Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S02E01
2015. július 17. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S02E01

Agyszennyezés

Az első évad neten elérhető részei elfogytak, úgyhogy ugrunk is a második évadra. Következzék az évad első, Agyszennyezés című része.

A kezdőjelenetben egyből az arcunka vágják, hogy az epizód helyszíne Washington DC, ahol egy gyerek piros pólóban rohangál. A gyerek beszalad egy sikátorba, ahol Csuklyás Patkány mondja neki, hogy "Szóval most érkeztél Washingtonba a diplomata apukáddal. Nehéz megszokni az új környezetet, nem könnyű beilleszkedni. Ám ha boldognak érzed magad, minden könnyen fog menni.", majd egy zacskónyi PEZ-t mutat a srácnak. A gyerek helyében én nagyon furcsállnám, ha egy sikátorbeli idegen ennyit tudna rólam, de ez a srác nem olyan mint én.

wdc.jpg


Egyébként CsP a mai részben úgy néz ki, mintha egy náci propagandaplakát zsidója lenne. Szakáll, nagy orr, hegyes fülek és fogak, sunyiság. Göbbels elégedetten csettintene, ha mindezt látná. Ebből arra következtetek, hogy az epizódban Gí fogja legjobban utálni CsP-t, mert tudjuk, hogy az ázsiai lány kacérkodik a szélsőjobbos eszmékkel. Akinek nem lenne egyértelmű, a zacskós PEZ cukorka tulajdonképpen a "Boldogság" nevű drog (Továbbiakban BDS, mert úgy olyan LSD-sen hárombetűs, és drogosabban hangzik), és CsP ebben a részben a díler szakma szépségeit és árnyoldalait fogja bemutatni.

csp_jew_comp.jpg


Tehát CsP nagyon gyenge, szar dumával eladja a srácnak a zacskónyi BDS-t. A duma mellett az árfolyam is szar, mert három darab papírpénzért egy óriási zacskó anyagot kap a srác, ami 300 és 3 dollár közötti árfolyamot jelent. CsP-t ismerve valószínűleg közelebb áll az utóbbihoz. A fiú megkapja a drogot és egyből be is vesz egyet. Sosem voltam drogos, szóval nem tudom, hogy működik az ilyesmi, de egy idegen ad valami szart egy sikátorban és egyből megeszi? Nem aggasztja az sem, hogy ez az ismeretlen elmondta a srác fél életét? Lehet paranoiás vagyok, de nekem ez kicsit úgy tűnne, mint ha ez az ismeretlen eddig figyelt/követett volna, most meg ki akar ütni valami anyaggal, hogy elraboljon, és a diplomata gyerekért váltságdíjat kérjen; vagy rosszabb esetben egy stalker, aki meg akar rontani fiatal fiúkat, és ezért nyomoz utánuk.

Na mindegy is, a srác bevette a tablettát, és azonnal kiderül, hogy CsP kábszija a legkönnyebben kimutatható drogok top 3-jában elég előkelő helyet foglalna el, mert a fiú szeme azonnal vörös lesz, és az arca is húsz évet öregszik. Egyből. Emellett instant röhögőgörcs is jár a szerhez.

A gyerek annyira vidám lesz, hogy kiszalad egy busz elé, de nem sikerül elgázoltatnia magát, csak elesik és megfejeli a beton járdaszegélyt. Másnak ez elég lenne egy súlyos fej/agysérüléshez, de a fiú csak nevet tovább. Okéééé.

Jelenetváltás után Gaia szigetét láthatjuk, illetve azt, hogy a planétások a GeoCirkálót szerelik/készítik fel. A munkákat Linka a Szovjetunióból vezeti. Úgy tűnik brigádba szervezte a planétásokat, és önkéntesen felvállalta a brigádvezetői posztot. Nagyon pörgeti a srácokat, hiszen közeleg a A 6 hónapos szocialista munkaverseny fináléja, és tudja, hogy ha nem övé lesz az "A Szocialista Munka Hőse" elismerés, akkor ez az év is el van baszva. Meg hát az sem titok, hogy a szovjet lánynál a jutalom Csepel kerékpárnak is meg lenne a helye.

Linka a Szovjetunióból elég furcsán osztotta be a csapatot.... brigádot, hiszen Négert kérte meg, hogy ellenőrizze a GeoCirkáló kapcsolóit. Az előző részekből tudjuk, hogy Néger mennyire van tisztában a szavakkal, és az elektronikus eszközökkel, tehát attól, hogy ő rámondja, hogy "Igen, működnek" én még nem szállnék be nyugodt szívvel a gépbe. Gí vicceskedve mondja is Négernek, hogy "ha az értelmező szótárban kikeresed a maximalista szót, mellette lesz Linka a Szovjetunióból". A maláj lány úgy tűnik nem tudja, hogy Néger nem nagyon keresgél az értelmező szótárban.

-"Wheeler, húzd meg a csavarokat, nehogy meglazuljanak!" - szól a brigádvezető.
-"Te meg lazíthatnál kicsit, nehogy becsavarodj." - válaszolja a brooklyni srác.

Hoppá, csak nem egy poént hallottunk Wheelertől?

Linkát a Szovjetunióból nem zökkenti ki a visszaszólás, egyből elkezdi kiépíteni besúgóhálózatát, mikor utasítja Matit, hogy ellenőrizze Wheeler munkáját. Nem mondja, de nyilván jelentenie is kell majd róla. Mati 3/3-as fedőneve egyébként "Sivatag" lesz. Érthetetlen. A jenki fiú ezt egy "Jaj ne!" mondattal nyugtázza, hiszen tudja, hogy Mati egy igazi segg.

A következő képen, már a GeoCirkálóval repülnek a srácok. A szovjet lány nem hagy alább a lendületből, kérdezgeti, hogy "Mindenki felkészült az indulásra?". Wheeler erre rávágja, hogy "Jaj ne, elfelejtettem visszaszerelni a szárnyakat!". A fiú ezt láthatóan poénnak szánta, de ismerve a planétások profizmusát, akár valóság is lehetne.

Néger ezt hallgatva megjegyzi, hogy "Az az érzésem, hogy mindnyájunkra ráfér egy kis pihenés", ami ugye egy diplomatikusabb kifejezése annak, hogy "Kurvára unlak már benneteket, de főleg téged Linka a Szovjetunióból, és remélem már nem sokáig menstruálsz, mert ilyenkor még kibírhatatlanabb vagy".

Kiderül, hogy Linka a Szovjetunióból Washingtonba szeretne menni, meglátogatni diplomata nagybátyját, meg az unokatestvérét Boriszt (ez a drogos gyerek az epizód elejéről), és emiatt utaznak a planétások. Persze olcsóbb a céges gépben repkedni, mint felszállni egy menetrendszerinti repülőjáratra, de a fenébe is, ti elvileg környezetvédők vagytok. Az emiatt elégetett kerozin az smafu?

A gyerekek landolnak a Washington-emlékmű mellett, kirakják a szovjet lányt, majd tovább(sz)állnak. Ahogy a negyedik résznél szereplő kérdésekben is megfogalmaztam: Hol van ilyenkor a légvédelem? Egy ismeretlen gép 900 méterre a Fehér Háztól csak így leszállhat a fűre? Sehol egy F-16-os?

Linka a Szovjetunióból a leszállás után megy és meglátogatja nagybácsiját, Dimitrijt. A nagybácsiról hamar kiderül, hogy a szeretetnyelve az érintés (ez a finomabb megfogalmazása a fogdosós-típusú nagybácsinak), valamint megtudhatjuk azt is, hogy feltehetőleg fiatalabb korában a szovjet súlyemelő-válogatott tagja lehetett, hiszen nyújtott kézzel emeli fel a szőke lányt. A szovjet lány ezután kedvenc unokabátyja után érdeklődik, amiből azt szűröm le, hogy nem túl erős nála az unokabáty mezőny. Borisz elég tré ábrázatot mutat, amit nyilvánvalóan a drog okozott, de ő ezt valamiféle megfázásra fogja. A srác visszavonul szobájába, hogy rendbe szedje magát, de csak addig jut, hogy benyom egy újabb szem BDS-t. Ejnye!

A nagybácsi közben úgy dönt, hogy süt Linkának a Szovjetunióból lepényt. Hogy főzőképessége még nyilvánvalóbb legyen Dimitrij felvesz egy szakácssapkát. Mondhatnám úgy is, <szar poén> Fidel Gasztrónak </szar poén> öltözik (Bocsi! Tudom.). Sütés közben a nagybácsi az elvtársnőnek panaszkodik, hogy milyen fura ez a Borisz, majd megkéri a lányt, hogy beszéljen vele.

Közben Borisz visszatér, immár vidáman, és egy Harry Potteres villámalakú sebet visel a homlokán. Dimitrij alkoholt ad Linkának a Szovjetunióból, hogy kezelje le vele Borisz sebét. A lány orosz létére furcsamód eljut a a szesszel fiúig. Borisz vicceskedni próbál, de kiüti a lány kezéből a fertőtlenítőt, ami tök reálisan az 5 méterrel távolabb lévő tűzhelyre esik, és belobban.

boris_potter.jpg
Dimitrij bácsi elindul a poroltóért, ami nyilvánvalóan arrafelé minden házban megtalálható, de Linka a Szovjetunióból türelmetlen, és szódabikarbóna+szél kombóval próbálja megfékezni a 3 másodperc alatt szerintem indokolatlanul nagyra nőtt tüzet. Sikerül neki.

Ezt a teljesítményt látva az epizód után Linkának a Szovjetunióból fix állást kínáltak a Trombi és a Tűzmanó stábjában. A készítők a kígyót szerették volna lecserélni a szovjet lányra, mert amannak se keze se lába, így nem nagy segítség a tűzoltóknak. A szerződés már kész volt, csak alá kellett volna írni, de a rendszerváltás közbeszólt... (Pár, a próbafelvételeken készült képet azért találtam.)

linka_trombi.jpg
A kiégett ház, amúgy nem különösebben zaklatja fel az elvtársakat, se lebaszás, se semmi. Borisz és Linka a Szovjetunióból nyugodtan elmennek lepényezni a városba. Az utazáshoz irreálisan nagy bringákat használnak. Úgy tűnik, végül mégsem Linka a Szovjetunióból nyerte meg a Csepel kerékpárt. Bringázás közben Borisz érdeklődni kezd a lány gyűrűje iránt, aki mindent elmond a gyűrűről. Eddig azt hittem, hogy Gaia azért aláíratott velük valami titoktartási szerződést vagy ilyesmi.

linka_bringa.jpg
Borisz felajánlja a lánynak, hogy ad neki BDS-t, ha kipróbálhatja a gyűrűt. Rossz döntés volt, hiszen tudjuk, hogy Linka a Szovjetunióból jó kislány, és várható volt, hogy elutasítja a drogokat. Így is történt. Némi vitatkozás után, sikerül kiszakítani Borisz BDS-es csomagját, így a szer a csatornába hullik. Ajjaj, van egy függőnk, aki most nem jut anyaghoz.

Az Apostol együttes óta tudjuk, hogy "Nehéz a boldogságtól búcsút venni", így nem lepődünk meg, hogy Borisz annyira dühös lesz, hogy kihajt az útra az autók közé. Haragját és lázadását azzal nyomatékosítja, hogy gyorsan átveszi a fekete pólóját egy pirosra, hiszen a piros Che Guevara póló egyet jelent a lázadással. Aztán a következő vágáskor már rájön, hogy ő szovjet, szóval semmi lázadás nincs egy piros Che pólóban, így visszaveszi a fekete halálfejes pólóját, ami mégis sokkal lázadóbb. Meggyőződésem, hogy Borisz biciklije kameraváltásról kameraváltásra egyre nagyobb lesz, ami fura. Borisz, vigyázz, hogy menet közben le ne nyíljon a letámasztó a bicajodon, mert még véletlen összekarcolod egy kamion tetejét!

A következő jelenetben Borisz ismét felkeresi CsP-t, hogy BDS-t vegyen tőle. Időközben nagyon felment a szer ára, hiszen a fiú korábban egy egész zacskónyi cuccot kapott 3 pénzért, most 10 pénz sem elég egy pár szemre. Borisz kissé túldramatizálja a helyzetet a "Kérlek, adjál egy-két szemet, másképp meghalok." mondattal. Halsz a faszt, csak elvonási tüneteid lesznek. Borisz végső elkeseredésében CsP elé térdel és.... és felajánlja, hogy hoz neki egy gyűrűt, ami irányítja a szelet. (Akik másra gondoltak a térdelést követően, azoknak üzenem, hogy nem Mati szerepel a jelenetben). CsP nagyon megörül az ajánlatnak, és azt kéri a fiútól, hogy hozza ide Linkát a Szovjetunióból. Nem tudom, CsP miből gondolja, hogy ez jó ötlet, hiszem mikor találkozott a planétásokkal, eddig mindig ő szívott.

Felhívnám a figyelmet CsP profizmusára, aki mindig ugyanabban a sikátorban árulja a BDS-t, szóval a rendőrség csak akkor nem kapja el, ha nem akarja. "Okosabban kéne élni annyit mondhatok."

Linka a Szovjetunióból, miután visszatér a bringázásból, nem találja a bácsikáját, csak egy cetlit, miszerint az bement a nagykövetségre, mert zavargás tört ki. Ha tippelnem kéne az emberek rájöttek, hogy hiába költenek milliárdokat a haderőre, 5 hülyegyerek simán átjut a washingtoni légvédelmen, és most a tüntetők felelősöket követelnek, és/vagy az első számú ellenség, a Szovjetunió nagykövetsége előtt balhéznak. A lány bekapcsolja a TV-t, amiben a hírcsatornák már próbálják elkenni a dolgot, és a BDS-re fogni a zavargást. Mivel a BDS-től vidám lesz az ember, nem pedig agresszív, ennek a kamunak csak a hülyék dőlnek be. Linka a Szovjetunióból már készül nyugdíjas éveire, hiszen elkezdi gyakorolni a TV-hez beszélést: "Kérem, ne bántsa Boriszt!".

Eközben megjelenik a háta mögött az emlegetett Borisz, így még cikibb az egész szituáció. Itt megy egy kis lelkizés, miután Borisz azt hazudja, hogy lejött az anyagról, majd megkínálja szöszit egy lepénnyel, amibe BDS-t rejtett. Bár Borisz CsP-nek még tiltakozott, hogy nem viszi el neki a lányt, úgy tűnik most látványosan beleszarik a becsületbe. Húha, Linka a Szovjetunióból is drogos lesz?

A következő jelenetben láthatjuk, ahogy a planétások visszatérnek a szabadságukról, viszont a szovjet lány hiányzik. Teljesen érthető lenne, ha dezertálna, mert nem akar több időt tölteni a kreténekkel, de sajnos nem ez történt. Gaia természetesen ennek is tudja a miértjét, így hát megmutatja azt a planétásoknak is.

Gaia felvételein láthatjuk, hogy az emberek zombiként ténferegnek Washington utcáin, ami teljesen érthetetlen, hiszen ha mindenki BDS-ezne, akkor elvileg mindenki boldog lenne, nem? A másik különös dolog, hogy bár elvileg csak annyi történt, hogy az emberek bedrogozták magukat, a felvételeken elszáradt fák is láthatók. Miért? Ez hogy jön ide? Bennem egyre többször felmerül a gyanú, hogy Gaia megrendezett felvételeket mutat a kölyköknek, hogy az még drámaibb hatást váltson ki, és a srácok belemenjenek a teljesen vállalhatatlan munkakörülményekbe. Hogy miért üresek az utcák, az szintén nem derül ki.

Gí rögtön a lényegre tapint, mikor megkérdezi Gaia-t, hogy nekik mégis mi közük ehhez, hiszen ez nem környezetszennyezés. Gaia válasza: "A mostani szennyezés minden eddiginél pusztítóbb.". Menj már a picsába Gaia! Minden alkalommal azt mondod, hogy ez a legsúlyosabb, ami történhet. Pár drogos hülyegyerek szétcuccozza az agyát Washingtonban. Hol érinti ez a másik 5 milliárd embert, mert a bolygót? Ugyanmár!

A felvételen azt is láthatjuk, hogy CsP drogot árul, aminek elmondása szerint felment az ára, de ettől függetlenül minden szarért ad. Láthatjuk, hogy a fiatalok, mindenféle dolgot hoznak egy kis BDS-ért, a pénzen keresztül az autórádióg. A kedvencem a srác, aki egy köcsögöt hoz, hogy abból majd drogot vesz. Hol él ez az ember? Miért fogadja ezt el CsP? Ja sejtem. Biztos áramot akar venni Lóritól, hiszen ő is átvett minden szart a négerektől a gátas részben. Ha nem így van, akkor viszont fogalmam sincs, hogy miért vállalja CsP a kockázatot azzal, hogy a dílerkedés mellett még a lopott szarokat is pénzzé tegye. Ha volna esze azt mondaná, hogy adjátok el a szarjaitokat, ide meg már a pénzzel gyertek.

mindenszar_masolata.jpg

Ja egyébként, hogy ha valakinek eddig nem lett volna teljesen egyértelmű a megjelenésből és a hangból, hogy a főgonosz az epizódban Csuklyás Patkány, akkor az bizonyára most nagyon meglepődne, hiszen, most mindez kiderül. Néger azon kezd aggódni, hogy nem lehet-e, hogy Linka a Szovjetunióból is ráállt a BDS-re. Wheeler lenyugtatja, hogy a szovjet lány nem olyan. Gaia megint kelti a feszültséget, mondván, hogy ha körülötte mindenki drogozik, akkor ő is ráállhat. A korábbi epizódokból én azt szűrtem le, hogy Linka a Szovjetunióból elég jól ki tudja zárni a társasági hatásokat, hiszen a planétásoknál is körülötte mindenki hülye, ő meg még normális tudott maradni. Egyébként meg annyi dolgotok volna, hogy Gaia visszakeresi a felvételeket, amin bedrogozzák a lányt, hiszen ismerve a megfigyelőrendszerét BIZTOS, hogy van egy ilyen felvétele.

A planétások úgy döntenek elmennek Washingotn DC-be, és elhozzák a szovjet lányt. Személyszerint én jóval hatékonyabb megoldásnak tartanám azt, hogy felhívják a rendőrséget, és bejelentik, hogy van egy díler a sikátorban. A rendőrök elkapnák CsP-t, Gaia megmutatná nekik a felvételeket, ami elég jó bizonyíték lenne ahhoz, hogy lecsukják pár évre a gonosztevőt. A sorozat hátralevő részében nem volna gond a karakterrel. Ehelyett a planétások inkább odamennek. A következő jelenet egyszerűen zseniális. Kezdésképp elrepülnek a Capitol, azaz az amerikai törvényhozás épülete felett (természetesen semmitől sem zavartatva), majd leszállnak egy parkban. A jelenetre Gí és Wheeler párbeszéde teszi fel a koronát:

Gí: -Hagyjuk a GeoCirkálót a parkban, hogy ne vegyék észre!
Wheeler: -Ez jó ötlet.

Ezek tényleg ennyire tufák? Mi is történt amikor legutóbb a "Hagyjuk a GeoCirkálót a parkban" szöveg előkerült? Igen, a gépet elvontatták, aztán lehetett szarakodni azzal, hogy visszaszerezzék a rendőrségi lerakatból. Bráfó gyerekek!

Mati és Wheeler időt szakít arra is, hogy a Lincoln-emlékműről beszélgessenek. Mati megkérdezi a jenki fiút, hogy ki ez a szomorú ember. Fura, hogy Mati, aki gyanúsan sokat tud a szovjet tervgazdaságról, és azt hinné az ember, hogy viszonylag tájékozott, nincs tisztában azzal, hogy ki Abraham Lincoln. A dolog még súlyosabb kontextusba kerül, ha hozzátesszük azt, hogy minderről Wheeler-nek (!) kell felvilágosítania a brazil fiút. Mati nagyon lelkizős és művészi módon a következőt mondja: "Talán azért ilyen szomorú, mert a népe most a kábítószerek rabságában él.". Szerintem meg azért ilyen szomorú, mert Amerikában annyira szar lett a közbiztonság, hogy 5 másodperc alatt ellopják a Lincoln-szobrot a Lincoln-szobor székéről.

lincoln_masolata.jpg
Mindeközben a drogos zombisereg közeledni próbál a planétásokhoz, akik ezt támadásként értékelik, és azonnal tüzelni kezdenek rájuk. Mármint a gyűrűkkel. Nem tudom mitől fosnak ennyire, mert a drogosok semmi jelét nem adták annak, hogy ártalmasak lennének, vagy bármi ilyesmi. A kábszisokat egyébként nem nagyon lehet eltéríteni attól a szándékuktól, hogy a planétásokhoz menjenek, hiszen a tűz sem állítja meg őket. Mati annyira stresszel, hogy már a Kapitány megidézését is felveti, de CsP nagyon gyorsan felvilágosítja, hogy Linka a Szovjetunióból nincs velük, mert immár ő is a drogosok táborát erősíti. DRÁMA!

Érdekes fintora a sorsnak, hogy a szovjet lány nem futott be pompás előadói karriert, mert a planétásság elszólította, végül mégis a drogoknál kötött ki. Ennek a lánynak így is úgy is ez a sorsa.

A drogos zombik tovább szorítják a Lincoln-emlékmű felé a planétásokat, pedig mögöttük CsP mutogatja BDS-sel teli zacskóját. Miért nem őt támadják meg inkább, hogy droghoz jussanak?

Mati próbálja meggyőzni az illuminált Linkát a Szovjetunióból, hogy segítsen a kapitány megidézésében, de a lány nem hajlandó erre.

Wheeler segíteni akar a szőke lánynak, de Néger visszatartja, és gyűrűje segítségével remegtetni kezdi az emlékművet. Szép munka Néger, rázzad csak, hátha rátok dől! Gí nem bírja tovább nézni a zimbabwei fiú szerencsétlenkedését, ezért gyűrűjével lemossa a lépcsőn közeledő drogosokat.

Ekkor Mati megszólal: "Kitaláltam valamit.". Ez az a mondat, amit soha semmilyen körülmények közül nem szeretnénk hallani Matitól, de a planétások annyira megrémültek attól, hogy a Lincoln-emlékmű lépcsőjén vesznek oda, hogy még támogatják is a kis buzi ötletét. Wheeler Matit segítve elvonja CsP figyelmét azzal, hogy gyűrűjével kisznájpolja a kezében tartott BDS-es csomagot. CsP-t ez némileg rosszul érinti, de nem esik pánikba, hiszen az anyag receptje még megvan. Ezt hangsúlyozva, CsP a feje felett mutogatni kezdi a receptfüzetét. Ez fantasztikus ötlet, főleg annak fényében, hogy pár másodperccel korábban lőttek ki a kezedből egy 10x10 cm-es zacskót. Persze mondhatjuk, hogy CsP-nek biztos van valahol egy másolat a receptből, tehát, ha a kezében lévő véletlen elégne, az sem lenne tragédia, de ne felejtsük el, hogy Csuklyás Patkányról beszélünk.

Persze CsP-vel szemben meg Wheeler áll, neki meg nincs annyi esze, hogy a füzetet is meggyújtsa. Mati eközben odaoson Linkához a Szovjetunióból, majd kézen fogja a lányt és odébb vonszolja. CsP ezt nem veszi észre, pedig a lány mellette áll, és még kiált is. Ilyen tré perifériás látással hogyan mer CsP helikoptert vezetni?

Mikor CsP végre valahára észleli a problémát, a cammogó drogosokat a rohanó Matiék után küldi, ahelyett, hogy hagyná őket, hogy beszorítsák a többi planétást. Kiemelném CsP vezényszavait: "Utánuk szenvedélybetegek!". Szenvedélybetegek? Komolyan?

Linka a Szovjetunióból produkálja a kötelező menekülős pillanatot, azaz elesik. Mati próbálja felsegíteni a lányt, de mivel egy cingár kis köcsög, ezért nem sikerül neki. Eközben a korábban beszorított planétások elszaladnak a drogosok mellett (gratulálok CsP, stratégiai érzékedet látva kezdem azt hinni, hogy egy Rommel veszett el benned) és felkapják a szovjet lányt.

A planétások bemenekülnek a Capitolba, ami egy teljesen reális dolog. Miután belépnek az épületbe, konstatálják, hogy az teljesen üres, nincs ott senki. Gí meg is kérdezi, hogy "Miért hagyták őrizet nélkül a Fehér Házat?". Gí, szerintem nem hagyták, csak rohadtul nem ott vagytok.

Mati szivezik egyet az utcára, és megállapítja, hogy aki nem menekült el a városból, az mind drogos. Most ez komoly? Csinál egy ilyen kamu szart, aztán mond valamit, és ti elhiszitek neki? Mikkel etethetett titeket korábban Mati? "SZÍV! Aki nem ajánlja fel az adója 1%-át egy melegszervezetnek, azt elviszi a rézfaszú bagoly" vagy "SZÍV! A majmommal nincs sexuális kapcsolatom, és aki az ellenkezőjét állítja az rossz ember."?

A gyerekek időközben bereteszelik egy fogassal a Capitolium üvegajtaját. Egy üvegajtót. Igen. Ezen most már senki nem jut át. A planétások próbálják rávenni a szovjet lányt, hogy segítsen végre megidézni a kapitányt, de az szarik rájuk, inkább benyom még egy tabit. Wheeler emiatt moralizál egy kicsit Linkának a Szovjetunióból, de nem sok ideje van erre, mert az ajtót már támadják a drogosok. Gí és Mati védekezésképp odatolnak az ajtó elé egy 3 méter magas szobrot. Mivel tudjuk, hogy Mati itt valószínűleg nem sokat számított, megállapíthatjuk, hogy Gí kurva erős. Wheeler és Néger is odatolnak valamit az ajtó elé, de igazából ez mind tök felesleges, mert ha akarnák, még így is  be tudnák törni az üveget a kintiek.

A patthelyzetet a zombivá avanzsált Borisz oldja meg, aki odamegy egy hirtelen ott termett ablakhoz, és megkéri a bent ücsörgő Linkát a Szovjetunióból, hogy engedje be. Milyen egyszerű, nemde? Wheeler látja, hogy szöszi megy kinyitni az ablakot, de ahelyett, hogy visszatartaná, azon kezd gondolkodni, hogy mit csinálna, ha ő is zombi volna. Arra jut, hogy ő bizony az elnöki irodába menne. Miért?

Ennyi erővel azt is kitalálhattad volna, hogy akkor mit tennél, ha rózsaszín unikornis lennél aki szivárványok tetején vágtázik és vattacukrot legel a felhőkről. Annak is ugyanennyi haszna lett volna ebben a helyzetben. Egyébként ha már felmerült a dolog ezen mindannyian gondolkozzunk el magunkban!

A kemény gondolkodás után Wheelernek még pont marad ideje, hogy azzal is foglalkozzon ami fontos, azaz becsukja a szovjet lány által kinyitott ablakot. Ezt követően csúnyán kiosztja Linkát a Szovjetunióból: "Miért akartad beengedni? Tudod mit csinálnak velünk?". Hát erre én is kíváncsi volnék. Mit csinálnak vajon veletek a drogosok, ha hozzátok érnek?

A lány úgy próbálja oldani a feszültséget, hogy droggal kínálja meg az ingerült Wheelert. A jenki fiú negatív választ ad, majd a Capitolban lévő falnyi tükörhöz rángatja Linkát a Szovjetunióból. Miért van a Capitol folyosóján egy hatalmas tükör? Tekintve, hogy nincs teleköpködve, úgy gondolom, hogy a politikusok vagy nem használják a tükröt, vagy olyan lelkiismerettel rendelkeznek, mint hazai megfelelőik. Linka a Szovjetunióból mindenesetre nagyon meg van elégedve 20 évet öregedett arcával.

Eközben persze a drogosok sem tétlenkednek odakint. Közülük Borisz vállalja az úttörő szerepet (értitek, úttörő...), és testével áthatol az üvegablakon. A drogosok közt hős lehetne, de nincs ideje most a hírnévvel foglalkoznia, mert épp mindkét karjából instant vénás vérzést kell produkálnia.

boris_bleed.jpg
A csörömpölést meghallva Gí és Néger odaszaladnak az ablakhoz, majd Néger földrengeti a helyszínt, és ezzel egy könyvespolcot dönt az ablak elé. A dolog szépsége, hogy a polcot az élével dönti le, tehát ha a zombik kintről kicsit erősebben meglökik, az pont rádől az elvérezni készülő Boriszra. Ezt követően felszólítja a többi planétást, hogy menjenek fel az emeletre. Miért? Beszorítottak a Capitolba, mit gondolsz a tetőről könnyebb kijutni? Azt hiszed valaki helikoptert küld értetek?

Ennél a résznél amúgy a planétások nagy része csúnyán megbukik emberségből, hiszen az egyetlen, aki odamegy segíteni a vérző Borisznak, az a szélsőjobbos Gí. Szokatlan fordulat egy amerikai rajzfilmben. Néhány másodperccel később Wheeler észreveszi, hogy Gí nem jött velük, ezért visszamegy megnézni, hol marad a lány. Mikor meglátja a sebeket ellátó Gí-t, vitába száll a lánnyal. Érvelése a "Hagyd a faszba, ez csak egy drogos" mondattal foglalható össze leginkább. Ez egyébként eléggé hasonlít az általam is képviselt nagyon empatikus nézőpontra, de mentségemre szóljon, hogy én nem vagyok egy rajzfilmhős, és nem én mondom meg a TV-néző  gyerekeknek a tutit.  

A helyzet egyre fokozódik, a drogosok annyira lökdösték az üvegajtót, hogy felborult még az azt támasztó, talpazattal rendelkező szobor is. Időközben a reteszként használt fogas is eltűnt (szerintem tégla van a bentiek közt), így a drogosok könnyedén nyitják ki az ajtót. Csak úgy szólok, hogy 2,5 percet spórolhattunk volna a játékidőn, ha a drogosok betörik az ajtó üvegét, és bemásznak.

Wheeler és Gí végül úgy döntenek, hogy magukkal viszik  az emeletre a sérült Boriszt. Igen, hozzáérnek egy drogoshoz. Az egész rész arról szólt, hogy ezt akarják elkerülni, erre tessék! Mire kiérnek a szobából a folyosóra, Borisz átváltozik: ő mostantól Linka a Szovjetunióból. Aztán elérnek egy lépcsőhöz és Borisz visszaváltozik. Mi van ezzel a fiúval?

Wheeler bejelenti, hogy bármennyire is ciki, eltévedt a Fehér Házban, mert nem járt még ott. Ha engem kérdezel, akkor az még cikibb, hogy amcsi létedre te sem tudod, hogy ez NEM a Fehér Ház. Néger nem tud kussolni, megint neki kell a legokosabbnak lennie, ezért így szól: "Én már jártam. Erre van a kupola.". Nyilván Néger nem hazudik és nem akar rálicitálni a többiekre, a hiba bennünk van, hogy nem vettük még észre a Fehér Ház rejtett kupoláját. Néger egyébként megelőzte korát 15-20 évvel, hogy feketeként a Fehér Házig jutott.

A jó ötletek óceánjába újabb csepp hull (Úristen, ez de művészi), a planétások a kimásznak a kupola külső peremére. Wheeler parázik is, hogy "Most mit csináljunk? Mi legyen?". Hasonló szituációban ugyanezeket a kérdéseket tenném fel én is Dr. Négernek, aki sikeresen idevezetett minket.

Az eseményeket az udvarról figyelő CsP a planétások szerencsétlenkedését látva meg is jegyzi, hogy "Onnan csak egyfelé vezet az út. Lefelé.". Mivel ő is több tíz vagy akár száz méterre van a kölyköktől, megállapíthatjuk, hogy ő is magában beszél.

A kupola peremén ücsörgő Linkán a Szovjetunióból és Boriszon kezdenek megjelenni az elvonási tünetek. A szovjet lány nagyon rosszul viseli a függőséget, hiszen kb 3 perce vett be egy BDS-t. Míg a többiek szenvednek, Mati vicceskedni próbál: "Fogadok, hogy ide nem hozzák fel a turistákat.". Érthető módon senki nem röhög a "poénján", de szerencsére nincs lehetősége újabbakkal próbálkozni, mert a kupola ablakán keresztül átnyúl egy drogos, és próbálja berántani a brazil fiút. Mati segítségért kiált, amire Néger reagál leggyorsabban. Néger annyira sötét, hogy egyből olyan pózban próbálja visszarántani társát, hogy ha sikerülne is neki, biztos leesnének a kupoláról. És BUMM! Sikerül neki, és le is zuhannak. Sajnos Wheeler reflexei túl jók, és sikerül neki elkapnia a zuhanó Néger lábát. Remélem Wheelerben később majd tudatosul, hogy megmentette a két legidegesítőbb planétást (tudom, erős a mezőny), és lelkifurdalása lesz emiatt.

A srácoknak tehát sikerül visszamászni, de ekkor megjelenik mellettük CsP egy helikopterrel. Ahelyett, hogy közelebb repülne a gyerekekhez és a rotor keltette széllel lefújná őket a tetőről, vagy akár magával a rotorral trancsírozná fel a gyerekeket, CsP drogot kínál a tetőn lévő szenvedélybetegeknek, ha azok lelökik a planétásokat. Borisz boldogan jelentkezik a feladatra, de előre kéri a BDS-t. CsP bízik benne, odadobja neki a kakaósdoboznyi drogot. Bámulatos, hogy a rotor által keltett szél még ezt a kis dobozt sem fújja el, és sikerül a gonosztevőnek ilyen pontosan dobnia. Borisz két kézzel sikeresen elkapja a dobozt. Borisz vénáiból pár perce még ömlött a vér, de mostanra már a kötésekre sincs szükség, leszedte azokat.

Borisz egyből be is tol egy nagy adag kábszit, a maradékot pedig Linka a Szovjetunióból veszi ki a kezéből, mondván neki is kell. Gí jelzi a szöszinek, hogy nem kéne fél doboz anyagot egyszerre bevenni, mire a szovjet lány agresszívvá válik, és azzal fenyeget, hogy gyűrűjével mindenkit lefúj a picsába. Pillanatokkal később kiderül, hogy a lány minden szava üres fenyegetés, hiszen nem tudja használni a gyűrűt. Wheeler szerint "Ilyen kábult aggyal nem lehet használni a gyűrűt". Nofene, Gaia valamiféle védelmet alakított ki a gyűrűknél. Majdnem azt írtam, hogy "hülyebiztossá" tette a gyűrűket, de akkor ezek a kölykök sosem tudnák használni azokat.

Ekkor Borisz hirtelen meghal. Nagyon sok dolga lehetett a fiúnak, amíg nem volt képen, mert a planétások vitája alatt visszafáslizta a kezét. A halál oka lehetett a drogtúladagolás, a sok mozgásban történt kifáradás, vagy az elvérzés is. Ez nem derül ki. Gí persze odaszalad "megvizsgálni" a fiút, és a drogot említi meg a halál okaként, de nem tudom komolyan venni úgy, hogy a lánynak nincs semmilyen orvosi képesítése, és mert még mindig azt hiszi, hogy a Fehér Házban vannak. Gí a diagnózist azzal zárja, hogy "Borzasztó!". Ó, de az a hangsúly, és őszinte részvét. Egyből eszembe jutott, a 4 évesen hangalámondással megnézett Dirty Dancing azon jelenete, mikor Patrick Swayze azt mondja, hogy "Bébit senki nem ültetheti a sarokba". De igazából bármelyik jelenet eszembe juthatott volna, mert a hangalámondás miatt egyikben sem volt hangsúly, vagy érzelem. Csakúgy, mint most Gí esetében.

Linka a Szovjetunióból elszomorodik, bár szerintem ha valakinek meghal a kedvenc unokabátyja, akkor az ennél azért jobban megviseli. Öröm az ürömben, hogy Boriszból még lehet szervdonor, szóval, ha élne, mondhatná, hogy "Eladó, kiadó most a szívem". A szovjet lány nagy dilemmába kerül haragszik a BDS-re, mert megölte Boriszt, viszont másfelől, meg ott van benne a "Nem tudok élni nélküled" érzés.

A drogosok közben újabb hullámban támadnak, ezért Wheeler arra akarja rávenni Linkát a Szovjetunióból, hogy segítsen megidézni a Kapitányt. Szerintem egy perc sem telt el azóta, hogy megállapította, hogy "Ilyen kábult aggyal nem lehet használni a gyűrűt", de azért csak erőlteti. Szöszi nagy erőlködés után kidob a zsebéből egy szem BDS-t, amit Néger úgy értelmez, hogy "Kezdhetjük az idézést". Az idézés különlegessége (bár lehet, hogy eddig is így volt, csak nekem nem tűnt fel), hogy mindenki terpeszbe áll, mikor a saját része jön. Mati különösen rájátszik erre a dologra, úgy csinál, mint ha a zacsija odatapadt volna az izzadt combjához és most nagyon szét akarná őket választani egy ilyen lépéssel. Ebben az esetben szerintem kézzel is segíthettél volna ezen a problémán, ettől még az is diszkrétebb lett volna. Mi a baja ennek a gyereknek? Már ugye, azon kívül...

mati_terpesz.jpg
A Kapitány megjelenik, és ennek a planétások annyira örülnek, hogy "A masiniszta kürtöl" koreográfiát is előadják csoportosan. A Kapitány egyből elkezdi lehordani a planétásokat a tetőről, az "Először a nők és a gyerekek"-elvet alkalmazva, tehát elsőként Mati és a fiatal Linka a Szovjetunióból kerül le a talajra. Miután a második csoportot is lehozza, elkezdi kiosztani CsP-t, aki egy zárt kabinos helikopterben lebeg tőle 40 méterre. Ezek MINDIG úgy ugatnak egymásnak, hogy semmi realitása ne legyen annak, hogy meg is hallják egymást. A lebaszás fő oka, hogy CsP megfertőzte az emberek agyát. CsP védőbeszédében elmondja, hogy ő csak a szert osztotta szét. Egyrészt igen, ezzel vádolt a Kapitány is, másrészt nem is tudom ki lengette nemrég a BDS receptjét a feje felett. "Csak kiosztottam a szert", mi?

A Kapitány megjegyzi, hogy szíve szerint bedrogozná CsP-t is, hogy érezze a törődést, de aztán úgy dönt, hogy ez túl durva és inkább "szertelenül" kábítja el a gonosztevőt (by BK). Az emberségesebb megoldás az, hogy a Kapitány tűztornádóvá változik CsP helikoptere körül és szétégeti a benne lévő drogot, meg a receptfüzetet. Felebaráti szeretetből még azt is hozzáfűzi az akciójához, hogy legszívesebben CsP-t is megsemmisítené. Akkor miért nem teszi? Láttak már a gyerekek halált ebben az epizódban, most eggyel több, vagy kevesebb már mit számít?

Végül a Kapitány úgy dönt, hogy rámarkol CsP rotorjára, minek hatására a helikopter pörögni kezd és a gazfickó kirepül a gépből. Próbáltam utánajárni, hogy ez mennyire reális, tehát a hátsó stabilizáló rotor nem akadályozná-e meg az ilyesmit, de nem nagyon találtam olyan szituációt, ahol a levegőben lebegő helikopter rotorlapátját a valaki megfogja, így nem volt összehasonlítási alapom.

A következő jelenetben már azt láthatjuk, ahogy egy egész egészségügyi sátortábort állítottak fel a Capitol mellett, hiszen egy olyan tábort, ami bárhol lehetne, miért ne egy nemzetbiztonságilag fontos épület mellé helyezzünk el? A tábor egyébként valami rehab tábor, és Linka a Szovjetunióból is részt vesz benne. Gínek láthatóan szokatlan egy olyan tábor, ami körül nincs elektromos kerítés, és őrtornyok, de lassan azért szokja a látványt. A szovjet lánnyal is biztos ugyanez lenne a helyzet, de ő most nem ér rá ilyeneket figyelni, mert épp drogos. Wheeler is "biztatja" Linkát a Szovjetunióból: "Jól van sírjál! Tudjuk, hogy az elvonási tünetek nagyon fájdalmasak.". Szöszi erre azt válaszolja, hogy Borisz elvesztése miatt sír, de köztünk szólva azért azt sem lehet könnyű megemészteni, hogy mostantól megint józanul kell elviselni a másik négy kretént.

Végül láthatjuk, ahogy CsP mászik ki a tóból, ahová az esés után került. "Visszafizetem a kölcsönt Kapitánykám" - bosszankodik a pórul járt gaztevő. Visszautalva egy kicsit az epizód elejére, ilyen arccal, amin a sivatagi vándorlás 40 évének minden perce meglátszik, nekem az a fura, hogy nem neked tartoznak. A sok akcióban CsP megéhezett, ezért bekap valami kaját, amit elég régóta hordozhat a zsebében, majd hamarosan kapcsol, hogy valószínűleg abban is BDS volt. CsP is függővé vált, így joggal mondhatná, hogy "Nincs szerencsém".

Az epizód végi okosságokat a gyerekek ezek után elintézhetnék annyival is, hogy "Karma is a Bitch", de inkább a "A drog az rossz, ezért sose drogozz. Mer' aki drogozik az rossz, rossz, nagyon rossz" modult veszik elő. Mondjuk a kedvenc mondatom mindenképpen az, amikor a Kapitány a 6-12 év közötti célcsoportnak azt mondja, hogy "Ha drogproblémád van, kérj segítséget! Te döntöd el, hogy drogozol-e!".



UI.: Megnéztem angolul is a részt, ott a gyerekek tudják, hogy a Capitolban vannak, szóval a feketepont a fordítókat illeti.

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr87635054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása