereket, és az információkat a másikról, szóval biztos ő a hunyó. Jellemző, hogy az meg sem fordul a fejükben, hogy Lóri kedvességből segítette információval a két falut. A gyerekek fő érve a háború befejezésére, hogy Imi és Tóbiás együtt akarnak játszani. Juszuf helyében első dolgom lenne lebeszélni Imit, hogy Tóbiással bármit csináljon közösen, hiszen az a gyerek egy segg. Ezzel szemben a két férfi kibékül, de rögtön vitatkozni kezdenek, hogy ki volt bolondabb: "Bolond voltam", "Nem, én voltam a bolond", "Én jobban", "Nem, te tedd le!". Végén kiegyeznek abban, hogy mindketten bolondok voltak (én ebből a planétásokat sem hagynám ki). Lényeg a lényeg: Béke van!

Hirtelen Matinak fejfájása támad, amiből azt szűri le, hogy "Bajban van a Bolygó Kapitánya". Most mi van, Mati már médium is lett? Csak egy buzi gyűrűje van. Ennyi erővel Wheelernek is megfájdulhatna a feje, ha valahol kigyullad egy erdő. Pfff! A planétások elindulnak megkeresni a Kapitányt.

Közben kapunk egy helyzetjelentést a Kapitányról is: még mindig elaléltan fekszik. Lóriék oda is mennek hozzá a zúzógéppel. Argosz megállapítja, hogy "Ez már nem mozog főnök. A Föld megint alkalmas lesz a jó hasznot hozó környezetszennyezésre". Mert eddig az olyan sok hasznot hozott nektek, ugye? Lóri is nagyon vidám. "Nagyszerű pillanat ez. Egyetlen lövedék és a Kapitánynak végleg befellegzett." - mondja Lóri, de hozzátehetné azt is, hogy "...de inkább itt beszélgetünk olyan dolgokról, amikről később is tudnánk, csak hogy húzzuk az időt, hátha ide érnek a planétások és megmentik ezt a nyomorultat. Én még nem látom, hogy jönnének, szóval elmondok egy rövid anekdotát, ahelyett, hogy cselekednénk végre, és megszabadulnánk a Kapitánytól, aki annyi bajt okoz nekünk mindig. Tehát 1972-ben voltam sorkatona a Dél-Afrikai Köztársaságban, mert ugye odavalósi vagyok, ha nem tudtad volna. Emlékszem anyám nagyon aggódott értem, mert elég kis cingár gyerek voltam. Mondta is mindig, hogy.... ajjj nézd megjöttek a planétások. A fenébe!".

Tehát igen, a planétások megérkeztek a Kapitányhoz, aki bárhol lehetett a sivatagban, de az öt nyomorult egyből tudta hova kell menni érte. Az indokolatlanul nagy terpeszben álló Wheeler odaszól Lórinak, hogy "Tévedsz Lóri! A közvélemény elítéli a tettedet". Mivan? Milyen közvélemény? Miről beszélsz Wheeler? Talán a planétások kérdőíveztek, miközben keresték a Kapitányt?

Eközben Abu és Juszuf is megérkezik harckocsijával Lóriékhoz, és fenyegetően lépnek fel a fegyverkereskedő "barátjukkal" szemben. Lórit ez nem nagyon érdekli, mert az ő járműve jobban páncélozott, mint azok a szarok, amiket a falusiaknak eladott. Beszáll a zúzógépbe, majd tűzpárbaj alakul ki közte és a két törzsfőnök közt. Lóri "leveri őket, mint Süsü a cölöpöt", hogy egy ideillő hasonlattal éljek. Ahogy már a rész elején/közepén megjósoltam, Abu tankjának vesztét az okozza, hogy Lóri ellövi a test és a lánctalp közti részt, és a gép felborul. Lóri megnyeri a csatát, de ahelyett, hogy lelőné a planétásokat és a Kapitányt, inkább elmenekül. Igen, a nyertes csatából.

Néger és Wheeler odaszalad az eszméletlen Kapitányhoz, és a napfényre vonszolják. Abu és Juszuf hoznak a Kapitány lemosására egy birkagyomor-kulacsnyi vizet. Láthatóan az ott lévők közül sokak fejében megfordult a kérdés, hogy "Kisebb kulcsotok nem volt? Itt egy felnőtt férfit kell kimosnunk a szarból és idejöttök két literrel?", de a békesség kedvéért nem kötnek bele Abuékba. Csodával határos módon sikerül eléggé lemosniuk a Kapitányt, aki feléled. A férfi ég a tettvágytól, tüstént Lóriék nyomába is eredne. Wheeler biztos ami biztos alapon 30 centiről a kék ember fülébe ordít, hogy "JÓL VAN KAPITÁNY?". Tisztára mint ha a süket öregapjával beszélne. A Kapitány visszakiabál, hogy majd akkor lesz jól, ha megbünteti Lórit. A Kapitány megy is intézkedni. Utoléri Lóriékat, felkapja a járművüket, majd egy ismeretlen helyre viszi azt.

Mikor valamivel később visszatér a planétások közé, Linka a Szovjetunióból megkérdezi tőle, hogy mit csinált Lóriékkal. A Kapitány a legpszichopatább arccal mondja, hogy "Hűvösre tettem őket egy végtelen jégmezőre".

capt_psycho.jpg
Nem kell ezt szépíteni Kapitány! Mondja csak el, hogy elvitte az egy szál öltönyben lévő Lórit, meg az atlétatrikós, ujjatlan mellényes Argoszt az Antarktiszra! Mondhatjuk úgyis, hogy tulajdonképpen halálra ítélte őket, de ahelyett, hogy gyorsan eltörte volna a nyakukat, úgy döntött, hogy hadd szenvedjenek sokáig étlen-szomjan a fagyban. Az egyetlen esélyük az, ha valahogy összetalálkoznak Csernobil Csabóval, ő hátha meg tudja védeni őket a kihűléstől az infra sugarai segítségével.

Miután ezt megbeszélik a Kapitány gyorsan felszívódik, a planétások meg ijedten bámulnak maguk elé, hogy ezzel a szadistával dolgoznak együtt. "Ez egy állat!" - gondolja magában Gí. Linkának a Szovjetunióból meg túl későn jut eszébe, hogy megadja egy GULAG-parancsnok telefonszámát a Kapitánynak, pedig ott nagy szükség lenne az ilyen "emberekre".

Az epilógusban Négerék átalakítják a tankokat traktorrá. Abu és Juszuf nem mutatják ki, de legbelül zokognak, hiszen tudják, hogy ha eladták volna a harckocsikat, az árukból sokkal több traktort tudtak volna venni, ráadásul ezek az átalakított traktorok használhatatlanok is, mert ha ekkora lánctalppal rámegy a vetésre nem marad belőle semmi. Néger próbálja tartani a lelket a két szerencsétlen törzsfőnökben: "Újra megművelhetitek a földjeiteket, amelyeket a háború tönkretett.".

Abu és Juszuf ismét vitatkozni kezd, hogy kinek a földjét tegyék tönkre először a "traktorral".
-"Előbb a te földjeidet szántjuk fel Abu" - mondja Juszuf.
-"Nem Juszuf, nálatok fogjuk kipróbálni a traktort." - válaszol Abu.

Néger nagyon elégedett magával, meg is jegyzi, hogy "Úgy látszik a két falu megint együtt fog dolgozni a földeken, ahogy a háború előtt évszázadokig". "És úgy látszik, az átalakított tankoknak hasznát veszik más munkáknál is" - nyilatkozik Linka a Szovjetunióból. "Szerintem meg úgy látszik, hogy egy kibaszott álomvilágban éltek, és nem látjátok a nyilvánvalót" - mondom ezt én.

Linka a Szovjetunióból a más munkák alatt arra gondolt, hogy az egyik tankból valami kútfúró gépet építettek. A gép kettő másodperc munkával gejzírként feltörő vizet talált, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy pont sikerült belefúrniuk a fő vízvezetékbe. A csőtörésnek a gyerekek nagyon örülnek, rohangálnak a kitörő víz alatt. Majd lefagy az arcukról a mosoly, ha a falu megkapja a vízszámlát, és a többezer köbméter elfolyt víz kifizetése után elfogy a pénz, így ismét éhezni fog a falu.

A kútfúró gépekkel, egyébként a planétások megpecsételték Riska sorsát is, hiszen már nem lesz szükség a szakértelmére, viszont a húsára annál inkább. Állatvédelem : planétások - 0:1

A rész végén még van egy kis moralizálás, amiből kiemelném Néger mondandóját, miszerint, ha mindenki olyan jóarc lenne mint a két gyerek, akkor sose lenne háború. Nem tudom ezt miért a leggettósabb arckifejezéssel kellett mondania.

neger_getto.jpg
Az epizód végi okosságokra már nem futotta a szinkron, de nagyjából azt mondják el, hogy ne háborúzzunk, meg a suliban se legyünk seggfejek. Mintha a háborúkról a tízévesek döntenének...

Gyors összefoglalás, hogy ebben a részben mit hagyott maga után a Kapitány és csapata:
-hadirokkantak, katonaözvegyek, árvák
-csőtörés a fő vezetéknél, ami feltehetőleg nem csak ennek a falunak jelent majd magas számlákat, hanem a környező településeken is alacsony víznyomást a vezetékben.
- a drágán eladott tankok árából vásárolt traktorok helyett, szar-fos-gané, tankból átalakított traktorok.
-pénz és élelmiszer nélkül maradt falvak, amelyek bár művelhetik a földjüket, de mire pár hónap múlva beérik a vetés, addigra éhen hal mindenki. Addig ki kell húzniuk két csirkével, meg a kecskével....meg Riskával.

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr257209965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása