Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E03
2014. július 18. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E03

A mai rész címe "A pusztítás gonosz szelleme", pedig az "Ártány is back" szeintem sokkal drámaibb lenne. Gondolom ebből is kitaláljátok, hogy Ártány visszatér.

A rész elején láthatjuk, ahogy az ősz hajú ember kivezeti bivalyát a látszólag lebetonozott rizsföldről. A bivalyt nagy valószínűséggel egy elhagyott vasúti állomásról szerezte, mert az állat oldala tele van tagelve. Nem derül ki, hogy mikori szerzemény a bivaly, de biztos vagyok benne, hogy egy kis akarással le lehetett volna mosni. Szerintem ősz hajú ember legbelül legalább annyira fél a planétásokkal való találkozástól, mint Ártány vagy Csuklyás Patkány, hiszen az állatok rossz körülmények közt való tartását biztos nem nézik jó szemmel. Az ősz hajú embert mostantól Imrének fogom hívni, hogy ne kelljen mindig kiírni, hogy ősz hajú ember. Tehát Imre mondja a bivalyának (a továbbiakban Bubalus), hogy "Ideje hazamenni, ki tudja mi várna ránk a dzsungelban az éjszaka leple alatt", majd bemennek a dzsungelba. WTF Imre? A nyitóképen láthattuk, hogy Imre háza a leaszfaltozott rizsföld mellett van, szóval nem értem, hogy miért az esőerdő felé indult a férfi. Valószínűleg a rajzfilm az Alzheimer-kórt kívánta bemutatni a kicsiknek. Imre ekkor gyanús hangokat hall, feltámad a szél, dőlnek a fák, de Imre úgy dönt, ha 12 métert már megtett az erdő belseje felé, akkor már nem fordul vissza. Ekkor hirtelen megjelenik az erdőben az egyfejű sárkány: Süsü (teljes nevén Csak Süsü). Imre eldobva a bivaly "pórázát" (tudom nem ez a neve, de most nem jut eszembe a szó) futásnak ered, ezúttal végre a jó irányba. A Stockholm-szindrómás Bubalus követi eddigi fogvatartóját. Süsü utánuk ered, s közben kérdezgeti őket, hogy nem tudják-e véletlen, honnan szerezhetne vadkörtét, hiszen már nagyon éhes. Süsü csak azzal nem számolt, hogy amíg a királyfival lehet magyarul kommunikálni, addig a thai paraszt nem ismeri a nyelvet, így ő ezt csak morgásnak, meg sárkányhangnak fogja fel, amitől parázik. Az ügyetlen Süsü néhány fát is letipor, majd mikor észreveszi, hogy Imre és bivalya lehagyták, inkább visszafordul. A sárkány nagyon csügged, mert az apja kitagadta, és ma sem tudott új barátokat szerezni, sőt még körtét sem talált. Vidám lelkét senki sem érti.



A következő jelenetben láthatjuk, hogy Gaia és a gyerekek a kamerarendszeren nézve szörnyülködnek Süsü pusztításán. Néger megállapítja, hogy a rizsföldeken már nem fog semmi sem teremni. Ez így van, bár szerintem ennek inkább ahhoz van köze, hogy leaszfaltozták azt, nem pedig egy pár kidőlt fához. A gyerekek tanácstalanok, hogy mi törhette le a fákat, így Gaia a helyszínre küldi őket. Bár vissza is nézhetnék a felvételeket, amiket Gaia mindent látó kamerarendszere készített, inkább úgy döntenek, hogy égetnek egy kis kerozint és átrepülnek Thaiföldre. Igaz az első rész végén a "bölcsességek" szakaszban hallhattuk hogy keveset autózzunk, meg ha autózunk akkor is legyen tele a kocsi, mert úgy hatékonyabb, meg kevésbé szennyező, de mindennek ellenére a gyerekek a 6 személyes géppel 5-en repülnek át Thaiföldre. A 7 éves nézőkben már a 3. epizódnál létrejön a kognitív disszonancia.

Gí menőzni kezd, hogy neki bizony van egy thaiföldi barátja. Jólvan Gí, ügyes vagy. Az odaúton a gyerekek tanakodnak, hogy mi lehetett ez a rejtélyes szörny, de egyiküknek sem jut eszébe, hogy visszanézzék a felvételt. Mikor odaérnek csak egy üres falut találnak, amikor hirtelen megjelenik Gí thai barátja. A srácoknak óriási mákjuk van, hogy a 66 millió thaiból, épp az ismerőssel találkoznak. Vannak még csodák. A thai srác elvezeti őket Süsü nyomaihoz. Ha kérdeznétek, Wheeler még mindig nem tűrte be a pólóját. Thai srác kicsit komorabban vázolja fel Süsü történetét, mint ahogy azt mi ismerjük. A 12 kidőlt fát sosem bocsátják meg az ügyetlen sárkánynak.

A következő jelenetben feltűnik Ártány, aki valahogy hozzáférést szerzett Gaia kamerarendszeréhez, és épp a planétásokat nézi. Ez megmagyarázza, hogy az első részben honnan volt olyan jól értesült. Nem derül ki, hogy Gaia tudatta-e a gyerekekkel, hogy valaki más is hozzáfér a mindent látó rendszeréhez, de az, hogy 3 rész óta ugyanabban a ruhában vannak, számomra azt feltételezi, hogy nem nagyon mernek zuhanyozni. Ártány közben új példaképet talál a 12 fát kidöntő Süsüben. Ártány nagy örömében megeszik egy pézsmatököt. EGÉSZBEN.

A srácok eközben behatoltak a dzsungelbe, ahol bár nincs kimondva, érződik, hogy Néger és Wheeler az alfahímségre törekszik, így finoman, de tudatosan cinkelni kezdik egymást. A sok gyereket látva Süsü is előjön, remélve hogy itt végre barátokra lelhet, ennyien csak nem kosarazzák ki. Süsü beszélgetni akar, de az otromba planétások még be sem mutatkoznak. Mikor a sárkány eltüsszenti magát az erdő kigyullad. Ajjaj. Süsü el is szalad gyorsan vízért. Gí megpróbálja eloltani a tüzet vízzel, de nem sikerül neki. Gyanítom átfut az agyán, hogy minek egy vízgyűrű, ha nem lehet vele eloltani egy szaros erdőtüzet, illetve, hogy ilyenkor miért nem Gaia gályázik (höhöhö), miért a gyerekeknek kell az égő erdőben szerencsétlenkedni. Néger is megpróbálkozik a szokásossal, megrepeszti a földet. Igazából nekem ez is elég szar gyűrűnek tűnik, mert Néger vagy egy hegyet növeszt, vagy megrepeszti a földet. Ennyit tud, de ezt minden részben. Egy werkfilmben egyébként Néger elmondja, hogy 4 órás másodállásban építkezéseken segít a földmunkákban, mert a planétaságból nem tud megélni. Linka a Szovjetunióból defetizmusáról tesz tanúbizonyságot, így ahelyett hogy bepróbálkozna a tűz elfújásával inkább csak szomorkodik. "Túl nagy a tűz, nem tudjuk már megfékezni" mondja kétségbeesve. Ja, hát ilyen hozzáállással. Ha az elvtársaid ilyet mondtak volna anno Sztálingrádnál, már lőtte is volna őket az NKVD. Gorbacsov idején úgy tűnik már mindent lehet. Gínek eszébe jut, hogy idézzék meg a kapitányt. Mivel még csak a 7. percnél járunk ez nem sok jót sejtet a későbbiekre nézve. A kapitány szerintem minden rekordját megdöntötte, hiszen megidézése után 25 egész másodpercet kibírt, hogy ne beszéljen magában. Bráfó!

Kiemelném a kapitány következő mondatait: "Egy kis erőpróba! Sikerül-e megváltoztatnom a folyó sodrásának irányát?".... .... .... Remélem átérzitek a döbbenetemet. A környezetvédő kapitány szovjet módszereket próbálna ki egy thaiföldi folyón. Nem mutatják a gyerekeket, de gyanítom az ötlet csak Linkának a Szovjetunióból tetszik igazán. Bár Thaiföld történelme során sikeresen megúszta a kommunizmust, a kapitány azért megpróbál hozni egy kis ízelítőt. Gaia, remélem ezt látod a hülye kis TV-den. A kapitány következő "poénja" akkor sül el, amikor valami földalatti alagúton odatereli a folyót a tűzhöz. Szó szerint az "és most jöjjön egy nagy közös zuhanyozás" mondat hangzik el. Valószínűleg nem viccelődne ilyesmivel, ha tudná, hogy a gyerekek 3 rész óta ugyanabban a ruhában vannak.

A kapitány eloltja a tüzet, aztán le is lép gyorsan. Mi legyen az elterelt folyóval? - Leszarom.; Mi lesz így a thaiföldi vízerőművekkel? - Nem az én bajom. ; Ki keresi meg Süsüt? - Hol érdekel? Csak megjegyzem, hogy manapság Thaiföld energiatermelésének kb 7%-át adják a vízerőművek. Nyilván a sorozat idején ez még kevesebb volt, de attól még elég pöcs dolog megfordítgatni a folyók folyásirányát aztán úgy hagyni, ezzel használhatatlanná téve az erőműveket.

Miután a kapitány lelép, a gyerekek kibeszélik a háta mögött, aztán Gí javaslatára párosával elmennek megkeresni a sárkányt...éjszaka. Néger szemében felcsillan a remény, hogy talán Gível kerül párba, aztán ebből még akármi is lehet, de a következő jelenetben láthattuk, hogy Gí thai sráccal ment, Wheeler kapta Linkát a Szovjetunióból, és hát igen. Négert Matival verte meg a sors. Most Mati szeme csillog az örömtől. Amekkora szerencsétlen Néger, akkora mákja volt Wheelernek, aki azonnal ki is használja a helyzetet és rámozdul Linkára a Szovjetunióból. A romantikát Süsü zavarja meg. Jajj Süsü!

A hidegháborús Rómeó és Júlia története futással folytatódik, de ez a szakasz hamar véget is ér, mert Linka a Szovjetúnióból felbukik a fák gyökerében. A lány nem akar tovább menni, mert elmondása szerint beszorult a lába, de igazából rohadtul nem. Wheler odamegy segíteni, de az egészet szerintem azért csinálták, hogy ha már smárolni nem tudtak, akkor legalább a lány lába meg legyen fogdosva jól. Süsü egyébként valószínű csupán az allergia gyógyszerét keresi, mert folyton tüsszög, és felgyújt mindent. Wheeler próbál fakítani a lány előtt, ezért csúnyán beszól Süsünek "Megmutassam otthon nálunk mit szoktam csinálni a magadfajtákkal?", majd (szar szóvicc alert) rátüzel a gyűrűjével (/szar szóvicc alert). Wheeler itt biztosan hazudik, hiszen 1. Ha Brookylnban találkozott volna sárkánnyal, akkor nem parázna ennyire 2. Brooklynban még nem volt gyűrűje, tehát ott biztos nem gyújtogatta a sárkányokat. Most így eszembe jutott az a kérdés is, hogy ha a srácok nem voltak otthon mióta planétások, nem hiányoznak a szülőknek? Ha a többiek nem is, Néger biztos hiányzik, mert nem fejezte be a vetést. Lehet hogy a faluja emiatt éhen hal, de hát Néger YOLO-ban nyomja, ha most lehet elmenni planétásnak, akkor most kell. Wheeler aztán eltereli a sárkányt a lánytól, de tanulva a kapitánytól ő is folyamatosan pofázik közben, ahelyett, hogy a lába elé nézne. Bele is esik egy krokodilokkal teli tóba. Megjegyezném a cipője még mindig nincs bekötve. Süsü a szájába veszi Wheelert, de nem eszi meg, mert kedves.

Közben megérkezik a helyszínre Ártány alacsony láthatóságú rikító pink repülőjével. Kár hogy ezt Mati nem látta. Ártány repülés közben leteszi a gépet a vízre, és felveszi Süsüt. Mi folyik itt? A gyerekek keresni kezdik Wheelert, Ártány pedig repülőjével elbújik egy thai templomba. Namost Süsü a gyerekekhez méretéből kiindulva valószínűleg kb. 50 méter magas, de simán befért Ártány gépébe aminek magassága ezek alapján minimum 70m. Ha a gép hasonló arányokkal bír mint például egy Boeing 777-es, akkor ártány gépe 240 méter hosszú, és 243 méter széles, valamint tudományos kifejezéssel élve: kurvanehéz. Földünk legnagyobb repülője az An-225-ös ennek kb a negyede mindkét paramétert (szélesség, hosszúság) tekintve. Az An-225-nek közel 4 km-es leszállópályára van szüksége, gyanítom ártány gépe is legalább ekkorát igényel. Tehát mint mondtam Ártány gépe berepül egy templomba, ahol elbújik. Mivel a képen nem volt banán, ezért a gépet kell viszonyítási alapnak vennünk. Ezek alapján a templom ajtaja kb. 350 méter magas, és 300 méter széles. Ezen a párizsi Eiffel-tornyot simán be lehetne tolni. És ez még csak az ajtó. Mint már említettem a templom hossza minimum 4 km kell hogy legyen, hogy racionális legyen ez a jelenet. Ismét két kérdés merülhet fel bennünk: a.) Ártány miért épít mindig ilyen bazi nagy gépeket marha sok pénzért, ahelyett, hogy maradna a seggén, enné a pézsmatököt és egyszerűen élvezné a pénzét, amiből nem épít hülyeségeket. b.) Ha már Ártány ilyen vállalkozó szellemű hogy valamit csinálni akar, akkor miért nem az egyszerű módját választja, hogy beregisztrál egy szállítmányozási vállalatot és nagyon nagy, nagyon nehéz dolgokat szállít a nagyon nagy repülőjével legálisan, sok pénzért, kerülve a bajt? Ártány, hülye vagy?

A következő jelenetben minden magyar ember gyermekkora hatalmas gyomrost kap: kiderül hogy Süsü egy robot, akit Ártány épített.

Hagyok időt. ...
...
...
...
...
...


Tehát Ártány épített a repülője mellé egy Süsü-robotot, hogy elijessze a Thai lakosságot, sőt mivel ilyen jól végzi a dolgát, még hozatni is akar néhányat. Mennyi pénze van ennek a faszinak? Sőt. Mennyi pénze VOLT, mielőtt elkezdett ilyeneket építeni? Egyébként Süsüvel földet is bányásztatnak, amit a hasában behoz a templomba. Ártány, ha föld kell, kérd meg Négert, ő megoldja olcsóbban. Wheeler emberkedik, hogy úgy sem sikerül Ártánynak végigvinnie a tervét, mert a planétások majd kiszabadítják. Ártány úgy véli, ez nem fog megtörténni, mert nem tudják hol van. Igazából csak annyi a dolguk, hogy megkeressék a 4 km2 alapterületű templomot, ami valószínűleg bármilyen térképen jelölve van. A srácok persze más vonalon indulnak el, megtalálják Süsü lábnyomát, ami a tóba vezet. Gí kap az alkalmon, hiszen ha van egy baromi nagy sárkány a tóban akkor a legjobb amit tehet, hogy ruhástól a vízbe ugrik, és megkeresi azt. Gí 6 másodperc után szembetalálkozik a krokodilokkal, szóval felhúzza a nyúlcipőt. Linka a Szovjetunióból segít elzavarni a krokodilokat egy határozott "draszvujtye tavaris" kiáltás és a szél segítségével, amíg Néger inkább csak a vizespólóban gyönyörködik, Mati meg Négerben.

10 másodperc sem telik el, Mati egy AstroTV-s/Warg performansz után kijelenti, hogy a krokodilok eltűntek. A Darwin-díjra hajtó Gí ismét beleugrik a vízbe. A lány a víz alatt is talál egy lábnyomot, amit sietve el is újságol pajtásainak (és hát Mati is hallotta). Ezt követően Mati "telepatikus" képességeit kihasználva próbál Wheeler nyomára akadni. Ez nagyon fontos lenne a fiúnak, hiszen azt reméli ha megmentené brooklyni kollégáját talán össze jöhetne vele valami. Mati felejtsd el! A csapatban csak te vagy homo. Egyébként megfigyelhetjük, hogy Mati egy számító kis dög, hiszen kezdhette volna a telepátiával az egész keresést, de ugye ha Gível történt volna valami a vízben, akkor Négert lehetett volna vigasztalni a veszteség miatt. Mati egyébként itt lenyom egy tényleg nagyon AsztroTV-s szöveget, csodálkozom, hogy nem kéri el a többiektől 485 Ft/perces tarifát. Thai srác megkérdezi, hogy nem-e véletlen egy romos templomban van Wheeler. Mati bár azt mondta, hogy nem látta csak érezte, simán rámondja, hogy de. Már csak egy romos templomot kell megtalálni Thaiföldön, a romos templomok hazájában. A gyerekeknek ez csemege.

Úgy tűnik Ártányéknak maradt az első részből némi olajuk, mert a következő jelenetben épp Süsüt tankolják, hogy még több földet tudjon hozni. De jó is lesz, még 30 köbméter föld. Ártány, gazdag leszel, most már biztos.  A gyerek eközben beeveznek (tudom, hogy ezt itt most félreolvastátok kis huncutok) egy csónakkal a kép közepére miközben a templomot... illetve "A Templomot" takaró hegy odébbúszik. WTF? Mati ismét hozza az médiumos rizsát. Szerintem az epizód végén azért kiszámláz majd. A srácok megpróbálnak nem szólni Matihoz, nehogy a fiú azt további biztatásnak, vagy érdeklődésnek fogja fel. Thai srác bepróbálkozik egy újabb vizespólóztatátssal, és "véletlenül" megemlíti, hogy "a legenda szerint létezik egy vízalatti bejárat". A terv működik, Gí már a vízben is van. Néger ezt egy "Not Bad" arckifejezéssel nyugtázza, de sajnos ezt már nem mutatja a kamera.

Mindezek után láthatjuk, ahogy Ártány az órai pézsmatök kvótáját meríti ki, miközben kollégája a kamerarendszeren meglátja a közeledő gyerekeket. Ha már itt vannak, küldjük rájuk Süsüt - egyeznek meg Ártányék. Gí ez idő alatt megtalálja a vízalatti bejáratot, ami tényleg létezik. A lány a partra érve úgy néz ki, mintha egy meszesgödörből és/vagy pornófilmből mászott volna ki: ruhája, haja csupa fehér folt. Wheeler próbálja összetörni Ártányék lelkesedését "Kár a gőzért, úgyis fény derül a turpisságotokra" szövegével. Ártány visszavág, hogy "Apám, neked jósnőnek kellett volna menned". Úgy látszik, nem tudja, hogy a planétások közt van már egy ilyen. Gí kiszabadítja a megkötözött Wheelert, majd a Hülye Járások Minisztériumában elrendelt járással megpróbálják elhagyni a szobát. Jobban jártak volna egy egyszerű futással, mert így Ártány észrevette őket. Gí nem esik pánikba, inkább elárasztja az egész termet. Wheeler poénkodik, hogy "úgyis rájuk fért már a tisztálkodás". Bagoly mondja verébnek. Amikor a víz eléri Wheelret, a fiú kicsit megijed, hogy most akkor ő is tiszta lesz. Itt aztán nem teljesen világos, hogy mi történik, de a templom melletti csatornafedőn keresztül Gí és Wheeler kijut a templomból. Hogy hogyan kerül egy ősi, romos templomhoz csatornafedő? Nem tudom. A frissen szabadult kölykök ismét találkoznak barátaikkal és Matival. A nagyölelést Süsü zavarja meg, aki azóta se talált sem vackort, sem allergiagyógyszert, tehát az erdő ismét lángol. Szegény Süsü sugárban hányja a tüzet. A gyerekek megidézik ismét a kapitányt, ezt neki is látnia kell. A piros fecskében repkedő kapitánynak láthatóan Mati örül a legjobban.

A kapitány hirtelen kötéllé változik (!) majd megkötözi Süsüt. Itt azért hiányoltam egy "Hüpp-hüpp Barbatrükk" kiáltást, hogy őszinte legyek. A kapitány hirtelen ás egy cirka 300 méter mély üreget, amibe belöki Süsüt. Valahogy Ártányék is partra vetődnek, majd elszaladnak gyalog. Itt hagyják a repülőt? Komolyan?

Az epizód vége felé közeledve a kapitány már majdnem értelmes dolgokat is csinál. A szarrá tört, 50 méter magas Süsüt újrahasznosítja, és vetőgépet készít belőle. Egyet. A kapitány cinizmusát jól jellemzi, hogy egy olyan területen, ahol már megállapították, hogy semmi nem fog megteremni egy vetőgépet hagy az embereknek (meg persze megfordított sodrású folyót). Thai srác azért lelkes, de valószínű, hogy amint elmennek a planétások, a falusiak olyan gyorsan eladják a vetőgépet, mint a borsodi cigányok a naposcsibe program keretében kapott csibéket.

Az epilógusban a thai lakosok megköszönik a gyerekeknek, hogy tönkre vágták Süsüt, és adtak cserébe egy vetőgépet (amit egyébként már most nem látni sehol). Gí viszonozva a kedvességet, egy pirossal összemosott fehér (magyarul rózsaszín) planétás pólót ad thai srácnak. A gyerek próbál úgy tenni mint ha örülne, de valószínűleg arra számított, hogy mást kap majd Gítől. Mati mindenesetre irigykedve nézi a rózsaszín pólót, és előre lehet tudni, hogy a hazaúton csak arról fog kérdezgetni, hogy hány fokon sikerült véletlen összemosni a pólót. Linka a Szovjetunióból az epizód végén már kicsit hűvösebb Wheelerrel, amit a fiú nem tud hova tenni.

Egyébként a kapitány a megfordított folyók mellett a 300 méter mély üreget is otthagyta a falusiaknak, aminek legalább annyira örülhetnek mint a vetőgépnek. Imre és Bubalus hol létéről még mindig nem tudunk semmit, de remélem nem esett bajuk.  

A Bölcsességek résznél Néger egy újabb területről állapítja meg, hogy itt nem fog semmi nőni. Hát ha rajtad múlna, úgy tűnik sehol nem volna mezőgazdaság. A srácok még megbeszélik, hogy a bányászat tönkre vágja a természetet, ezért ha lehet, akkor hasznosíts újra, hogy annyival is kevesebbet kelljen bányászni. Ez szép és jó, de Thaiföldön valószínűleg energiát fognak inkább termelni a szemét elégetésével, mert "Valaki" megfordította a folyó sodrását, jelentős áramtermelő kapacitástól fosztva meg az országot. Köszi kapitány!

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr26522313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása