Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E02
2014. július 16. írta: Dili

Mesék mai szemmel - A bolygó kapitánya S01E02

Ez még mindig valami alternatív szinkronos rész, ahol Csuklyás patkányt Szittyónak hívják (Szittyó, most komolyan?), de ez ne zavarjon meg senkit, én továbbra is Csuklyás patkányként fogok rá hivatkozni.

A kezdőjelenetben Csuklyás patkány (CsP) egy elhagyott gyártelepet figyel meg egy földalatti alagútból a földalattjárójának periszkópja segítségével. Mivel elhagyatott a terület elég lett volna egyszerűen odasétálni, de így, földalattjáróval biztos könnyebb volt. Érdekesség, hogy a földalattjárójának a lánctalpa tök sima. A jármű belsejében legalább öten vannak de ebből négyen csak a kikapcsolt monitorokat figyelik, szóval nem tudom miért fizeti őket CsP. Sőt azt sem tudom, hogy CsP fizet-e adót, vagy járulékot az alkalmazottai után? CsP panaszkodva megállapítja, hogy egyesek nem képesek értékelni a mocskot, de valószínűleg ő kevésbé értesült mint Ártány, és nem látta még a ValóVilág nézettségi adatait. CsP segítői látszólag ugyanahhoz a zimbabwei fodrászhoz járnak mint a néger gyerek, hiszen ugyanolyan szigorúan flat-topra vannak nyírva ők is. A földalattjáróval CsP-ék a felszínre törnek, bár kissé fura, hogy a gép elején lévő fúrópajzs fele akkora mint a gép keresztmetszete, de így is gond nélkül a felszínre érnek, és még a kiálló részek sem hajlanak el. Amikor kiszállnak a járműből, drámai fordulat következik: kiderül, hogy nem öten, hanem tízen voltak a földalattjáróban. CsP megígéri, hogy ez a gyár annyi piszkot fog termelni, hogy öröm lesz nézni, vagy ne legyen a neve Szittyó. Mivel tudjuk, hogy az igazi neve Csuklyás Patkány ezért sejthető, hogy a rész végén (Spoiler Alert!) nem ő fog győzni (/Spoiler Alert!).



Később láthatjuk, hogy az optikai illúzióként is működő futószalag beönt/kihoz rengeteg szenet a tűzbe/tűzből. A bűntársaktól megtudjuk hogy a füstképző (gyk. kemence) jól működik, és a magas kéntartalmú szénnel beszennyezhetik akár az egész földrészt. Személy szerint ezt egy kicsit nagy vállalásnak érzem így egyből a második részben. CsP motivációja még mindig nem világos, nem tudjuk miért akar szennyezni. Ezt követően az "esőcsináló vegyi anyaggal" lelocsolják a szenet, mert attól biztos jobban ég. Ekkor CsP rögtönzött kémia órát tart, és elmagyarázza, hogy ebből bizony savas eső lesz.

Miután tudjuk, hogy mi a gonoszok terve, kapunk egy jelenetet a gyerekekkel is. A gyerekek épp edzést tartanak, hiszen nagyon fontos, hogy ki legyél gyúrva mikor azt mondod tűz és odamutatsz valahova a gyűrűddel. Kezdenek kialakulni a kapcsolatok is, Wheeler rámozdul Linkára a Szovjetunióból, a néger meg az indokolatlanul nagyfejű Gíre. Utóbbi kettő versenyezni is próbál az akadálypályán, de ahol csak tudnak csalnak, ezzel is rossz példát mutatva a nézőknek. Wheelernél érdemes megfigyelni, hogy a pólója félig be van tűrve, félig kilóg. Gyanítom WC után nem tudta eldönteni, hogy betűrje-e a pólót vagy se. Edzés közben Mati elszomorodik, mert rájön, hogy egy nyomorult, és még az sem deríti jobb kedvre, hogy a többiek kinevetik. Mati, csak úgy mondom, hogy Wheelert az előző rész végén megtámadta egy rozmár, mielőtt kinevettétek, mégsem görcsöl ilyeneken. Matiból előtör a hiszti, hogy őt mindenki utálja, meg csak aggat. Mindeközben megjelenik Gaia hologramja, és beparancsolja a gyerekeket a házba, hogy eligazítást tartson. Maradjon köztünk, de szerintem ha már úgyis hologramozik, akkor nyugodtan elmondhatta volna ott is mit akar. A hologram egyébként újabb apró bizonyíték Gaia és a titkosszolgálatok közti kapcsolatra. A '60-as, '70-es években a CIA úgy (is) akarta megbuktatni Fidel Castrót, hogy egy Istennek látszó alakot vetít az égre, aki a nagyon vallásos kubaiaknak azt mondja, hogy űzzétek el Castrót. Az eligazítás során Gaia megmutatja a srácoknak CsP-t akit a "legkártékonyabb élőlény, akit bolygónk valaha is a hátán hordott" jelzővel mutat be. Lenin, Sztálin, Mao....ugyan. Csuklyás patkány a legrosszabb, amit eddig a Föld a hátán hordott. Gaia kamerarendszere egyébként ismét jelesre vizsgázik, mindenről van felvétel, mindenhonnan. Láthatjuk ahogy a CsP által létrehozott savas eső 10 másodperc alatt lecsupaszítja a fák ágait, szóval nagyon veszélyes. Bennem azért felmerült a gyanú, hogy az emberiség ipari forradalom óta generált kibocsátása is némileg hozzájárult mindehhez, de Gaia rákeni az egészet CsP-re. Ezt követően még láthatunk pár vágóképet arról, hogy a vasbeton épületeket a savas eső még gyorsabban tönkreteszi, mint a fákat, illetve, hogy savas esőben az emberek az utcán sikoltoznak. Mikor máskor menjünk ki az utcára, ha nem akkor amikor betont is szétmaró savas eső hullik, nemdebár?

Egy vágást követően a gyerekek már repülőn vannak, haladnak a cél felé. Ezúttal már Linka a Szovjetunióból vezeti a gépet. Nem tudjuk mennyi idő telt el az első rész óta, de ezek a gyerekek gyanúsan gyorsan tanulnak meg repülőt vezetni. Mati - akitől sajnos még mindig nem szabadultunk meg - a repülőn olyan szomorúan bámul ki az ablakon, mintha valami szomorú szám videoklipjét forgatnák, csak épp az esőcseppek nem gördülnek lassítva végig az ablakon. Így belegondolva az egész kicsit hasonlít a Bronski Beat - Smalltown Boy című számának a videoklipjére. Érdekes párhuzam, hogy a klipben szereplő Jimmy Somerville buzi volt, és hát Mati estében is élek a gyanúval. Ezt a gyanút erősíti meg a következő jelenet is, ahol Gí és Linka a Szovjetunióból is picsanadrágban szállnak le előtte a gépről, de egyiket sem csekkolja le. Mati szóban beadja felmondását, meg mártirkodik egy kicsit, hogy ő most itt kiszáll ebből az egészből. Szép volt Mati, kibírtál 1,5 részt, bráfó! Ha egy kicsit előbb szólsz, le is tudtak volna cserélni, hogy ne a küldetés közepén maradjanak egy emberrel kevesebben. Mondjuk megértem, így hatásosabb meg jobban kijön a drama queen jelleg.

Miután a srácok rájönnek, hogy Matiról lemondhatnak kitalálják, hogy beosonnak CsP gyártelepére. Linka a Szovjetunióból bevállalja hogy belopózik, amíg a többiek elterelik a figyelmüket. Hogy kiét, az nem egyértelmű, mert senki nem őrködik, vagy ilyesmi. CsP közben családi anekdotákkal untatja munkatársait "ahogy az öregapám is mondta, nincs szebb annál, mintha savas esőben ázik a táj". A kollégák rezignált arccal figyelnek, valószínűleg nem először hallották a sztorit. A gyárudvaron tébláboló Néger közben földrengést idéz elő, hogy az eddig a gyárban dolgozó, mit sem sejtő gonoszok biztos felfigyeljenek rájuk. A figyelemfelkeltés sikerül, CsP-ék kiszaladnak az udvarra, majd a hátukon lévő fém permetezőkből valami vegyszert lőnek a gyerekekre - pontosabban melléjük - ami szétmarja az udvaron álló fémtartályokat. Hogy a hátukon akkor hogyan tudták a szert permetezőben vinni? Örök rejtély marad. Gyenge visszavágási kísérletük után a srácok menekülni kezdenek. Itt megfigyelhetjük, hogy Wheeler ebben a részben sem kötötte meg a cipőjét. Wheelerék elcsalják a gonoszokat, akik valószínűleg együtt jártak lőgyakorlatra a birodalmi rohamosztagosokkal, mert legalább annyira jól céloznak. A vörös csillagos övcsatot viselő Linka a Szovjetunióból eközben behatol a gyárba. A srácok és CsP emberei közti összecsapásban tűz, víz, föld, és a vegyszer segítségével gallyravágják az egész gyárudvart, végül viszont a kissé Varga Miklósra (a Vén Európás Varga Miklós) emlékeztető patkányember elfogja a gyereket. Érdekes párhuzam, hogy bármelyik patkányra is nyugodtan rámondhatjuk, hogy "Foltos, sokszín ruhája oly sokszor elszakadt". A korábbi tapasztalatokból kiindulva egyébként nem teljesen értem, hogy a gyerekek miért adták meg magukat attól, hogy rájuk fogták a fegyvert, hiszen a patkányemberek eddig sem találták el őket bármilyen közel is álltak.

Linka a Szovjetunióból közben megpróbálja leállítani a gyárat, de CsP a falon keresztül rátör a földalattjárójával. Véleményem szerint ha bejött volna az ajtón, ugyanúgy meg tudta volna állítani a lányt, de így biztos menőbb volt. Mati a srácok vergődését végignézi a repülőből Gaia kamerarendszerén keresztül, és rájön, hogy segíteni kellene, mert szarban a haza.

CsP bezárja a négy gyereket valami épületbe, mire Néger kioktatja, hogy ehhez nincsen joga. CsP csak kineveti, pedig védekezhetne azzal is, hogy nem ismertették a jogait. Később kiderül, hogy az épület ahova bezárták őket tele van hordókkal, amiből Gí egyből rájön, hogy ez bizony méreg. Linka a Szovjetunióból moralizálni kezd, hogy milyen felelőtlenek az emberek, hogy itt hagyják a fel nem használt vegyszereket. Aki látott már valaha englishrussia.com-ot, nagyon jól tudja, hogy a ruszkik is minden szart otthagynak, ahol nem szégyellik. Hirtelen az egyik hordó füstölni is kezd. Tök véletlen épp akkor, amikor a planétások is az épületben vannak. Őrület. A srácok kicsit bepánikolnak, mert egyikük sem használhatja a gyűrűjét, mivel mindegyik valamilyen szennyezést okozna, viszont a kapitányt sem idézhetik meg, mert Mati a küldetés felénél kitalálta hogy ő kiszáll. Kösz Mati!

Végső elkeseredésükben a gyerekek mégis Matihoz fordulnak. Valahogy üzennek neki a gyűrűn keresztül, de ennek módja nem derül ki. Mati felveszi a gyűrűt, és egyből érzi a többiek félelmét és szorongását. Mati elindul segíteni. Nincs információnk arról, hogy Mati manapság - 20 évvel a sorozat után - mivel foglalkozik, de a "félelmet és szorongást érzek" szöveg után nem volnék meglepve, ha egyszer csak az AsztroTV-n találkoznánk vele. Mati beoson a gyárudvarba, ahol sikerül elkerülnie a lőgyakorlatot tartó Varga Miklóst, akinek épp dús hajába tép a szél. Ezt követően odamegy a fogvatartó épülethez, de az ajtót nem sikerül kinyitnia, így ismét a gyűrűvel kommunikálnak. Szólnak Matinak, hogy a tetőn keresztül ki tudja őket menekíteni, csak fel kell másznia. Mivel Matinak az edzésen sem sikerült átmászni a falon, a gyerekek lélekben felkészülnek a halálra. Mati elkezd falatmászni, de elég szarul megy neki. Ekkor megjelenik Gaia hologramja, aki biztatja a fiút, hogy menni fog, csak hallgassa a fejében az Eye of the Tiger-t, mert az olyan motiváló. Mati ettől olyan jól megtanul falat mászni, hogy még a "Risin up back on the streets" rész előtt felér a tetőre. A dél-amerikai fiú berúgja a tetőablakot, mitsem törődve a többiekre hulló üvegszilánkokkal, majd a valamiért a tetőn lévő tűzoltótömlőt leereszti a foglyul ejtett társainak.

Eddigre CsP és társai minden szennyezőanyagot elégettek, amit találtak. A tetőn a kiszabadított srácok megköszönik Matinak, amit értük tett. Mikor Wheeler azt mondja, hogy "nagyon klassz srác vagy" Mati egy meleg mosollyal nyugtázza, remélve, hogy esélye lehet a fiúnál. Úgy tűnik, neki még nem tűnt fel az a nyilvánvaló tény, hogy Wheelernek Linka a Szovjetunióból tetszik. A planétások konstatálják, hogy a füstfelhő a város felé megy, amit nem tudnak megakadályozni. Mivel egy ideje senki nem beszélt magában, úgy döntöttek, ideje megidézni a kapitányt. A savas eső közben eléri a külvárost, meg a kukoricaföldet, ahol mindent tönkretesz. CsP és bandája ezt boldogan nézi a földalattjáró monitorjain, amiket végre bekapcsoltak. Láthatjuk azt is, hogy a nyúl a negyedik részből, menekül a savas eső elől. A nyuszit kicsit ahhoz a japán fickóhoz tudnám hasonlítani, aki túlélte a Hirosimai atomtámadást a helyszínen, majd átment Nagaszakiba, ahol szintén rádobtak egy bombát, de azt is túlélte. Magyarán mindig ott van, ahol beüt a szar.

A bolygó kapitánya közben tornádóvá alakul és elfújja a város fölül felhőt, amit szerintem Linka a Szovjetunióból egyedül meg tudott volna tenni, ha akart volna segíteni az imperialista amerikaiak városán. Ezután a bolygó kapitánya rögtönzött kémiaórát tart a 7 éves nézőknek: "a sav semlegesítésére jól fog jönni egy kis szódium karbonát". A szódium karbonát egyébként magyarul nátrium-karbonát,szóda vagy sziksó művésznéven fut. Érdemes megfigyelni az epizód ívét, hiszen míg az elején csak "esőcsináló vegyi anyag" meg hasonló megnevezések vannak, a végére már konkrét anyagneveket kapunk (bár kicsit hiányoltam, hogy bemondja a moláris tömeget, sűrűséget, olvadás és forráspontot, de majd legközelebb). Tehát a bolygó kapitánya lebukik a föld alá, aztán pár másodperc múlva egy 10-15 méter átmérőjű fehér gömböt emel ki a földből, hatalmas krátert hagyva maga után. A gömböt végül szétüti az atmoszférában amitől eltűnik a savaseső-felhő, és még egy szivárvány is megjelenik az égen (nyilván Mati tiszteletére). CsP kicsit háborog, hogy eltűnt a felhője, a bolygó kapitánya meg cinkeli emiatt. CsP a földalattjáróból tüzelni kezd a kapitányra, de tudjuk, hogy a pontosságuk hagy némi kívánnivalót maga után, szóval nem is értem, hogy minek szerel fel ilyeneket a gépére. A kapitány megunva a szarakodást visszafordítja a tank csövét, amitől CsP lemegy retardba és elkezd fókául beszélni ("í-a-a-í-á-é"). Amúgy akár lőhetne is, mert úgysem találná el még magát sem. CsP, Varga Miklós és egy harmadik patkány gyorsan elmenekülnek a földalattjáróval, amint "A sötét felhő végre mind aludni tér". A kapitány a végén még megdicséri Matit, hogy milyen faszagyerek, amit ő valószínűleg zöldjelzésnek fog fel. Wheeler tetézi bajt, ahelyett hogy betűrné a még mindig lógó pólóját, inkább tovább magasztalja Matit.

Az epilógusban Mati valószínűleg visszavonja szóbeli felmondását, hiszen ismét a gyerekekkel edz. Ezennel sikerül megmásznia a falat, mire Gaia megint hologramozik "ha már megadta a lehetőséget a CIA, akkor éljünk vele" alapon. Mati a legvégén még pajkosan belenéz a kamerába, ezért a rendező inkább véget vet a résznek.

A végső szomszédokos "nagyokosság mondásos" résznél megtudjuk, hogy milyen szar, hogy a gyárak szénnel mennek, és Linka a Szovjetunióból arra biztat, hogy írjunk országunk vezetőinek, hogy "emeljenek fel, környezetünk épségéért", bármit is jelentsen ez. Értitek? Épp Linka a Szovjetunióból javasolja ezt. Kíváncsi vagyok, hanyadszorra sikerült felvenni a jelenetet, ahol Linka a Szovjetunióból országunk vezetőit mond, nem pedig SzKP főtitkár elvtársat.

A bejegyzés trackback címe:

https://diliblog.blog.hu/api/trackback/id/tr456514949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása