Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E07
2014. július 30. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E07

Természetfilmesen kezdjük a részt, csupa állat mindenhol, nagyon Afrika. A vad orrszarvú épp a  fehér madarak élőhelyét teszi tönkre legeléssel, így a madár menekülni kényszerül, de nem derül ki, hogy végül mi történik vele. Nem sokkal később láthatjuk, hogy a vérben forgó szemű kiselefánt egy pillangót akar elpusztítani. Érdekesség, hogy minden állatot vajúdó fókák szinkronizáltak. A kiselefánt magyarhanga Jenny a fóka. A kiselefánt (mostantól Hapci, mert később így fogják hívni. Én szívesebben hívtam volna Robinak, de az élet nem kívánságműsor) egy rövid időre elveszti célpontját, de aztán újra megtalálja, és új erővel veti bele magát a hajszába. Az elefántszülők büszkén összekacsintanak. "Igazi gyilkost hoztunk létre Matild" - mondja Elek az elefántapa.

A tökéletes idillt az zavarja meg, hogy megérkezik két simabőrű repülő autókon. Egyikük a Vin Disel és Freddy Mercury keresztezéséből megszületett Kopasz Argosz; a másikuk Baló, a néger, aki jelezve hogy milyen kemény három csontot fűzött a nyakláncára. A repülő autó zúgásától nem hallatszik pontosan, hogy Cooliot, vagy Puff Daddyt hallgat, de ránézésre ebben a stílusban mozog. Sokat elmond mindkettejükről, hogy a járművük oldalán elhelyezett uzsonnás dobozokon nem kevesebb mint 13 elefántos matrica van. Nagy fogyasztók mindketten.


Argoszról már az epizód elején kiderül, hogy nagyon rossz a szeme, mert az 50 méterre lévő elefántcsordát (ami 3 egyedből áll) távcsővel keresi. Miután a gyengén látó Argosz kis híján elgázolja az elefántokat, inkább Balóra bízza a feladatot, hogy szállítsa az állatokat a telepre. Baló elkezdi terelni az ormányosokat a járművével. (A szinkronizáló fókák valószínűleg hamarosan megkezdik a szülést, mert egyre idegesítőbb hangon szólalnak meg az elefántok. Nyomd Jenny! Nyomd!) Baló az elcsatangolt kiselefántot akarja visszaterelni a többi állathoz, amikor Matild az anyaelefánt is csatlakozni akar gyermekéhez. Baló szereti a kihívásokat, így nem engedi, hogy anya és gyermeke találkozzanak, ami által egyszerre lehetne terelni a kettőt. Ő külön akarja terelni őket. Ennyire kemény.

Időközben megtudjuk, hogy a két férfi Rabló Lórinak dolgozik. Namármost. Ha a rajzfilmben egy gonosz szereplőt akarunk kreálni nem tudom mennyire jó ötlet becézni őket. Legyen akkor inkább Rabló Lóránt úr, vagy valami. Bár ez sem túl félelmetes. Várom, hogy a következő részekben felbukkanjon Orvvadász Oszi, Pazarló Petya, Szennyező Szili, Csernobil Csabó, Mocskos Matyi és a többiek is. Ennél ijesztőbb neveket minek, meg hova?

Hapci közben meglóg, és beáll a tó közepére sírni. Ő így oldja meg a problémákat, na. A következő képeken láthatjuk az elefántfeldolgozó üzemet, ahol a vendégmunkások azért kapják a fizetést, hogy elefánt agyarakat szorítanak be a satuba. Maradjon köztünk, de van azért egy sanda gyanúm, hogy a munkások rohadtul nem csinálnak semmit egész nap, de amikor meglátták, hogy vágóképek készülnek róluk kétségbeesésükben próbáltak munkát imitálni, és ebből született a teljesen értelmetlen agyar satuzás ötlete.

Láthatjuk a nagyon boldog Rabló Lórit (jó ég, még leírni is kellemetlen), aki örül az újabb elefánt szállítmánynak, hiszen az a terve, hogy az elefántcsontokból majd meggazdagodik. Itt visszautalnék pár perccel korábbra , ahol említettem, hogy repülő autókkal közlekednek Lóri emberei. Lóri ennél már csak akkor lehetne boldogabb, ha kapna valakitől egy lexikont, és megmutatnák neki a szabadalom szócikket, amitől talán rájönne, hogy a repülő autókból is meg tudna gazdagodni. Ha már nyitva van a lexikon érdemes megnézni a jó ízlés kifejezést is, hiszen Lóri öltözéke egy 1-10-ig tartó "Mennyire ciki a ruhám?" skálán stabil 13,5-es.

A következő jelenetben már a planétások főhadiszállását láthatjuk. Linka a Szovjetunióból épp egy kínaipiacos ember-fehérmadár fordítót tesztel, amire az Afrikából, a pusztító orrszarvú elől elmenekülő fehér madár reagál egyedül. Gyanítom, hogy a madár azért repült oda a szovjet lányhoz, mert az Afrika óta tartó repülése során elfáradt, és bárhova máshova is leszállt volna, ha szárazföldet talál. Külön kiemelném, hogy a planétások átöltöztek. Ezúttal fürdőruhában csodálhatjuk meg őket. A háttérben megjelenik a szörföző Wheeler és Mati. Wheeler épp azt kérdezi Matitól, hogy mit venne egy lánynak szülinapjára, ha tetszeni akarna neki.Ezen a ponton nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy Wheeler ostoba, és nem esett még le neki, hogy Mati nem nagyon kerül olyan helyzetbe, hogy egy lánynak akar tetszeni, vagy egy zseni, mert tudja, hogy feltehetőleg Matinak van itt leginkább lányos gondolkodása a lányokon kívül. Mati féltékenykedve megkérdezi, hogy most konkrétan Linkára a Szovjetunióból gondol? Wheeler bevallja, hogy igen. Mati itt épp kezdené a felsorolást, a szája mára Vodka szót formázza, de ekkor megjelenik Gaia hologramja és félbeszakítja a csevegést. A nő jelzi, hogy eksön van, irány az eligazítás. Mati a számító dög, ekkor észreveszi, hogy Linka a Szovjetunióból figyeli őket, így beborítja magukat a vízbe, hogy Wheeler beégjen a lány előtt. "Ha az enyém nem lehet, másé se legyen" - gondolja a brazil. Mati csak azzal nem számolt, hogy lehet, hogy Linkának a Szovjetunióból bejön a fürdés, és a nem bűzölgő test.

Az eligazításon Gaia vázolja a helyzetet: "Elefántcsordák százait halomra öldösi egy kegyetlen banda" - mondja a nő, és közben természetesen láthatjuk is mindezt a kamerarendszerén keresztül. Megtudjuk, hogy RablóLóri annyira durva, hogy még az elefántok is tehetetlenek ellene. Négernek fél perc tévézés után esik le, hogy ha vannak négerek, elefántok, meg tipikus afrikai táj, akkor ez "ott van nálunk, otthon, Afrikában". Gaia a maga különös megnyugtató módján előadja Négernek, hogy igen ez Afrika, ahol az elefántok nem sokára kipusztulnak, ha nem állítják meg RablóLórit. "De hát elefántok nélkül mivé lenne Afrika" - teszi fel a kérdést Néger. Néger, akkor bizony a trópusi betegségekkel, éhezéssel, sivatagokkal, négerekkel és elefántokkal teli kontinens már csak egy trópusi betegségekkel, éhezéssel, sivatagokkal, és négerekkel teli kontinenssé válna. Gaia megmutatja a TV-jén, hogy mi lenne ha. Gaianak mióta vannak jövőbeli/alternatív valóságbeli felvételei? Amúgy Gaia szerint az elefántok nélkül Afrika egy kopár, elefántcsontokkal borított, forgószelekkel teli földrész lenne. Igazából nem teljesen kerek, hogy ha az elefántokat a csontjaikért ölik, akkor Gaia jövőképében miért maradnak meg az elefántokból épp a csontvázak, de voltak már cifrább kérdések is a sorozat történetében, szóval úgy gondolom felesleges ezen leakadni.

A következő jelenetben a kölykök már át is értek Afrikába, de ezúttal nem repülőgéppel, hanem egy ugyanolyan formavilágú helikopterrel. Nem derül ki, hogy ez A repülő, csak átalakították, vagy ez egy teljesen külön gép. Kár, mert engem érdekelt volna, hogy mennyi és milyen felszerelése van Gaianak. A gépen Wheeler örömmel újságolja Matinak, hogy rájött, hogy mit kell vennie Linkának a Szovjetunióból. Mati ráförmed az amerikai gyerekre hogy "Inkább Lóri miatt aggódj, nem pedig holmi lányok miatt". Hangjában némi féltékenységet vélek felfedezni. Wheeler nagy ötlete, hogy elefántcsont-nyakláncot szerez a lánynak. Gratulálok Wheeler! Gaia elküld Afrikába, hogy állítsátok meg az elefántvadászt, valamint melletted ül Néger, és neked pont ez jut eszedbe. Bráfó! Néger egyébként nem hagyja szó nélkül, de Wheeler letereli, hogy nyugi, itt a legolcsóbb. A verekedést az akadályozza meg, hogy Gí szar pilóta, és össze-vissza rázza a gépet.

Vártam volna még Wheelertől pár bunkó ajándékötletet, ha már így belekezdett.

-"Tessék néger, vettem neked egy bilincset, úgy tudom a népednél ez népi viselet"
-"Tessék Gí, kapsz tőlem egy napszemüveget, mert látom mindig hunyorogsz"
-"Tessék Mati egy takaró, kicsit lehet hogy fertőzött, de ez legutóbb sem zavarta a fajtádat. Adok mellé egy Cortez akciófgurát is."

A srácok meglátják, hogy Argosz és Baló épp elefántokat terel a repülő autókkal. Úgy döntenek be kell avatkozniuk. Kicsit különös számomra, hogy senki nem lepődik meg azon, hogy ezeknek REPÜLŐ AUTÓIK vannak. Kopasz Argosz méltó padawanja lenne a kapitánynak, mert ő is magában beszél. Najó igazából ő az alatta masírozó elefántokhoz beszél, de a zúgó géptől, a 15 méteres távolságtól, és legfőképp a nyelvbéli eltérések miatt tuti nem értik, szóval szinte olyan, mintha magában beszélne. Sőt, amilyen szar a szeme, abban sem vagyok biztos, hogy Argosz tudja, hogy alatta vannak az elefántok. Gí tehát megpróbál beleszállni Argosz gépébe, kockáztatva mindannyiuk halálát, de nem sikerül, így nagy üldözés veszi kezdetét. A lassú felfogású Wheeler az üldözés közben bekiabálja Gínek, hogy "Gyerünk Gí, vond magadra a figyelmét!". Wheeler nem tudom hol voltál az elmúlt másodpercekben, de épp üldözés folyik. Észrevettek benneteket. Veletek foglalkoznak. Mit akarsz ennél többet? Ezen a ponton felmerült bennem az a kérdés is, hogy Wheeler miért nem lövi ki egyszerűen a két járművet a tűzgyűrűje segítségével? Mit kell ezzel ennyit szarakodni?

Néger közben észreveszi, hogy egy elefánt belesétált egy csapdába, ami valójában egy jól látható 10x5x3 méteres gödör. Nem akarok szívtelennek tűnni, de az az állat, aki ebbe belesétál valószínűleg nem rendelkezik annyi túlélési ösztönnel, hogy a szabadban túléljen, lehet, hogy jobb volna róla lemondani, és a többieket menteni. Nem? Oké, csak egy ötlet volt. A gép leszáll, a néger pedig már ugrik is ki, hogy kiabálja hogy "föld". Nem tudom a gyűrű hogy dönti el, hogy ez a "föld" kiáltás most a hegy növesztős, vagy a repesztős? Néger egyáltalán tudja, vagy csak 50-50 alapon mondta be, és reménykedett, hogy most a hegynövesztés lesz? Mindenesetre most szerencséje volt, az elefánt kijutott a gödörből, majd egyből találkozott elefánttársai megvető "Mekkora balfék vagy!" pillantásaival. Négernek viszont örülnek kollégái, megdicsérik milyen ügyes volt. A kompozíciójuk viszont olyan, mintha egy értelmi sérültekből álló csoportot toborzott volna Gaia. Linka a Szovjetunióból kattanásig felhúzott rövidnadrágban; Wheeler a szokásos félig betűrt pólóval, hosszúnadrágban (igen, Afrikában);Gí szintén kattanásig felhúzott sortban, de neki meg a gombot nem sikerült begombolni a nadrágon. Fájó kimondani, de Mati volt négyük közül az egyetlen, akinek sikerült rendesen felöltözni. A gyerekek mozgása is hagy némi kívánnivalót maga után. Mati masinisztának képzeli magát, aki éppen kürtöl, Linka a Szovjetunióból valamilyen láthatatlan ablakot mos épp, Gí mozgásképtelen, Wheelerre meg nem is tudom mit mondjak annyira szerencsétlen és természetellenes a mozgása.

Amint Néger kiszabadítja az elefántot, Argosz és Baló visszatér. Nem tudom, hogy jutott egyáltalán a gyerekek eszébe, hogy egy üldözés közepén kezdjenek el állaot menteni, ahelyett, hogy előbb leszámolnának a gonoszokkal. Na szóval a rosszfiúk gépeikkel letörik a planétás helikopter rotorját, ami így használhatatlanná válik. Nem tudom, hogy ez mennyire volt szándékos és mennyire volt Argosz rövidlátásának köszönhető, de már mindegy is. Mennyivel jobb lett volna megint a sima repülőt hozni, ugyeugye? Néger próbálja testével védelmezni az elefántokat, de nem sokat ér. Az sem derül ki, hogy mi elől akarta megvédeni őket. Nehogy megint tereljék őket?

A srácok végső elkeseredésükben úgy döntenek, hogy a magában beszélő Argosszal, csak a magában beszélő kapitány veheti fel a harcot, így megidézik a hőst. Nem akarok gyanúsítgatni, de a szemfüleseknek ennél a résznél feltűnhetett, hogy a kapitány elhagyta a piros térdig érő csizmáját, és Mati feltűnően kerüli a szemkontaktust. Felmerül tehát a kérdés, kinél van a csizma?

Amíg a kapitány repked, az elefántok a gyerekekre rontanak. Néger próbálja megállítani őket a folytonos "Állj!, Állj!" kiáltásokkal, de az elefántokat ez nem nagyon érdekli. A kapitány gyorsan kapcsolt és megmenti Négert, az utána loholó ormányostól. Ezt követően a kapitány forgószéllé változik, és elnyeli Argosz és Baló repülő autóját. Baló nagyon bölcsen azt mondja, hogy "Ki akarok szállni!". Igen valószínűleg jobban járnál, ha úgy forognál több száz km/h-s sebességgel, hogy még bukókeret sincs körülötted. Retard! Óriási véletlen, hogy Baló álma végül valóra válik, kiesik járművéből és a földre huppan. Csodával határos módon túl is éli. A forgószél/kapitány az időközben megüresedett repülő autókat ismeretlen helyre hajítja. Nyilvánvalóan egy repülő autó nem számít veszélyes-hulladéknak, bármelyik afrikai szavannán jó helye van. A kapitány biztonságba helyezi a már így is rémült elefántokat úgy, hogy forgószél alakjában a levegőbe emeli őket. Hogy ezután hova kerülnek az elefántok az nem derül ki.

A gyerekek nagyon elszánttá válnak, elhatározzák, hogy megkeresik és elpusztítják RablóLóri telepét. Honnan tudjátok, hogy merre kell menni? A planétások tehát random elindulnak, és átkelnek egy erdőn. Az erdőben találnak egy bokrot, amit Linka a Szovjetunióból nem ismer fel. "Mi az ott?" - kérdezi a  lány. Kedves Linka a Szovjetunióból, az bizony egy bokor. Kemény gyerekkorod lehetett a tundrán, ha kb 16-18 éves korodban találkozol először bokorral. Wheeler is bizonyítja, hogy a betondzsungelben nőtt fel, ő sem teljesen biztos a dologban, ezért megkérdezi a bokrot, hogy "Ki vagy? Válaszolj!". Drámai fordulat lenne, ha a bokor megszólalna, hogy "Én vagyok a bokor ti hülyék!", de a türelmetlen Wheeler nem vár a válaszra, helyette már tűzzel fenyegeti az ártatlan növényt. Linka a Szovjetunióból nem hagyja a dolgot, hiszen új fajta élőlénnyel találkozott, személyesen akarja elpusztítani azt. A lány odamegy és kitépi a bokrot. (Aki nem nézi a videót az olvasással párhuzamosan, az kérem hogy most indítsa el az Amazing Grace-t, így tisztelegve a bokor előtt. Itt a link) Ennyi volt bokor. Jó volt amíg tartott, de egyszer mindenki elpusztul. Ég veled, hiányozni fogsz!

Alig jutunk túl a megrázkódtatáson máris szembesülünk a ténnyel, hogy Hapci ott bujkált Bokor mögött. Hatalmas szerencséje, hogy Linka a Szovjetunióból már látott elefántot, így neki ma nem kell elpusztulnia. Mati egyből odamegy a rémült állathoz és simogatni kezdi hosszú, vastag ormányát. Mati az Isten szerelmére, ez egy rajzfilm! A dél-amerikai fiú ezután gondolatolvas az elefántban. A következő információkat nyeri ki belőle: "Veszély az égből, gonosz emberek, a mamája eltűnt". Ebből Mati azt szűri le, hogy RablóLóri elfogta kiselefánt anyját. Ha a srácok kicsit önkritikusabbak lennének, akkor feltűnne nekik, hogy ők is az égből jöttek, ők is lehetnek gonosz emberek, és az elefánt mamája valóban eltűnt. Nem tudom, hogy a kiselefánt kire gondolt, a fölötte méterekkel repkedő Argoszra és Balóra, vagy a helikopterrel érkező, menedékhelyét a bokrot elpusztító, majd az ormányát abúzáló, és őt magát körülálló planétásokra. Nehéz kérdés. Végső kétségbeesésében kiselefánt megpróbálja összeroppantani Mati vállát, de a fiú lefordul a támadás elől. Elúszott az utolsó lehetőség Hapci. A jelenet végén láthatjuk, hogy Baló mindezt végignézte.Húha.

Helyszínváltás után láthatjuk RablóLóri telepét, és a mellette felhalmozott elefántcsontvázakat. Miért nem használod fel Lóri? Akkor minek az elefánt? Lóri ráparancsol embereire, hogy véget kell vetni a planétások gáncsoskodásának, hozzák a ZÚZÓGÉPET. Nem derül ki, hogy egy elefántvadásznak miért van zúzógépe. A zúzógép egyébként egy fordítva álló, lánctalpas kukásautó látszatát kelti. Lóri átvág a géppel az erdőn, és egyből megtalálja  a véletlenszerű irányba elinduló gyerekeket, akiket üldözni is kezd, ha már így hozta a sors. Néger gondol egy nagyot, és megrepeszti a földet a zúzógép előtt. A gép aláhull, úgy tűnik a planétások nyertek. Ja bocs, nem. A zúzógép a függőleges szakadékon visszajön a felszínre. Remélem figyeljük, hogy RablóLórinak milyen járműtechnikai megoldásai vannak, a kis hülye mégis elefántokból akar megélni. Srácok, legközelebb ne a kapitányt idézzétek már meg, hanem valakit, aki a szabadalmakról, jogdíjakról, meg az ésszerű vállalkozásokról felvilágosítja a gonosztevőket. Ártánnyal meg RablóLórival egyből nem kéne foglalkozni ezután.

A gyerekek beszaladnak egy barlangba, amiről amint lecsukódik egy rács, kiderül hogy csapda. Mati meg is állapítja gyorsan "Ez egy csapda". "Gratulálok, valóban" - válaszolja Lóri (de akár én is mondhatnám), aki nem tudom hogy hallotta meg a zúzógép kabinjában a fiú megállapítását. Wheeler végre használja az eszét és meg akarja olvasztani a barlang bejáratánál lévő rácsot. Lóri elveszi a kedvét, amikor elárulja neki, hogy a rács tűzálló, sőt bónuszként egy még nagyobb fémajtót is rájuk csuk. Nesze sötétség! Nem tudom a kivitelezők megkérdezték-e Lórit, hogy minek tűzálló ajtó egy vélhetően elefántok elfogására készült csapdához. Ha az egyik elefántnál épp van egy lángvágó nehogy megszökjenek? WTF Lóri?

Ebben a pillanatban megérkezik a helyszínre Argosz és Baló is. Lóri teljesen reálisan azzal kezdi a beszélgetést, hogy tájékoztatja embereit, hogy a repülő autók ára bizony le lesz vonva a fizuból. Baló bepróbálkozik a "Hogyan etessem így a családomat?" rizsával, de Lórit ez teljesen hidegen hagyja. Argosz új feladatot kap, el kell tüntetnie Lóri szeme elől a planétásokat. Mivel a gyerekek a barlangban vannak, Lóri meg nem, ezért Argosznak igazából semmi dolga nincs. Nem úgy Balónak, akinek be kell pótolnia az elefántbeszerzésben bekövetkező csúszást. Minden elefántot be kell fognia. MINDET! Nem mutatják Argoszt, de valószínűleg már kacskaringós szívószállal issza a málnaszörpöt a zúzógép fülkéjéből, és azon morfondírozik, hogy ilyen gyorsan még sosem végzett el feladatot. Egyébként Lóri hozzáállása bizonyítja, hogy a férfi nem igazán gondol a jövőre, hiszen jobban járna, ha hagyna pár elefántot, akik majd elszaporodnak és biztosítják a későbbi csontutánpótlást, de ő mindet akarja most. Idézzétek már azt a közgáz tanárt srácok!

A következő jelenetben nem igazán fogtam fel, hogy mi történt. Egy a barlangban lévő tóból Gí, Linka és Néger folyót varázsoltak, ami kitörte a több centi vastag fémajtót, de a gyerekek nem fulladtak meg az elárasztott barlangban. Oooookéééé!

Argosz észreveszi, hogy a planétások kiszabadultak, ezért leteszi a szörpöt, és feléjük indul a zúzógéppel. A gyerekek ismét a kapitányt hívják.

A kapitány ezúttal vízcsóvává (van ilyen szó?) változik és belelöki a zúzógépet az árokba, amiből az már egyszer amúgy kijött. A gyerekek ennek úgy örülnek, mintha nem tudnák, hogy 2 perc múlva ismét a felszínen lesz a gép.

A kapitány közben átrepül RablóLóri táborába, ahol Rózsa Györgyöset játszva kiengedi az elefántokat. Bár az "Egyes ajtó nyílj ki!" szöveget még gyengén utánozza egy "Nézzük csak mit találunk az első kapu mögött!" sorral, de kezdésnek nem rossz. A kapitány vállára még kellene egy fekete plüssmacska, meg pár véletlenszerűen elhelyezett Vita-C reklám és teljes Zsákbamacska feeling volna.

Szóval a kapitány kinyitja a kapukat, így az elefántok elszöknek, illetve rátöri az ajtót RablóLórira is. RablóLóri kicsit kába, de egyből az elefántokat, és a bankszámláját sajnálja. Nem tudom, hogy a bankszámlát miért, mert azzal elvileg nem történt semmi. Lórinak egyébként az a legnagyobb büntetés, hogy a kapitány kínosabbnál kínossabb szövegeit kell hallgatnia.

A planétások közben Hapci anyját kezdik keresni. Afrika elég nagy, szóval ez eltarthat egy ideig. Wheeler közben moralizál és rájön, hogy az elefántcsont drágább mint gondolta, mert meg kell érte ölni az állatokat. Mire gondoltál Wheeler, hogy szedik ki anélkül az állatokból? Az erdőben a srácok hirtelen összefutnak Balóval, aki meg akarja szerezni a velük sétáló kiselefántot.

Ekkor filmtörténeti pillanat következik, a planétások az indítékokról érdeklődnek. "De miért testvérem? Miért gyilkolsz elefántokat?" - kérdezi Néger. Ez már a 7. rész, a korább hat epizódban senkit nem kérdeztek meg, hogy miért teszi amit tesz. Biztos vagyok benne, hogy Ártányt is rá lehetne beszélni a légitársaságra egy kis akarással. Miért pont Baló az első akinek érdekel a motivációja? Baló előadja az éhezik a családom, Rabló Lóri meg jól fizet panelt. Mondhatta volna azt is, hogy ő egy neves pillangász, aki azért gyűjti be az elefántokat, mert azok gyilkolják a pillangókat. Erre a gyerekek nem tudnának mit mondani, mert ha azt mondanák, hogy az elefántok fontosabbak, akkor nyilván elég nagy morális dilemmába futnának bele.

Ezután Baló senkitől sem zavartatva kihajtja a gyerekek közül a Hapcit. Legalább tennétek úgy, mint ha meg akarnátok akadályozni! Ismét kiderül, hogy Linka a Szovjetunióból a legértelmesebb közülük, és megkérdezi, amit már én is megkérdeztem: "Ha így folytatjátok nem lesz több elefánt. Akkor mihez kezdtek?". Baló nem gondolkodja túl a kérdést "Majd lesz valahogy" - hangzik a válasza. Néger a segítségét ajánlja Balónak a családja eltartásában, csak ne bántsa az elefántokat. Ártánynak sosem ajánlottak ilyet. Úgy érzem Néger csak azért törődik ennyire Balóval, mert mindketten feketék. Baló egyébként teljesen jogosan elutasítja Néger segítségét. Én sem bíznék meg olyan valakiben, aki egy gyűrű miatt félbehagyja a vetést. Néger nem adja fel, próbálja magát ráerőltetni Balóra, de az nem hagyja magát. Néger szembesül vele, min mehet át napról-napra Mati.

Mindeközben a kapitány épp az egy torony tetején lévő RablóLórival trécsel. Jelezném, hogy az előbb még Lóri egy szakadt ingben állt a kapitány előtt, nem tudom hogy sikerült neki felöltöznie és feljutnia a torony tetejére, illetve ezt miért hagyta a kapitány. De ha már így alakult, miért nem repül fel érte a kapitány és hozza le? Mivel a kapitány nem cselekszik, csak beszél, Rabló Lóri úgy dönt, hogy savas esőt zúdít a nyakába egy slaggal. Ez a savas eső valami fétis ebben a sorozatban? Érdekesség, hogy a savas eső hatalmas lánggal ég, amikor földet ér. Szerintem Lóri csúnyán összekeverte a slagokat. Csuklyás Patkány savas esője rohadtul nem ilyen volt. A következő pillanatban Lóri eltűnik.

A foglyul ejtett kiselefánt közben Balóval sétál az erdőben. Az elefánt összeszedi minden bátorságát, és amikor meglátja, hogy egy csapda van előttük, ormányával átkarolja Balót, hogy a gödörbe vesse őt. Baló félreértelmezi a mozdulatot, azt hiszi, hogy az állat meg akarta menteni. Ekkor Baló úgy dönt, hogy jó útra tér, le vannak szarva a hülye pillangók.

A következő képen már Lórit látjuk menekülni, aki összefut a csodás módon ott termő Balóval. Baló teátrálisan felmond, de a kiselefánt még utoljára megpróbálja eltörni a férfi nyakát. Nem sikerül. Hapci legalább olyan szerencsétlen a gyilkolásban, mint Gí a tűzoltásban, vagy Wheeler a cipőkötésben. Kiselefánt megpróbálkozik még Lóri gerincének megroppantásával is, de persze az sem sikerül.

Ezt követően csatlakozik hozzájuk a kapitány is, akit Baló rávesz, hogy tanítsa meg dolgozni őt, mert nem tudja miből élhetne meg az elefántvadászaton kívül.

A vágás után láthatjuk, hogy a kapitány egy markolós emberhez beszél, és Balónak szólítja azt, bár tisztán látszik, hogy a markolós ember fehér. Néger megállapítja, hogy Baló milyen jó földműves lesz majd, ha beletanul és követi a planétások tanácsát. "Első és egyetlen szabály, ha gyűrűt találsz hagyd a vetést! Ha ez megy akár planétás is lehetsz." - mondhatná egész nyugodtan Néger. Ez mind szép és jó, de nagyon úgy néz ki, hogy Baló már rég lelépett, a markolós meg egy ismeretlen karakter.

Az epilógusban Wheeler hazavezeti a kiselefántot, és rábízza az első szembejövő elefántra. "Nézd csak ott a mamád" - mondja a brooklyni srác, de mivel ő nem látta Matildot, igazából nem tudhatja hogy néz ki. Mindenesetre Hapci beszopja a trükköt, úgy örül, mint ha tényleg az anyját találta volna meg. Örömét már csak egy leölni való pillangó tehetné még teljesebbé. Wheeler elnézést kér Linkától a Szovjetunióból, hogy nem vett neki ajándékot. A lány azt mondja, hogy neki elég ajándék, hogy a kiselefánt megtalálta az anyját, tehát ő is bevette a trükköt. Gondolom a lány azért egy Lenin-rend kitüntetésnek, vagy csak egy üveg vodkának is tudott volna örülni.

A Bölcsességek résznél hallhatjuk a planétásoktól, hogy ne vásároljunk olyasmit ami egy állat életébe kerülhet. Azt hiszem ezzel a mondattal az összes nem vegetáriánus gyerek kikerült a lehetséges planétások köréből. Sőt még a vegetáriánus, de elefántcsont ékszert, vagy szőrmebundát viselő 7-13 évesek is, bár nem tudom belőlük mennyi van.

A DVD-extrás interjúban Argosz elmondja, hogy azért kezdett el Lóriank dolgozni, hogy a fizetéséből elvégeztessen magán egy lézeres szemműtétet, amivel visszanyerhetné látását, de mivel elég vaksi és mindig összetöri a járműveket, jelenleg csak tartozása van Lóri felé, fizetést még nem kapott. Argosz kilátástalan helyzetét jól mutatja, hogy az egész interjú alatt háttal ült a kamerának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr86560713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása