Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E21
2015. március 07. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E21

Népességrobbanás

Az epizód címe Népességrobbanás, amiből azt jósolom, hogy a planétások ismét átlépik hatáskörüket, mert ez nem közvetlenül egy környezeti probléma.

A kezdőjelenetben a planétások céltalanul repkednek egy nagyváros felett. A dugóba került autók lelkesen pöfékelnek, ezért a planétások úgy érezték, hogy nem volna teljes a nap, ha nem ajándékoznák meg a helyieket ők is  egy kis kerozinfüsttel. Az öt kölyök fejében fel sem merült, hogy, amikor egy dugó felett repkednek, akkor a klímát belsőkeringetésűre állítsák, ezért amilyen füstöt csak találnak, azt mind begyűjtik a GeoCirkáló kabinjába. Szép munka srácok, annyival kevesebb marad odakint.

Néger rácsodálkozik a civilizációra, "Nem értem, hogy élhet itt ennyi ember" - teszi fel a kérdést. "Például úgy, hogy nem rád bízták az élelmiszer-ellátást" - válaszolhatná neki bármelyikünk. Ezután a srácok megbeszélik, hogy Gí és Néger nem szereti a nagyvárosokat, Wheeler és Linka a Szovjetunióból viszont igen. Mati nem mond senmit, de nem baj, mert úgy sem érdekel senkit a véleménye.

A következő snitten már azt látjuk, ahogy rendőr és tűzoltóautók száguldanak át a városon. Itt valami történt! Mati szivezik egyet, majd megállapítja, hogy egy épület megrepedt. Erre most miből jött rá? Mi köze a szívnek a toronyházhoz? Vagy most leolvasta valamelyik tűzoltó agyát? Érzékelte a tűzoltók belső rádióforgalmát? Esetleg egy érző épülethez van szerencsénk? A következő képekből kiderül, hogy Mati nem hazudott, valóban az egyik felhőkarcolóból épp egy méretes darab készül kiszakadni. Alul a népek körülállják az épületet, hiszen ha egy 3x3 méteres faldarab le akar esni több emelet magasból, akkor azt jó minél közelebbről látni ugyebár. A bámészkodók közt sok leendő planétás lehet, az eszük már megvolna a feladathoz. Gí nagyképűen így szól társaihoz: "Gyerünk! Itt csak mi segíthetünk.". Ha engem kérdeztek egy jó kőműves-brigáddal most lehet többre mennének.


Ezt követően ritka pillanatnak lehetünk tanúi: a planétások értelmes dolgot csinálnak. Néger elkezdi megidézni a Kapitányt. A legtöbb részt ezzel a húzással egyébként kb. 3 percesre lehetne rövidíteni: egyből hívnák a kapitányt, az majd megold mindent, aztán szevasztok.

A Kapitány megjelenik, de szerencsére a fal ebben a pillanatban elkezd a bámészkodókra zuhanni, ezért a kék embernek nincs ideje mondani a hülyeségeit, egyből akcióba kell lépnie. Sikerül is elkapnia a faldarabot 2 méterrel a bámészkodók felett, majd visszateszi oda, ahonnan kiesett. Igen, jól olvastátok, visszateszi a faldarabot oda, ahonnan az imént kiesett. Igazából nyugodtan lerakhattad volna bárhova, hogy biztonságos legyen, de neeem, had essen le megint. Legbelül a Kapitány is érzi, hogy ez nagy hülyeség, ezért a széleit "leforrasztja", hogy biztonságos legyen. Ez alapból jó ötletnek tűnik, de emlékezzünk csak vissza rá, hogy mi volt pár résszel ezelőtt, amikor a planétásokat bezárta egy hordóba, és "lehegesztette" annak a tetejét! Annyira jól és tartósan sikerült ezt megtennie, hogy még Matinak is sikerült kiütnie a hordó tetejét. Matinak! Annak a Matinak, aki egy 16 kilós doboz súlyától már vágja a pofákat. Biztos tök biztonságos lesz ez így Kapitány.

Amúgy a befoltozott épületről is érdemes szólnunk pár szót. Az épület felsőbb szintjein nincs ablak, és épületbelső sem. A kapitány tulajdonképpen az acélszerkezetre pakolja rá a kiszakadt falat. Biztos nagyon hasznos épület ez is.

toronyfal.jpg
A Kapitány pedig még meg is jegyzi, hogy "Ami egyszer megreped, az már sosem lesz a régi", de ez nem zavarja abban, hogy összekókányolja a házat. Ha olyan erős vagy, inkább vittél volna fel építőanyagot, hogy a munkásoknak - akik majd jönnek, hogy NORMÁLISAN megcsinálják - ne kelljen szopni azzal is! Ez egy igazi segg!

A Kapitány ezután tart egy kiselőadást arról, hogy túl gyorsan nő a város, és ez így veszélyes, meg, hogy túl gyorsan növekszik a népesség is, és ez tarthatatlan. Mondandóját a "Megoldást kell találnotok!" utasítással zárja. Most te tényleg ezekre bíznád a Föld túlnépesedésének megoldását? Linkára a Szovjetunióból; a horogkeresztes övcsatot hordó Gíre; a random országokat megtámadó USA-beli Wheelerre; a falvakat éhenhalató Négerre, meg erre a kis buzira?

Bár nem látjuk, de gyanítom, hogy a hazafelé úton a gyerekek beszélgetnek a problémáról. Linka a Szovjetunióból, és Gí jelzi, hogy tudnak pár módszert, amivel 6-100 millió közti embermennyiségtől meg lehet szabadulni, csak vasút legyen, meg pár tábor. Köztük igazából csak a részleteken megy a vita. Wheeler a háborúban hisz, meg az atomfegyverekben. Néger már tett is a túlnépesedés ellen még a legelső részben, szóval ő most elégedetten hátradől az ülésben, és nagyon büszke magára. Mati meg csak egyszerűen Mati. Ő úgysem fog szaporodni, és ezzel le is tudja a maga részét a problémamegoldásból.

Egyébként az felvet pár kérdést, ha most a túlnépesedés ellen kell küzdeni, akkor a kapitány minek fogta meg a falat a bámészkodó tömeg előtt? Volt ott vagy 40 ember, akitől megszabadulhattunk volna. Sőt a korábbi részekben minek állították meg a háborút? Miért terelték el a lávát a falutól? Jó mondjuk trehány munkát végeztek, szóval a Közel-Keleten is hagytak azért éhezőket, de szerintem ez nem volt tudatos. Vagy lehet, hogy a planétások nem hülyék, csak már előre készültek erre a problémára? Áááá....mondjuk ez kizárt. Nézzetek csak rájuk!

Mikor a kölykök visszaérnek Gaia szigetére, nagy brainstormingot tartanak az ügyről. Linka a Szovjetunióból a finomabb megoldások javaslásával kezd: "Szerintem nem kellene ilyen sok gyereket szülni". Hát Szöszi, belőled sem lesz egy Ratkó Anna. Gí elmondja a szovjet lánynak, hogy vannak országok, ahol megszabják, hogy maximum hány gyereke lehet valakinek. Jajj Gí, ne te akard már bemutatni Linkának a Szovjetunióból a kommunista Kínát! Jó hogy nem hívod ki versenyre, hogy ki énekli szebben az Internacionálét! Sokáig erőlködsz, felrajzolja neked Mao családfáját Kr.e. 863-ig visszamenően (dátumokkal), ezzel is bizonyítva, hogy jobban ismeri a Kínai Népköztársaságot.

Wheelert nagyon felzaklatja, amit hall: "Még mit nem? Nekem ne szabja meg senki, hogy hány kölyköm legyen!"- mondja felháborodva. Bizony! Nagy kár lenne ezt a csodás DNS-t veszni hagyni. A jenki srác határozott mondatai után elhagyja a megbeszélést, a többiek ámulva néznek rá. Gaia szemében azért látszik, hogy magában arra gondol, hogy "...de ha kettőnél több lesz, akkor jár a pofon, fiú.".

Wheeler, hogy megnyugodjon, elmegy szörfözni Gível. Gí szól a fiúnak, hogy jön a vihar, az meg para, szóval ő inkább visszafordul. Wheeler viszont nem ilyen rinyapina, ő belemegy a viharba. Gí jófejségét amúgy külön kiemelném! Tudja irányítani a vizet (feltehetőleg viharos körülmények közt is), de inkább otthagyja a jenki kölyköt, ahelyett, hogy segítene neki. Wheler nagyon élvezi a viharos szörfözgetést, ezért ilyeneket mond, hogy "Gyerünk! Dagadj vitorla! Vágtass paripám! EZAAZ!". Vágtass paripám? VÁGTASS PARIPÁM? Egy szörfdeszkán állsz, te nyomorult!

Amikor nem sokkal később felerősödik a vihar, akkor Wheeler is rájön, hogy szélesebb volt a vállnál az arc, és jó volna inkább élve kijutni a partra. Észre is vesz a távolban egy szigetet, azt célozza meg.

A többi planétás eközben Gaia szigetének partjáról nézné az amerikai srácot, aki úgy tűnik 1990-ben feltalálta a Jackass-t, de egyrészt már tök messze van a szigettől, másrészt vihar van, és a látótávolság nagyon kicsi. Néger azt mondja Matinak "Próbálj meg érintkezni Wheelerrel Mati!". Most komolyan Néger? Szerencsétlen kis buzgár 21 rész óta ezzel próbálkozik. Azt hiszed, ha most mondod neki, akkor egyből sikerül majd?

A mellbimbó nélküli Wheeler eközben partra vetődik a távoli szigeten, majd a hullám a fejéhez kúrja a szörfdeszkát. Lehet, hogy most sikerül? Talán most megszabadulunk ettől a kreténtől? Matinak épp akkor sikerül telepatikus kapcsolatba kerülni Wheelerrel, amikor az beüti a fejét, és ezt Mati is megérzi. Szép munka szörfdeszka! Egy ütéssel a két leghülyébb planétásnak fájdalmat okoztál. Még Négert kéne valahogy elintézned, és te lennél a legjobb karakter a sorozatban. Wheeler elájul a parton, Mati meg jelzi a többieknek, hogy Wheeler bajban van. Néger eközben még mindig a távcsövét szorongatja, mint ha a viharban azzal látna.

Wheeler nem sokáig marad eszméletlen, már fel is pattan, és nézi szörfdeszkáját, ami épp valami szennyező vízben merül alá, és oldódik fel. Miért van az, hogy a rajzfilmekben a koszos víz, majdnem mindig sav(as)? Az egyetlen kivétel kb. az a víz volt, amiben a planétások a lehegesztett hordóval sodródtak, pedig ott meg épp jó lett volna, ha szétmarja a három hülyét.

Wheeler hirtelen talál egy várost a szigeten, ami kicsi és piszkos....meg büdös is. A fiút ezután négy antropomorf egér észreveszi. Az egerek nem tudják mire vélni Wheelert, és viszont. Végül a rágcsálók úgy döntenek, hogy kajának még Wheeler is jó, ezért rálőnek. Külön kiemelném Wheeler bátorságát, aki néhány pillanattal korábban meg akarta magát adni négy egérnek. Wheeler a lövéstől megint elájul.

Na álljuk meg! Ez most megtörténik? Vagy Wheeler haluzik, álmodik? Most mivan? Egerek fegyverrel? Eh? Na mindegy, ha már elkezdtük....

Az egerek tehát foglyul ejtik a náluk sokkalta nagyobb (szar szóvicc alert!) GULIWheelERT (\ alert). Az egerek szellemileg a planétások szintjén vannak, amit abból gondolok, hogy a foglyul ejtett fiút halakhoz kötözik hozzá, majd felteszik egy futószalagra.

fish_tied.jpg
Wheeler ettől pánikba esik. Igazából csak annyi dolga volna, hogy felül és leszáll a futószalagról, legrosszabb esetben az a pár hal a hátán marad. A srác viszont nem az egyszerű megoldások híve, ő valami nagyobb durranást akar, ezért a gyűrűjével próbálkozik. Mondja is, hogy "Tűz", de gyűrűje besül (höhöhö). Miért? Eddig mindig tudta használni a gyűrűt, most meg pont nem? Lemerült az elem, vagy mi? Egyébként az sem tiszta, hogy mi volt a terve. Süt pár halat? Felgyújtja maga alatt a szalagot, hogy izgibb legyen?

Közben Wheeler észreveszi, hogy a futószalag végén egy aprítógép van, szóval innentől már jogosan pánikol. Bár felülni, még most is felülhetne. Ehelyett inkább kiabál, hiszen ha az egerek korábban ide tették a szalagra, akkor most egy kis kiabálás miatt majd biztos leveszik. Teljesen irracionális módon Wheeler hisztije célt ér, és egy egér megállítja a szalagot.

A beszélő egér meglepődik hogy Wheeler is beszél. El is diskurálgatnak róla, hogy Wheeler ember, az egér meg Tybold (mostantól Tibor) és egyébként ételszakértő meg tudós. Nagy tudása lehet a világról, ha nem látott még beszélő embert.

A beszélgetést egy nagyfarkú, flat-topra nyírt, seggfej egér zavarja meg. Később kiderül, hogy a seggfej neve Gubanc kapitány, és az a baja, hogy 25 másodperce áll a daráló, az emberek... egerek meg éheznek. Ilyen névvel, hogy jut el valaki kapitányi szintre? Gubanc. Már a nevéből adódik, hogy gebasz lesz. Milyen karakterek lehetnek a ranglétra tetején? Balfasz ezredes? Kretén tábornok?

Tibor jelenti Gubancnak, hogy gubanc van (bocs), mert a legfrissebb zsákmány él. Gubanc személyesen akar megbizonyosodni a dologról, ezért a brooklyni fiúba csíp, akinek ez nem tetszik, és ezt szóvá is teszi. Gubanc ettől nagyon megijed (pedig szóltak előre), majd mondja, hogy "Ezt azonnal jelentenem kell Kókler admirálisnak"! Nabazmeg! Ezek tényleg ilyeneket raknak pozícióba.

Gubanc elmegy szólni Kóklernek (micsoda mondat), de Tibor lelkére köti, hogy ne nyúljon Wheelerhez (vagy Wheelerhöz?). És mi lesz azzal, hogy áll a szalag, meg hogy az egerek éheznek? Tibor "helyi viszonyok" gyorstalpalót tart a megkötözött planétásnak, amiből kiderül, hogy Kókler egy kegyetlen diktátor és mindenki utálja. "Tőlem lehet kegyetlen is, csak szedjen ki ebből az izéből" - mondja erre a fiú. Wheeler láthatóan túl sokat lóg szovjet (Linka a Szovjetunióból) és látens náci (Gí) planétás-társaival, emiatt már-már elfelejti, hogy milyen is egy igazi amerikai. A demokráciáért ki fog így aggódni Wheeler?

A tűzvarászló megkérdezi Tibort, hogy hogy tud beszélni, mire Tibi elmagyarázza, hogy "miután az óriásbombát kipróbálták, és jött az a különös esőzés, a közönséges egerekből ilyen fura se ilyen, se olyan alakokká változtunk". Az óriásbomba szó hallatán Wheeler láthatóan elgondolkozik, hogy most vajon a Bikini-atollon lehet, ahol 1946 és 1958 közt 23 kísérleti atomrobbantást hajtottak végre? Hogy megbizonyosodjon sejtéséről, a planétás rákérdez, hogy hol is vannak most? Tibor annyit mond, hogy Egérföldön. Ezzel nem vagyunk előrébb. Wheeler egyébként szerintem azt akarja nagyjából belőni, hogy ha ez itt a Bikini-atoll, és Gaia szigete ettől nem messze van, akkor nagyjából meg tudja állapítani, hogy a Földön hol van Gaia szigete, és ha majd egyszer visszatér  oda, akkor akár meg is tudna lépni. Például átszökhetne Ausztráliába. Tényleg miért nincs ausztrál gyerek a planétások közt? Hát nem volna jobb egy Krokodil dundee, mint egy Mati...vagy Néger....vagy igazából bármelyik?

Tibor közben nem tudja befogni a pofáját, és a sziget egész történetét megosztja az amerikai fiúval. Megtudhatjuk, hogy Egérföldön régen minden fasza volt, bár szerényen éltek, de mindenkinek jutott ennivaló. Nem vetették meg a dugást sem, ezért sokasodtak, és városokat kellett építeniük, hogy mindenkinek jusson lakhely. Emiatt viszont ki kellett irtani az erdőket, és a helyüket átvette a mocskos nagyváros. A környezet elszennyeződött, az állatok kihaltak, vagy megették őket (és emiatt kihaltak). Gondolták, majd halásznak a tengerből, de ugyanakkor odaszórták a szemetüket, meg a szarjukat, ezért már a tengerből sem tudtak rendesen megélni. A túlnépesedés, és az élelmiszerhiány miatt éhezés alakult ki. A folyamattal viszont nem lehetett mit tenni, mert itt hagyomány a nagycsalád. Tibor elbeszélése alatt számos vágóképet látunk, ahol egerek fát vágnak, egerek más állatokat néznek a múzeumban, stb. Furcsamód az egerek itt embernagyságúak, pedig korábban már láthattuk, hogy az egerek valójában egér méretűek, tehát számomra itt teljes a képzavar. Sőt az sem teljesen érthető, hogy ha már korábban kihalt minden, akkor most mit esznek?

Ezt követően Tibor magáról is mesél. Elmondja, hogy tudósként felelősséget érzett a népért, ezért kiállt eléjük és elmondta, hogy túl sokan vannak, és nem tudják így ellátni magukat. Tulajdonképpen azt mondta virágnyelven, hogy "Emberek (egerek), nincs több dugás!". Érthető okokból Tibort egy ilyen szónoklat után elküldték a kurvanyjába. Ha Wheeler helyett most Gí volna itt, ő biztosan szívesen mesélne az úgynevezett "Lebensraum"-ról, meg hogy hogyan szerezzenek területeket maguknak, ahol termelhetnek kaját.

Tiborra a hatalom is berágott, amiért hergelte a népet, ezért elzárták. Igen, ide a halfeldolgozó üzembe, és ráadásul rá is bízták az egész sziget élelmiszerellátását. Oké, most már sejtjük, hogy honnan kapta a nevét Kókler admirális. Hogy még meghittebb legyen a jelenet, Tibor mutat egy képet a családjáról. "Ez itt a lányom kisbaba korában. Azóta nem is láttam." - kesereg Tibor.

tibor_csalad.jpg
Tibor alig fejezi be az önsajnálatot, már meg is érkezik a nagy Kókler admirális, aki Wheelert jött megnézni. Az egerek, egyébként nagyon félelmetesek fültisztítópálcika-vég alakú pisztolyaikkal. Kókler szóra akarja bírni a fiút, aki meg is szólal. "Mindjárt itt lesznek a barátaim, ők majd elbánnak veletek te szőrös hólyag." - fenyegetőzik Wheeler. Wheeler, ez elsőre jó ötletnek tűnik, de remélem azt tudod, hogy ha téged most egerek közül kell kimenekíteni, akkor életed végéig ezzel fognak cikizni. Kóklernek felcsillan a szeme, mikor meghallja, hogy Wheelernek barátai is vannak, hiszen ez még több kaját jelent. Úgy dönt, hogy megtámadja a "barátokat", ezért riadóztatja a légierőt. Admirális, miért nem a haditengerészetet?

Kókler Gubancot bízza meg Wheeler őrzésével. Az amcsi srác közben azon aggódik, hogy az egereknek nehogy sikerüljön meghódítani Gaia szigetét. Hát az tényleg nagyon gáz lenne mindenkinek.

Mindeközben persze a planétások sem tétlenkednek, épp Wheeler után kutatnak helikopterükkel. Külön kiemelném Linka a Szovjetunióból lelkesedését, aki a helikopter fülkéjének alját nézi egy távcsővel. Gondolom fontos tisztában lenni a kárpit legapróbb hibáival is. Gí már láthatóan rohadtul unja a keresést, ezért az üres monitorra mutogatva próbálja meggyőzni a többieket, hogy menjenek vissza a szigetre, mert kifogyott az üzemanyag. A szovjet lány eközben már az előtte ülő Gí pulcsiját vizsgálja távcsővel. Szöszi, legalább egyszer nézz ki az ablakon azzal a rohadt távcsővel, hogy megideologizálhasd, hogy miért van nálad az a szar!

Linka a Szovjetunióból, annyira aggódik Wheelerért, hogy olyat mond, amit normál esetben, soha, semmilyen körülmények közt nem mondunk: "Mati, kérlek csinálj valamit!". Mati próbálkozik, de nem tud bejutni Wheeler gondolataiba, szóval a keresést felfüggesztik egy időre. Gí hazakormányozza a helikoptert.

Rögtön ezután megérkezik az egerek légiereje, és követni kezdik a planétások gépét. Hogy honnan tudták, merre kell indulni? Rejtély. Kókler személyesen is részt vesz az akcióban, az egyik egér helikopterben ülve. Mikor az admirális meglátja a planétások helikopterét, vidáman felkiált: "Egy idegen űrhajó!". Űrhajó? ŰRHAJÓ? Rotor van a tetején te retard! Hogy menne ez az űrben, ahol nincs levegő? Kókler, több fizikaóra, kevesebb repülés!

A vágás után láthatjuk, ahogy a planétások gépe visszatér a szigetre, és Gí felteszi azt töltőre. A töltéskor a töltőcsonk  csatlakozója mellett kék fény gyúl, akárcsak a Tesla Model S-nél, ami arra engedne következtetni, hogy a helikopter árammal megy, ami akár azt is jelenthetné, hogy a planétások indokolatlan utazgatása mégsem jár kerozinkibocsátással, de a lány következő mondata azonnal visszaránt a rideg valóságba: "Nem akartok ebédelni, amíg megtelik a TARTÁLY?". Akkor mégiscsak üzemanyag, és a planétások mégiscsak álszentek.

Gí, Néger és Mati elindulnak enni, de Linka a Szovjetunióból idegesebb annál hogy csak úgy egyen. "Hogy tudtok enni, mikor Wheeler bajban van?" - kérdezi a szovjet lány szemrehányóan. A másik három planétás közül egyikük sem elég tökös, hogy elmondják valódi érzéseiket a lánynak, azaz azt, hogy "Mi igazából leszarjuk Wheelert.". Helyette inkább meglepődnek, hogy Linka a Szovjetunióból ennyire maga alatt van egy imperialista srác miatt. Néger időközben kapcsol, hogy Wheeler nincs itt, így a szőke lány szabad préda. Igen, Néger a korábbi részekben inkább Gíhez közeledett, de a maláj lány horogkeresztes övcsatja, és elő-elő bukkanó rasszizmusa nem tett jót a viszonyuknak, így a zimbabwei népirtó most a szovjet lánynál próbálkozik.

Néger és Linka a Szovjetunióból andalognak a parton, meg emellett természetesen lelkiznek is egy kicsit. Tíz másodperc séta után Néger úgy érzi, hogy már elég bizalmas a viszonyuk, ezért egy bátor átkarolást vállal. Linka a Szovjetunióból ezután Néger mellkasra hajtja a fejét, és a fiú végre nyeregben érzi magát. Pechére pont ebben a pillanatban érkezik meg az egér légierő, akik hálót vetnek a párocskára. A planétások ismét a legrosszabb módon reagálnak a hálóra, elkezdenek nyögdécselni meg integetni alatta, ahelyett hogy kibújnának alóla. Az egész szituáció a Wheeler - Gí páros, anno a liftben előadott produkciójára emlékeztet. Úgy nézem, hogy ideje lenne a kiképzési programba beilleszteni, a "hogyan bújjunk ki a háló alól" modult is, mert ez így szar. Az egÉR FORSZ (tudom, bocs megint) gépei valamilyen bénító sugárral meglövik Négert és Linkát a Szovjetunióból, akik elaléltan esnek össze. Kókler elégedett, úgy dönt, hogy a foglyokat Egérföldre viszik.

A következő képen már azt látjuk, hogy Néger és a szovjet lány az elfogó hálóban vannak, amelyet négy fox terrier méretű helikopter visz a levegőben. Ebben a jelenetben kettő dolog érdekelne igazán. Az első: Hogyan bírja el ez a négy kis szar a kb. 85 kilós Négert, és az 55 kilós Linkát a Szovjetunióból? Az 35 kiló/helikopter. Ránézésre az egérkopterek 10 kiló körülinek tűnnek, nem hinném, hogy a saját tömegük 3,5-szeresét képesek lennének felemelni. De ez csak egy technikai jellegű probléma, az érdekesebb kérdés az az, hogy hogyan sikerült a gyerekekre dobott hálót, a gyerekek alá tenni, kb. 5 másodperc alatt, úgy hogy le sem szálltak? Emellett, még valahogy rögzítették is a 4 géphez a hálót, de ez már csekélység.

airlift.jpg
Ezután átváltunk Wheelerékre, ahol Tibor épp kiszabadítja a jenki fiút. Hol van ilyenkor Gubanc, aki elvileg őrzi a srácot? Nagy ötlet volt ezt a Tibort az élelmiszerellátásban alkalmazni. Éhezik a városa, de eleged egy embernyi húst, mert öt percnyi ismeretség után megszerette. Bráfó Tibor!

Wheeler megígéri Tibornak, hogy cserébe ő is segít neki megszökni. Ez egyébként nem volna egy túl bonyolult feladat, mert Tibor lábára egy lánc van bilincselve, amelynek a másik fele csak úgy lóg. Magyarán annyi a nagy fogva tartás, hogy egy lánc lóg a lábáról. Tibor ezután előadja az aggódó apa szerepét, aki épp azon stresszel, hogy a kislányának éheznie kell majd. Mindezt aközben, hogy elengedi az élelmiszernek szánt Wheelert. Ne feledjük, Tibor tudós, tehát az egér társadalom értelmiségéhez tartozik. Ezek után milyenek lehetnek a helyi prolik?

tibor_lanc.jpg

A szöktetést Gubanc zavarja meg, aki épp ekkor jön be az ajtón. Na végre! Rögtön le is tartóztattatja Tibort árulás vádjával. Wheeler próbálja elvinni a balhét, de köztünk szólva, elég nehezen menthető szituációban kapta rajta őket Gubanc. Gubanc akkora hülye, hogy ha balfaszságból államvizsgáznia kéne, felkészülés nélkül kimaxolná azt. Odasétál az eloldozott, nála legalább húszszor nagyobb Wheeler mellé, aki természetesen egyből felkapja és szorongatni kezdi. A jobb alkupozícióba kerülő embergyerek "megkéri" Gubancot, hogy engedje el Tibort, amit a szorult helyzetben lévő egér teljesít is. Itt egyébként megcsodálhatjuk Wheeler zsenijét is, aki ahelyett, hogy magát is elengedtette volna, meg lefegyvereztette volna az őröket, pusztán Tibor elengedésével is beéri. Persze ehhez lehet, hogy az is hozzájárult, hogy Tibor már elengedése pillanatában hozta a defetista szövegét, hogy "Túl sokan vannak" meg "Hagyjuk!". GuliWheelEr tehát elengedi Gubancot, aki egyből Tibor testi épségének fenyegetésével tartja sakkban az amcsi fiút. Szép volt fiúk! A kezetekben volt Gubanc kapitány, és végül úgy jöttetek ki a szobából, hogy gyakorlatilag túszok vagytok.

Ha egy olyan embernek kellett volna megoldani ezt a problémát, akinek IQ-ja meghaladja a 70-et (ellenben Wheelerrel), akkor az feltehetőleg először áttette volna a másik oldalához Tibort, aztán amikor Gubanc fenyegetőzik, őt is, meg az őröket is bedobta volna a darálóba, és simán meglép. Nem vagyunk egyformák.

A következő jelenetben már azt látjuk, hogy Gí és Mati a GeoKopterrel repked Gaia szigeténél. Azért az nem semmi, hogy eltűnik Néger meg Linka a Szovjetunióból, és ezek nem a szigeten kezdik el őket keresgélni, hanem egyből elhagyják a szigetet. Gí azért kicsit meglepődik, hogy hova tűntek ilyen hirtelen, de keresni őket azért még neki is büdös lett volna. Mati pedig megállapítja, hogy "Szerintem eszméletlenek, máskülönben fognák az üzenetemet.". Nem semmi ez a srác sem. Látja, hogy Néger, meg Linka a Szovjetunióból kettesben elvonulnak, esetleg még azt is, hogy Néger karolgatja a szovjet lányt, és egyből belemászna a fejükbe. Figyelembe véve, hogy amikor Wheeler agyába mászott bele, és megfájdult a feje, mikor a jenki srácot fejbekúrta a szörfdeszka, feltehetőleg azt is teljesen átélné, ha például belemenne Linka a Szovjetunióból agyába mikor az Négerrel épp "kettesben eltűnik". Perverz pöcs! De persze ez a trógerség eltörpül amellett, hogy megállapítják, hogy társaik elvesztették az eszméletüket miután elmentek sétálni, és nem jut eszükbe az, hogy ha azok elájultak/meghaltak valahol (és itt szerintem a leglogikusabb az lenne, ha azt feltételeznék, hogy még mindig a szigeten vannak), akkor meg kéne őket keresni, hátha segíthetnek nekik. Nem. Ezzel szemben - ismétlem - inkább elhagyják a szigetet.

Sőt, ha még mélyebbre ásunk, már az is teljesen értelmetlen, hogy miért aggódnak ahelyett, hogy elkérnék Gaiatól a felvételeket, hiszen kizárt, hogy ne vette volna valamelyik kamerája a planétások eltűnését. Sőt, ezt már Wheeler eltűnésekor is megtehették volna.

Miután kiértetlenkedtük magunkat Gí és Mati teljesítménye láttán, átváltunk Négerre és szöszire. A két planétás épp most tér magához, feltehetőleg valamilyen teremben vannak megkötözve. Néger megpillantja az épp ekkor érkező Kókler admirálist, majd megkérdezi: "És te ki vagy? Miért raboltatok el minket?". Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem egy hasonló szituációban az első mondatom a "Baszki, egyenruhás egerek" lenne. "Hallgass csupaszbőrű! Egy szolga jobb, ha tartja a száját!" - mutatkozik be bunkó módon Kókler. Ezek után a második mondatom a "Baszki, beszélő, egyenruhás egerek." lenne. Néger inkább meglepődik, hogy leszolgázták. Szerencse, hogy Gí nincs itt, mert ha látná, hogy Kókler (rab)szolgának hívja a fekete fiút, valószínűleg önszántából az admirális mellé állna.

Gubanc eközben elújságolja a Volk-nak (népnek), hogy Kókler admirális kimeríthetetlen táplálékforrást talált a szomszédos szigeten, majd példaként megmutatja Wheelert az egereknek. "Ezt fogjuk enni e!" - mondhatná Gubanc az előbújó fiú láttán. Ehelyett inkább azt mondja, hogy "Hála tiszteletre méltó vezérünknek, KÉT ugyanilyen hatalmas szolga, már úton van felénk.". Mondandóját nyomatékosítva mutat egy hármast. (Én sem értem.)

ketto_harom.jpg
Gubanc folytatja a szebb jövő bemutatását, azaz, hogy elfoglalják majd Gaia szigetét, és annyi kajájuk lesz, hogy az csak na. A mindenféle biztosítás nélkül tartott Wheeler ekkor úgy gondolja, hogy ha se lánc, se kötél, akkor ő tulajdonképpen le is léphet. Ezt meg is teszi. Felkapja a közelben lévő Tibort, és átszökell a tömeg felett. Hogy jut egyáltalán az egerek eszébe, hogy egy náluk SOKKAL nagyobb lényt mindenféle biztosítás nélkül behoznak a város közepére? Ez olyan mint ha Godzillát bevinnék New York közepére, aztán elengednék. Ennek semmi értelme! Legalább Tibort tartották volna olyan helyen, hogy Wheeler ne tudja egyből magával vinni, és általa zsarolható legyen.

Ekkor spontán felkelés robban ki az egerek között. Nyilván egy hatalom elleni tüntetés akkor tör ki, mikor épp bemutatják, hogy közös erővel milyen hatalmas élelem-lelőhelyet tudnak megszerezni. Ezzel választ kaptunk arra a kérdésre, hogy milyenek a helyi prolik: Szintén hülyék.

Gubanc tájékoztatja Kóklert, hogy spontán lázadás tört ki, meg még Wheeler is megszökött. Kókler nem stresszel, úgy gondolja, hogy majd az új szolgák elrendezik a dolgot. Most ez komoly? Foglyul ejtettél két gyereket, akik emiatt nyilvánvalóan haragszanak rád, és őket akarod beküldeni a tüntetők ellen, hogy védjék meg a rezsimedet? Egy okot mondj, hogy miért segítenének rajtad!

Wheeler eközben elviszi Tibort egy lakáshoz, ahol elméletileg a családja él. Tibor vidáman szalad a lányához, aki feltehetőleg nem a lánya, mert egyrészt fiú ruhában van, másrészt nem ott vannak a testén a foltok, mint a képen mutatott lányén. Nekem egyébként a feleség is gyanús, hogy nem ugyanaz, aki a fotón volt, de azt már csak felismerné Tibi is. Tehát Tibor odaszalad a gyerekhez és megöleli azt, ami szintén különös, hiszen a gyerek elvileg nem is ismeri "apját", hiszen baba volt még mikor azt elvitték. Ebből adódóan a gyereknek szerintem normál esetben meg kéne ijednie, ha felé rohan egy ismeretlen férfi. Tibor egyébként fantasztikus férj lehetett, hiszen több évnyi rabság után visszatérve, a felesége annyit sem mond hogy "Jó, hogy hazajöttél". Mondom, hogy szerintem nem jó lakásba jött haza.

tibor_csalad_2.jpg
Wheeler miután egyesítette a "családot", tovább mászik az épület teteje felé. Tiboréktól egy emelettel feljebb megtalálja Gubanc irodáját is, és  megzavarja az éppen az ölében matató kapitányt, aki monitorján pont Linkát a Szovjetunióból és Négert nézi. A zavarba jött Gubanc kapitány őrségért kiált, Wheeler pedig tovább mászik a csúcs felé. A tetőre érve a jenki fiú égbe emeli gyűrűjét, majd azt mondja "Tűz"... "Könyörgöm Mati, halld meg mit üzenek!". Mi? Mióta tud a tűzgyűrűvel ilyen matis dolgokat csinálni Wheeler? Nekem már az előző részben is gyanús volt, hogy Néger a földgyűrűvel szelet csinált, most meg itt van ez is. Itt már bármit lehet? Jól van ez így? (A tiédet nem Gyula!).

Mati egyébként ezt meg is hallja. Őrület! Mati belemászik Wheeler agyába, majd elmondja Gínek, amit megtudott. "Egy különös egérlakta szigeten raboskodik, és ott van Linka a Szovjetunióból és Néger is." - mondja a brazil cicafiú. Ha Mati bárkinek előadná ezt a történetet, legtöbben valószínűleg azt válaszolnák a srácnak, hogy "Ideje leállni a piával/anyaggal Mati! Ez már nem játék!", de Gí csak simán megdicséri. Mit érdekli őt Mati egészsége? És milyen igaza van.

Egérföldön közben eszkalálódik a helyzet, a tüntetés egyre nagyobb méreteket ölt. Ezt láthatjuk is, mikor Kókler és Gubanc megnéznek egy loopolt gif-et a TV-jükön. Nem tűnik fel, nekik, hogy ugyanaz a három ember szalad a képen? Persze az is lehet, hogy nem loopolt giffel van dolgunk, hanem a tüntetők mindig elszaladnak a kamera előtt, aztán megkerülik azt, hogy még egyszer elszaladhassanak. Tisztára, mint a németek azon a bizonyos '30-as évekbeli katonai parádén. És ha már a náciknál tartunk, Kókler kicsit kezdi elveszteni a kapcsolatát a valósággal, mint ahogy Hitler tette a háború végén. Folyton csak azt hajtogatja, hogy majd a két csupaszbőrű megoldja (Wunderwaffe, ugye?).

A csupaszbőrűekbe vetett hit, lehet, hogy mégsem olyan nagy, mert a légierőt azért szintén kiküldik, hogy kezelje a helyzetet. A "Lövessük a saját népünket a légierővel" tervre én adok Kóklernek egy "Diktátor pontot". (Ha kijön 10 pont, azt be lehet váltani Rabló Lóri féle tankos matricára.)

A következő jelenetben láthatjuk, hogy Gí és Mati berepülnek az egerek légterébe, és tűz alá kerülnek. Gí megjegyzi, hogy olyan rossz előérzete van. (Nem tudom, hogy ez eredetileg egy "I have a bad feeling about this"-es Star Wars utalás-e, vagy csak véletlen jött ez a mondat). Gí, szerinted lehetséges, hogy a rossz előérzeted és a titeket érő lövések között van kapcsolat? Matinak nincs rossz előérzete, sőt annyira nem zavarja az egész "minket most megtámadtak" dolog, hogy még fantáziálni is marad ideje. "Bárcsak érintkezhetnék Négerrel!" - fedi fel vágyait a fiú. Most mit lehet erre mondani? Áááhhh....Mati.

Az egerek városában eközben épp elővezetik Négert és Linkát a Szovjetunióból, hogy tegyenek rendet a városban. A két planétás keze meg van kötve, de a vezetőszíjukat csak egy-egy egér fogja, tehát ebből a szituációból csak az nem szökik meg, aki nem akar. Ezek a gyerekek nem akarnak. Helyette inkább panaszkodnak, hogy nem működnek a gyűrűik. A körülöttük lévő szmogban látják ennek az okát, de szerintem valami térerő gond lehet, mert Wheelernek korábban a halak között sem működött.

Ekkor hirtelen az egyik épület tetején lévő Wheeler elkiáltja magát: "Akció indul! Tűz!". Wheeler, egyedül cselekszel, felesleges magadat narrálni. Ezekben a pillanatokban jövök rá, hogy igazából nem is a gyerekekre haragszom, hogy ilyen hülyék, hanem Gaiara, aki felnőtt létére ezeket a kölyköket választotta ki, egy elég komoly feladatra, konkrétan, hogy védjék meg a Földet. Lehet, hogy a srácok csak nem bírták a rájuk nehezedő nyomást, és azért bomlott meg az elméjük.

Képzeljük el, milyen ijesztő lehet Wheelerrel lenni egy napig, így, hogy minden cselekedetét narrálja! Egész nap hallgathatnánk, hogy "Evésre fel!", "Irány hugyozni!", "Igyunk egyet!", hogy csak a legalapvetőbbeket említsem.

Bár Wheeler gyűrűje sem működött korábban, tehát nem tudom, hogy a jenki fiú miért gondolta azt, hogy egy tisztán belőhető helyen elkezd feltűnősködni, meg kiabálni, hogy "Akció indul! Tűz!", és majd a gyűrűje megjavul, de hatalmas mákja van ma, mert a gyűrűje érthetetlen okból valóban megjavul. Sőt, annyira megjavul, hogy az 50 méterre lévő társainak a kezéről le tudja tüzezni a kötelet. Ez szerintem egyrészt felesleges volt, mert mint ahogy fentebb kifejtettem, nem az a szaros kötél akadályozta meg őket a szökésben, hanem az, hogy hülyék és/vagy passzívak; másrészt veszélyes, mert mi van, ha célt téveszt és felgyújtja Négert, vagy Linkát a Szovjetunióból. Jó, hát nyilván Négerért nem lenne olyan nagy kár (és Zimbabwében a falu kevés megmaradt pénzét a túlélők tűzijátékokra költenék), de a szovjet lány kimondva-kimondatlanul a csapat esze, még úgy is, hogy az elmúlt pár részben lentebb tekerte az agyműködését (gondolom be akar illeszkedni a többi planétás közé).   

A két "kiszabadított" planétás kapcsol, hogy ha nincs a kezükön a kötél, akkor már szaladhatnak is, és Wheelerhez futnak. Az egér őrök, akik felett a srácok csak úgy átlépnek, nem nagyon zavartatják magukat. Bár mind kezében ott a fegyver, egyikük sem lő. Nem tudom, hogy mire lőhetnek, milyen parancsot kaptak, de szerintem egy rajtaütésszerű fogolyszöktetés, elég jó indok. Mikor a két szökevény planétás már a világból is kifutott, az egerek észhez térnek, és lőni kezdik a tetőn ácsorgó Wheelert, de persze nem találják el. Szép munka egerek! Épp időben!

Az egerek kis idő után ismét elvesztik józan eszüket, és a tornyon felmászó Négerre és Linkára a Szovjetunióból már nem nyitnak tüzet, pedig ennél sebezhetőbbek már nem lesznek. Mikor felérnek a torony tetejére Wheeler a "Gyorsan! Tartsátok a kezeteket az ég felé" mondattal fogadja őket. Mi vagy te valami DJ? Put jor hendz áp in di ér! (Erről most valamiért a "-Mit mond a vak DJ? -Nem látom a kezeket" vicc ugrott be.)

A planétások tehát elkezdik a Kapitány megidézését, a hirtelen megjavult gyűrűikkel. Gí és Mati, bár még a közelben sincsenek, most is tudják, hogy mikor jön az ő részük, meg hogy milyen irányba kell mutatni, ami már tényleg hihetetlen. A Kapitány meg is érkezik. Kíváncsi vagyok, hogy most morális dilemmába kerül-e, hogy esetleg egereket kell bántania, vagy az állatkínzás nála belefér. Úgy tűnik belefér, mert első dolga, hogy néhány egérkoptert egymásnak nyom, csak a pilóták lélekjelenlétén múlik, hogy időben ki tudnak ugrani a gépekből. A kékember egy vadállat!

Kókler a Kapitány pusztítását meglátva veszélyes megoldáshoz folyamodik.... hozatja a HANGÁGYÚT. Gubanc ijedten figyelmezteti felettesét, hogy még nem tesztelték az új fegyvert, akár veszélyes is lehet. Ha engem kérdeztek, akkor ez a cél,... legalábbis feltételezem. Kókler mondja Gubancnak, hogy "nincs mit veszítenünk.". Igazából szerintem még nincs ott akkora gebasz. Elengednék a planétásokat, a karhatalmistákkal leveretnék a lázadást, aztán annyi. Jó, mondjuk a Kapitány tényleg veszélyes lehet, de na.

Eközben az egér katonák bekerítik a három, városban lévő planétást, akik megijednek az egerek fegyverétől. Nem tudom mire alapozzák a félelmüket, mert az előbb sem lőtték le őket, pedig azt kellett volna. Az utolsó pillanatban a Kapitány eléjük repül és elnyeli a lövéseket. Természetesen mindez meg sem kottyan neki. Az egerek menekülni kezdenek, a Kapitány meg a srácok kimenekítésébe kezd. Wheeler mondja, hogy ő még elmegy elbúcsúzni Tibortól, mert 20 perc alatt annyira megszerette, hogy érdemes miatta kockáztatni a menekülést.

A búcsúzni igyekvő Wheelert viszont váratlanul meglövik a hangágyúval. A dolog érdekessége, hogy az ágyúból látványos sugár lövell ki, ami furcsa, mert ... hát szerintem a hang nem látszik. A jenki srác ettől megszédül, és nekidől egy toronyháznak. A toronyház nem hagyja annyiban, bosszúból rádől a gyerekre. Na Wheeler, most legyél kemény egy kidőlt házzal a lábadon! Kókler látván, hogy a hangágyú működik, nagyon belelkesül és a tüntetőket is lövetni kezdi vele. Gubanc felháborodva mondja, hogy "Uram! Nem lőhet a saját alattvalóira". Jajj Gubanc... sokat kell még tanulnod, hogy igazi diktátor legyél! Szerencsére Kókler mellett el tudsz tanulni pár fogást.

Kókler hangágyúzása végül földrengést gerjeszt, azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy beütött a szar. Wheeler közben odaszól a repkedő Kapitánynak, hogy jó volna, ha kiszabadítaná a rádőlt ház alól. Megállapíthatjuk, hogy a Wheeler - Toronyház mérkőzést utóbbi nyerte egyöntetű pontozással. A Kapitány ebből adódóan szánakozva szabadítja ki a brooklyni fiút, aki még elbúcsúzni sem képes egyedül. A földrengés hatására egyébként a sziget elkezd süllyedni, ami nem tudom mennyire gyakori dolog. Wheeler elhatározza, hogy akkor megmenti Tibort. A Kapitány helyében én a srác közelében maradnék, mert egyedül nem biztos hogy képes lesz ezt végrehajtani. A Kapitány amúgy, ha igazi környezetvédő volna, most szépen repkedne, aztán szállítaná az ártatlan egereket a GeoKopterhez, vagy valami, de biztos nem hagyná, hogy több ezer egér így elpusztuljon. A Kapitány ezt nem teszi.

Wheeler odaszalad egy toronyházhoz, ami egyáltalán nem olyan, mint ahova előzőleg vitte Tibort. A fiú benéz az egyik lakás ablakán, és meglátja Tibit. Tibor egy szőke nővel, meg annak gyerekével van. Azt hiszem, ez elég egyértelművé tesz pár dolgot a résszel kapcsolatban. Először is átértékelhetjük Tibor karakterét, akiről eddig a kedves, de áldozattá vált tudós képe jött le, de az igazság teljesen más. Tibor egy házasságszédelgő pinabubus, aki egértársainak arról akart papolni, hogy nincs több dugás, ő meg közben két nőn is dolgozott. Csoda hogy lehurrogták? Nem. Csoda, hogy az állítólagos felesége alig üdvözölte megérkezésekor? Nem. Tibor, azt hiszem többek nevében is mondhatom: hatalmasat csalódtunk benned. Nekem egyébként gyanús, hogy a szőke nő gyereke is Tibortól van. Az álszent tudós tovább tetézi a fasságát, mikor az őket megmenteni érkező Wheelert elküldi, mondván nekik már úgy is mindegy. Tibor, apaként is megbuktál. Legalább a gyereket küldted volna el, hogy legalább ő túléljen. Ehelyett az egész családodat halálra ítéled. Ha még azt is mondtad volna, hogy "a gyerekeim nem nőhetnek fel nemzetiszocializmus nélkül", akkor nyugodtan megváltoztathattad volna a nevedet is Magda Göbbels-re.

tibor_cheat.jpg
Tibor még most sem áll le, szinte biztos vagyok benne, hogy az a célja, hogy a rész végére ő legyen a sorozat eddigi legellenszenvesebb szereplője. Elkezd magyarázni Wheelernek arról, hogy ne szaporodjanak túlzottan, mert különben a bolygó nem fogja elbírni a népességet. Mindezt az a Tibor mondja, aki több nőt is kúrogatott, és gyanús, hogy minimum két gyereke van. Ha hosszabb lenne az epizód, akkor szerintem előkerülne még néhány szerető és gyerek. Ekkor hirtelen betör a városba egy szökőár és Wheeler lezuhan a toronyházról, majd egy deszkához csapja fejét.

Egy fade-elés után már azt látjuk hogy a parton Mati, Linka a Szovjetunióból, Néger és Gí állja körül az épp magához térő amerikai fiút. Wheeler azonnal Tiborról kezd érdeklődni, amit társai nem értenek. Kiderül, hogy Wheeler az egészet csak álmodta. Oké Bobby, kijöhetsz a zuhany alól.

Wheeler elmeséli álmát a többieknek, de az izgalmas részeket - mint például a lázadás, a hangágyú, a halhoz kötözés - kihagyja, szóval tök szar, és érdektelen álmot mesél el. Az epizód végén még Tibor produkál egy misztikus "a víz tükrében elmondom amit akarok" pillanatot, hogy ismét láthassuk azt a kétszínű pofáját.

A rész végi okosságoknál a Kapitány elmondja, hogy több mint 5 milliárd ember él a Földön (ne feledjük, hogy a rajzfilm 25 éves), meg hallhatjuk, hogy milyen gyorsan növekszik a népesség. Milliós meg milliárdos adatokkal bombázzák a tízéves nézők agyát, akik egyrészt azt sem tudják hogy az mennyi, másrészt nem is érdekli őket, mert azért nézik a műsort, hogy az eksönt lássák, nem a papolásért. Wheeler és Linka a Szovjetunióból elmondja, hogy ha saját családot tervezünk, akkor kicsiben gondolkodjunk. Beszédes, hogy amikor a szovjet lány családról beszél, megfogja az amerikai fiú vállát. Ó egy hidegháborús Rómeó és Júlia! Azt is érdemes megfigyelni, hogy Mr. "nekem ne mondja meg senki, hogy hány gyerekem legyen" Wheeler 20 perc alatt hogy lement kutyába. Jó, akkor én már csak azt kérem, hogy most a rész végén ne azt kiabáljuk, hogy "Éljen a Kapitány!", hanem azt, hogy "Éljen a fenntarthatalan nyugdíjrendszer, és az elöregedő társadalom!". Mehet? Egy... kettő... háááá-rom! Éljen a fenntarthatalan nyugdíjrendszer, és az elöregedő társadalom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr637248371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása